26. 9. 2013

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Hostages?

Sezóna 2013/2014 je tady. Přemýšlíte, jaké novinky přidat do watchlistu? Poradíme vám! V našem podzimním seriálu se zaměříme na piloty velké pětky, které si dopodrobna rozebereme. Dnes máme na mušce Hostages.

Hostages – plakát

Hostages je nové drama stanice CBS. Novinku stanice nasadila na pondělní večery po svém komediálním bloku. V tento čas má konkurenci jen v Castlovi (ABC) a novince The Blacklist (NBC).

tipovačce si moc dobře tahle novinka nevedla. Je to nejspíš dáno tím, že většina z nás si myslí, že tohle téma nedokáže utáhnout více jak jednu řadu. Jediný, kdo se odvážil poslat rukojmí dál je tým magazínu Gorilla. Hlas lidu s námi ostatními drží basu a tak silou 58 % hlasů odsoudil Hostages k popravě.

Hostages, o co tam jde?

Matka dvou dětí Ellen je špičková doktorka v místní nemocnici. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby v téhle nemocnici neměli operovat prezidenta, který se rozhodl, že tím bude demonstrovat víru v americké veřejné zdravotnictví. A tak se stane, že večer před operací vběhnou do Ellenina domu maskovaní muži se zbraněmi a milou Ellen s celou rodinou vezmou jako rukojmí. Rodinu slibují druhý den pustit, pokud bude sabotovat operaci prezidenta a tím způsobí jeho smrt.

Brzy se ukáže, že na pohled načančaná rodina má spoustu kostlivců ve skříni a každý v rodině má nějaké to své temné tajemství. Díky únoscům ale nezůstanou dlouho skrytá…

A kdo hraje rukojmí a kdo únosce?

Obětí únosu a v předchozím odstavci zmiňovaná matka Ellen je Toni Collette (United States of Tara). Za manžela má Tatea Donovana (Damages) a jejich rodinku doplňují dvě děti, které jsou v podání zatím doposud neznámých herců, jak to u podobných rolí bývá zvykem.

Na straně únosců dominuje Dylan McDermott (Advokáti, AHS), ale v týmu má i ženu Sandrine Holt (24 hodin) či „povinného“ afroameričana Billyho Browna.

Tak ukažte nějaký ten záznam z bezpečnostní kamery…

Hele, ale vždyť ten McDermott je FBI agent…

Jo to je. Pravděpodobně v tom bude nějaké to tajemství, kterým nás budou tvůrci tahat za nos celou sérii. Zatím to vypadá na schéma: Dobrý člověk dělá špatné věci z dobrých důvodů.

Vypadá to chytlavě. Chytne mě to?

Ale jo, vypadá to, že tvůrci mají děj vymyšlený dopředu na těch 15 epizod, co bylo objednáno a první epizoda nám svým koncem ukázala, že ví, jak to zahrát i když to od nich bylo malinko podlé. Navíc rodinné dramata dávají dostatek prostoru pro nové (i když očekávané) zápletky. Záleží na tom, jestli vás bude tohle rozkrývání rodinných tajemství bavit.

To je skoro, jako kdyby unesli téma odněkud jinud…

No je pravda, že podobné téma už docela vyčerpaly některé filmy, ale v seriálovém světě se to dá nejspíš nejlépe přirovnat k 24 hodinám. I když tady to nevypadá, že by to paní doktorka dotáhla do Jackových kvalit, ale taky se holka nevzdává bez boje.

A jaký je váš ortel SerialZoňáci?

Fruiko

Co si budeme povídat. Originalita seriálu dosahuje nuly. Rodinné drama postavené na nevěrném manželovi, těhotné dceři a synovi, co dealuje trávu je asi tak originální, jako teroristi, kteří unesou doktorku chystající se na operaci prezidenta.

Na druhou stranu originalita není všechno. Opravdu mám rád, když se postavy na obrazovce chovají tak, jak by se nejspíš chovali ve skutečnosti a nedělají žádné nelogické věci. V pilotu Hostages se tak chovají. Protože pokud jste záporák a někoho unesete, tak první logická věc je, že zatlučete okna, aby někdo neměl roupy nenápadně utíkat. Jasně, pořád může okno rozbít, ale to už nadělá hluk a vůbec je to komplikovanější. Takových věcí tu je více a jsem za ně jen rád. Doufám, že to postavám vydrží déle a hnedle obratem nezhloupnou. Například hnedle cliffhanger úvodního dílu nabízí několik chytrých a hloupých řešení. Tak se brzy uvidí, jestli má seriál koule na to jít do těch chytrých.

Další potencionální slabina je, že tohle téma je celkem ohrané (viz můj první odstavec) a asi se dočkáme všech klišé, které už jsme ve filmech na podobné téma viděli. Navíc to tady dost smrdí tím, že záporáci nejsou až takoví záporáci, jak se na první pohled zdá. Třeba si jen prezident testuje doktorku, jestli by se nechala zmanipulovat. Ne, kecám to už je moc konspirační, ale něco mi na nich nesedí, proto jsem to chtěl uvést do záznamu, abych později mohl říkat: „Já to říkal!“

Pilot udržuje vysokou dávku napětí a akce, ale obávám se, že seriál bude mít co dělat, aby podobné tempo udržel po celou sérii. A modlím se, aby to nechtěli natahovat na víc sérií, protože mini-série by byla akorát. Protože mít doma zavřené rukojmí celou jednu sérii, je dost podobné utíkání z vězení celou jednu sérii. A tam nás už historie poučila, že to není dobrý nápad…

+ Dylan McDermott jako záporák ve vestě FBI
+ zatím to má hlavu a patu
+ postavy se chovají celkem logicky

- některé stereotypy (těhotná dcera, záletnický manžel)
- McDermottova rodina
- s tímhle nemůžou utáhnout celou sérii

Moje hodnocení pilotu: 70 %
ragelly

Po zhlédnutí pilotu jsem zvědavá. Mám ráda tento typ seriálů, kde není epizodní děj, ale je tu jeden soustavný příběh, který je postupně odkrýván s každou novou epizodou a vyvrcholí na konci série. Hostages jsou přesně tento typ, můj šálek čaje.

I když trailer vypadal spíše průměrně, celkově byla epizoda dobrá. Příběh utíkal rychle, akce bylo dost, překvapivých momentů se taky pár našlo a navíc díl skončil tak, že už se nemůžete dočkat, až příští týden uvidíte pokračování. Účel očividně splněn.

Herci jsou výborní. Toni Collette dokázala už v United States of Tara, že hrát opravdu umí, tohle je pro ni spanilá jízda, kterou by zvládla i ve spánku. Manžel neurazí, ani nenadchne, i když mě mrzí, že k němu tvůrci zařadili klasické klišé nevěry. Děti a jejich problémy mě celkem ani nezajímají, snad se bude děj soustředit hlavně na doktorku. No a čtveřice únosců je prostě super, patřím ke skupince, která Dylana McDermotta může, mé ženské oko si libuje :D Ale nepohrdnu ani tím druhým únoscem, který byl v pokoji se synkem.

I když se kdosi kdysi vyjádřil, že nejde o minisérii, myslím, že by bylo nejlepší seriál po skvěle nabité první sérii ukončit. Mohla by z toho být kvalitní podívaná, která nezačne nudit.

+ chytře napsané postavy
+ zvraty v ději
+ jeden soustavný příběh na celou sérii
+ herecké obsazení

- citová složka, strach o rodinu
- děti a jejich teen problémy
- nevěra v manželství

Moje hodnocení pilotu: 80 %

Tak co, necháte se seriálem Hostages unést? A pokud už jste viděli, tak jaké jsou vaše klady a zápory pilotu?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Locke

Locke

Na tenhle seriál se hodně těším, ale počkám si, až bude venku všech 15 dílů. Pokud nebude druhá série, tak...
před 10 roky
kutikk

kutikk

Musím říci, že se taky těším hlavně kvůli Dylanovi, je prostě boží :)
před 10 roky
Sovička

Sovička

První díl se mi líbil, ale nechápu, jak to chtějí natáhnout na celou sérii...
před 10 roky
Další články k tématu