7. 4. 2013

Nejdražší dánský seriálový projekt se bude točit v Česku

Nejdražší dánský seriálový projekt se bude točit v Česku

V přepočtu 218 milionů korun hodlají utratit dánští filmaři za realizaci historické eposu o válce v Prusku. Projekt, nesoucí příznačný název 1864, má sestávat z jednoho stopadesátimi­nutového filmu a osmidílného seriálu a má mít premiéru na podzim 2014 v Dánské televizi.

Z celkové částky v přepočtu téměř 590 milionů korun (což projekt pasuje na nejnákladnější dílo audiovizuální dílo v dánské historii) připadá právě 218 milionů na českou část produkce. A filmaři už v těchto dnech chystají kulisy v našich lokacích – bude se natáčet v bývalém areálu vojenského prostoru Boží Dar. Příběh samotný se ale odehrává převážně v Dánsku, potom i v Německu a dalších zemích.

Film i seriál se točí na motivy bestsellerů dánského spisovatele Toma Buk-Swientyho Slagtebænk Dybbøl a Dommedag Als popisujících krvavou dánsko-německou válku, která vyvrcholila v dubnu 1864 bitvou u Dybbøl Mill, následkem které přišlo Dánsko asi o třetinu svého území, což o dva roky později potvrdil Pražský mír. Tato část území dodnes patří Šlesvicko-Holštýnsku, což je nejsevernější spolková země Německa. Bitva se ale stala symbolem nezdolnosti Dánů proti útlaku nepřítele a pro samotné Dány byla natolik zásadní, že se až do roku 1999 aktivně neúčastnili žádné války.

Režisérského křesla se ujal Ole Bornedal, u nás známý hlavně svými filmy Hlídač mrtvých a Tak trochu jiná love story.

O projektu řekl:

„1864 není válečný film. Je to příběh země, oblasti a lidí, kterých život byl po generace ovlivněn absurdními politickými zájmy a rozhodnutími, groteskními komplikacemi a lidskými oběťmi, které pronikly do duše této země a celé severní Evropy.“

Projekt produkuje dánská společnost Miso Film společně s českou společností Sirena Film. Ta nespolupracuje s Dánskem poprvé – už loni se blýskla filmem Královská aféra, který získal Zlatý glóbus za nejlepší cizojazyčný film a ve stejné kategorii byl nominován na Oscara.

Na projektu se podílí mnoho společností – počínaje dánskou veřejnoprávní televizí DR, TV2 Norsko, TV4 Švédsko, ZDF, Arte a konče Českou televizí. Projekt také získal mnoho příspěvků od různých fondů na podporu televize.


Zdroje: tyden.cz, nymbursky.denik­.cz, Czech Film Commision

Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu