5. 1. 2015

The Americans: CIA musí schválit každý scénář!

The Americans: CIA musí schválit každý scénář!

V seriálu The Americans (Takoví normální Američané) sledujeme osudy jedné obyčejné americké rodiny v osmdesátých letech minulého století, kdy stále ještě probíhala studená válka. Tedy vlastně ne tak obyčejné. Phillip a Elizabeth Jenningsovi mají krásný dům, dvě děti, vlastní cestovní kancelář… a jsou sovětší špióni.

Málokdo ví, že za tímto seriálem stojí Joe Weisberg, bývalý agent CIA. Pro Ústřední zpravodajskou službu začal pracovat na začátku 90. let, tedy v době, kdy studená válka již skončila. Pocházel z velmi liberální rodiny, takže to, že se stal agentem, bylo celkem nečekané. Po nějaké době však začal svoje rozhodnutí zpochybňovat: „Bylo to na nic. Informace, pro které hodně lidí riskovalo svůj život, americkou vládu ani nezajímaly. Takže hodně práce k ničemu,“ uvedl Weisberg.

Vášeň pro psaní přivedla Weisberga až do Hollywoodu. Poté, co bylo v roce 2010 zjištěno, že se v Americe nacházeli ruští agenti, dostal Weisberg telefonát od producentů z DreamWorks. A tak přišel s konceptem The Americans. Aby to bylo pořádné drama, rozhodl se Weisberg zasadit události během Reaganovy éry.

Jedna z výhod špionážního seriálu odehrávajícího se v osmdesátých letech 20. století je podle Weisberga absence mobilních telefonů: „Philip nemůže zvednout telefon a zavolat Elizabeth, aby jí řekl, že má odněkud vypadnout!“ Je hrdý také na to, že tak může ukázat, čeho mohli agenti dosáhnout v analogové éře, kdy se museli více spolehnout na svůj mozek a lstivost.

Weisberg však ví různé věci, které by CIA ráda udržela v tajnosti. Proto CIA pozorně sleduje vše, co napíše – agentura si vyhradila právo zcenzurovat věci, které by se jí nelíbily. Musí tak schválit každý scénář dříve, než se vůbec začne s natáčením.

To ale není nic neobvyklého. Ve skutečnosti má například i FBI zvláštní jednotku, která se věnuje tomu, aby byla ve filmech a seriálech ukázána FBI v tom nejlepším možném světle. A je to vlastně i logické, když má scenárista takové znalosti o agentuře jako je CIA. A tak je vše, co v The Americans vidíme, opravdu jen fikce…


Překvapilo vás, že si CIA hlídá, co se v seriálu objeví? A těšíte se na třetí sérii, která začne již 28. ledna?

Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
Furiant

Furiant

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
YoYo

YoYo

Nie neprekvapilo ma to!
před 9 roky
Fruiko

Fruiko

Ještě, že FBI nevadí, že jsou všude vyobrazení jako přisírkové a přebírači případů, který nikdo...
před 9 roky
Další články k tématu