21. 10. 2013

SARS po prvním měsíci - PONDĚLÍ

SARS po prvním měsíci - PONDĚLÍ

Většina seriálů si odbyla svých pár epizod a je tedy čas na první prognózy ohledně toho, jaký osud je může potkat. Dnes si rozebereme pondělní program.

Pondělí je dnem, který se nese ve znamení souboje dvou stanic. Na jedné straně stojí ABC s reality show Dancing with the Stars a kriminálkou Castle, na straně druhé je stanice NBC s neméně sledovanou realitkou The Voice a novou kriminálkou The Blacklist.

Mohlo by se zdát, že NBC už nemá do předních pozic mezi stanicemi co mluvit, opak je ale pravda. Z pomyslného souboje o první místo pondělního večera totiž vychází vítězně, když vsadila vše na jednu kartu a svou nejlepší novinku umístila do programu za svou nejsledovanější realitku. Díky tomu se stala nejsledovanější dramatickou novinkou napříč všemi stanicemi – a nebýt komedie The Millers, která podobně jako Blacklist využívá silného předskokana, byl by na stupínku nejvyšším. Jenže narozdíl od komedie si Blacklist dokázal urvat několik rekordů – mezi nimi jeden čerstvý, kdy seriál ve sledovanosti Live +7 (součet originální sledovanosti a všech sledování z nahraných DVR v dalších sedmi dnech) jako vůbec první seriál v historii překonal na komerční stanici hranici 6 milionů diváků (v rozdílu původní a konečné sledovanosti).

Ale pondělí není jen Blacklist.

Kriminálka Castle téměř opakuje své loňské výsledky (v některých případech je má dokonce o chlup lepší) a to i přesto, že její předskokan, Dancing with the Stars v porovnání loňských a letošních epizod o pár desetin klesl.

Stanice CBS do svého post-HIMYM slotu, ve kterém loni vydržela komedie Partners. šest epizod, naservírovala novinku We Are Men. Hádejte, co? We Are Men vydržel jen dvě epizody. Z timeslotu se pomalu začíná stávat prokletý, přestože rok předtím v něm excelovala komedie 2 Broke Girls, po níž následovala neméně úspěšná Mike & Molly a v deset večer Hawaii Five-0. Tato sestava zůstala víceméně nezměněná i loni, až letos se ji CBS rozhodla mírně rozbít. Mike & Molly nahradila komedie Mom a H50 zas drama Hostages.

Jenže jak se ukazuje, nebyla to nejlepší volba. Mom se sice drží na úrovni 2 Broke Girls, ta je ale někde úplně jinde než loni. Loni si komedie udržela sledovanost krásných 10,5 milionů diváků na epizodu a rating 3,7; letos má tak tak 8 milionů diváků a rating 2,5, a to je teprv začátek sezóny. Zdá se ale, že zrušení We Are Men a návrat do známého místa v programu seriálu bude svědčit – první výsledek byl hned druhý nejlepší v sezóně.

U Hostages mám pro fanoušky špatnou zprávu. Já osobně jej řadím mezi 8 seriálů, které mají aktuálně nejblíž (a to podstatně) zrušení. Netuším, proč ho CBS pořád nechává v programu, zvlášť po posledním výsledku (5,16 mil. diváků / 1,2), kterým navíc jen zopakoval výsledek předchozí. Za podobných podmínek ze CBS letěly seriály i dřív, zrušení by (snad) mohlo přijít velmi brzy.

HIMYM zažívá svou poslední sezónu, na číslech to ale není moc znát. Průměrný rating sice poklesl, drží se ale pořád nad třemi body; průměrná sledovanost neklesla vůbec. Co ale všichni fanoušci čekají, to přijde až na konci roku – a tato událost bude z hlediska čísel poměrně zajímavá.

Nejhůř ze všech stanic je na tom v pondělí…

The CW. Její progam obsahuje dva seriály, ani jeden se ale nechlubí parádními výsledky. Hart of Dixie se stěží drží na 1 milionu diváků a ratingu 0,4 (což je pád ve sledovanosti o celou třetinu oproti loňsku). Čeká seriál zrušení? Pravděpodobně ne. Potká jej stejný osud jako loni Nikitu – bude prodloužen na čtvrtou sérii kvůli syndikaci.

Jenže v závěsu za Hart of Dixie je Beauty and the Beast. Tady se letos milion ani překročit nepovedlo (ale pozor, seriály začínaly později, mají za sebou teprve dvě epizody). Rating je zde ještě o desetinu horší a o prodloužení pravděpodobně na konci roku vůbec nebude řeč.

Skóre:

• zrušené: We Are Men
• obnovené: Sleepy Hollow
• na zrušení: Hostages, Beauty and the Beast
• na obnovení: The BlacklistCas­tle

Na Foxu aktuálně běží Bones (Sběratelé kostí), i když je to jen jeho přechodný timeslot. Za dva týdny na stanici naběhne midseason (stanice si rok dělí mírně jiným způsobem než ostatní) a vystřídá ho sci-fi Almost Human. Bones se přesune na pátek za realitku Masterchef Junior. Tam ale asi zažije propad – což bude škoda, protože zatím si diváky z loňska drží, a nepočítáme-li realitky, jde zatím o druhý nejsledovanější seriál stanice.

Ten první je totiž už obnovený Sleepy Hollow, který v prvních třech epizodách dokázal udržet rating 3.0 a víc. Stanice, jak už bylo řečeno, vůbec neváhala a seriál obnovila. Ten zatím pořád vládne pondělnímu večeru na Foxu, i když jej poráží jak The Blacklist, tak Castle.

Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Klik

Klik

Pri Beauty and the Beast sa mi ani nechcelo zapínať druhú sériu ale prekonala som sa. Celkom fajn ale nebaví...
před 10 roky
madPav3l

madPav3l

Tak zrušení Beauty and the Beast by mi nevadilo, jen pokud by Kristin Kreuk obsadili do něčeho jiného :)
před 10 roky
allyska

allyska

Moc dík za přehledný článek :)
před 10 roky
Další články k tématu