31. 8. 2014

Top 10 nejhorších konců

Tolik let kvalitní zábavy, desítky nebo i stovky epizod. Vše směřuje k tomu jednomu - k dokonalému závěru, který perfektně zachytí esenci celého seriálu. Někdy to vyjde, jindy mají fanoušci chuť zabíjet.

Top 10 nejhorších konců

Finálová epizoda je pravděpodobně nejdůležitějším dílem v celém seriálu. Směřuje se k tomu, fanoušci to s napětím očekávají. Čím více sérií daný seriál má, tím jsou očekávání vyšší a scenáristé s tvůrci se začínají pořádně potit. Fanoušci dokážou nejen chválit, ale především pořádně kritizovat. A ačkoliv se nelze zavděčit všem, cílem je nepřestat se o to snažit.

Některé finálové díly doručí kvalitní podívanou, u které třeba i ukápne nostalgická slzička. U některých však nepomůže, že je konec seriálu oznámen rok dopředu. Tvůrci vymyslí konec, který naprostá většina sledujících odmítne a strhne se tak lavina nadávek a stížností.

Samostatnou kapitolou v tomto ohledu jsou předčasně ukončené seriály, u kterých se zrušení oznámí třeba až týdny či měsíce po odvysílání poslední epizody. Ty zpravidla končí tzv. cliffhangerem neboli otevřeným koncem, který teprv pořádně dokáže rozproudit krev. Tyto seriály však v dnešním žebříčku až na výjimky nebudeme brát v potaz, na ty si vyhradíme samostatný článek někdy v budoucnu, protože jich je taktéž pořádná hrstka.

Toť je k úvodu poslední letošní Topky vše. Doufáme, že jsme vám těmito žebříčky zpříjemnili letošní studené léto a že vám to nekonečné čekání na novou sezónu a na návrat oblíbených seriálů trošku lépe utíkalo :-)

10. Secret Diary of a Call Girl

• seriál: Secret Diary of a Call Girl (Tajný deník call girl)
• epizoda: 4×08
• datum vysílání: 27. května 2011

Naši desítku začínáme zástupcem britské seriálové tvroby. Secret Diary of a Call Girl (Tajný deník call girl) je v podstatě taková netypická pohádka o Popelce. Fanoušci od první řady očekávají, že se princezna Hannah dočká svého zaslouženého pohádkového konce.

Čtyři roky fanoušci sledovali rozvíjející se hořkosladký a neskutečně sexy vztah hlavní hrdinky s jejím nejlepším kamarádem Benem. V závěru to konečně začalo vypadat, že je pro miláčky fanoušků připraven jejich očekávaný happyend. Opak byl pravdou. V srdceryvné závěrečné scéně se Hanně roztéká makeup kvůli slzám po celé tváři. Ben to s nimi nechce vzdát, ona ho ale nechce svou profesí dál trápit a rozhodne se s ním rozejít nadobro.

Z pohádky se rázem stala noční můra. Romantický seriál bez šťastného závěru prostě není kompletní, a přesně tak se cítili fanoušci, kteří mnohdy nebyli ani schopní o finále mluvit, jak moc je rozčílilo.

9. X-Files

• seriál: The X-Files (Akta X)
• epizoda: 9×19 The Truth
• datum vysílání: 19. května 2002

Pravda je tam venku. Pokud ovšem nejste fanoušky tohoto seriálu. Nebo jeho producenty. Nebo třeba scenáristy… Pravda je, že kdokoliv, kdo byl nějak spojený se seriálem The X-Files (Akta X) neměl sebemenší tušení, jak ho po devíti letech ukončit. To je trošku problém, když je celý seriál založený na tom, že svět stojí na komplexních konspiracích s odpovědí v jádru dění.

Místo odpovědí se fanoušci dočkali strhání původně geniálního a průlomového seriálu na morek kosti. Výsledkem byl nelogický příběh o tom, jak je Mulder souzen za vraždu v divném stavení v poušti. Nic nebylo jasně vysvětleno nebo vyřešeno.

Pochvalu si zaslouží leda za dobrou shodu náhod – v seriálu bylo prozrazeno, že mimozemšťani přijdou 22. 12. 2012; v té době se opravdu hodně mluvilo o konci světa :-) Alespoň že následovaly filmy.

8. Angel

• seriál: Angel
• epizoda: 5×22 Not Fade Away
• datum vysílání: 19. května 2004

Kvalita finále Angela záleží na názoru každého jedince. Polovina lidí řadí konec mezi ty nejlepší seriálové závěry, druhá polovina ho ze srdce nenávidí.

Seriál, který v poslední sérii kompletně změnil svou esenci, zůstal s otevřeným koncem. Několik odvážných duší včetně Wesleyho padlo za vlast ještě před koncem a ten malý zbytek zůstal obklopen obří armádou démonů, v dešti, připraven položit život za správnou věc.

Stanice WB seriál zařízla dřív, než jsme se mohli dozvědět výsledek. Dokázali by se z této prekérní situace naši oblíbení hrdinové dostat? Pomohla by jim nějaká vnější síla? Nebo by démoni ovládli svět? Na tyto otázky už odpověď v seriálové podobě nedostaneme.

Angel tímto koncem vyslal do světa jasnou zprávu – Nikdy nepřestaňte bojovat za to, v co věříte. Přesto po tolika letech ve vysílání by pár zodpovězených otázek neuškodilo.

7. Roseanne

• seriál: Roseanne
• epizoda: 9×24 Into That Good Night pt. 2
• datum vysílání: 20. května 1997

Pro populární komedii Roseanne znamenala finálová epizoda zklamání a hořký konec. Epizoda zcela pozměnila vše, co se v celé poslední sérii stavělo.

Bylo odhaleno, že veškeré události byly pouze vymyšlené příběhy od Roseanne. Tím pádem ty nejlepší chvíle sezóny se rázem proměnily v depresivní vzpomínky ve světě, ve kterém Dan již není naživu.

Zní to docela zmateně a rozhodně to není správný způsob, jak ukončit sitcom. Zbývá jedině doufat, že se tvůrci pokoušeli vytvořit co nejvíce šokující konec a velký (ač negativní) ohlas. Protože přesně tohle si finále, které odhalilo, že se celá poslední série vůbec nestala, vysloužilo.

6. Battlestar Galactica

• seriál: Battlestar Galactica
• epizoda: 4×20 Daybreak pt. 2
• datum vysílání: 20. března 2009

K finále Battlestar Galacticy existuje dokonce několikastránková esej, ve které autor uvádí argumenty, proč se jedná o nejhorší finále sci-fi seriálu v dějinách televize.

Tvůrce Ron Moore má speciální talent na to, že dokáže vymýšlet geniální nápady v průběhu rozdělané práce, přesto tentokrát zklamal. Na začátku slíbil, že seriál bude opravdové sci-fi, které nebude obsahovat klasické klišé jako cestování časem, mimozemšťany nebo božské síly. Slíbil seriál, který bude spojený s naším světem.

Ve výsledku byl závěr vytvořen v duchu buď něčeho božského nebo mimozemského, vše přesně následovalo léta staré proroctví, z postav se staly pouze loutky. Nakonec se pak ztratilo jakékoliv spojení s naším světem.

Teoreticky by to vše bylo v pořádku, kdyby tento seriál nebyl od začátku na tak vysoké úrovni. Spousta fanoušků jej považovala za potenciálního kandidáta na nejlepší sci-fi vůbec. Svým závěrem seriál ztratil nárok být něco víc než jen seriál.

5. Prison Break

• seriál: Prison Break (Útěk z vězení)
• epizoda: 4×24 Free
• datum vysílání: 24. května 2009

V době, kdy se Prison Break (Útěk z vězení) dobelhal ke své závěrečné epizodě, většina diváků sledovala již jen ze setrvačnosti. Opět příklad seriálu, u kterého byste byli nejradši, kdyby skončil na vrcholu pár let zpátky, ale když už jste u něj vydrželi tak dlouho, tak už to dotáhnete do konce.

V dvouhodinovém závěru se tvůrci snažili shrnout a uzavřít velké množství rozdělaných dějových linek. Jen ve snaze udržet si pozornost a neztratit se v příběhu to mnohým přivodilo bolest hlavy. Zvratů navíc bylo tolik, že po prvních několika šocích už se veškeré napětí úplně vypařilo.

Poslední kapkou bylo zabití fanoušky milované hlavní postavy, Michaela, v lacině vypadající flashforwardové scéně, která místo vyvolání dojemných emocí ve fanoušcích spíše vzbudila vztek a pohoršení.

4. Lost

• seriál: Lost (Ztraceni)
• epizoda: 6×18 The End pt. 2
• datum vysílání: 24. května 2010

Na to, že tvůrci Lost (Ztraceni) od začátku tvrdili, že mají finále již vymyšlené, nechal seriál po šestiletém působení hromadu nezodpovězených otázek. Fanoušci každý týden zapínali své televize s vizí, že se dočkají zdárného konce, který bude dávat smysl. Nejen, že je finále neuspokojilo, ale navíc bylo opravdu nesmyslné.

Někteří můžou namítat, že finále bylo přinejmenším emotivní – znovuspojení postav, které v průběhu let zemřely, všichni se pak společně objímali v kostele atd. Jenže jaký to má smysl?

Finále mělo šanci napravit alespoň některé přešlapy vedle, které se v průběhu let staly a dodat závěr, který by byl uspokojující jak na intelektuální, tak na emotivní úrovni. Nicméně to nezafungovalo a ze seriálu, který kdysi byl jednou z nejpoutavějších a nejzábavnějších věcí v televizi, se stala pouze prázdná schránka.

3. Heroes

• seriál: Heroes (Hrdinové)
• epizoda: 4×18 Brave New World
• datum vysílání: 8. února 2010

Oznámení o zrušení přišlo u Heroes (Hrdinové) až po odvysílání závěrečné epizody, proto tento seriál řadíme nejen k příšerným koncům, ale také do kategorie cliffhangerů.

Celá čtvrtá sezóna gradovala k velkému finále, během kterého byla přítomnost hrdinů odhalena veřejnosti. Kamera natočila Claire, která vylezla na vrchol kolotočového kola a skočila dolů. Poté se zvedla a řekla svou památnou větu: „Jmenuji se Claire Bennettová a tohle byl pokus… už jsem přestala počítat.“

Jisté zadostiučinění zde fanoušci ale přece jen dostanou. Stanice NBC plánuje na rok 2015 minisérii Heroes: Reborn, která sice bude obsahovat jen minimum původních postav, přesto však můžeme doufat, že nějaké vyústění z tohoto otevřeného závěru bude.

Kdybychom brali konec jako takový, dalo by se říct, že se k celé čtvrté řadě docela hodil. Jaká úroveň série, taková úroveň finále. Z počátku nadějný seriál se rychle dostal do mdlého průměru až podprůměru a otevřený konec tomu jen zatloukl poslední hřebíček do rakve.

2. Dexter

• seriál: Dexter
• epizoda: 8×12 Remember the Monsters?
• datum vysílání: 22. září 2013

Stříbrná medaile nejhorších finálových dílů náleží Dexterovi. Seriál běžel na Showtime osm let a celou dobu slavil celosvětové úspěchy, každá nová série byla úspěšnější než ta předchozí. Stanice oznámila po sedmé řadě, že nadcházející osmá bude poslední, tvůrci tedy měli dostatek času k přípravě finále.

To, čeho se mnoho lidí obávalo, se vyplnilo. Dexterova ségra Debra skončila ve vegetativním stavu a Dexter se rozhodl odpojit ji od přístrojů. Odvezl její tělo na moře, kde ho hodil do vody. Pak narafičil svou sebevraždu, když lodí vjel do hurikánu. Nakonec se ukázalo, že Dexter žije zcela nový život jako dřevorubec.

Seriál byl jedním z mála, kde byl záporák v hlavní roli. Dexter byl chytrý tajný mstitel, kterému se povedlo oklamat vždycky všechny. Přesto by jeden řekl, že po osmi letech by si zasloužil jiný konec než vyhnanství. Fanoušci tvrdili, že si Dexter zasloužil nějaké vyvrcholení, i kdyby měl zemřít nebo jít do vězení, ale takhle mu to všechno prošlo – kdykoliv se mohl sbalit a odjet za Hannou do Argentiny. Jeho nový život v podstatě nebyl trest, ale jen drsnější dovolená.

Fanoušci namítali, že tento konec byl nedůstojný i pro Debru. Debra byla velmi populární postavou, takže její konec samozřejmě mnoho lidí neuspokojil. Přesto se dá najít ještě horší finále…

1. How I Met Your Mother

• seriál: How I Met Your Mother (Jak jsem poznal vaši matku)
• epizoda: 9×24 Last Forever pt. 2
• datum vysílání: 31. března 2014

Náš žebříček asi nemohl uzavřít jiný seriál. Po devíti letech se letos v dubnu rozloučila jedna z nejúspěšnějších komedií posledních let, sitcom How I Met Your Mother (Jak jsem poznal vaši matku). Oznámení o zrušení přišlo na konci osmé řady, tvůrci tedy měli celý rok na vymyšlení geniálního konce.

Čeho se fanoušci dočkali, to rozproudilo celosvětové internetové diskuze na mnoho týdnů. Existuje jen málo konců, které fanoušky naštvaly tolik, jako tento. Ty nejhorší teorie, které v posledních měsících před koncem vyplouvaly na povrch, se přece jen ukázaly pravdivé.

Podstata seriálu, hledání Tedovy pravé lásky v podobě matky jeho dětí, byla v mžiku stržena lavinou kamení. Ukázalo se, že Matka zemřela a celý příběh vlastně není o ní, ale o tom, že má Ted stále city k Robin. Děti ho potěší a podpoří v tom, aby za ní šel. Následující scéna odkáže na pilot, kdy Ted stojí před Robininým domem s modrým lesním rohem. Robin se usměje, obrazovka se zatemní a ukáže se nápis ‚Jak jsem poznal vaši matku‘.

Závěr by sám o sobě nebyl špatný, kdyby fanoušci neviděli předchozích devět sérií. Od začátku šlo o Matku, nebo minimálně každý to tak chápal. Zákeřný plán odsunout ji na vedlejší kolej byl možná šokující, ale po takové době chcete přece jen trošku zadostiučinění, což zde chybělo.


Letní Topky jsou za námi! Které finále je pro vás to nejhorší? Máte ve svém žebříčku i zástupce seriálů, které neskončily cliffhangery? Jaké téma se vám letos v Topkách nejvíce líbilo a jaké žebříčky byste rádi viděli někdy příště?

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře116zobraz všech 116 příspěvků
Hitchhiker

Hitchhiker

nikdy bych tomu nevěřila ale musím říct, že existuje horší finále než Himym...:( bohužel za mě Castle..
před 7 roky
MichaelScott

MichaelScott

A to tu nikdo neviděl the sopranos?To byl dost trapný konec :D jinak himym měl docela supr konec přál jsem...
před 7 roky
Blázen z Jericha

Blázen z Jericha

Chtělo by to update. za posledních 5 let vzniklo hodně špatných konců. Takový GOT nebo Legendy Zítřka.
před 85 týdny
Další články k tématu