2. 1. 2015

Čtvrtá série Homelandu pobouřila Pákistán a Izrael

Čtvrtá série Homelandu pobouřila Pákistán a Izrael

Čtvrtá série politického dramatu Homeland (Ve jménu vlasti) začíná sbližovat středovýchodní země. Minulý víkend vyjádřili pákistánští zástupci své výhrady týkající se způsobu, jakým seriál jejich zemi vykreslil. K stížnostem se přidali i Izraelci, kteří byli nespokojeni se scénou, ke které došlo ve finále čtvrté řady. Celá série se odehrávala zejména v Islámábádu, kde měli členové CIA, v čele s Carrie Mathison (Claire Danes), za úkol dopadnout tálibánského vůdce teroristů, kterému tajně pomáhali pákistánští zástupci.

Svou nespokojenost vyjádřili Pákistánci širokou škálou stížností, od nedostatečného zachycení přírody až po nepřesné přízvuky přednesené herci. Avšak největší problém měli s tím, že si seriál dovolil naznačit, že by pákistánská armáda mohla pomáhat teroristům.

„Islámábád je tiché a malebné město s nádhernými horami a bujnou zelení,“ sdělil anonymně jeden z pákistánských diplomatů. „V Homelandu jej zobrazili jako špinavou díru a válečnou zónu, kde dochází k přestřelkám a bombovým útokům, s mrtvými těly rozházenými všude kolem. Opak je však pravdou… Opakované narážky, že by snad pákistánská zpravodajská služba pomáhala chránit teroristy za cenu nevinných pákistánských občanů je nejen absurdní, ale také urážející pro tisíce Pákistánců, kteří se obětovali, aby zemi chránili ve válce proti terorismu. V Homelandu to vypadá, jako by Pákistánci pohrdali Američany a jejich hodnotami a principy. To není pravda.“

Své výtky si pro sebe nenechali ani izraelští zástupci. Ti byli rozhořčeni, když byl seriálový teroristický vůdce přirovnán k bývalému izraelskému předsedovi vlády. Herzl Makov, ředitel izraelského Centra odkazu Menachema Begina, byl pobouřen scénou z finálového dílu, kdy seriálový Dar Adal (F. Murray Abraham) hájí svou dohodu s Tálibánem zmínkou o Beginovi. „Než se stal Menachem Begin předsedou vlády, zabil v hotelu King David 81 britských vojáků,“ pronesl Adal. Markov situaci komentoval následovně:

„Hodili tak špínu na Menachema Begina i na celý Izrael. Že je prý Begin zabil? Vždyť u toho ani nebyl. Hnutí odporu bylo vedeno pod jeho dozorem a on za to převzal zopovědnost. Navíc Britové dostali tři varování, aby prostory opustili, jenže jejich velitel odmítl. Takže se od sebe oba případy značně liší. Mně to přijde, jako by prostě řekli, že jejich tálibánský vůdce a Begin jsou oba teroristé. Jako kdyby jen tak konstatovali, že oba měli oblečenou hnědou košili. Je to překvapující, zvláště proto, že Homeland vychází z izraelského dramatu Prisoners of War. “

Showtime odmítla oba případy komentovat. Avšak co se týče Makovovy stížnosti, je nutno podotknout, že Adal je postava, která řekne a udělá cokoliv, aby dosáhla toho, po čem touží. Takže ono porovnání bylo vytrženo z kontextu někoho, jehož věrohodnost je značně pochybná. Pokud jde o výtky Pákistánců, dá se považovat za zázrak, že stanice dokázala odvysílat celou sérii bez jakýchkoliv oficiálních námitek vzhledem k celé dějové lince.


A jaký je váš názor? Jsou obě země v právu? Nebo vám přijde, že berou seriál moc vážně a celou situaci přehání?

Copak asi dělají tyto tlačítka? 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Locke

Locke

Myslím, že si spletli seriál s dokumentem. Prý "nedostatečné zachycení přírody" - tak když...
před 9 roky
_karel_

_karel_

A teď si budou stěžovat i Šmoulíci, že jsou málo modrý.
před 9 roky
Lelouch

Lelouch

Napr. príroda sa mi zdala dosť pekná :D je vcelku vtipné, že na to a nejaké prízvuky sa sťažovali :D A že...
před 9 roky
Další články k tématu