20. 10. 2014

Jak stanice hrají s diváky psychologické hry

Jak stanice hrají s diváky psychologické hry

Se začátkem nové sezóny se začaly ozývat hlasy o tom, jak jsou čísla v našich SARS článcích nepodstatná, protože záleží až na Live+3 ratizních. Nenechte se ovšem zmást, není to pravda. Na TVBTN vyšel velmi užitečný článek, který osvětluje, jak to skutečně je se sledovaností, konkrétně s magickými údaji Live+3 a Live+7. Určitě je velmi nápomocný těm, kteří doteď věřili všem vychloubajícím se tiskovým zprávám, které vyzdvihují právě tyto údaje.

Nová sezóna s sebou opět přinesla také reporty sledovanosti Live+3 a Live+7, tedy čísla, která berou v potaz také sledovanost z DVR. V našich pravidelných SARS článcích uvádíme čísla Live+SD, tedy sledovanost živě a opakování během večera. Hned v úvodu je potřeba zmínit, že reklamní společnosti platí za tzv. ratingy C+3 (reklamní ratingy), které se jen minimálně liší od Live+SD.

Vysvětlující rekapitulace:

  • C+3: Reklamní ratingy určují, kolik stanice dostanou zaplaceno za reklamu. Měří živé a DVR sledování reklamní minuty během seriálu do tří dnů od vysílání. Jen zřídka se zveřejňují.
  • Live+SD: Čísla, která uvádíme v našich SARS přehledech. Nielsen je zveřejňuje denně. Měří sledovanost živě a opakování do tří hodin ráno.
  • Live+7: Měří sledovanost živě a sledovanost z DVR následujících 7 dní. Vychází v tiskových zprávách jednotlivých stanic a jsouk dispozici 2–3 týdny po odvysílání epizody.

Tisková oddělení stanic by nejraději soustředila pozornost diváků na Live+7 čísla, a to z jednoho významného důvodu – jsou vždy větší než všechny ostatní ratingy, které Nielsen měří. Pro PR platí heslo, že čím větší ratingy, tím lépe!

Live+SD ratingy, které jsou k dispozici každý den, měří sice jiné věci, ale jsou téměř totožné s C+3 ratingy, které určují, kolik stanice dostanou zaplaceno za reklamní prostor. Zde jsou průměrná čísla stanic v premiérovém týdnu sezóny 2012/13:

  • NBC měla 3.0 rating u C+3 a 3.1 u Live+SD
  • CBS měla 2.3 rating u C+3 a 2.4 u Live+SD
  • Fox měla 2.5 rating u C+3 a 2.4 u Live+SD
  • ABC měla 2.3 rating u C+3 a 2.2 u Live+SD

Co z toho vyplývá?

  • Live+SD ratingy jsou velmi podobné C+3 ratingům, a to u všech stanic

Nenechte se tedy napálit psychologickými triky, které skrze tiskové zprávy o ratinzích Live+3 a Live+7 stanice na diváky valí a snaží se je přesvědčit, že nějak dokážou ovlivnit zrušení či obnovení jejich oblíbeného seriálu. Nedokážou!

Tato čísla můžou být zajímavá pro různé analýzy sledovanosti a chování diváků, ale doplňující DVR sledovanost mimo SD periodu nepomůže žádnému seriálu.

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
jukab

jukab

Radši nepřesně a rychle než pozdě :) Ne, jak bys chtěl měřit sledovanost 300 milionů lidí nebo kolik TV...
před 9 roky
Addie

Addie

Já spíš myslela, že ty živé ratingy neodpovídají skutečnosti, takže stejně tak jak přihlížejí na něco, co...
před 9 roky
Fruiko

Fruiko

Hahahahaha... Chachacha... Ten byl dobrej. :D
před 9 roky
Další články k tématu