1. 4. 2011

Apríl: Nový zákon o DPH s dodatkem o stahování

1. 4. 2011 začíná platit novelizovaný zákon o celních sazbách a DPH. To sice naštve, ale není to taková tragédie. Horší je to s „přílepkem“ o autorském zákonu.

Apríl: Nový zákon o DPH s dodatkem o stahování

Ve Sbírce zákonů, částka 17, byl zveřejněn zákon č. 47/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty a podmínkách šíření díla (autorský zákon), ve znění pozdějších předpisů („novela zákona o DPH“) s účinností od 1. 4. 2011.

Zde je zdroj z ministerstva financí. https://www.mfcr.cz/…ona_dph.html

„Přílepky“ jsou populární, protože Poslanecká sněmovna nemusí procházet celým legislativním procesem, ale pouze změnu zákona projednává jako dodatek k jinému zákonu (přičemž je jedno, že spolu tyto nesouvisí). Poměrně zastrčený paragraf týkající se autorského zákona tak mnozí přehlédli…

Nově se tedy Česká republika přidává ke státům (například VB, Francie, USA), ve kterých je nelegální kopírování audiovizuálních děl i pro vlastní potřebu, do kteréžto kategorie patří i stahování seriálů.

Velcí poskytovatelé internetu (O2, Volný, …) byli vyzváni příslušným odborem ministerstva vnitra, aby vytvářely seznam uživatelů podle objemu stažených dat týdně a archivovali jej po dobu 3 měsíců.

Noví uživatelé, kteří si internet zavádějí a nemají dosud platnou smlouvu, v ní naleznou dodatek o shromažďování informací o stahovaných datech. Router, přes který jde veškerá komunikace, bude zaznamenávat počet stažení videosouborů (.mov, .avi, .mkv, …). V případě podezřele velkého množství takovýchto souborů bude příslušná IP adresa zablokována po dobu vyšetřování Ministerstvem spravedlnosti ČR.

Tresty za takovéto nezákonné jednání se pohybují v rozmezí od peněžité pokuty (1.000.000–5.000.000 Kč) po nepodmíněný trest odnětí svobody do 5 let se zákazem pozdějšího používání internetu.

Fanouškům tedy nezbývá, než se opět vrátit k českým televizím, za redakci SZ jsme napsali hlavním kabelovým televizím v USA, abychom vyjednali podmínky streamování seriálů zdarma na internetu.

Budeme vás průběžně informovat.

Kdo nesdílí není Čech! 
Zdeněk Král

Zdeněk Král

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře28zobraz všech 28 příspěvků
64871

64871

Chytl jsem se, díky mému stahování tak 5 GB filmů a seriálů denně zpanikařil a hned se šel ptát na fórum...
před 13 roky
LordKrΔvΞn

LordKrΔvΞn

Tak to je povedenej šprým :-D
před 12 roky
Veronika.4444
před 10 roky
Další články k tématu