5. 10. 2014

Scéna měsíce: Září 2014

Vítáme vás u prvního článku naší nové rubriky, kde stálí redaktoři vybrali scénu, která se jim v měsíci září nejvíce líbila a zároveň svůj výběr zdůvodnili. Pokud je vaše volba jiná, dejte nám to komentářích vědět!

allyska

Modern Family (Taková moderní rodinka)
epizoda
herci
Ty Burrell (Phil Dunphy), Ariel Winter (Alex Dunphy)
scéna
Rodinka nedokáže bez chytré Alex přežít
allyska

Alex se dříve vrátí z příšerných prázdnin domů, kde to bez ní neuvěřitelně klapalo, Haley si s Lukem rozuměli, navzájem si pomáhali, rodičům se dařilo, nač sáhli, ale po vstoupení Alex do domu to vypadá, že narušuje křehkou rovnováhu. Phil a Claire, kteří si chtějí ještě chvíli vychutnat dokonalé léto, které již dlouho nezažili, se snaží jí nenápadně vystrnadit z domu. Naštvaná Alex to pochopí a hodlá odjet. Pak se ale ukáže, jak je pro rodinu nezbytná, aby se díky své vlastní blbosti nezabili a Phil pronese skvělou hlášku směrem k ní: „Nemůžeš nás opustit. Jsme sami sobě nebezpečím. Jsme rodinou zakladatelů ohně, pojídači jedů a internetových prostitutek.“

Dadulinka

Doctor Who (Pán času)
epizoda
herci
Peter Capaldi (Doktor), Jenna Coleman (Clara Oswald), Samuel Anderson (Danny Pink)
scéna
Clara utíká od Dannyho za dobrodružstvím s Doktorem a od Doktora na schůzky s Dannym
Dadulinka

Vybrat scénu pro premiéru tohoto článku byl oříšek. První je první jen jednou a nikdy už znovu nebude. Ale který ze spektra seriálů, na kterých ujíždím (a že jich je požehnaně) si zaslouží prvenství? A potom mě to udeřilo jako Iris nepřátelského Jaffu. Přeci Doctor Who! Moje srdcovka, co jiného? Jenže, kterou scénu? Bylo jich několik, ke kterým se ráda vracím. Ani časové omezení na měsíc září moc nepomohlo. Takže se zaměřím na zatím (pro mě) poslední epizodu s08e06 – Školník (The Caretaker). Opět je tu několik žhavých kandidátů, jako například scéna, kdy Danny konečně poznal Doktora a nahlédl do TARDIS. Ale nakonec přeci jen zvítězila počáteční sekvence o Claře, věčně rozpolcené mezi dvěma osudovými muži jejího života. Nejdřív si myslí, že umře na pouštní planetě připoutaná vedle Doktora, potom dorazí na schůzku s Dannym opálenější, než byla ráno. Nechá se zlákat, aby viděla tvory, kteří jsou napůl lidmi a napůl rybami a na rande přijde promočená a s mořskou řasou na rameni. Načež utíká o život, opět po boku Doktora, unikajíc před střelbou světelných paprsků a marně hledajíc TARDIS, jen aby vzápětí otevřela dveře Dannymu, který si s ní přišel zaběhat. Schizofrenie dvojího života nemohla být vyjádřena lépe… :)

Furiant

Haven (Městečko Haven)
epizoda
herci
Emily Rose (Mara, Audrey), Lucas Bryant (Nathan)
scéna
Nathan je s Marou/Audrey v chatě
Furiant


Emily s Lucasem spolu mají úžasnou chemii. A když teď Emily ztvárňuje zlou a nebezpečnou Maru, jiskří to mezi nimi ještě více. Zbožňuju Audrey a chci, aby se vrátila, takže když se v té chatě na okamžik ukázala, mé srdce romantika zaplesalo blahem spolu s Nathanem. Musím ale uznat, že i Mara má svoje kouzlo, proto jem si užíval i ten jejich tanec, palačinky či Maru v posteli. :-) Navíc se mi líbilo, jak Emily dokázala přepnout mezi Marou a Audrey – myslím si, že to zahrála velmi dobře.

Gabik.029

Agents of S.H.I.E.L.D.
epizoda
2×01 – Shadows (23.9.2014)
herci
Iain De Caestecker (Leo Fitz), Elizabeth Henstridge (Jemma Simmons), Clark Gregg (Phil Coulson)
scéna
Odhalení Fitzova skutečného stavu
gabik.029


Ředitel Coulson má proslov ke svým agentům, který z části běží jako voiceover během jedné ze závěrečných scén. Součástí jeho proslovu je i odhalení Fitzova skutečného stavu. Nejenže se v průběhu epizody Fitz trápí nad tím, že jeho mozek byl poškozen natolik, že už není schopen fungovat jako dříve, dozvídáme se také, že Simmonsová, která mu do tohoto okamžiku byla vždy nablízku jako pomocná ruka, je pouhým výplodem Fitzovy fantazie. Simmonsová z S.H.I.E.L.D­.u odešla a své přátele opustila, což Fitze zlomilo natolik, že nebyl schopný tuto skutečnost přijmout. Začal mluvit sám se sebou v domnění, že mluví se Simmonsovou.

HonZajs000

Bones (Sběratelé kostí)
herci
Emily Deschanel (Dr. Temperance ‚Kůstka‘ Brennan), David Boreanaz (zvláštní agent Seeley Booth), John Francis Daley (Dr. Lance Sweets), John Boyd (agent James Aubrey)
scéna
Sweets umírá a loučí se s Boothem
honZajs000

Je tu nová sezóna a s ní další nášup epizod. Nutno dodat, že začátek sezóny je opravdu hodně drsný. Co seriál, to mord. A ten pro mně nejhorší se udál v Bones. Scéna, která se mi opravdu zažrala až do morku kostí, je scéna s umírajícím Sweetsem. Když vám po devíti letech někdo zastřelí kolegu, je to drsné. Když vám někdo zastřelí parťáka, je to hrůza. Ale když vám někdo zastřelí přítele, je to opravdu peklo. Scénáristé se rozhodli Sweetsovu kariéru ukončit opravdu dost morbidním způsobem, nechali ho chudáka vykrvácet. Nemohli ho prostě nechat odstěhovat, nebo odjet na stáž a pak ho v nějakém cameu přivést zpět, nebo ho občas zmínit stylem „Představte si, kdo mi volal…“ apod. Ne, prostě ho pochovali. A aby to bylo ještě těžší, udělali z něj taťku a dali ho do kupy s jeho životní láskou Daisy. Proboha, proč? Takový začátek a rovnou konec je opravdu útok na city nás fanoušků. Za mně je tohle scéna, která už teď je jednou z typických pro sezónu 2014/2015. „Bojoval jsem až do konce. Byl bys na mě hrdý, Boothe.“ Tato slova Sweetse jsou pro mě nejzlomovější scéna tohoto září.

lukascoolarik

The Blacklist
herci
James Spader (Red Reddington), Peter Stormare (Berlín)
scéna
Redovo setkání s Berlínem
lukascoolarik

Na scénu, kde se Red setká s Berlínem tváří v tvář, jsem se těšil už od chvíle, co jsem ji viděl v promu. Celý ten jejich rozhovor byl skvělý. Mezi těmito dvěma nepřáteli panuje určitá chemie a věřím, že se ještě hodně dlouho udrží. Red přirovnal Berlínovu touhu po pomstě k jedné anorektičce, kterou znal z dětství a potom mu, jen tak mezi řečí, sdělil, že díky trumfu v rukávu má pod kontrolou všechny jeho peníze, díky čemuž získá zpět svou dávnou manželku. Berlín ale s válkou nekončí, naznačí Redovi, že ví o jeho posedlosti Liz, která podle mě v jejich sváru sehraje ještě dost velkou roli.

Pajky

Chicago Fire
epizoda
herci
Lauren German (Leslie Elizabeth Shay), Taylor Kinney (Kelly Severide)
scéna
Sbohem Shay
pajky

Za sebe volím scénu z prvního letošního dílu Chicago Fire. I když je fanoušky začátek letošního roku proklínán, tak na mě zapůsobila scéna, kdy si Severide pouští video, na kterém je natočená jeho „smlouva“ se Shay. Důkaz, že s postavou se lze rozloučit i bez amerického pohřbu plného patosu…

Thadreth

Downton Abbey (Panství Downton)
epizoda
herci
Hugh Bonneville (Robert Crawley), Laura Carmichael (Lady Edith Crawley), Rob James-Collier (Thomas), Allen Leech (Tom Branson) a další
scéna
Pokoj lady Edith v plamenech
thadreth


Už od traileru k páté řadě jsem věděl, že Downton bude letos v plamenech. Ale že se rozhoří hned v první epizodě? To mě překvapilo tak moc, div mi při sledování nespadla dolní čelist. Jakmile se rozkřikl Thomas, že hoří, naskočila mi husí kůže. Panika, chaos, napětí, výpadek elektřiny (záběr na schody) mě vtáhly do děje, až jsem si chvíli říkal, zda se to náhodou neděje doopravdy. Působilo to tak realisticky… Na druhou stranu, je mi trošku líto, že ta scéna trvala jen pár minut. Doufal jsem, že se to protáhne do další epizody a uvidím víc akce, hrdinských činů,… ale požár byl uhašen těsně před koncem epizody. V příštích dílech si asi bude muset lady Edith dávat pozor, kam hází knihy :D Jen mi stále vrtá hlavou, jak to, že se ti hasiči dostali do Downtonu tak rychle vhledem k té době a protipožární technice? Sice už byl vynalezen telefon, i tak mi ale přišlo, že tam byli až nemožně brzy…

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
allyska

allyska

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře28zobraz všech 28 příspěvků
Pajky

Pajky

Málem jsem se nestihnul vyjádřit, takže reakci na všechny :) Super nápad na typ článku (potlesk pro...
před 9 roky
Dadulinka

Dadulinka

Vidíš a nad 8x04 jsem ani neuvažovala, protože ten díl mě moc nenadchnul... :)
před 9 roky
Pajky

Pajky

Mě teda jo a strašně se mi líbila scéna jak stojí u okna a Doctor říká, že se nesmí za žádnou cenu...
před 9 roky
Další články k tématu