10. 3. 2015

Jeremy Clarkson byl suspendován. Na Top Gear si počkáme.

Jeremy Clarkson byl suspendován. Na Top Gear si počkáme.

Přiznejme si to, byla to otázka času. Jeremy Clarkson je člověk, který si občas moc nevidí do pusy a jednou prostě trpělivost BBC dojít musela. Stalo se to bohužel ve chvíli, kdy probíhá vysílání aktuální sezóny a doplatí na to především fanoušci pořadu.

K čemu došlo? Podle zákulisních informací se Clarkson porval s jedním z producentů a BBC reagovala tentokrát opravdu ostře a jednoduše do vyřešení celé záležitosti oblíbeného (i nenáviděného) moderátora odstavila. Znamená to každopádně jediné, v tuto chvíli BBC uvádí, že nový díl Top Gearu, který by měl běžet v neděli večer, odvysílán nebude. Zajímavé je také to, že nikdo další suspendován nebyl. Clarkson bohužel nemá nejlepší pověst, už několik měsíců byl navíc „v podmínce“, jelikož údajně použil při natáčení na podzim 2014 rasistická přirovnání. Sám to na svém Twitteru popřel, první provinění to ale nebylo ani zdaleka.

Zástupci BBC, která kvůli své hlavní hvězdě již čelila několika žalobám od nejrůznějších institucí a spolků, se k případu dále odmítli vyjádřit s tím, že do vyřešení věci nebudou poskytovat další komentář. Jakmile se nové informace objeví, dozvíte se je u nás.

Doplněno:

K čemu došlo?

Britský bulvár událost popisuje následovně. Clarkson strávil celý den společně s kolegy Hammondem a Mayem natáčením v Newcastlu. Když po natáčení zjistil, že producenti nezajistili catering (jídlo), tak se prostě neovládl a jednoho z nich propleskl. Mělo jít o kolegu, který je členem štábu už 10 let a vzájemně se velmi dobře znají. Clarksonovi podle všeho prostě ujely nervy, byl unavený a hladový. Ke všemu došlo údajně o víkendu, v pondělí se pak informace o události dostala k vedení BBC a dnes bylo moderátorovi oznámeno, že je suspendován.

Co se týče „vyšetřování“ incidentu ze strany BBC, mohlo by podle různých zdrojů trvat až několik týdnů. Celá situace je o to nepříjemnější, že během pár následujících dní měly být dořešeny nové smlouvy pro všechny tři moderátory. Nové kontrakty měli pánové podepsat na další 3 roky = další 3 série pořadu. V tuto chvíli jsou však veškerá jednání pozastavena.

Petice

Fanoušci samozřejmě nelenili a v tuto chvíli (čtvrtek 19. 3. 2015) je na petici podporující Clarksona již více už 976 000 podpisů. Za prvních 24 hodin jich bylo nashromážděno přes půl milionu. Zapojit se můžete samozřejmě také.

Seznam starších průšvihů Jeremyho Clarksona

(jedná se pouze o výběr, rozhodně to není komplet):

SPZ s odkazem na Falklandy

K problému došlo při natáčení dvojdílu v Argentině na podzim 2014. Štáb použil SPZ (H982 FKL), která podle všeho odkazovala na vítězství Velké Británie nad Argentinou ve válce od Falklandy v roce 1982. Na tuto skutečnost si stěžovalo např. argentinské velvyslanectví. Představitelé BBC označili podobu SPZ za náhodu.

Šikmoočko v Barmě

Při natáčení v březnu 2014 v Barmě Clarkson okomentoval úspěšné dokončení mostu tím, že jde o úžasný moment a úspěch, který kazí jen šikmoočko, který přes most prochází. Obviněn byl z rasismu. Podle BBC si neuvědomil, že jeho komentář bude vnímám negativně a nijak zle to nemyslel.

Rasismus během vysílání

V únoru 2013 během vysílání Clarkson při rozpočítávání v dětské říkance použil slovo negr („Eeny, meeny, miny moe…“, pak zamumlal: „Catch a n****r by his toe.“). Sám moderátor nikdy nepřiznal, že by něco takového řekl a vnitřní vyšetřování BBC bylo uzavřeno bez obvinění.

Indický speciál 2011

Během natáčení speciálu v Indii Clarkson komentoval přidělání záchodu na zadní část auta jako vynikající nápad a vynález, který ocení turisté, jelikož v Indii každého z nich čeká průjem. Obratem BBC obdržela hromadu stížností od nakrknutých Indů. BBC reagovala omluvou a informací, že k urážce došlo neúmyslně.

Řidiči náklaďáků jsou vrazi prostitutek

Přesně takhle v žertu řidiče definoval Jeremy v roce 2008. BBC obdržela stovky stížností požadujících omluvu. Podle BBC se jednalo o ukázku trochu svéráznějšího smyslu pro humor jejich známého moderátora. Omluva tam každopádně také padla.

Létající mrtvá kráva

Během natáčení amerického speciálu v roce 2007 si Clarkson na auto uvázal mrtvolu krávy, s autem se rozjel a prudce zabrzdil. Mrtvola krávy díky tomu odplachtila do polí. Reakcí byla řada stížností směrem k BBC, která věc komentovala tím, že šlo jen o ukázku neobvyklého smyslu pro humor.


Co vy na to? Díváte se na Top Gear? Štve vás, že si na nový díl zřejmě počkáme?

Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
megawir

Vláďa Foltán

Autor je dlouholetým redaktorem SerialZone, nenapravitelným fanouškem seriálů téměř všech kategorií a spoluzakladatelem společnosti Outpoint.
Poslední komentáře55zobraz všech 55 příspěvků
HonZajs000

HonZajs000

Tak ale James a Richard zůstávají. Třeba to pojede dál bez Jeremyho a přiberou někoho třetího do party....
před 9 roky
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Přiberou někoho třetího? Bože, to ne.
před 9 roky
Drunk_Queen

Drunk_Queen

James se vyjádřil ve stylu, že oni tři jsou balíček a že TopGear tu byl před nimi a bude po nich. Takže...
před 9 roky
Další články k tématu