25. 1. 2014

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Rake?

Midseason je v plném proudu, a tak vám pomáháme vybrat další seriály do vašich hladových watchlistů. Dnes se v naší sérii představovaček postaví před serialzoní soudní tribunál seriál Rake.

Rake – plakát

Rake je nové drama stanice FOX. Poběží vždy ve čtvrtek o devíti večer, kde má za předskokana vyhlašování výsledků American Idolu. Konkurenci má nejen v komediálním bloku na CBS (Crazy Ones a Dva půl chlapa), ale i v komediálním bloku na NBC (Sean Saves the World, The Michael J. Fox Show). Dál proti němu stojí CWčko s historickým Reign a ABC se svou realitkou The Taste.

tipovačce v obnovení věří jen Gorilla. Všichni ostatní jsou svorně proti. A to včetně vás, čtenářů, kteří jste pro rušení hlasovali v 68 % případů.

Rake? To asi bude nějaká zahradnická show, co…

Kdepak. I když to podle názvu nevypadá, tak se jedná o právnické drama. Úplně nejpřesněji se jedná o remake australského stejnojmenného seriálu.

Takže právničina?

Přesně tak. Ale nečekejte příliš výstupů před soudem. Spíš budeme pitvat život jednoho obhájce. Keegan Joye je geniální právník. Problém je, že se ke svému životu chová tak trochu destruktivně. Gambling a prostitutky je to nejmenší. A svými případy si taky nedělá zrovna o moc lepší mediální obraz. Obhajuje totiž tu největší spodinu lidstva, ať už jde o sériové vrahy či dokonce kanibaly. Takový je Keegan.

Tudíž se všechno točí okolo hlavního hrdiny?

Skoro. Sice mu sekunduje spousta vedlejších postav, ale všechno se točí kolem něj. Je to takový Dr. House, co nešel na medicínu, ale na práva.

To zní netuctově. Kdo hraje tedy toho génia?

Hlavní hvězdou je bezesporu Greg Kinnear, známější především z filmů, ale v televizi byl tak vidět, například v minisérii Kennedyové. Jednu z vedlejších rolí Keeganovy exmanželky má i Miranda Otto (spousta filmů, např. LOTŘi, Válka světů, Pod povrchem). Jo a když jsme u těch filmových jmen, tak určitě musíme zmínit to, že pilot režíroval Sam Raimi (Spiderman).

Tak ukažte trailer…

Se lehko řekne. Ještě, než jsem začal psát tenhle článek, tak byl na FOXím Youtube. Po premiéře ho FOX stáhnul. Tak tu máme místo něj nějakou trapnou behind scene představovačku.

Hele, ale trailer byl taky nuda, takže jste o nic nepřišli.

No tohle byla teda meganuda. Není takový pilot, že ne?

Můžeme vás uklidnit, že tentokrát je pilot výjimečně lepší než trailer. To se nám snad v této sezóně stalo poprvé. :-D

Už jste to přirovnávali k Houseovi, dá se to ještě připodobnit k něčemu dalšímu?

Ale jistě. Egoistických narci-volů máme několik. House jako doktor, Hank Moody v Californication jako spisovatel a místy to má podobný feeling jako Finder s geniálním hledačem Walterem Shermanem. Jelikož jsou dva ze tří z produkce FOXu, evidetně má FOX slabinu pro pokřivené hrdiny.

A jaký je váš ortel SerialZoňáci?

Fruiko

Mám rád právnické seriály. A mám rád nestandardní právníky a to mnohem raději než nestandardní poldy, kteří se nám v poslední době krapet přemnožili. Rake mi dal právníky. Nestandardní. Takže jsem spokojen. Hlavní hrdina je sice kretén a idiot, kterého nikdo nemůže mít rád (a tím myslím jen ostatní postavy v seriálu, ale i televizní fanoušky), ale nejspíš v tom je ukryto jeho kouzlo. Takže na vás už jen je koukat na to, jak si neustále dál a dál mrví svůj život. Pokud proti tomuhle schématu nic nemáte, tak se budete celkem bavit.

+ debilně zábavné
+ plakát
+ shit happens

- hlavní hrdina je kretén
- některé vedlejší postavy

Moje hodnocení pilotu: 80 %
ragelly

Rake je pro mě jedno z mála překvapení letošní sezóny. Trailer nenadchnul ani trošku, proto jsem k pilotu přistupovala s velkou rezervou. Prvních patnáct minut jsem pořád nechápala, jak je možné, že je to vlastně docela zábavné.

Obecně to vypadá, že se zde ukrývá úplně obyčejná právničina, ovšem ve velmi netypickém kabátě. Hlavní hrdina, nebo spíše antihrdina, dokáže zaujmout právě proto, že není bezchybný svatoušek. Upřímně nechápu, jak takové hovado může vykonávat právničinu, ale nejsem proti, nudit se při sledování totiž rozhodně nebudete. Ostatní postavy zatím nedostaly tolik prostoru, nicméně hnedka na první pohled mi přišla příjemná mírně sarkastická britská sekretářka Keegana. Dokonce mi nevadila ani ta rodinka, u které Keegan bydlí, což je divné, ale vítané.

Plus vidím dokonce i v příběhu. Nejde čistě o právničinu, ale hrdinovy trable, které se pořád kupily a kupily, byly zlomyslně potěšující. Člověk by neřekl, kolik se toho může naráz pokazit. Pokud si potřebujete zlepšit náladu a podívat se, že je na tom někdo ještě hůř než vy, tak pilot určitě zkuste. Protože kdo by nemiloval místo peněžní výplaty tuňáka, že? :-)

+ zajímavý a zábavný antihrdina
+ nejde čistě o právničinu
+ překvapivě udělali záporáka z mýho oblíbenýho typu postavy
+ vtáhne vás to do děje

- pravděpodobně to brzy zruší, tenhle typ seriálu nedokáže oslovit masy fanoušků

Moje hodnocení pilotu: 80 %

Jak se líbil pilot vám? A přidali jste si Rake do svých watchlistů? Nebo snad máte nějaké námitky?

Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Desperate houseman

Desperate houseman

Nebylo to nejhorší, ale mohlo tam být ňaké to drama
před 10 roky
anjoa

anjoa

Rake mě taky docela překvapilo, dobře překvapilo. Miluju australskou verzi a Cleaver Greene patří mezi...
před 10 roky
Další články k tématu