25. 9. 2013

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Agents of S.H.I.E.L.D.?

Sezóna 2013/2014 je tady. Přemýšlíte, jaké novinky přidat do watchlistu? Poradíme vám! V našem podzimním seriálu se zaměříme na piloty velké pětky, které si dopodrobna rozebereme. Na pořadu dne jsou Agents of S.H.I.E.L.D.

Agents of S.H.I.E.L.D. je nadpřirozené drama od ABC. Stanice ho nasadila na úterní večery, kde bude tento Whedonův dlouho očekávaný projekt v osm večer otevírat blok složený čistě z novinek.

Proti němu se ve stejném časovém slotu utkají seriály NCIS (Námořní vyšetřovací služba) (CBS), The Originals (CW), Dads a Brooklyn Nine-Nine (oboje FOX) a The Biggest Loser (NBC).

Jak všichni jistě víte, Agenti jsou pravděpodobně nejočekávanější novinkou nejen letošního podzimu, ale přímo celé sezóny. Není tedy divu, že v naší tipovačce v obnovení věří naprosto všichni. Vy jste si druhou řadu odhlasovali výraznou převahou, seriálu věří 91 procent z vás.

Co je to S.H.I.E.L.D.?

S.H.I.E.L.D. je zkratka speciálního týmu, který vyšetřuje vše podezřelé, co se děje po celém světě. Zkratka v sobě skrývá název Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistic Division, tedy Špionážně taktický informační tým (Š.T.Í.T. – vidíte, jak jsou naši titulkáři vynalézaví? :-D )

Takže speciální agenti řeší speciální případy?

V podstatě ano. Agenti jsou povýšeni na Level 7, kde mají přístup k případům, ve kterých figurují superhrdinové a další nadpřirozené věci. Nenechte se ale zmást, celý SHIELD tým je složený pouze z agentů-lidí, nenajdete zde žádné roboty ani superhrdiny, jací se představí u Almost Human. Prostě lidi řeší nadpřirozené události. Skoro jako v Aktech X.

Byla by ukázka?

Byla, dokonce by jich bylo asi tak pět set, jelikož ABC pár týdnů před premiérou začala vypouštět jeden nový trailer za druhým. Tady máte jeden z nich:

Trailer vypadá akčně, nese se v tomhle duchu celý díl?

Nese. Akce je zde dost, i když je pravda, že často nad ní převažují dlouhé dialogy. Přiznejme si, že dějová linka není nejoriginálnější, jakou jsme kdy viděli, všichni od začátku budete vědět, jak díl skončí. To ale neznamená, že si nebudete užívat triky, souboje, vtipy a technickou magii v doprovodu s hereckým koncertem.

Já ale neznám Avengers, budu se u S.H.I.E.L.D. topit?

Vůbec ne. Seriál nijak nevychází ani z Avengers, ani se příliš neopírá o svět Marvelu. Snaží se uspokojit jak ty, kteří výše zmíněné znají, tak ty, kteří přicházejí bez jakéhokoliv obeznámení, jen si náhodně zapnou televizi. Fanoušci Whedona asi poznají jeho charakteristické zdlouhavé dialogy, stejně jako pár známých tváří z předchozích seriálů.

Za tím stojí Whedon? A nezruší mi to hnedka po pár dílech nebo první řadě?

Whedon během Comic-Conu ujistil fanoušky, že se stanicí ABC se spolupracuje mnohem snadněji, než s FOX, která zrušila jak Firefly, tak Dollhouse. „Nemáme žádnou jízdenku zadarmo, musíme pořádně makat, aby náš projekt zafungoval. Stanice s námi jedná tak, jako s každým jiným seriálem. Jediným rozdílem je to, že ABC opravdu ví, co jim dáváme, a že je to to, co chtějí.“ Takže asi tak.

Takže těch 45 minut nebude ztracených, jo?

Rozhodně zkuste, za to nic nedáte. Seriál je propletený komediální složkou, Whedonův typický humor zde najdete několikrát. Je fajn, že ho po takové době máme zpátky na obrazovkách. Herci jsou výborní, agenta Coulsona si zamilujete hned v první scéně, i když ho dosud neznáte.

Na druhou stranu je pravda, že jde poznat jistý časový press. Představit během tři čtvrtě hodiny celé prostředí i všechny postavy je těžká úloha, proto se možná neubráníte dojmu, že některé scény jsou až moc urychlené nebo příliš letmo dotčené. Každopádně s přibývajícími epizodami by se tento zádrhel měl vyřešit.

Sečteno a podtrženo, Agenti jsou jednou z nejočekávanějších novinek a víceméně splňují svou úlohu favorita. Nejsou čistě superhdrdinským seriálem, míchá se sem humor, vzrušení a akce. Je to prostě kompletní balíček, který by měl každý seriálový nadšenec vyzkoušet.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

ragelly

Pilot měl pár momentů úžasné geniality, která prozařovala rozloženě po celých 44 minut. Na druhou stranu si ale nemyslím, že jde o nejlepší pilot, který jsem zatím měla šanci vidět.

Avengers jsem nikdy neviděla, prostředí neznám. Naštěstí to nevadilo, seriál není nijak extra vázaný na film, takže se v něm poměrně rychle dokážete zorientovat. Příběh je zatím srozumitelný, a přesto dostatečně bohatý a zamotaný na to, aby si udržel vaši pozornost.

Především první minuty skvěle zaujmou. Akci hrdiny jsme už viděli ve všech desítkách trailerů, které ABC před premiérou vypustila, ale misi agenta Warda jsem viděla poprvé a byla jsem příjemně překvapená. Úroveň speciálních efektů je hodně vysoká, seriál opravdu často vypadá, že má filmový rozpočet.

Herci jsou perfektní, především Skye (Chloe Bennet) bude jednou z nových seriálových hvězd. Coulson mě příjemně překvapil, oceňuju, že i vysoce postavený agent má smysl pro humor. Geekovské duo je roztomile nadšené, ale trošku nestíhám, co říkají :D

Doufám, že Agenti budou pokračovat v trendu hvězdných hostů. Cobie Smulders a J. August Richards byli suprovým zpestřením.

+ speciální efekty
+ vtip Coulsona
+ voice-over v podání Skye
+ seriál si dokáže dělat srandu ze zaběhnutých superhrdinských klišé
+ konec epizody, odkazující na příští týden

- samotný děj epizody mohl být silnější
- občas moc rychle a moc odborně mluví, bez titulků nepochytíte vše

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Fruiko

Pilot je utrpení. Whedon se snaží, seč může, ale představit celý Marvelovský vesmír a pět nových postav lidem, co o Shieldu doteď neslyšeli, během 44 minut obstojně prostě nejde. A rozhodně to nevypadá jako epizoda za 12 milionů dolarů.

Co se týče příběhu, tak to si z nás asi dělají šoufky. Tohle už jsme viděli tolikrát, že už na to nestačí ani prsty na všech nohách stonožky. A pro jistotu ještě přihodíme malého vyděšeného černého klučíka, abychom těch klišé měli ještě víc. Trochu jsem si připadal, jako když sleduji libovolnou epizodu Alcatrazu. Naštěstí to zachraňují postavy, které jsou vesměs namíchány dobře a funguje mezi nimi i nějaký ten odlehčující humor. Toho by mohlo být ostatně trochu víc.

Ve výsledku se pilot snaží uspokojit obě skupiny diváků. Fanoušky Marvelu i normální diváky seriálů, respektive rodinky, které jsou zvyklé v osm večer sednout před telku a pustit si ABC. Bohužel ve výsledku to zklame obě skupiny. Dlouhodobě se tu dá vidět potenciál, ale úvodní epizoda si vyšší hodnocení nezaslouží. Na pořádné hodnocení to bude chtít ale pár epizod vydržet.

+ Robin, ehm vlastně Cobie Smulders
+ 4 minuty, co nežvanili

- málo Robin
- triky, některý fakt vypadají lacině
- 40 minut ze 44 prožvanili

Moje hodnocení pilotu: 70 %

Tak co, dáte Agentům šanci dostat se do vašeho wathlistu? A pokud už jste viděli, tak jaké jsou vaše klady a zápory pilotu?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře37zobraz všech 37 příspěvků
Nikuska181

Nikuska181

súhlasím :)
před 10 roky
corine

corine

Nee, nejlepší bylo "přečetla jsem si nouzové instrukce".
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

no tak já dlouho čekala - upřímně, bála jsem se zklamání. asi to nebude úplně nejlepší novinka, ale líbil se...
před 10 roky
Další články k tématu