6. 4. 2013

Rozhovor s šéfem vyšetřovacího týmu

Rozhovor s šéfem vyšetřovacího týmu

Hannibal je letošní novinka, kterou v USA nasadila stanice NBC. Fanoušci po celém světě se se seriálem mají šanci setkat prostřednictvím AXN. Výjimkou není ani Česká republika; u nás najdete čerstvé epizody s dabingem v programu AXN každou středu od 22 hodin.

Laurence Fishburne hraje v seriálu Hannibal velitele týmu a psovoda Jacka Crawforda. Je znám především z filmové trilogie Matrix, kde ztvárnil Morphea, vůdce odporu proti nadvládě strojů. Fanoušci seriálů jistě nezapomenou jeho seriálovou roli doktora Raymonda Langstona v seriálu CSI: Crime Scene Investigation (Kriminálka Las Vegas), kde se objevil ve více než 60 epizodách.

Herec se s námi podělí o své názory na tento seriál, na horor a násilí v televizi a poskytne zajímavé porovnání Hannibala se svou předchozí seriálovou zkušeností.

Jaká jsou tvá očekávání ohledně tohoto seriálu?

Vím jen tolik, že to, co jsme natočili, je dobré. Myslím, že je to zábavné, děsivé a nečekané. Doufám, že se lidem bude líbit.

Můžeš porovnat své zkušenosti při natáčení Hannibala a Kriminálky Las Vegas?

Z mnoha důvodů byla kriminálka zábavnější. Myslím,že jsem do týmu CSI dobře zapadl, protože je tak temná. Myslím, že tady dobře zapadnu ze stejného důvodu, je to temný seriál. Ale myslím, že budu z Hanibala víc umělecky uspokojen, protože stojí na postavách a ne na postupech. Ne, že bych si ty policejní procedury neužíval. Bavilo mě to, ale nestálo to na postavách, tak jsem se nemohl jako herec tolik předvést.

Proč myslíš, že se hodíš k takovým druhům rolí?

Spíše se zaměřuji na temnější věci a na tragično. Za své komediální role nejsem znám.

Co nám můžeš říct o příběhu Jacka, aniž bys prozradil příliš moc?

Nakonec Jack získal Willa Grahama, aby mu pomohl chytat zločince, protože se do nich velmi dobře vcítí. Obává se, že tato práce Willa Grahama po psychické stránce poškodí, a proto najal doktora Lectera, aby se postaral o jeho duševní stav.

Obdivuje tvá postava Hannibala?

Myslím si, že ho respektuje. Myslím, že vzájemně respektují své mysli. Jack Crawford je velitelem jednotky FBI, která se zabývá chováním. Je to velmi specifická záležitost. Mluví o tom, jak fungují mysli lidí a Hannibal Lecter je vynikající psychiatr. Myslím, že se oba velmi zajímají o to, jak lidská mysl funguje. Myslím, že navzájem obdivují.

Proč je Jack ochoten s Willem Grahamem postoupit takové riziko? Záleží mu na Willovi, nebo ho spíš bere jako nástroj ke svému cíli?

Myslím, že mu na něm rozhodně záleží a současně ho bere jako nástroj. Myslím, že Jack je typ muže, který se o své nástroje postará. Stejně jako nejlepší řemeslník, který pracuje s nástroji, ví, že aby dobře fungovaly, musí se o ně starat.

Jaké to je natáčet pro celonárodní televizi seriál jako je Hannibal?

Jeden z důvodů, proč tento seriál překračuje hranice je soutěžení s tím, co se vysílá na kabelovkách. Myslím tím, že se jeví jako by šlo o seriál z kabelové televize. Štáb, který jsem viděl, mi vůbec nepřipadal, jako bys jednalo o celostátní televizi. Připadal mi o trochu méně těžkopádný.

Co si myslíš o příspěvku seriálu Hannibal pro žánr hororu?

Nemyslím si, že by k tomuto žánru zrovna přispíval. Myslím, že vychází ze specifického žánru, ale nemyslím si, že může být tak snadno definován, protože stejně tak se jedná o úžasné drama, které rozehrávají tři postavy. Mezi Willem Grahamem a Jackem Crawforem je úžasná hra kočky s myší, dále pak vztah Hannibala a Willa Grahama a samozřejmě také vztah Hannibala a Jacka Crawforda. Je tady spousta her kočky s myší a myslím si, že je to zajímavé. Je to něco mimo hororový žánr.

Proč si myslíš, že se tak zajímáme o postavy sériových vrahů?

Chtěli jste někdy někoho zabít? Myslím, že proto. Myslím, že všichni to v sobě máme. Jde o fantazii, která je nádherně vykreslená v této postavě. Nejen, že to dělá, on má styl.

Hannibalovy motivace se od motivaci jiných sériových vrahů liší. Proč to podle tebe lidi konkrétně k němu tolik táhne?

Myslím, že právě proto, že má svůj styl. Dělá to s elegancí a projde mu to. Právě proto. Protože mu to projde. Myslím, že právě proto na něj lidé opravdu reagují. Všichni si přejeme, abychom to mohli udělat a prošlo nám to. Samozřejmě víme, že nemůžeme.

Jak ses vypořádal s prací s vší tou krví a vnitřnostmi?

Snažím se moc nedívat. Snažím si to moc nebrat. V Kriminálce Las Vegas lidé umírali zajímavými, osobitými a podivnými způsoby. V tomto seriálu na to jdou svobodnějším přístupem a řekl bych, že jako důvod úmrtí hledají kreativní způsoby. Jsou osobité a nečekané, ale je v tom také kreativní přístup, protože se nejedná o lidi, kteří zemřeli při nehodě nebo náhodou. V Kriminálce některá z úmrtí byla zapříčiněna nehodou, některé jsou vraždy. V tomto seriálu jsme na stopě sériovému vrahovi.

Co si myslíš o žánru hororu a vyobrazení násilí?

Myslím, že násilí do hororu patří jako vyjádření něčeho, co prostě lidech v základu je a musí se to vyobrazit. Přichází fantastickým způsobem, který je bezpečnou a rozumnou cestou, jakou by mělo násilí přijít. Je to přijatelný způsob, takže nepobíháme kolem a nezabíjíme se navzájem. Nejsem moc velkým fanouškem hororového žánru, ale současně mám moc rád Mlčení jehňátek a také film Červený drak.

Jak myslíš, že Hannibala přijmou mezinárodní diváci?

Myslím, že lidé po celém světě tuto postavu znají a mají pro ni někde ve své mysli místo. Myslím, že máme dobrou šanci u mezinárodních diváků uspět, už jen proto, že si filmy vedly tak dobře. Myslím, že si po celém světě vedly dobře i romány. Lidé znají postavu Hannibala Lectera a z nějakého důvodu ho zbožňují a současně je naprosto děsí. To nám přitáhne spoustu pozornosti.

Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
Clear

Clear

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu