1. 10. 2013

Crossing Lines: Rozhovor s Donaldem Sutherlandem

Crossing Lines: Rozhovor s Donaldem Sutherlandem

Donald Sutherland začínal svou kariéru na divadelních prknech. Brzy však přešel ke studiu herectví a proslavil se v Altmanově filmu M.A.S.H. Točil s významnými světovými režiséry a neodmyslitelně se zapsal do dějin zlaté kinematografie.

Nicméně i seriálovém poli o něm lze mluvit jako o ostříleném veteránovi. Má za sebou několik televizních rolí; mohli jste ho vidět například v The Pillars of the Earth (Pilíře země), Dirty Sexy Money nebo Commander in Chief (První prezidentka). Jeho Michael Dorn v Crossing Lines (Bez hranic) patří však již nyní k těm významnějším.

O základní myšlence seriálu

Inspirací příběhu je vlastně vznik FBI, protože předtím, když jste v US spáchali zločin, mohli jste utéct za hranice, z Kalifornie do Nevady, a když jste překročili hranici, tak jste mohli jen zamávat poručíkovi z Kalifornie a on nad Vámi neměl žádnou moc. Pak přišla FBI a zločin přestal mít hranice.

V Evropě ale neexistuje federálně organizovaná policejní složka, můžete spáchat zločin v Itálii, pak stejný ve Francii a není tu žádné propojení. Neexistuje žádná policejní evidence, centrální počítačová databáze, nic. Interpol to neudělá, Europol to neudělá, protože jim chybí pravomoc.

Ed Bernero a Rola Bauer tvoří fantastický tým. Ona je skvělá producentka a Ed je jedinečný autor. Je to jako spolupracovat s básníkem. Když mu řeknu, že tohle nefunguje, hned zkusí něco jiného. Tam kde já bych použil dvacet nebo třicet slov, on si vystačí se třemi nebo čtyřmi a je to perfektní.

Ti dva se dali dohromady a řekli si, co by se tak stalo, kdyby tu byla jednotka, která se zabývá mezinárodními zločiny, která by měla pravomoc zabývat se a cestovat za zločiny mezi Italií a Francií, Irskem, Anglií nebo kdekoli v rámci Evropy, která by jednala s povolením Mezinárodního trestního soudu (International Criminal Court).

O Michaelovi Dornovi, jeho inspiraci a černé kravatě

Dorn nikoho nemá, není ženatý, pokud by se mu něco stalo, jako by se nic nestalo. Nemá nikoho, koho by tu zanechal. Ještě jedna zajímavost: nosím černou kravatu, tedy moje postava nosí černou kravatu kvůli Luisovi Moreno Ocampovi, nejlepšímu prokurátorovi Mezinárodního trestního soudu v letech 1993 až 2008. Byl to muž, který soudil všechny válečné zločince z bývalé Jugoslávie a 90% všech zločinců z Rwandy.

Když jsem čekal na letišti při cestě z Los Angeles do Miami, kde žiju, zrušili předchozí let a moje místo dali někomu z cestujících, takže jsem se zdržel. Tak tam nešťastně sedím, když přijde nějaký chlapík a říkám: „Promiňte, Vy jste Donald Sutherland?“ A já si povídám proboha, nemám náladu s nikým mluvit, chtěl jsem říct, že jsem Lee Marvin, ale bylo pozdě, tak odpovím „Ano“. A on na to: „Točíte film o Mezinárodním trestním soudu?“ Já na to překvapeně odpověděl, že ano, a on mi řekl, že se jmenuje Luis Moreno Ocampo a že byl hlavním prokurátorem od roku 1993, od jeho založení, až do roku 2008. Tak já duchapřítomně jako blesk povídám: „Prosím posadil byste se na chvíli a popovídal si se mnou?“. On je rocková hvězda, naprosto mimořádný, pozoruhodný muž.

Jedna z věcí, které mi pověděl, když jsem ho požádal, aby mi prozradil nějakou drobnost, kterou bych mohl použít, říct nebo dělat, byla: „ Vždycky jsem nosil černou kravatu,“ a tak říkám: „Vždycky budu nosit černou kravatu!“. A tak Dorn vždycky nosí černou kravatu.

O producentce Role Bauer

Skutečně miluji Crossing Lines. Myslím si, že je to skvělá show. Prostě to miluji. Mám rád tu energii, která srší z lidí, kteří se na filmu podílejí, mám rád tu angažovanost. A zbožňuji Rolu Bauer. Myslím si, že je skvělá produkční, ta nejlepší, kterou můžete mít, protože na rozdíl od lidí, kteří pracují s čísly, ona je filmový tvůrce. Studovala film v Yorku a v Torontu, navíc má instinkt a neustále pracuje.

Jsem šťastný, že ji znám. Je báječné mít někoho tak skvělého v životě a moci s ním spolupracovat, někoho kým jste opravdu ohromen a komu můžete naprosto důvěřovat!


Jak jste si Dorna oblíbili?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
jelpetty

jelpetty

Dorna můžu, je to takový ten chlapík v pozadí, který vše zařídí, má konexe, je inteligentní a zajímavý...
před 10 roky
kacer11

kacer11

Přestal jsem ho mít rád od doby, co jsem viděl Hunger Games. Ale v Crosing Lines zaujal :)
před 10 roky
Další články k tématu