18. 9. 2014

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Red Band Society?

Sezóna 2014/15 začíná. Nevíte, které seriály zařadit do watchlistu? Poradíme vám! Naše velké hodnocení letošních pilotů je zde. Jako první vás do své společnosti červených náramků zve Red Band Society.

Red Band Society – plakát

Red Band Society je nové drama od stanice Fox. Běží ve středu od devíti hodin po reality show Hell's Kitchen. Konkurenci má v podobě Modern Family a Black-ish na ABC, Criminal Minds na CBS a Law & Order: SVU na NBC.

tipovačce to není úplně jednoznačné. V obnovení věří Gorila a Edna, ostatní jsou pesimističtí. Lid byl téměř polovičně rozdělený. Pro zrušení nakonec hlasovalo 54 % z vás.

Ačkoliv je pilot už pár týdnů k dispozici, oficiální premiéra seriálu na stanici Fox byla až 17. září 2014.

Red Band Society? Co to znamená?

Název seriálu je docela geniální. Společnost červeného náramku je v pilotu skvěle znázorněna a vysvětlena. Jde o nemocniční náramky, které děti dostávají během svého pobytu v instituci. V místě, kde se tvoří nezvyklá přátelství mezi lidmi, kteří by se v reálném životě vůbec nebavili.

Takže jde o nějaké místo mimo civilizaci?

Dalo by se to tak říct. Jak voiceover v seriálu říká: Příběh se odehrává v nemocnici. Většina lidí si myslí, že když někdo jde do nemocnice, jeho život se tím zastaví. Není to ale pravda, život plyne dál. Už cítíte to dojetí?

Mám si připravit kapesníčky?

Rozhodně! Fox se bude letos loučit s teenagerovským Glee a Red Band bude jeho náhradou pro mladé. Dojemných příběhů se zde určitě objeví hromady, už po prvním díle jich máme asi pět a seriál má ve svém popisu práce přidávat další a další.

Někdo známý, na koho se těšit?

Stačí vám oscarová vítězka? Pokud ne, máme hvězd víc. Objeví se tu třeba seriálový chameleon, zpěvák z X Factoru nebo kluk z Private Practice. V hlavní roli tu ale jsou a budou děti, takže spíše než stálice lze očekávat objevování nových talentů.

Trailer máte?

Máme :-) A přesně to, co vidíte zde, uvidíte v celé epizodě. Ne obsahově, spíš mluvíme o celkovém nádechu seriálu.

Zruší to?

Těžko říct, jak na trošku víc mladistvé deprese Američani zareagují. Timeslot není úplně zabitý, konkurence by mohla být horší, ale i lepší. Každopádně šance na přežití tu určitě jsou.

Nějaké tipy na něco náhradního, kdyby to přece jen náhodou zrušili?

Už jsme avizovali Glee, když si odmyslíte všechno to zpívání.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Fruiko má dovolenou, dočasně za něj proto zaskočí Seraphine313, který se spolu se mnou podělí o svůj názor :-)

ragelly

Bála jsem se, že to budu nenávidět, ale naštěstí se nestalo. Nemiluju to, ale taky k tomu nechovám žádný odpor.

Epizoda má docela pomalý rozjezd. Představovačka dětí je na můj vkus až moc roztahaná, ale jakmile se to rozjede, příjemně ten čas utíká. Teda, když nad tím tak přemýšlím, tak se vlastně v prvním díle nic nestalo, ale všechno na sebe tak přirozeně navazovalo, že mi nedostatek akce ani moc nevadil.

Postavy jsou sympatické. Na to, že se celý seriál točí okolo dětí, což je většinou totální zabiják, si divák nechce vydrápat oči a uši. Jasně, dočkáme se i typicky náctiletého chování – rebelie atd., ale v souhrnu jsou všichni milí a hodní. Asi je to i prostředím, ve kterém si nikdo nemusí hrát na něco, čím ve skutečnosti není. To do jisté míry vyváží i jejich nemoc, protože každodenní přetvářka ve škole je kolikrát horší než absence končetiny… Trošku přeháním, ale pro spoustu dětí v současném světě je to jistě pravda.

Příběh vyprávěný z pozice kluka v komatu je chytrý. Slyší vše, co se kolem něj šustne (i když asi netuší, co se děje mimo jeho pokoj, ale to jsou detaily), navíc jeho dějová linka s otcem je taky zajímavá. Seriál má navíc obrovský potenciál – kdykoliv může představovat nové a nové postavy, které můžou být svou nemocí jedinečné a přinášet tak do seriálu neustále nádech svěžesti.

Pravděpodobně zdaleka nejde o nejlepší seriál, který se v této sezóně představí. Určitě se ale bude držet v nadprůměru, ze kterého si zájemce o příjemný seriál určitě bude moct vybírat. Nejsem si jistá, jak na tento mírně depresivní příběh zareagují američtí diváci a kolika epizod (sérií?) se Red Band Society dočká, ale nedivila bych se, kdybychom se s ním na podzim 2015 setkali znovu. I když Parkinson u MJF je taky neoslovil, tak já nevím…

+ pozitivní nádech
+ různorodé charaktery postav
+ vhodně zvolená hudba
+ potenciál do budoucna

- místy až moc sladké
- pár hluchých míst ve scénáři

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Seraphine313

Právě jsem viděl čtyřicetiminutové motivační video pro lidi s rakovinou a vším svinstvem, co vás může zprovodit ze světa. Jako vážně, na to, že celý seriál má být z pohledu dětí, hlavní představitelé působili neuvěřitelně dospěle, a tím nemyslím takové to rychlé dospění pod tlakem nevyhnutelného konce. Ne, spíš to vypadalo, jako by se tvůrci stylizovali do hlavních postav a pak zapomněli, kdo je vlastně hraje.

A v tom je kámen úrazu. Jinak poměrně chytrá a sympatická podívaná je totiž až neuvěřitelně dospělá – všechno filozofování je natolik hluboké, zápletky a reakce jsou nedětinské, až se člověk diví, jak moc ho ty superděti přitahují a zároveň jak moc pokřiveně to všechno působí.

Já nechci plivat jed na tento seriál, ne kvůli jeho tématu, které mi mimochodem přijde až bolestivě vypočítavé, ale kvůli tomu, že mezi ostatními novinkami docela vyčnívá. Oceňuju na něm spoustu věcí – třeba model mezinebe, ve kterém se setkají Charlie a Kara, je velice chytře vymyšlen a v budoucnu se s ním bude moct dát velice dobře pracovat – pacienti na pokraji smrti tak budou moct spolu komunikovat a ovlivňovat dění ve skutečném světě. Stejně tak i voiceover Charlieho je prostě geniální – jeho lehce komický tón je velice příjemný.

Ze strany FOXu jde o velice protěžovaný seriál a já bych se vlastně ani moc nedivil, kdyby byl prodloužen. Nemyslím si ale, že to bude stačit, vlastně ani netuším, jaký příběh by se na tomto parketu dal rozehrát. Pokud nějaký, rozhodně nebude epizodní, k tomu, aby seriál dotáhl do druhé sezóny ale bude muset být velice silný.

+ Charlie (postava)
+ tamto mezi nebem a zemí
+ Charlie Roth (herec)
+ hudba

- Octavia Spencer
- až moc dospělé děti

Moje hodnocení pilotu: 80 %

Jak se líbil pilot vám? Přidáte se ke společnosti červených náramků?

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře12zobraz všech 12 příspěvků
Ragnarok8

Ragnarok8

Upřímně netuším - o čem to teda vlastně bude. První (pilotní díl) působí jako uzavřený film, který měl...
před 9 roky
Klik

Klik

Mne sa to páčilo, veľmi nepozerám takéto typy seriálov a aj keď je sledovanosť malá, budem dúfať že sa to...
před 9 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Možná jsem to podvědomě čekala špatné, tak se mi to zdá lepší, než to je, ale mně se to líbí. Afektované...
před 9 roky
Další články k tématu