21. 9. 2013

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na The Goldbergs?

Sezóna 2013/2014 je tady. Přemýšlíte, jaké novinky přidat do watchlistu? Poradíme vám! V našem podzimním seriálu se zaměříme na piloty velké pětky, které si dopodrobna rozebereme. Dnes budeme hledat zlato v The Goldbergs.

The Goldbergs – plakát

Á Goldbergovi. První letošní nová komedie na ABC. Komedie, kterou mnozí zatracují jen po zhlédnutí traileru. Však pro zrušení se v tipovačce vyslovilo víc jak 71 % a všechny redakce ji taky odsoudili k záhubě. Jen Fruiko za ni vytrvale bojuje a myslí si, že se dočká druhé řady.

ABC jí asi taky věří. Sic komedie běží v pondělí, které ABC celé postavila na novinkách, tak předskokanem The Goldbergs není nikdo jiný, než očekávaný potencionální megahit Agents of S.H.I.E.L.D., což by mohlo znamenat solidní boost ve sledovanosti. Na konkurenčních stanicích v tu samou dobu poběží NCIS: LA (CBS), Supernatural (CW), New Girl (FOX) a The Voice (NBC), takže i přes potencionální zbytkové diváky Shieldu je v tomhle slotu silná konkurence stálic ostatních stanic.

Kdy se to odehrává?

V době, kdy ještě neexistoval facebook, nerozdávali se trofeje za účast a hlavně nikdo neměl alergii na oříšky. Takže cca osmdesátá léta. Alespoň, tak to popisují tvůrci. Někdo by mohl říct, že to v tu dobu i rovnou natočili, protože tenhle typ komedií je přeci jen už nějakou chvíli z módy.

Kdo jsou Goldbergovi?

Rodina jako každá druhá. Americká. Táta cholerik, co má za sebou menší zdravotní potíže a tak se snaží svou náturu krotit, upnutá máma, která své děti až skoro dusí svou láskou a k tomu děti. Tři. Nejmladší Adam, geek a náš průvodce, snažící se zachytit život rodiny na svou kameru. Přitroublý Gary trpící komplexem prostředního dítěte a samozřejmně nejstarší Erica, se kterou není radno si zahrávat. Jako by toho nebylo dost, tak tu ještě máme dědu, který to zrovna dotáhl do puberty.

Á to mi něco říká, máte někde po ruce ten příšerný trailer?

No jistě…

Kdo by mohl mít takovouhle šílenou rodinu?

Je to neuvěřitelné, ale tahle komedie je opravdu natočena na základě „skutečných událostí“. O čemž nás má kromě jména tvůrce – Adama F. Goldberga přesvědčit i závěrečná titulková pasáž, kde jsou původní nahrávky jeho rodiny konfrontované se situacemi z právě odvysílaného pilotu.

K čemu by se to dalo přirovnat?

Když jsem to viděl, tak jsem si hned vzpomněl na Báječná léta. Ty se odehrávala sice o generaci dříve, ale i tak mi tohle přišlo jako jejich slabý remake. Možná by se hodilo i srovnání s Alfem či nějakými sitcomy s poselstvím jako byl například Krok za Krokem. Jen bez toho podkresového smíchu.

A jaký je váš ortel SerialZoňáci?

Jelikož potencionální největší hrůzu letoška jsme nemohli rozebrat sami, tak jsme si dnes přizvali třetího porotce jako hosta.

Fruiko
Podle předběžných názorů bych za sebou měl mít největší peklo letošního podzimu. Jenže tak to vůbec nebylo a i když jsem se smíchy neválel po zemi, tak jsem ani nijak netrpěl. Pilot vypadá trochu jako režisérská verze traileru, protože se opakují všechny vtipy a scény z něj a přijde mi, že navíc toho bylo opravdu málo. O obsazení se také nedá říct, že by bylo vyloženě otravné, snad kromě nejmenšího z rodiny, ale ten se naštěstí vyskytoval poskrovnu, takže člověk neměl chuť mu dát pěstí. Zajímalo by mě, jak jim tenhle koncept dlouho vystačí a o čem budou další díly. Každopádně já dál sledovat nebudu.

+ titulky pod otcovými cholerickými záchvaty
+ úvodní retrosekvence, co donutí zavzpomínat na mládí

- zpívací scéna v autě
- morální ponaučení prorostlé celým pilotem

Moje hodnocení pilotu: 60 %
ragelly

Ač to nerada přiznávám, tak pilot nebyl úplně špatný. Většinu scén jsem přešla s ledovou ignorancí a gratulovala jsem si, že jsem už z traileru poznala, že tohle vkusné nebude, ale pár scén opravdu mile překvapilo. Otázka zní, jestli vám dvě tři scény za 22 minut stačí k tomu, abyste k seriálu týden co týden usedali.

Klíč úspěchu je tady podle mě jedině ve tvorbě kvalitních vtípků. Nic jiného pro mě nefunguje. Postavy jsou hrozné, nikdo není sympatický. Móda a styl osmdesátých let je taky jen vyloženě pro fanoušky. Hlavní hrdina příběh vypráví, naštěstí ale nejde moc vidět (protože filmuje), což je fajn, protože ten malej kluk rozhodně není žádný roztomilý Kevin ze Sám doma, spíš vám poleze na nervy. Jeho scéna se servírkou/mat­kou/dědou byla jedním z nejtrapnějších míst v epizodě.

Goldbergovi budou hrát na city. Členové rodinky se budou na začátku dílů tvářit jako největší drsňáci, ale na konci se vždycky ukáže, jak moc se mají rádi. Je to dost předvídatelné. Kromě toho tu není žádný děj, který by se posouval dopředu, takže je úplně jedno, jestli seriál zruší po třech dílech nebo po třech letech… I když tak dlouho tomu nedávám.

+ párkrát se dobře zasmějete
+ hudba osmdesátek

- ničím nezajímavé postavy
- minuty vůbec neutíkaly, připadalo mi, jako bych sledovala 45minutovku
- pár vyloženě trapných vtipů (servírka)

Moje hodnocení pilotu: 40 %
Seraphine313

Adam Goldberg chtěl tak moc seriál o své rodině, až ho dostal. Ani mě moc nenapadá, co bych o The Goldbergs měl říct špatného. Jenže ani dobrého. Mně se totiž po celou dobu sledování v hlavě honila jedno slovo – zbytečný. Říkal jsem si – komu by vlastně ten seriál chyběl, kdyby se nevysílal? Kdo je jeho cílovka? Proč vzniknul?

Četl jsem interview s tvůrcem Adamem Goldbergem a utkvěly mi z něj v paměti dvě věci – jednak to, že u nich doma bylo řvaní úplně normální (a v pilotu si ho užijete, zvlášť matka je v tomhle ohledu přeborník) a pak to, že Barry i malý Adam jsou v reálu jedna osoba – tvůrce Goldberg. Jejich rozštěpením ale došlo k usnadnění ve vyprávění, kdy stačí jedna časová linka. Důvodem, proč tvůrce začal seriál točit, pak bylo to, že jeho otec (tj. i ten v pilotu) zemřel a jemu se narodilo dítě.

Ocenil bych zejména poměrně zdařilý humor, není to sice extratřída, ale v duchu se pousmějete. Mám ovšem podezření, že většina nábojů byla vystřílena už během pilotu. Ono totiž o rodině se dá natočit film – který si osobně myslím, že by byl vhodnější – ale utáhnout z toho celou řadu nebo dokonce několik? Nemyslím si, navíc pilot byl čistě epizodní, zatím mi chybí navazující příběhová linka.

Co mi poměrně dost chybělo, byly nějaké rodinné nahrávky. Celou dobu po scéně pobíhal kluk s kamerou, ale to bylo vše. Závěrečné porovnání pak vyznívá víc filmově a já osobně bych ho nechal třeba na finále řady. Takhle to vypadá tak, že si tvůrce nedal moc práce a jen okopíroval své rodinné příhody. A chci se já dívat na seriál, na kterém se nemuselo moc pracovat? Ne, to bych si pustil nějakou realitku.

Pro lidi, co znají Goldbergovic rodinnou historii může být seriál zajímavý. Pro ostatní – nemyslím si. Seriál nezaujme, ale ani neurazí. Ovšem rychle na něj zapomenete.

+ vtipy sice nejsou kdovíjak úžasné, ale v pilotu ještě byly poměrně promyšlené
+ malej Sean Giambrone. Z toho kluka ještě něco vyroste
+ snad nejhorší věc – že v tom občas pár lidí poznám

- samotný námět by se hodil víc na film než na seriál
- výběr herců. Matka vypadá na 30 (je jí 45), Barry vypadá taky na 30 (je mu 20).
- minimum domácích nahrávek
- upozadění Ericy. Jestli před kamerou promluvila třikrát, tak hodně.
- Troy Gentile občas opravdu neskutečně přehrává. A vypadá jako Kevin z Wonder Years.

Moje hodnocení pilotu: 40 %
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Sovička

Sovička

Nevtipné, trapné, zbytečné...
před 10 roky
Klik

Klik

Videla som trailer a mám dosť :) ... Ak by som si pozrela seriál, bojím sa že budem mať traumu :)
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

u seriálů to často nepoužívám, ale pro tenhle je to slovo perfektně vystihující - trapné. a to porovnávání...
před 10 roky
Další články k tématu