27. 9. 2014

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Forever?

Další, na koho se dostalo v tomhle nabitém týdnu premiér je novinka Forever. Ta už má odvysílané dvě epizody, takže je nejvyšší čas na průzkum toho, zda patří do vašich watchlistů.

Forever – plakát

Forever je nové drama stanice ABC. První epizoda běžela v pondělí 22. 9., ale další epizody se již budou vysílat v regulérním časovém slotu v úterý od desíti. Předskokana mu bude dělat loňská novinka Agents of S.H.I.E.L.D.. V tomhle čase se toho už moc nevysílá. Na CBS běží Person of Interest a na NBC Chicago Fire. FOX a CW v tomto čase nic nevysílají, tudíž jediná další konkurence se skrývá na kabelovkách. Na FX běží (no spíš jezdí na motorkách) Sons of Anarchy a na MTV komediální dvojblok Awkward. spolu s Faking It.

Tipovačka, to je opět Gorilla, kdo jde proti proudu. Všichni ostatní věří v prodlužování. Vy jste si to odhlasovali 68 % hlasů.

O čem to je?

Byl jednou jeden chlápek a ten nemohl umřít. Teda mohl, ale pokaždé když umřel, tak se probral uprostřed řeky a byl živý jako rybička. A takhle se mu to děje už pěknou řádku let (hodně dlouhou). Za tu dobu se mu to docela znechutilo a rád by už konečně opravdu umřel. Kromě toho se ale naučil několik jazyků a vytrénoval si až sherlockovský postřeh. Ten se mu hodí, jelikož je doktorem, konkrétně patologem, protože kde se dá nejlépe zjišťovat, jak umřít, než na pitevním stole.

Je to teda drasťárna, kde často umírá?

Ani ne. Sice pan doktor Henry Morgan během epizody dvakrát z řeky vyleze, ale nijak drastické to není. Přeci jen si už za ta léta všechna možná a nemožná úmrtí natrénoval.

To mi zní jako příležitost pro flashbacky?

Přesně tak. Podíváme se i do minulosti. Hlavně, abychom viděli, jak pan doktor poprvé umřel, ale koukneme se i na to, co ho v současnosti tíží nejvíce – láska, kterou přežil. I to je prokletí nesmrtelnosti.

Láska… To zní, jako že se zase do někoho zamiluje.

Ale no ták. Přeci to není tak průhledný. Na scéně je samozřejmě po ruce detektivka, která je shodou náhod zrovna taky vdova a utápějící se ve svém žalu. Pokud se to dožije víc sérií, tak se vztahu asi nevyhneme.

A jinak to asi bude „case of week“, co?

Bude. S tím se nedá nic dělat. Ale v pilotu nám byl představen hrdinův nemesis a tudíž máme výmluvu, proč na to budeme každý týden zas a znovu koukat. Evidentně na tom totiž bude stejně jako náš hrdina a taky na sobě pár století nejspíš pracoval.

Konec patlání v ději. Hraje v tom někdo známý?

Hlavního hrdinu si střihnul Ioan Gruffudd, kterého jsme mohli vidět v Ringeru. Detektivku ztvárnila Alana De La Garza (Law & Order, Do No Harm) a nechybí ani nejlepší kamarád v podání Judda Hirsche (tatínek z Numb3rs).

Sem s trailerem?

Prosím, tady to je…

Bude tam hodně scén z té pitevny?

No pár jich tam je, ale klid, detailních záběrů, jako u doktora House se nedočkáte. Takže se na to dá koukat i po/při snídani.

Jaké to má zatím vyhlídky?

No moc růžové ne. Rating 1.7 při startu není zrovna důvod k jásotu. Na druhou stranu druhá epizoda v regulérním timeslotu ho dokázala zopakovat, takže to znamená, že si to nějaké diváky našlo. Teď by to chtělo ale nabalit další.

Takže kde hledat náhradníka, kdyby se to nepovedlo?

Úplně se nabízí New Amsterdam, ale ten byl zrušen taky hnedle zkraje. Forever je skoro jeho přesnou kopií.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Fruiko

Na tohle jsem se docela po trialeru těšil. Říkal jsem si, že by z toho mohl být druhý Castle. A taky že docela jo. Sice první díl nepřinesl mezi ústřední dvojicí příliš interakce, ale na to ještě mají čas. Otázka je, jakou budou mít výmluvu na to, aby se hlavní hrdina dostal z pitevny víc do terénu.

Hlavně doufám, že si do budoucna odpustí neustálé narážky na doktorovu exlásku, ať už ve formě „halucinací“ či ve formě flashbacků. Jasně, nesmrtelnost je v tomhle ohledu děsná, to už nás ale naedukovaly jiné seriály, tak nám to nemusí omlacovat o hlavu i tady. Na druhou stranu bych mnohem raději viděl víc sherlockovských momentů, kdy doktor někoho přečte jediným pohledem. I když ten prsten na krku paní detektivky musel bít do očí i všedního diváka.

Další, co mi trochu drásalo nervy, bylo to, že nijak nevysvětlili, co se stane s tělem po smrti. Prostě zmizí? A když už jsme u toho principu znovuzrození – v pilotu to vypadalo, že se pořád rodí na stejném místě. To ho proboha za celou dobu nenapadlo si tam někde nechat schované oblečení pro strýčka příhodu? To se jako nechá pokaždé zatknout pro pobuřování?

Co tedy říct na závěr? Pilotní epizoda nepřinesla nic světoborného, dokonce by to někdo mohl nazvat sprostou vykrádačkou New Amsterdama, ale já v tom vidím docela slušný potenciál a rozhodně to mělo větší náboj než tenhle již zapomenutý seriál. Snad Forever nepotká stejný osud.

+ sherlockovský postřeh
+ nemesis

- flashbacky
- odfláknuté vysvětlení principu znovuzrození

Moje hodnocení pilotu: 60 %
ragelly

Pilotní epizoda přinesla přesně to, co jsem po zhlédnutí traileru očekávala. Forever bude seriál, který půjde úplně mimo mě, pokud se jeho kvalita o velký stupínek nezlepší.

Na seriálu vidím jedno plus a jedno velké mínus. Kladně hodnotím přidaný prvek záhady. Kdo je tajemný muž v telefonu? Jaké má s hrdinou úmysly? Je to klaďas, nebo záporák? A kdy ho uvidíme? Tyto otázky mě během sledování napadaly a těším se, až se dozvím odpovědi. Bohužel tato tajemná linka byla v první epizodě odsunuta na vedlejší kolej.

Hlavní důraz byl věnován případu, který byl slabý, nudný a několikrát ohraný. Detektivové ani neodváděli pořádnou práci, důkazy jim padaly do klína bez jakýchkoliv potíží. Přiznejme si, že když už někdo tolik let plánuje pomstu, tak si náhodou nezapomene dát v rozhodující okamžik rukavice, aby nezanechal otisky, no ne?

Spousta věcí zůstává nejasných. Pominu-li očividné – co s ním je, že nemůže zemřít – přesto je zde hodně nepřesností. Jen tak z fleku by mě třeba zajímalo, co se stane s jeho tělem, když zemře? To se prostě vypaří do vzduchu? V metru ho nenašli, na taxíku ho taky nenašli, takže asi jo. A proč jsme v návalu triků neviděli teda i toto mizení těla? A co třeba policistka v nemocnici, to nemá žádnou rodinu ani přátele, kteří by za ní přišli? To se z postřelení vzpamatovala tak rychle, že v další scéně už pracovala na novém případu? Proč ji nezajímalo, jak Henry jako jediný přežil nehodu a jak se odtamtud dostal?

Policistka s osobními problémy je další klišé. Mezi párem jsou očividné sympatie – klišé. Spousta lidí tvrdí, že jim pilot připomněl Castla, což nemůžu potvrdit ani vyvrátit, jelikož jsem seriál zatím neviděla. Pokud je ale Castle taky tak zdlouhavý a bez šťávy, přestávám se na něj těšit. Seriál pro mě nezachraňuje ani Ian Gruffudd, jelikož Henry mi není vůbec sympatický. Je to nafoukaný jedinec, který se vyžívá v přesvědčování jiných lidí o své dokonalosti. Ale je pravda, že má vkus. Mackenzie Mauzy, která ztvárnila jeho (pravděpodobně) osudovou lásku Abigail, je neskutečně krásná.

+ záhada v pozadí

- slabá krimi dějová linka
- nesympatický hrdina
- hodně nelogických věcí

Moje hodnocení pilotu: 40 %
Seraphine313

Wow. Čekal jsem hodně velkou blbost, tohle ale byla kardinální pitomina. Při sledování jsem měl pocit, že vidím klon Castla. Nevtipnější, nezajímavější a rozhodně méně sledovatelný. A přitom předpoklady a vyhlídky tento seriál měl poměrně přijatelné.

Co ho tak srazilo dolů? Zejména hodně podivně napasovaná dějová linka ohledně hlavního hrdiny. Jako by dvě stě let nečekal na nic jiného než zužitkovat všechny svoje vědomosti při řešení jedné vraždy. Divné? U toho to nekončí. Proč se vždycky po smrti objevuje jen na jednom a tom samém místě? Kam zmizí jeho tělo? Proč si toho ještě nikdy nikdo nevšiml? Z nejasností a nelogičností vám půjde hlava kolem. Jak to tvůrci hodlají vysvětlit, netuším, nenapadá mě nic logického krom zásahu vyšší moci a kodifikování výše nastavených pravidel.

Díky tomu se nebudete moct soustředit na děj, který kolem vás jenom propluje. Ve zkratce: Člověk co nikdy neumře, blablabla, policistka, vraždy, blablabla, ztracená láska, najednou zločinec, konec. Víc toho v pilotu není, i když se mnou možná někteří budou nesouhlasit. Jasně, herci zde nejsou špatní, ale nestrhávají na sebe tolik pozornosti, aby stálo za to je sledovat. Ioan Gruffudd se zdá být charismatický – ale není, na charismatického si jenom hraje. Alana De La Garza je natolik šedá, že po odsledování se vám vykouří z hlavy – rozhodně to není osobnost jako Stana Katic nebo Emily Deschanel.

Mám najít na tomto seriálu něco pozitivního? Nemůžu na nic přijít. Je to klon úspěšných kriminálek a Sherlocka Holmese (kolikátý už), jen se rozpadá sám zevnitř – rozpadají se zde pravidla, jež si seriál sám nastavuje, nedrží ho ani herci, mezi kterými existuje jen předstíraná chemie.

+ pravděpodobně to brzo zruší (doufám)

- herci
- podivná zápletka
- nepovedený klon Sherlocka Holmese

Moje hodnocení pilotu: 40 %

Usadí se Forever ve vašem watchlistu na vždy, nebo ho po první epizodě pošlete do zapomnění?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře30zobraz všech 30 příspěvků
Exredaktorka

Exredaktorka

Tak v posledním díle měli nelogičnost, která ani vtipná už ani nebyla. Ta policajtka sice byla tak...
před 9 roky
wexzuz

wexzuz

Já jsem se seriálem spokojená, sleduju a doufám v prodloužení :)
před 9 roky
Jess-ica

Jess-ica

Já doufám, že seriál nezruší. Mám ráda seriály z detektivního prostředí, pitevního prostředí a trochu...
před 9 roky
Další články k tématu