22. 6. 2014

Návrat do minulosti: Úspěchy, spin-offy a bolestná loučení

Rok se s rokem sešel a opět je tu konec sezóny. Pojďme se nyní poohlédnout zpět na posledních devět měsíců a zrekapitulovat si sezónu 2013/2014.

Návrat do minulosti: Úspěchy, spin-offy a bolestná loučení

Uplynulá sezóna byla zásadní nejen pro seriály, ale také pro velkou část nás, českých a slovenských fanoušků. Zatímco v předchozích letech jsme na vás valili informace o rušení či prodlužování seriálů bez jakéhokoliv kontextu, letos jsme se rozhodli přinášet pravidelné informace o tom, jak si který seriál na Velké pětce stojí (SARS). Výsledných pár dní před Upfronts, kdy se odhalovaly osudy seriálů, pak už nebylo pro mnohé tolik šokujících, jelikož jsme se mohli předem připravovat na dobré či špatné zprávy.

Sezóna 2013/14 bohužel – až na čestné výjimky – pokračovala v předchozím trendu rapidně klesající sledovanosti. Stejně jako v minulých letech, i nyní to nejvíce schytaly novinky. Jejich rušení nás provázelo po celý rok, ovšem ať už zasloužené či nikoliv, tyto zprávy nás po zkušenostech minulých jen pramálo zaskočily. Nemůžeme ale vše házet do jednoho pytle. I v letošním roce se našly čestné výjimky, které si našly místo v našich domovech, či lépe řečeno na našich uložištích, a u kterých můžeme očekávat jen další a další rozkvět.

Změny nenastaly ani u kabelovek. Nadvláda nejen základních neplacených, ale především rozvoj prémiových kabelovek je dechberoucí. Jde vidět, že si lidé nebojí za kvalitu připlatit. Důkazem je nedávný úspěch Game of Thrones, který se stal nejúspěšnějším seriálem stanice HBO v celé její historii, a to se počítají pouze diváci, kteří epizody sledují oficiální cestou v televizi či na HBO GO. Nejúspěšnějším seriálem současnosti však nadále zůstává zombie drama The Walking Dead, který s klidem strčil do kapsy i americký nedělní fotbal.

Horké letní dny

Léto 2013, které sezóně předcházelo, se neslo ve znamení výrazného nárůstu skriptových seriálů. Dříve byly letní dny obdobím sucha, kdy fanoušci doháněli resty z průběhu roku, to se ale v loňském roce změnilo. Premiérovalo neuvěřitelné množství seriálů a celé to začalo hned na začátku června s dramaty Mistresses a The Fosters. Obě se řadí do skupiny těch úspěšných, které se dočkaly prodloužení na druhou sérii. Společně s nimi se mohly radovat Graceland, Twisted, Devious Maids, Crossing Lines, Under the Dome, Ray Donovan, The Bridge a Orange Is the New Black.

Z výčtu jde jasně vidět, že kabelovky dále s přehledem převažovaly nad komerčními stanicemi. Druhým zmíněným náleží pouze Mistresses (ABC), Under the Dome (CBS) a Crossing Lines (NBC).

Léto bylo opravdu úspěšné, přesto se však našly čtyři propadáky, které nedokázaly dostatečně zaujmout a letos se již nevrátí. Dva z nich se řadí ke kabelovkám, dva se vysílaly na komerčních stanicích, konkrétně na NBC. TNT do vysílání nasadila hvězdně obsazenou netradiční kriminálku King & Maxwell, ovšem nenašla v ní očekávaný hit. AMC šla do syrového policejního dramatu s Low Winter Sun, risk se v tomto případě ovšem také nevyplatil. NBC je nízko hodnocená obecně a v létě se tato čísla ještě zmenšují. Dokumentární drama Siberia bylo pokusem o neokoukaný formát, ovšem fanoušci nereagovali, jak by se čekalo. Rozhodnutí o prodloužení/zru­šení oficiálně nikdy nepadlo, což v seriálovém světě nikdy neznamená dobré zprávy. Rodinné drama Camp přineslo, co se od něj čekalo – oddychovku, která neurazí, ani nenadchne. Seriál se opět loučil po první řadě.

ABC

2013/14 na Velké pětce:

• 51 novinek
• z nich 32 zrušeno po první sérii
• celkem zrušeno 40 seriálů

Stanice ABC začala svůj sezónní týden v neděli večer bez větších změn. Po veteránech Once Upon a Time a Revenge byla nasazena svůdná novinka Betrayal, která však nedokázala publikum oslovit a po odvysílání natočených epizod v tichosti zmizela z programu. Na jaro se stanice rozhodla provést menší změnu – Revenge, který pravidelně sklízel kriticky nízké ratingy, byl odsunut na desátou večer a díru vyplnila novinka Resurrection, ze které se stal hit. Premiéra se dělila o druhé místo za nejsledovanější novinku sezóny (rating) a v počtu celkových diváků šlo o nejsledovanější premiéru na ABC za posledních sedm a půl let.

V pondělí večer se vrátila stará známá sestava. Žádné novinky se zde neobjevily, večer otvíraly reality show (na podzim Dancing with the Stars, na jaře The Bachelor), za kterými následovala kriminálka Castle. Čísla sledovanosti byla stabilní a všechny seriály se dočkaly prodloužení.

Úterý již bylo pestřejší, i když s rozpačitými výsledky. Celý večer byl tvořen pouze z novinek. Otvírákem bylo očekávané marvelovské drama Agents of S.H.I.E.L.D., které si odnáší titul za nejsledovanější novinku sezóny. Ratingy mu však rychle poklesly, naštěstí na takovou úroveň, která seriálu zajistila místo mezi Top 3 nejsledovanějšími dramaty stanice a tudíž objednávku nové série. Z úspěchu předskokana těžila komedie The Goldbergs, která sice sklízela ratingy o pár desetinek nižší, i to jí ale stačilo k prodloužení. Tolik štěstí neměla komedie Trophy Wife, která byla po první řadě zrušena. Největším problémem pro ABC však byla desátá hodina večerní. Stanice zde již několik let má svou achillovu patu; žádný seriál v tomto slotu se nemůže uchytit. Letos to zkoušely tři novinky… a všechny bleskově rychle odpadly. Z Lucky 7 se stala první zrušená novinka sezóny, která se z programu odporoučela po dvou epizodách. Killer Women sklízel podobné výsledky, stanice proto ani neodvysílala všech osm epizod a posunula premiéru Mind Games, který Killer vystřídal, o dva týdny dopředu. To ovšem také nebyl vítězný tah. Seriál na tom byl ještě hůře než jeho předchůdce a z programu zmizel po pěti epizodách.

Prodloužené a zrušené novinky:

• Agents of S.H.I.E.L.D.
• The Goldbergs
• Resurrection
x
• The Assets
• Back in the Game
• Betrayal
• Killer Women
• Lucky 7
• Mind Games
• Mixology
• Once Upon a Time in Wonderland
• Super Fun Night
• Trophy Wife

Ve středu se ABC snažila mezi své komediální stálice propašovat novinky, které měly držet v následujících půlhodinách u obrazovky fanoušky veteránských předskokanů. Mezi The Middle a Modern Family se snažil prosadit Back in the Game, což se ovšem nepodařilo. V midseason zrušenou novinku vystřídala třetí řada Suburgatory. Seriál již v loňském roce utekl zrušení s odřenýma ušima, ovšem letos se propadl ještě hlouběji a už se nedokázal zachránit. Po Modern Family pak následovala kritizovaná komedie Super Fun Night, která si překvapivě nevedla úplně špatně, ovšem stanice s ní nepočítala dál od začátku, kdy zredukovala počet objednaných epizod a po osmnácti dílech se seriál rozloučil. V midseason se v tomto slotu představila komedie Mixology, která si ovšem bohužel našla více fanoušků spíše v našich končinách než v USA. Jedna noc v baru byla pro Američany nezáživná a seriál se tak musel opět rozloučit hned po první sérii. Večer uzavírala druhá série hudebního dramatu Nashville. I když seriál neměl oslnivé výsledky, stanice – pravděpodobně kvůli nedostatku jiných kvalitních dramat – objednala třetí sérii.

Největší rána ovšem přišla ve čtvrtek. Jedna z nejočekávanějších novinek sezóny, spin-off k OUaT s názvem Once Upon a Time in Wonderland, na plné čáře vyhořel. Naděje nevysvitla ani u pilotní epizody, už ta získala krutě nízký rating. Stanice zrušení oznámila poněkud netradičně – v promo videu na poslední epizodu změnila označení „Season finale“ na „Series finale“. Wonderland je důkazem toho, že spin-offy, i ty nejočekávanější, nemusí vždy zafungovat. Zbytek večera už nepřinesl žádná překvapení. Grey's Anatomy si i přes svůj pokročilý věk stále držel nadprůměrnou sledovanost a Scandal pokračoval ve svém rozkvětu a kralování na dramatickém trůně ABC. Jediným zádrhelem bylo těhotenství hlavní představitelky, kvůli kterému byla třetí série zkrácena. Na konci sezóny do tohoto časového slotu byla dosazena lékařská novinka Black Box, které se ovšem příliš nedaří a dá se očekávat její zrušení, ačkoliv prozatím nebylo nic oznámeno. V zimní pauze byl Scandal vystřídán minisérií The Assets, která ovšem stanici přinesla pouze ostudu. Minisérie sklízela tak nízká čísla, že se na šéfové už nemohli dívat a po dvou dílech ji stáhli z programu. Ani minisérie nemusí být odvysílány kompletně…

Páteční večer nepřinesl žádná překvapení. Sitcom Last Man Standing si držel stabilní sledovanost a dostal objednávku na novou řadu. Stabilně si stál také The Neighbors, ovšem ratingy byly o pár desetinek níže, což nikoho nepřekvapilo, jelikož byl seriál v předchozí sezóně obnoven jen díky číslům, která vytěžil z lukrativního středečního slotu po Modern Family. Přesun na pátek mu podrazil nohy a seriál se tak po druhé řadě loučí.

CBS

Prodloužené a zrušené novinky:

• The Millers
• Mom
x
• Bad Teacher
• The Crazy Ones
• Friends with Better Lives
• Hostages
• Intelligence
• We Are Men

Ani v letošní sezóně CBS nepřenechala své ústřední postavení jiné stanici. Její seriály nadále ovládají televizní obrazovky. Ani v programu tudíž nebylo třeba dělat příliš změn.

V neděli večer se nepředstavila žádná novinka. Po The Amazing Race následovaly ostřílení The Good Wife a The Mentalist. Oba seriály se potýkaly s klesající sledovaností, ovšem stanice se rozhodla oba si ponechat pro další sezónu. Obnovení Mentalisty byl pravděpodobně největší Upfronts šok této sezóny.

V pondělí večer se v březnu s rekordním ratingem rozloučil po devíti letech sitcom How I Met Your Mother. Celou sezónu byl na druhém místě v ratingu, hned po komediálním králi The Big Bang Theory. Takové štěstí už neměla poté nasazená novinka We Are Men. Seriál si připsal nejméně sledovanou komediální premiéru v historii stanice a po dvou epizodách byl stáhnut z programu. 2 Broke Girls se místo něj přesunul o půl hodiny dopředu, což seriálu výrazně prospělo a po prvních neúspěšných týdnech si ustálil fanouškovskou základnu. Také Mike and Molly se o svůj osud nemusel bát, fanoušci zůstali věrní. Následující novinka Mom už ale měla důvod k nervóznímu orosení čela. Naštěstí jí karty přály a CBS jí nadělila druhou řadu. To ovšem nevyšlo jarní novince Friends with Better Lives. Pilot sklidil vysoký rating, jelikož se vysílal po finále HIMYM. Další epizody šly však strmě dolů a stanice nakonec seriál zrušila, dokonce ani neodvysílala všechny epizody. V deset večer následovala dramatická hodinka. Minisérie Hostages překvapivě nezaujala, ovšem stanice vydržela odvysílat všechny epizody. Největším překvapením však bylo v midseason nasazené očekávané drama Intelligence. Opět zde diváci ukázali, že můžou překvapit, když chtějí. Z jasného hitu se stal obrovský propadák. Pouze vlastní pýcha zabránila stanici předčasné odebrání seriálu z programu, druhou řadu si ovšem seriál s téměř neviditelným ratingem opravdu nenaprogramoval.

Úterní večery jsou pro náš článek v podstatě nuda. Zaběhnutá sestava kriminálek NCIS, NCIS: LA a Person of Interest nezklamala, nebylo překvapením, že trio dostalo objednávku na nové řady. Uvidíme, co s těmito seriály udělají čachry v programu v následující sezóně, ovšem ani přes přesuny se o ně nebojíme.

Ani ve středu nebyla představena žádná novinka. Večer začínal s reality show Survivor, pokračovaly kriminálky Criminal Minds a CSI.

Ve čtvrtek večer i v této sezóně vládl The Big Bang Theory. Seriál si dlouho držel neuvěřitelný rating přes 5.0, v žádném jiném seriálu zdaleka neměl konkurenci. Z takových čísel samozřejmě těžila i následující novinka The Millers. Na druhou stranu stanici nevyšel tah vrácení hereckých legend před kameru. Hvězdami nabitá komedie The Crazy Ones měla sice úspěšný start, ratingy ale rychle klesly až pod únosnou míru a komedie byla po první sérii zrušena. Rušení se z části očekávalo i u veterána Two and a Half Men, stanice měla ale jiné plány. K potěšení fanoušků oznámila, že seriál dostává objednávku na novou sérii, která bude pro TaaHM finálová. Tvůrci tak mají příležitost napsat uspokojivé finále. Snad se nebude opakovat letošní HIMYM katastrofa. Ke konci sezóny byla do programu zařazena novinka Bad Teacher. Ovšem jak se dalo předpokládat, seriál vyhořel a po pár epizodách byl stažen z programu. Elementary v deset večer naopak dále pokračoval v kvalitní zábavě. Seriál byl prodán do syndiakce za rekordní částku, dá se tedy předpokládat, že si ho CBS bude ještě pěkných pár let hýčkat.

Pátečních večerů se fanoušci před začátkem sezóny děsili jako čert kříže. Stanice sem totiž nově přesunula kriminálku Hawaii Five-0, která doplnila policejní Blue Bloods. Naštěstí fanoušci Havaje zůstali seriálu věrní, nedošlo k větším poklesům a předváděné výsledky stačily stanici k tomu, aby oběma seriálům nadělila nové řady.

CW

Prodloužené a zrušené novinky:

• The 100
• The Originals
• Reign
x
• Star-Crossed
• The Tomorrow People

CWčko mělo v uplynulé sezóně klasicky dva dny volno, vysílací týden byl pondělí až pátek. V pondělí se vrátila klasika v podobě oddychovky Hart of Dixie, kterou doplnila druhá série Beauty and the Beast. Nebylo ani trošku překvapivé, že Kráska bez Deníků, ze kterých těžila v loňském roce, propadla na sledovanostní dno. Seriál byl na jaře dokonce odstaven z programu, zbylé epizody se doodvysílávají v současnosti. Seriál se postaral o jedno z velkých překvapení sezóny, když byl obnoven pro třetí řadu. V midseason došlo k programovým změnám. Hart se přesunul na pátek, místo něj se představila sci-fi novinka Star-Crossed. Ta bohužel u diváků neuspěla a byla po třinácti epizodách zrušena.

Úterky stanici přinesly úspěchy. V osm večer se představil spin-off Deníků – The Originals. Ve spojení s devítiletým veteránem Supernatural pro CW vytvořil nejsledovanější úterky za posledních pár let. Není divu, že dva seriály patřící do nejsledovanější čtyřky stanice získaly brzké obnovení pro nové série.

Ve středu zůstal klasicky Arrow, který ani druhým rokem nezklamal a sbíral pro stanici sledovanost i sociální buzz. Následovala očekávaná novinka The Tomorrow People, která se nesetkala s kýženým úspěchem. Seriál dlouho zápasil, až byl na jaře přesunut na pondělní večery. Bez Arrowa se mu dařilo ještě méně a po první sérii byl zrušen. Jeho místo v programu ve středu vystřídala postapo novinka The 100, která si u diváků vedla o chlup lépe. Seriál byl prodloužen a ukázalo se, že to byl ze strany stanice dobrý tah. Seriál pokračoval několik týdnů mimo sezónu a bez Arrowa, přesto si dokázal udržet stabilní ratingy, které pro CW znamenají slušný výsledek. Druhá řada bude nasazena již od podzimu, uvidíme, jak se seriálu bude dařit dál.

Čtvrtek byl celou sezónu klidný, podobně jako úterý. Prostor od osmi večer patřil již tradičně The Vampire Diaries. Seriál si sice oproti předchozí sezóně pohoršil, pořád se ale držel mezi nejsledovanějšími seriály stanice. Větším překvapením byla novinka Reign. Přes celé léto šlo o jeden z nejvíce kritizovaných seriálů, málokdo čekal úspěch. Ve výsledku ovšem Reign příjemně překvapil. Nejen místo po Denících, ale i přitažlivá zápletka seriálu zaručily druhou řadu. CW nehodlá riskovat a i v příští sezóně tyto dva seriály nechá u sebe.

Jak se čtvrtku dařilo, tak pátek neuspěl. Překvapivá druhá série The Carrie Diares možná doručila zábavu, ale američtí fanoušci se na seriál úplně vykašlali, navíc opakovaný zázrak se nedal čekat. Seriál byl zrušen. Podzim vyplnila zkrácená závěrečná série Nikity, která přinesla uspokojující happy end pro své fanoušky.

Fox

Prodloužené a zrušené novinky:

• Brooklyn Nine-Nine
• MasterChef Junior
• Sleepy Hollow
x
• Almost Human
• Dads
• Enlisted
• Murder Police
• Rake
• Surviving Jack
• Us & Them

Foxovská neděle zůstala v zaběhnutém režimu. Animáky Bob's Burgers, American Dad, The Simpsons a Family Guy sice se sledovaností hodně kolísaly (za což pravděpodobně můžou časté pauzy kvůli sportovním přenosům), nicméně nikdy se nedostaly do kritického stavu. Animáky se navíc obnovují hodně dopředu kvůli náročnosti výroby epizod, takže jsme se dobrých zpráv dočkali poměrně brzy na podzim. To vše s výjimkou American Dad, u něhož bylo předem oznámeno, že se po skončení sezóny přesune s novými epizodami na PBS.

Pondělí již bylo pestřejší. Na podzim se zde osvědčila dvojice Bones a Sleepy Hollow. Tato novinka sklidila velký úspěch, dokonce až takový, že se z ní stal první obnovený seriál sezóny! A SerialZone zaznamenala první špatný tip v tipovačce :-) Po pár týdnech však sledovanost začala upadat a skoro to vypadalo, jako by Fox toužil Bones odepsat – seriál totiž stanice přesunula na pátek. V listopadu se představila další očekávaná novinka, sci-fi Almost Human. A opět se ukázalo, že žhaví favoriti ne vždy naplní očekávání. Nemusí se vždy jednat o záležitost kvality. Spousta z vás jistě ještě smutní nad zrušením tohoto seriálu, ale pravdou zůstává, že sledovanost nebyla a náklady byly až příliš… Na jaře se k Almost připojila druhá série The Following. Drama neoslňovalo zdaleka tolik co loni, sledovanost týden co týden padala na nové dno. Přesto seriál potkalo štěstí a dostal objednávku na novou řadu. Po neúspěchu Almost Human se stanice vzpamatovala a přesunula zpět na pondělí Bones. V květnu se na pondělí večer po letech vrátil Jack Bauer v oživlém 24: Live Another Day. Kdo ovšem doufal ve velký úspěch a objednání další řady, má pravděpodobně smůlu. Minisérie dosahuje průměrných ratingů a žádné zprávy o zájmu ze strany tvůrců či herců o pokračování nepřichází…

Úterý bylo sitcomové a katastrofální. Ratingy celé komediální čtyřky se držely na bodu mrazu. S teorií, že nikdy není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř, se však obnovení dočkaly tři komedie ze čtyř. New Girl a Brooklyn Nine-Nine se v únoru dočkaly velké pocty – byly vybrány do post-superbowlového slotu. Jejich obnovení nebylo velkým překvapením. Naopak objendání třetí řady podprůměrně sledovaného The Mindy Project zvedlo pár obočí. Konec Dads po první sérii naopak vůbec překvapivý nebyl. O seriálu se mluvilo jako o vrcholu nevkusu již po rasisticky laděném traileru, potažmo pilotu. Seriál se snažil těžit i z negativních reakcí, ovšem ve výsledku nezískal dost vysokou sledovanost k prodloužení a byl zrušen po první sérii. Po komediálním podzimním fiasku se na úterý na jaře přesunulo drama Glee, které však stanici v tomto časovém slotu moc nepřilepšilo. Seriál zde získával jedno series low za druhým a mnozí se ptali, zda opravdu bude již rok potvrzená šestá série. Kdyby loni Glee nedostal objednávku na dvě řady, byl by po letošku konec.

Středa patřila, jako již tradičně, večeru reality shows. Podzimní X Factor u diváků na plné čáře propadl. Kriticky nízké ratingy přiměly stanici k nečekanému tahu – tento celosvětový fenomén byl po třetí řadě ukončen. Na jaře nastoupil American Idol, který už má však svá nejlepší léta také dávno za sebou. Poprvé v historii nevévodil Idol sledovanosti, právě naopak. Pravidelně padal pod výsledky své konkurence. Přesto se dočkal prodloužení a vrátí se tedy i na jaře 2015.

Čtvrteční vyřazovací večery X Factoru a American Idolu byly na podzim doplněny seriálem Glee, o jehož neúspěších jsme psali již výše. Na jaře nastoupila právnická novinka Rake, která však zcela očekávaně propadla na plné čáře a brzy byla přesunuta na pátek (a poté na sobotu). Zrušení na sebe nenechalo dlouho čekat. Poté byl formát večera trošku pozměněn. Z hodinovky Idolu se stala půlhodinovka, doplnila ji novinka Surviving Jack, kterou však čekal zcela stejný osud, jako Rake, pouze s tím rozdílem, že Rake vydržel 12 epizod, Jack pouze 7. Na osmou večerní pak byla nasazena nová řada Hell's Kitchen, která přesahuje do léta a drží si stabilní výsledky.

Pátek byl další katastrofou. Na podzim se představil Masterchef Junior, který je světlou výjimkou s objednanou novou sérií. Komedie jsou u stanice očividně prokleté. Jak čtvrtá série Raising Hope, tak první řada Enlisted musely čelit téměř nulové sledovanosti. Oba seriály se v konečném důsledku bez větších překvapení dočkaly zrušení. Záchranu přinesla opět až reality show. Na jaře byly nasazeny na pátek večer dvouhodinovky Kitchen Nightmares, které si jakž takž sledovanost držely. Gordon Ramsay má navíc s Foxem uzavřenou novou smlouvu, takže jeho kulinářské realitky z televizních obrazovek jen tak nezmizí.

Fox má navíc dva seriály, které v letošní sezóně dokonce ani nevypustil do vysílání. Jak animák Murder Police, tak romantická komedie Us & Them byly sice objednány, ale fanoušci z nich neviděli ani minutu. Prý že nespokojenost se scénářem. To ale mohli zjistit dřív, než utratili těžké peníze za animace, potažmo natočení šesti epizod, ne? No co my víme, jak to tam u nich funguje…

NBC

Prodloužené a zrušené novinky:

• About a Boy
• The Blacklist
• Chicago PD
x
• Believe
• Crisis
• Dracula
• Growing Up Fisher
• Ironside
• The Michael J. Fox Show
• Sean Saves the World
• Welcome to the Family

V podzimní neděle toho televizní diváci na NBC příliš nezažili. Tedy pokud zrovna nepatřili mezi zaryté fotbalové fandy, jelikož se vysílal Sunday Night Football. V midseason byly nasazeny novinky Believe a Crisis, které ovšem naplnily očekávání většiny a neuspěly. Ani jeden z nich kvůli nízkým ratingům neprošel do další sezóny.

Pondělky jako již tradičně patřily jak na podzim, tak na jaře pěvecké reality show The Voice. Ačkoliv ratingy klesaly stejně jako u konkurenčních soutěží, Voice stále zůstal dominantou NBC programu. V deset večer stanice nasadila další očekávanou novinku, tentokrát s filmovou hvězdou Jamesem Spaderem – The Blacklist. Konečně se potvrdilo, že očekávaná věc nemusí zklamat, ba právě naopak. Z Blacklistu se stal mezinárodní hit, který doručoval jak kvalitu, tak solidní ratingy, a nebylo tedy divu, že bylo toto drama ještě před Vánocemi obnoveno pro druhou řadu.

Reality shows pokračovaly i v úterý. Voice doplnil hubnoucí The Biggest Loser, který zase pár (ale opravdu jen pár) kil nabral s navrácením se oblíbené trenérky Jillian Michaels. V midseason pak Voice doplnily nové komedie About a Boy a Growing Up Fisher. Ačkoliv oba seriály silně těžily ze svého předskokana, prodloužení se dočkal pouze jeden z nich. About a Boy, adaptace stejnojmenného filmu a románu, pokračuje dál. Growing – komedie o rodince se slepou hlavou rodiny – bohužel utíká hledat zatoulaného slepeckého psa do seriálového nebe. Úterýky v deset večer uzavíralo osvědčené dynamické drama Chicago Fire, které si svými ratingy a popularitou pojistilo svou pozici mezi dvorními seriály stanice.

Dramatická středa vyšla jen z části. Úspěch seriálu Revolution se v letošní sezóně zdaleka neopakoval. Naopak drama sklízelo jedno series low za druhým a zastavilo se na opravdu nízké laťce, která znamenala jediné – seriál se po druhé řadě s fanoušky loučí. Čísla sledovanosti u krimi veterána Law & Order: SVU zažíval co do sledovanosti sice kolísavou sezónu a musel se vzpamatovat také z odchodu hlavní postavy, přesto však fanoušci na svého oblíbence nezanevřeli a vybojovali mu novou sezónu. Remake populárního seriálu Ironside o drsném poldovi na vozíčku však diváky nechal ledově chladnými. Seriál se dočkal s bídou třech epizod a hned na podzim byl stažen z programu. V midseason se snažil uspět spin-off k Chicago Fire zaměřený na policisty – Chicago PD. Trošku pomalejší start si tento nováček převzal od svého staršího kolegy, ovšem vzpamatoval se opravdu rychle a dočkal se prodloužení pro druhou sérii.

Kam nasadit kupu stávajících i nově objednaných komedií? Přece tradičně na čtvrtek! Tento večer se vysílaly hned čtyři půlhodinovky, ovšem podobně jako u Foxu, ani tady nebyli fanoušci tomuto žánru příliš nakloněni. Nad 1.0 ratingového bodu se dostával opravdu málokdo; většinou se nejlépe dařilo veteránovi Parks and Recreation. Následující tři komedie byly novinky a všechny tři byly dříve (Welcome to the Family) či později (Sean Saves the World a The Michael J. Fox Show) zrušeny. Jde vidět, že Američani nemají v těle kapku soucitu; nezajímá je ani policista na vozíčku, ani chlap s Parkinsonovou nemocí. V midseason se vrátil fanoušky milovaný Community, jeho ratingy však zcela vymizely. Přesto vzhledem k výsledkům ostatních NBC komedií diváci věřili, že se přece jen dočkají raženého hesla #sixseasonsan­damovie, tzv. že NBC seriál obnoví pro šestou řadu. Zrušení Community, které přišlo na začátku května před Upfronts, tedy bylo poměrně velkým šokem a okamžitě se rozjely snahy k přesunu seriálu na jinou stanici. Dosud jsou však bezvýsledné. Jediným přeživším je tedy Parks and Recreation, ovšem ne na dlouho. Stanice oznámila, že následující sedmá sezóna bude pro seriál poslední. Finálovou řadu dostalo také drama Parenthood, které si nezopakovalo úspěšný rok z předešlé sezóny a celý rok čelilo opět upadající sledovanosti.

Konec pracovního týdne se na NBC nesl ve znamení nadpřirozena. Zaběhnuté drama Grimm doplnila na podzim očekávaná krev sající novinka Dracula. Vražedný páteční slot ovšem opět zafungoval, Dracula neměl dostatečnou sledovanost a tak se mu NBC rozhodla vrazit kolík do srdce. V midseason se vrátil Hannibal, který si na svých divácích letos extra smlsnul. Sledovanost zůstala stejná jako loni a za obnovení pro třetí řadu tak s největší pravděpodobností fanoušci můžou opět děkovat spolupráci s AXN.

Kabelovky

Když v USA začíná na Velké pětce sezóna, kabelovky si dávají oraz po náročném létě. Přesto se najde několik novinek, které se divákům představí a docela často je i zaujmou.

Showtime na konci září spároval s finálovou řadou Dextera novinku Masters of Sex. Toto retro drama si rychle našlo stabilní fanouškovskou základnu a bez problémů proplulo do druhé sezóny. Na ženy orientovaná stanice Lifetime šla do čarodějek s Witches of East End a i zde se tento tah ukázal být správným. Oba seriály se vrátí letos v létě.

ABC Family na jaře 2013 ve velkém oznámila prodloužení PLL, kterému nadělila jako dáreček spin-off. Duchařský Ravenswood však nedokázal těžit z úspěchů svého staršího a zkušenějšího sourozence. Sledovanost se nezlepšila ani po pauze a Ravenswood byl po deseti epizodách zrušen.

V listopadu se o slovo přihlásila stanice TBS s novinkou od tvůrce Scrubs a Cougar Town, Billa Lawrence, s názvem Ground Floor. Seriál sice neslavil velký úspěch co do sledovanosti, ale návrat Johna C. McGinleyho fanoušky potěšil. Seriál měl štěstí a dočkal se prodloužení. HBO svou troškou do mlýna přispělo komedií Getting On. S heslem „Trapnost vítězí“ i tento seriál získal objednávku na druhou řadu.

Do konce roku stihly svou premiéru ještě sitcom Kirstie a mafiánské drama Mob City. První zmíněný se nesetkal s extra úspěchem a dosud není zveřejněna žádná informace o jeho případném pokračování či zrušení. Mob City měl být pro TNT hit, ovšem seriál propadl na plné čáře a skončil víceméně otevřeně po první sérii.

Stanice Syfy začala představovat novinky v lednu. Helix slavil očekávaný úspěch a byl ještě před koncem sezóny prodloužen na druhou řadu. Pravá sláva však patřila stanici HBO. True Detective prokázal své kvality jak obsahové, tak herecké. Seriál byl samozřejmě prodloužen, ovšem druhá řada bude s jinými vyšetřovateli jiného případu.

V Kanadě začal Bitten, další pokus o vytvoření vlkodlačího dramatu. Fanoušci reagovali a seriál dostal druhou řadu. Leden byl však nabitý ještě více. HBO představila komedii Looking, Starz pirátské drama Black Sails. Oba seriály se vrátí i v následujícím roce; prodloužení Black Sails bylo oznámeno dokonce několik měsíců před začátkem celého seriálu.

Naopak s neúspěchem se setkala stanice A&E. Její novinka Those Who Kill byla po dvou epizodách zrušena kvůli nízkým ratingům. O týden později byl seriál přesunut na stanici Lifetime Movie Network, kde byla odvysílána první série, ale drama zůstalo nadále zrušeno. Rozhodnutí o prodloužení či zrušení stále neví komedie Saint George od stanice FX.

USA Network se rozhodla znovu vstoupit do světa půlhodinových komedií a přivzala si k tomu novinku Sirens o triu záchranářů. Do podvědomí televizních diváků se dostala nově stanice El Rey díky svému prvnímu seriálu From Dusk Till Dawn: The Series, seriálové adaptaci úspěšné hororové filmové série. Oba seriály se dočkaly prodloužení.

V dubnu se urodilo. HBO představila komedii Silicon Valley, AMC ve stejný den historické drama Turn. Na FX začala minisérie Fargo, na WGN Salem, na MTV Faking It a na USA Network další půlhodinovka – Playing House. Kromě minisérie Fargo a seriálů Turn a Playing House už mají všechny zmíněné seriály potvrzenou druhou řadu.

Posledním seriálem, který stihl před koncem sezóny premiéru, bylo showtimické veledílo Penny Dreadful. Už nyní víme, že hvězdně obsazené drama bude pokračovat i v příštím roce.

Bolestná loučení

Hned po konci sezóny – na začátku června – se s fanoušky rozloučil v té době nejdéle běžící seriál stanice ABC Family, The Secret Life of the American Teenager. Nyní už je překonaný Lhářkami. Lifetime odepsala svého veterána Army Wives po větších změnách poslední řady, které se fanouškům až zas tolik nelíbily. Na stejné stanici týden po finále Army Wives skončilo také svůdné drama The Client List, samozřejmě bez předchozího varování, takže s otevřeným koncem. Zbytek léta probíhal v klidu a nerušícím míru.

V polovině září přišel další velký odchod. USA Network odvysílala závěrečnou epizodu svého populárního seriálu Burn Notice, který se rozloučil po sedmi sezónách. Konec legend pokračoval i další dva týdny. 22. září se fanoušci museli spokojit s ne zcela uspokojivým koncem nejslavnějšího televizního sériového vraha Dextera. O týden později AMC ukončila svou spolupráci s populárním drogovým dealerem aka Breaking Bad.

Čtyři dny před koncem roku 2013 své farewell dala také agentka Nikita. Poslední řada byla vytvořena čistě pro fanoušky a šlo to poznat především na finálové epizodě, která musela potěšit snad každého.

Další legendou, která se v sezóně 2013/14 rozloučila, byla komedie Psych. Nejstarší seriál USA Network běžel od roku 2006.

Nejsledovanější epizoda za devět let ve vysílání. Tento titul získalo neslavné finále sitcomu How I Met Your Mother.

Na Syfy po čtyřech letech skončil remake britského seriálu Being Human. Fox zrušil také po čtyřech letech Raising Hope a NBC odepsala již výše probíraný Community. Spolu se stanicí Syfy jsme se v květnu rozloučili s oblíbeným sci-fi seriálem Warehouse 13.

V následujících dnech nás čekají ještě dvě velká finále. Prvním z nich je Drop Dead Diva, seriál, který před dvěma lety přežil svou smrt. Na Showtime se odporoučí věčný sukničkář Hank Moody z Californica­tion.


Tak, přátelé, sezóna je za námi a zrekapitulovaná. Které seriály jste si v uplynulých měsících zamilovali? U kterých jste ukápli nějakou tu slzu při pomyšlení, že už se nikdy nevrátí? A jaké máte představy a přání pro následující sezónu?

Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře12zobraz všech 12 příspěvků
jukab

jukab

Super článek :) Z novinek mě v sezoně zaujaly jen Siberia a Hello Ladies, takže jejich zrušení mě mrzí....
před 9 roky
ragelly

ragelly

Hello Ladies je pro mě nejhorší seriál od Enlightened, vůbec humor HBO nepobírám :D
před 9 roky
24ron24

24ron24

Tak to je super, už sa teším čo ste si vymysleli tentokrát, na nás :P
před 9 roky
Další články k tématu