8. 7. 2014

Game of Thrones: rozhovor s představitelem Oberyna Martella

Game of Thrones: rozhovor s představitelem Oberyna Martella

Vzhledem k tomu, jak se vyvinul souboj božího soudu v dílu The Mountain and the Viper čtvrté série Game of Thrones, se HBO rozhodla vyzpovídat Pedra Pascala, představitele Oberyna Martella. Pokud jste tento díl ještě neviděli, tak kvůli spoilerům nečtěte dál.

Kdy jste zjistil, jaký bude Oberynův osud?
Řekli mi to hnedka na začátku. Bylo to v popisu v postavy, když jsem se o tu roli hlásil. Ale dokud jsem se v Belfastu nesetkal s Davidem Benioffem a Danem Weissem, nevěděl jsem, jak zemře. Zmínili rozdrcení mé lebky ve třech krocích: nejdřív zuby, pak oči a nakonec celou hlavu. Úplně nejdřív mě napadlo: „Doufám, že se tím poperu o nejvyšší příčku mezi nejohavnějšími úmrtími v Game of Thrones,“ což vypovídá hodně.

Viděl jste tu scénu hotovou?
Ne, ale ani si to neumím představit. Budu se na to muset podívat až se všemi ostatními. Mám starost o svoji rodinu, opravdu.

Jakkoli je ohavná, působí autenticky. Vytvořili si odlitek vaší hlavy?
Vyrobili, od ramen nahoru a měl i kníry, vousy a výraz násilné agónie.

Viděl jste ho?
Ano! Přistihli mě, jak na place zírám na svou hlavu. Člověk se na sebe nemůže podívat ve třech rozměrech, je to něco úplně jiného. Možná v tom byl kousek narcisismu nebo prostě jenom fascinace, když jsem se viděl v 360 stupních. Bylo to tak trochu: „Sakra! Já fakticky vypadám jako můj táta.“

Jak dlouho jste trénoval s tím kopím?
HBO mně zařídila trénink s mistrem wushu, což je akrobatické bojové umění. Lidé k jeho zvládnutí musejí cvičit celý život, takže mě za těch pár týdnů mistr Hu dokázal naučit jenom základy.

Co na tom bylo nejtěžší?
Všechno. Většinou jsem pracoval s kopím, které bylo o stopu delší, než já. Chtěl jsem s tím kopím dokázat takový vrtulovitý pohyb, při kterém byste to kopí slyšeli proříznout vzduch. V domácích potřebách jsem si na to koupil garnýž na závěsy a nacvičoval jsem to s ní doma, protože na veřejnosti jsem se styděl.

Jaké bylo natáčení té bojové scény? Dokážete vysvětlit Oberynova rozhodnutí?
Byla to veliká výzva, protože to bylo fyzicky náročné. Byla to ta nejnáročnější práce, jakou jsem kdy dělal, a Oberyn byl zároveň ve velmi emočně vypjatém stavu. Obě ty věci se tam opravdu moc pěkně sešly. Na place jsem měl fascinující rozhovor s Lenou Headey, ve kterém jsme spolu probírali celou postavu Oberyna. On chce zoufale moc slyšet, jak se Hora přizná. I když to má násilný a tragický konec, nakonec ta slova přece jenom uslyší. Ta myšlenka, že si člověk přivodí svůj vlastní zánik, má v sobě hořkosladkou extázi. Je to velmi očistný okamžik.

V předcházející epizodě Oberyn píše pro svoji dceru báseň. Promýšlel jste jeho život v Dorne?
Považuji ho za nesmírně současného, pokrokového a milujícího otce. Podle mě je velmi příhodné, že vychovával jenom dcery. Svoje myšlení nesvazuje starými konvencemi, takže ani jeho dcery nesvazuje zpátečnická, středověká morálka.

Emočně je velmi inteligentní.
Podle mě Oberyn hluboce vnímá svět i způsob, jakým v něm on sám žije. Podle mě má v sobě silnou ženskost, což patří k jeho silným stránkám.

Můžete vysvětlit, co přesně myslíte tou ženskostí?
Vnímavost. Inteligenci. Ve světě Game of Thrones, který umí nelítostně odrážet některé z temnějších stránek naší reality, podle mě ženy často musejí být chytřejší a více v kontaktu se sebou samými, protože jejich životní podmínky jsou výrazně ovládané muži. Schopnost přežít se u žen vyvíjí o něco dříve.

Řekl byste, že je Oberyn feminista?
Určitě. Aniž by chtěl. Pro něj je to prostě přirozené a logické. Ellaria Písek je jeho životní láska, protože je mu rovna, není-li mu dokonce určitým způsobem nadřazená. Je to jedna z věcí, díky kterým je tak vášnivý, protože si v tom má od koho vzít příklad.

Jak byste chtěl, aby si fanouškové Oberyna pamatovali?
Jako milovníka i bojovníka. Jako zábavnou postavu, která do Králova přístaviště přinesla něco nového a taky tam rozvířila nějaký ten hnůj.

Fanouškům to jistě zlomí srdce.
Mně to taky celou dobu láme srdce.

Byl byste rád, kdyby někdo Oberynovu smrt pomstil?
To si teda pište, že jo.

Kdybyste stál před soudem, za jaký zločin by to bylo?
Oberyn by pravděpodobně zašel trochu daleko ve svých sexuálních eskapádách. Možná by se vyspal s manželkou krále nebo s manželem královny.

Pozvou vás na svatbu GoT. Přijal byste tu pozvánku nebo byste ji odmítnul?
Přijal bych ji. Je to příležitost jít tam s Ellarií a každá svatba je zároveň příležitost dostat někoho do postele.

Ohař tvrdí, že by v příštím životě šel do Braavosu. Kde byste se chtěl ocitnout vy?
Zůstal bych v okolí Králova přístaviště. V jednom nevěstinci tam mají moc pěkný pokoj s vyhlídkou na oceán.

Jak byste pojmenoval svůj meč?
Sammy, Písečný had.


Zdroj: HBO produkční deník

Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
corine

corine

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
Leslie

Leslie

Ach, Oberyne... Budeš mi chybět. Pedrovi ta role sedla jako ulitá.
před 9 roky
Lucius

Lucius

Určitě nejsem jediná :D
před 9 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Hodně smrtí v sérii mě naštvalo, ale Oberyn je určitě ta nejpromrhanější postava. Když jsem slyšela,...
před 9 roky
Další články k tématu