6. 10. 2013

Breaking Bad skončilo, vzpomínejte na Waltera Whita v dobrém

Breaking Bad skončilo, vzpomínejte na Waltera Whita v dobrém

Po pěti letech skončil jeden z nejlepších počinů v historii stanice AMC — Breaking Bad. Seriál s hodnocením přes 80 % a otřesným českým názvem Perníkový táta potěšil hlavně tím, že finálový díl se povedl a udělal za pěti sezónami důstojnou tečku.

Pokud jste strávili poslední roky v primitivní blátivé chýši v amazonském pralese a nevíte, o čem Breaking Bad je, vězte, že zápletka je jednoduchá.

Walter White je špičkový chemik, ale po několika špatných životních rozhodnutích a troše smůly skončí jako středoškolský učitel chemie. Je mu 50, má náctiletého syna s nemocnou páteří, ženu, která nečekaně otěhotněla, a finančně na tom není zrovna nejlépe.

Příběh Breaking Bad začne ve chvíli, kdy se příčinou Waltova kašle ukáže být rakovina plic. S nejvyšší pravděpodobností bude smrtelná a času moc nezbývá, jak tedy zajistit rodinu, aby žena ani děti nestrádaly? Život v Albuquerque v americkém Novém Mexiku není tak drahý jako třeba v New Yorku, i tak ale bude Waltova rodina na jakžtakž pohodlný život, vzdělání a rezervu pro případ nouze potřebovat několik set tisíc dolarů. A ani v Americe nevydělávají učitelé miliony…

Řešení nechtěně nabídne Waltův švagr Hank, agent DEA, Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami. Když se Walt dozví, kolik vynáší prodej metamfetaminu (proto mimochodem „perníkový“ táta), odhodlá se zariskovat a dá se dohromady se svým bývalým (podprůměrným) studentem Jessem, momentálně (podprůměrným) kuchařem a (podprůměrným) dealerem oné populární syntetické drogy. Yo, Mr. White, I’m back, bitch!

Od teď už jen spoilery

I jednoduché plány často selžou, natož něco tak komplikovaného, jako je založení vlastní metamfetaminové laboratoře. Waltova profesionalita a perfekcionismus nejdou dohromady s Jessieho neschopností, a problémy se valí jeden přes druhý.

Už ve druhém díle rozpouštíme ve vaně mrtvolu, a na konci první řady už Walt plánuje vraždu sice neochotně, ale mnohem chladnokrevněji. Ve třetí to rozjíždíme ve velkém a celou čtvrtou bojujeme o přežití.

Čtyři roky sledujeme skvělou práci scénáristů, kteří ze zneuznaného génia, ale v jádru nevinného staršího muže udělají drsného gangstera. Gangstera, který manipuluje všemi kolem sebe, vždycky má dokonalý plán a vždycky vyhraje.

Našetřené peníze ale z různých příčin stále mizí, a i když je Walt na dobré cestě k vyléčení, stále nemá vyhráno. Chamtivost a hrdost na to, co dokázal, ho nakonec zaslepí natolik, že se v páté řadě pouští do čím dál troufalejších akcí, místo aby odešel do důchodu a vážil si toho, že přežil.

Seriál přesto není typická akční řežba plná střílení a výbuchů (i když i těch si užijete až až). Umělecká kamera, dlouhé záběry a hrátky s časem jsou se seriálem nesmazatelně propojené, čehož si ostatně všimli i komici ve ScreenJunkies ve svém satirickém Upřímném traileru.

Ke každé scéně se autoři propracovávají a styl Breaking Bad asi nesedne každému. Spousta diváků si ho ale zamiluje.

10 rad od zkušeného gangstera

Nechme nostalgie a připomeňme si na závěr ty nejlegendárnější legendární scény, záběry a hlášky, které se v seriálu objevily a na které žádný fanoušek nezapomene. Jako ideální forma se jeví malé shrnutí několika vybraných praktických rad a tipů, které nám seriál nabídnul. Je to jen malá ochutnávka, ale třeba vás naláká k tomu, abyste si ho pustili znova od začátku.

  1. Když někoho rozpouštíte v kyselině, použijte plastovou nádobu. Ne keramickou vanu. Plastovou nádobu.
  2. Nenajímejte si obhájce gangsterů, ale obhájce-gangstera.
  3. Nepřibližujte se k želvám, pokud mají na krunýři přibitou useknutou lidskou hlavu.
  4. Pokud chcete být dokonale drsní a hroziví, nemluvte a noste boty z hadí kůže a s okovanou špičkou ve tvaru lebky. To je prostě nutnost.
  1. Drogoví dealeři (resp. kuchaři) by neměli otevírat dveře od bytu neznámým lidem.
  2. Potřebujete-li otrávit půlku mexického kartelu, napijte se s nimi z jedné lahve a mějte po ruce protijed a polní operační sál.
  3. Dokonale uvázaný uzel na kravatě je důležitý i ve chvíli, kdy vám chybí půlka obličeje.
  4. Neběhejte po domě, pokud hrozí, že zakopnete o koberec.
  5. Vždycky si noste vlastní stévii; nepoužívejte sáčky, které mají v restauraci.

A hlavně…

  1. Nikdy nezkřižte cestu Walteru Whitovi. On totiž není v nebezpečí. On JE nebezpečí.

Díky, AMC, za skvělých pět let. Ať žije Walt!

Osobní prosba autora článku:
Děkujeme, že jste dočetli až sem. Teď se prosím zvedněte a jděte slíbit rodičům (nebo jim napište nebo zavolejte), že kdyby někdy kvůli vám začali vařit metamfetamin, nebudete nevděční spratci jako Walter Jr. Určitě to ocení, a možná jim budete moci pomáhat s rozpouštěním…

Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
Zdeněk Král

Zdeněk Král

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
M-44

M-44

Dík za tenhle článek. Doufal jsem, že se o rozloučení někdo pokusí. A konečně znám někoho se stejným...
před 10 roky
Zdeněk Král

Zdeněk Král

Se Skyler máš recht, souhlas, a jo, s Hankem to bylo hodně špatný… Ale podle mě to přehnal,...
před 10 roky
Marty8901

Marty8901

Výborný článek. Tleskám. Hlavně poslední doporučení stojí za to :)
před 10 roky
Další články k tématu