7. 8. 2014

Podzim 2014 na České televizi bude ve znamení domácí tvorby

Česká televize dnes představila svůj podzimní program pod názvem Podzimní festival České televize. Na obrazovky míří pět skriptových seriálů. Mimo to se pustila do dokumentárních realityshow i zábavních pořadů ve stylu České Sody.

Podzim 2014 na České televizi bude ve znamení domácí tvorby

Od roku 2012 Česká televize změnila změnila přístup ke svojí původní tvorbě. Začala do své tvorby zařazovat nové žánry a odvážila se také začít dávat příležitost novým, začínajícím tvůrcům. Generální ředitel České televize Petr Dvořák si tuto změnu chválí a v tomto směřování hodlá pokračovat i letos. „Vytvořili jsme fantazijně-investigativní seriál o vodnících, vztahový příběh ze soudnického prostředí i klasický sitcom. Tato pestrost jasně ukazuje, že na poli hrané tvorby Česká televize v tuto chvíli udává trend. To konečně dokazuje i úspěch loňských novinek Cirkus Bukowsky a České století, které letos budou pokračovat ve své druhé řadě a pokračování se na ČT1 dočkal i cyklus Nevinné lži.“

Dokumentární reality show i docusoapka

Česká televize se letos na podzim rozhodla přijít se dvěma pořady, které patří do u nás poměrně nezvyklých žánrů docusoap a docureality. Třída 8. A je o podprůměrné třídě jedné základní školy, kam přicházejí noví učitelé, aby tuto situaci změnili. Pořad bude mapovat jedno pololetí z pohledu žáků i učitelů. Uvidíme tak, jestli se žáci dokáží s novými učiteli zlepšit i to, jak na nově příchozí budou reagovat dosavadní učitelé této třídy. Tento pořad je adaptací úspěšného švédského pořadu s cílem otevřít debatu o motivacích žáků a kvality jejich vzdělání na druhém stupni základních škol.

Připravovanou docusoapkou je sběrný dokument Paterčata o prvních českých paterčatech, která se v červnu 2013 narodila jedné romské rodině. Dokument ukazuje, jak taková událost převrátí život naruby. Zabývá se problémy a znevýhodněními, se kterými se u nás rodiče vícerčat musí potýkat.

Neméně zajímavý je pak projekt Hlava rodiny, ve kterém teenager na jeden měsíc dostane na starost hospodaření s rodinným rozpočtem. „Následujeme vývoj u progresivních zahraničních veřejnoprávních stanic a podobně jako ony považujeme za nezbytné zkoušet nové formáty i v oblasti takzvané veřejné služby, tedy zpracovávat silná společenská témata tak, aby měla pro diváky jasnou přidanou hodnotu.", dodal k novým programům generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Původní skriptové seriály

Ve svém letošním podzimním schématu si pro nás Česká televize nachystala tři svoje původní dramata, jednu komedii i jednu adptaci klasického sitcomu. S českými seriály se tak budeme moci setkávat hned ve třech dnech v týdnu.

V pondělí se představí sitcom Kancl natočený jako fiktivní dokument. Děj se odehrává v kanceláři jedné brněnské pobočky firmy Papír a Print, kterou řídí naprosto sebestředný Marek Chvála (Václav Kopta).

Nová řada kriminální road movie Cirkus Bukowsky se bude vysílat v prosinci. O ději druhé série není zatím známo skoro nic. Kreativní producent seriálu Josef Viewegh však přece jenom prozradil jeden spoiler. V prvním díle druhé řady už bude jasné, že nešlo o vraždu Edity Tiché, ale že někdo chce zabít Bukowského.

Druhá série se na obrazovkách objeví opět ve středu a nově i v pondělí večer.

Na pátek nám od září Česká televize nachystala zbrusu nový vodnický seriál Neviditelní, ve kterém si zahraje plejáda známých herců v čele s Jiřím Bartoškou a Luďkem Sobotou. Třináctidílný komediální seriál je o lidech, kterým zvláštní gen umožňuje dýchat vodu. V poslední době jich ubývá. Jejich skutečné problémy ovšem začnou ve chvíli, kdy se ukáže, že k nim patří i jistý pražský lobbista. Kvůli jeho podvodům ho pronásleduje policie i vodníci, kteří se bojí prozrazení.

Další série se po roce dočká také České století, jehož první část byla odvysílaná loni na podzim. Svojí premiéry se tak dočkají i zbylé čtyři díly z devíti původně plánovaných.

V pondělí se budevysílat také letošní novinka Život a doba soudce A. K., třináctidílné drama ze současnosti. Hlavní postavou je mladý soudce Adam Klos, který rozhoduje civilní soudní spory charakteristické pro současnou společnost. Každý spor se snaží rozhodnout v souladu se svojí představou o spravedlnosti a zároveň se pokouší vyrovnat se zodpovědností za následky, které jeho rozhodnutí mají na životy ostatních lidí.

Domovem pro zahraniční seriály se již od loňska stala Dvojka. Na podzim se tak budeme moci těšit na další epizody celosvětově úspěšných hitů. Česká televize totiž plánuje odvysílat další řady kultovních seriálů Ve jménu vlasti, Panství Downton, Borgiové a Hra o trůny.

Nové zábavní formáty

Česká televize by také ráda navázala na minulý úspěch alternativních zábavních formátů. Z tohoto žánru sklízela na počátku devadesátých let úspěch s dnes už legendární Českou sodou. Na podzim se tak divákům představí dva nové pořady.

„Nebát se originálního humoru a dát ve vysílání prostor autorské tvorbě, jakou kdysi představovala Česká soda, nebo navázat na úspěšné zahraniční formáty typu Malá Velká Británie. To byly hlavní důvody, proč jsme se pustili do výroby alternativních zábavních formátů, Pečeného sněhuláka s Jakubem Kohákem a Boje o koláč. Přestože riskujeme, že nás možná mnozí diváci obviní z trapnosti, jsem si jistý, že i takové pořady do veřejnoprávního vysílání patří," řekl k tomuto záměru programový ředitel ČT Milan Fridrich.

Pečený sněhulák Jakuba Koháka bude pásmo absurdních skečů s nekorektním humorem, které mají nabídnout svébytný pohled na život i situace kolem nás. Každý díl se bude soustředit okolo jedné fiktivní reportáže.

Boj o koláč je parodie na televizní soutěž, ve které se utká pět herců podle hesla: není důležité zúčastnit se, ale vyhrát. Budou soutěžit o to, kdo z nich se stane nejlepším televizním komikem. Hlavní program bude probíhat na jevišti pro diváky. K tomu se však dočkáme i zákulisních glos, kterými účinkující komentují vystoupení sebe i ostatních soutěžících.


Oslovila vás podzimní programová nabídka České televize?

Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
corine

corine

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
corine

corine

Ono těch zahraničních seriálů bude víc, ale v tiskové zprávě uvedli jenom tohle jako příklad toho, co...
před 9 roky
Budy

Budy

Hlavně nechápu, proč uživatelé hodnotí tyto seriály, když ještě neměly premiéru.
před 9 roky
Odyssea

Odyssea

tak u mě Cirkus Bukowsky a pak ještě ten soudce, ale všichni víme, že jen kvůli hlavnímu představiteli...
před 9 roky
Další články k tématu