21. 7. 2020

Televizní tvůrci: Dick Wolf

Televizní tvůrci: Dick Wolf

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejíž cílem bude představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména spoustě fanoušky nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se bude nová rubrika zaměřovat.

Dick Wolf, celým jménem Richard Anthony Wolf je americký scénárista, producent a opravdová legenda kriminálního žánru. Na svém kontě má několik úspěšných seriálů a stojí za značkou, kterou zná celý seriálový svět. A my vám nyní představíme právě jeho cestu tímto světem.

Dick Wolf se narodil 20. prosince 1946 v New Yorku. Vystudoval University of Pennsylvania (třída 1969) a patřil zde do bratrstva Zeta Psi. Nejprve si začal budovat své jméno v televizní reklamě. V průběhu let 1969–1976 jich natočil více než 100. Svou kariéru v seriálovém světě započal jako člen scenáristického týmu seriálu Hill Street Blues (Poldové z Hill Street) a získal zde dokonce svou první nominaci na Emmy za epizodu What are Friends For?, kterou napsal sám. Po skončení seriálu v roce 1987 se přesunul mezi tvůrce detektivního hitu Miami Vice. Tam už nepracoval jen jako scénárista, ale také jako producent.

Law & Order (Zákon a pořádek)

Stanice NBC
Vysíláno 1990–2010
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 1990 přišel s nápadem, který se zapsal do dějin televizního kriminálního žánru. Ano, v roce 1990 poprvé představil tým detektivů ze seriálu Law & Order. Jde o kriminální seriál, kde každá z epizod zachycuje ve dvou rovnocenných částech policejní vyšetřování zločinu a jeho soudní následky.

Seriál se vysílal neuvěřitelných 20 let a dočkal se 456 epizod. Během té doby byl samozřejmě nominován na nespočet cen. Mezi hlavní ocenění jistě patří šestinásobná nominace na Zlatý Glóbus (4× samotný seriál, 1× Sam Waterston a 1× Michael Moriarty). Za ty roky vysílání se samozřejmě obsazení mnohokrát změnilo, ale určitě je třeba zmínit alespoň herce jako S. Epatha Merkerson, Sam Waterston, Jerry Orbach, Steven Hill, Jesse L. Martin, Leslie Hendrix, Fred Dalton Thompson, Chris North nebo Benjamin Bratt.

New York Undercover

Stanice FOX
Vysíláno 1994–1998
Hodnocení na SerialZone.cz

Další úspěch se dostavil o čtyři roky později. Než se to však podařilo, pokusil se marně prorazit se seriály Mann & Machine (1992) či South Beach (1993). Nový seriál se zaměřil na drogy, loupeže či vraždy v New Yorku. Dva policisté, James ‚J.C.‘ Williams a Eddie Torres pracují na čtvrtém okrsku v New Yorku. Každý den vyráží do ulic s cílem infiltrovat se do zločineckých skupin ve snaze vyčistit zamořené ulice od zločinu. Přes všechny strasti a problémy, kterými procházejí každý den, ať už se jedná o jejich případy nebo rodinný život, vždy na konci dne, relaxují u hudby v podání různých umělců.

Tento seriál se vysílal na stanice FOX a dočkal se čtyř sérií, které obsahovaly 88 epizod. V hlavních rolích se představil Malik Yoba, Michael DeLorenzo, Patti D'Arbanville a Lauren Vélez. Seriál se sice nikdy nedočkal nominace na hlavní ceny, jako je Emmy či Zlatý Glóbus, ale na nedostatek zájmu si stěžovat nemohl. Například v Image Awards sbíral nominace pravidelně.

Law & Order: Special Victims Unit (Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti)

Stanice NBC
Vysíláno 1999-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Než přišel třetí hit, tak se opět přišlo několik neúspěšných (jedno-sezónních) záležitostí. Mezi ně patří například Swift Justice (1996) nebo Players (Hráči) (1997). V roce 1999 však přišel nápad rozšířit svět seriálu Zákon a pořádek a tak se zrodil Útvar pro zvláštní oběti. Což je speciální oddělení Newyorské policie, které se zabývá řešením případů násilných trestných činů se sexuálním motivem. A jen ti nejlepší detektivové dokáží zvládat ty nejtěžší případy. Tak jako elitní jednotka, která je zaměřená na sexuální zločiny v newyorském podsvětí.

A tohle byla opět trefa do černého. Seriál se stále drží na televizních obrazovkách a byla odvysílána již dvacátá první řada a seriál má objednané další tři. Zatím čítá 478 epizod, ale tento počet určitě není konečný. Hlavní hvězdou je Mariska Hargitay, která si za svou roli Olivie Benson vysloužila 2× nominaci na Zlatý Glóbus (1× vyhrála) a 8× nominaci na Emmy (1× vyhrála). Seriál má na kontě mnoho dalších nominací a cen a původnímu seriálu tak rozhodně nedělá ostudu. Kromě Marisky je však třeba zmínit minimálně herce jako Ice-T, Dann Florek, Richard Belzer, Christopher Meloni, BD Wong, Diane Neal Danny Pino či Tamara Tunie.

Law & Order: Criminal Intent (Zákon a pořádek: Zločinné úmysly)

Stanice NBC/USA Network
Vysíláno 2001–2011
Hodnocení na SerialZone.cz

Než potřetí zabodoval s již zavedenou značkou Law & Order, tak se opět pokoušel vytvořit seriály, které s ní nesouvisí. Jenže jakoby o ně nebyl zájem, ať už je to případ D.C. (2000) nebo Deadline (2000). Ani jeden z nich nepřekonal nováčkovskou sérii. A tak v roce 2001 přichází myšlenka na další rozšíření Law & Order. Třetí samostatný seriál z rodiny Law & Order nám představuje případy newyorského policejního oddělení zabývajícího se šetřením těch nejzávažnějších a nejsložitějších případů, jež se mohou v New Yorku stát. Týmu excelentních vyšetřovatelů vévodí excentrický detektiv Robert Goren, jenž s logikou sobě vlastní odhalí i jinému vyšetřovateli skryté okolnosti. Jeho partnerkou je Alexandra Eames a u soudu má hlavní slovo státní zástupce Ron Carver.

Třetí přírůstek Law & Order se dožil deseti sérií a celkem 195 epizod. Kritiky již nebyl tolik oslavován jako předchozí seriály, i přesto si několik méně výrazných nominací a cen na své konto připsal. Dokonce ho potkal i přesun mezi stanicemi. Prvních šest řad se vysílalo na NBC, zbývající čtyři na USA Network. Z hereckého obsazení je třeba zmínit herce jako Kathryn Erbe, Vincent D'Onofrio, Jamey Sheridan, Courtney B. Vance, Leslie Hendrix, Eric Bogosian nebo Jeff Goldblum.

Dragnet

Stanice ABC
Vysíláno 2003–2004
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2003 se konečně opět zadařilo s něčím, co neneslo název Law & Order, i když jak se později ukázalo, tak úspěch netrval nijak dlouho. Tentokrát šlo o remake seriálu z 50. let, který vypráví o skupině losangelských policistů a detektivů, kteří řeší případy vražd. Velitelem oddělení je poručík Joe Friday, který pracuje u policie už celou řadu let a neustále o sobě tvrdí, že viděl už úplně všechno. Ačkoliv je to postarší veterán, nechybí mu ani trochu z energie jeho mladších spolupracovníků. Společně řeší případy vražd slavných hollywoodských producentů, ale také členů pouličních gangů.

Seriál se dožil jen druhé série a celkově si připsal pouze 22 epizod. Je tedy jasné, že tentokrát se o žádné drama ovenčené nominacemi na ceny nejedná. V hlavní roli se představil Ed O'Neill a po jeho boku se vystřídali například Desmond Harrington, Eva Longoria, Christina Chang nebo Ethan Embry.

Paris Criminal Inquiries

Stanice TF1
Vysíláno 2007–2008
Hodnocení na SerialZone.cz

A jak už to tak bývá, poté přišly další neúspěšné pokusy. Nejvíce pravděpodobně překvapil neúspěch nového spin-offu Law & Order s podtitulem Trial by Jury (Zákon a pořádek: Porota) z roku 2005, který se dočkal pouze třinácti epizod. O rok později podobně dopadl i seriál Conviction (Usvědčeni) a tak v roce 2007 přišel nápad přesunout Law & Order za hranice USA.

Ve Francii tak vznikl seriál Paris Criminal Inquiries, kde jsou týmem dva policejní vyšetřovatelé s různými metodami vyšetřování. Vincent Revel je velmi intuitivní, zatímco jeho kolegyně Claire Savigny je více logicky založená. Jedná se o rozšíření vycházejí ze seriálu Zákon a pořádek: Zločinné úmysly. Hlavní role se ujal Vincent Perez a seriál se dočkal 20 epizod rozdělených do tří sérií.

Law & Order (Zákon a pořádek: Spojené království)

Stanice ITV
Vysíláno 2009–2014
Hodnocení na SerialZone.cz

Nápad mít svůj vlastní Zákon a pořádek se očividně velice zalíbil ve Velké Británii. I díky tomu mohla vzniknout v roce 2009 odnož seriálu nazvaná jednoduše Law & Order: UK. I Angličtí scénáristé se zaměřili na dvě skupiny, řešící kriminální případy. Na jedné straně policisté, vyšetřující zločiny a na druhé straně prokurátoři, kteří žalují pachatele…

Nápadu se ujala stanice ITV a seriál má na svém kontě zatím 8 sérií a 53 epizod. V roce 2014 byla ohlášena neurčitá pauza v natáčení, což znamená, že seriál prakticky ještě nebyl ukončen, ale vzhledem k tomu, že se neví kdy a zdá vůbec se seriál vrátí, tak je na některých webech považován za již ukončený. V hlavních rolích se představil Bradley Walsh, Harriet Walter, Jamie Bamber nebo Freema Agyeman. Při té příležitosti se jistě sluší zmínit i dva ruské projekty Law & Order Special Victims Unit: Russia a Law & Order Criminal Intent: Russia, které také vycházejí z této série.

Law & Order: Los Angeles (Zákon a pořádek: Los Angeles)

Stanice NBC
Vysíláno 2010–2011
Hodnocení na SerialZone.cz

Zatím posledním spin-off Law & Order nese podtitul Los Angeles a dočkal se pouze jedné série o 22 epizodách. Sledujeme v něm práci detektivů Tomase Jaruszalského, Ricarda Moralese a Rexe Winterse, členů elitní jednotky pro vyšetřování loupeží a vražd v pestrém Městě andělů. Jaruszalski je synem slavného oscarového polského režiséra a dobře zná temné podsvětí Hollywoodu. Sarkastický realista Morales býval zástupce státního návladního a vrátil se k policii. Winters je synem detektiva, po střední sloužil u námořnictva a později se dal k policii. Ochrannou ruku nad nimi drží Arleen Gonzalesová, která vede oddělení vražd.

V hlavních rolích se představil Corey Stoll, Skeet Ulrich, Alfred Molina, Terrence Howard nebo Rachel Ticotin. Tentokrát se úspěch nedostavil a seriál po jedné sérii skončil, ale bez zmínky o tomto seriálu by jistě profil Dicka Wolfa nebyl kompletní.

Chicago Fire

Stanice NBC
Vysíláno 2012-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Pravděpodobně unaven neustálými policejními projekty se rozhodl Dick Wolf vytvořit projekt jménem Chicago Fire. Zde sice působí hlavně jako producent (scénář napsal k několika epizodám), ale to nic nemění na tom, že si ho může započítat mezi další úspěchy. Nejspíš ani netušil, jak velký seriálový svět tímto počinem odstartoval. Seriál prozkoumává profesionální i osobní životy hasičů a zdravotníků hasičského oddělení v Chicagu. Po smrti jednoho z hasičů se skupina spolupracovníků rozdělí, když se Matthew Casey a Kelly Severide vzájemně viní z jeho smrti. I přes tyto neshody se hasiči spojí poté, co při následujícím výjezdu málem zemře další z nich. S jednotkou spolupracuje také tým záchranářů. Jednotka denně rozhoduje o životě a smrti, vzhlíží k sobě jako k rodině, členové dávají na sebe pozor, ať se děje co se děje.

Seriál má na své kontě osm sérií a byl prodloužen na další tři řady. Epizod je momentálně odvysíláno 179, ale vzhledem k prodloužení jejich počet ještě jistě poroste. V hlavních rolí se představili Taylor Kinney, Jesse Spencer, Eamonn Walker, Monica Raymund, David Eigenberg, Kara Kilmer nebo Miranda Rae Mayo.

Chicago P.D. (Policie Chicago)

Stanice NBC
Vysíláno 2014-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Jak už je zvykem, tak netrvalo dlouho a úspěšný seriál o hasičích se dočkal rozšíření v podobě policejního spin-offu. Už v průběhu první série Chicaga Fire byl představen pilotní díl pro Chicago PD a v následujícím ročníku se dočkal své premiérové série. Příběh o 21. okrsku policejního oddělení v Chicagu. Okrsek je rozdělený na dvě rozdílné skupiny. První jsou policisté v uniformách, kteří používají k boji proti pouličnímu zločinu hlavně pěsti. Druhou skupinou je speciální jednotka, která se soustředí na velké přestupky – organizovaný zločin, překupnictví drog, vraždy atd.

Letos se dovysílala sedmá řada a je jisté, že nás čekají ještě minimálně tři další. Počet epizod se prozatím zastavil na čísle 148. A byl to právě policejní spin-off, který propojil svět Chicaga se světem Law & Order a vznikl tak jeden z největším seriálových crossoverů známý v televizním světě. V Chicagu P.D. se v hlavních rolích představili Jason Beghe, Jon Seda, Jesse Lee Soffer, Sophia Bush, Patrick John Flueger, Elias Koteas, Marina Squerciati, LaRoyce Hawkins nebo Tracy Spiridakos.

Chicago Med

Stanice NBC
Vysíláno 2015-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Hned o rok později se svět Chicaga opět rozrostl a tentokrát přivádí diváky do chaotického světa nejbouřlivější nemocnice ve městě. Hnací silou instituce je odvážný tým lékařů, který místo drží pohromadě. Ti se každý den zabývají jedinečnými novými případy, které vznikají z aktuálních událostí v Chicagu. Vznikají nové ohnivé vztahy, a to nejen mezi nemocničním personálem, ale také se známými tvářemi chicagské policie a hasičského záchranného sboru.

Letos došla svého konce pátá řada a stejně jako hasiči a policajti, tak i doktoři se dočkají ještě minimálně tří dalších. Počet epizod se prozatím zastavil na čísle 103. V Chicagu Med se v hlavních rolích představili Nick Gehfuss, Yaya DaCosta, Torrey DeVitto, Brian Tee, Marlyne Barrett, S. Epatha Merkerson, Oliver Platt nebo také Colin Donnell.

Chicago Justice

Stanice NBC
Vysíláno 2017
Hodnocení na SerialZone.cz

Na jaře roku 2017 přišel pokus o další rozšíření Chicaga, tentokrát z právnického prostředí. V centru příběhu se nachází tým žalobců, kteří pracují pro úřad státního návladního v Chicagu. Jejich prací je navigovat sebe i své klienty ve světě vyostřené městské politiky a kontroverze, a zároveň prosazovat spravedlnost. Jenže se ukázalo, že tři seriály jsou dostačující. A seriál po třinácti odvysílaných epizod skončil svojí pouť. V hlavních rolích se představili Philip Winchester, Jon Seda, Joelle Carter, Monica Barbaro a Carl Weathers

V roce 2017 se představila také osmi-epizodní antalogická série s názvem Law & Order: True Crime. Ta nás zavede k jednomu z nejsledovanějších amerických soudních procesů. Vražda rodičů bratrů Menendezových zahýbala americkou společností. Bratři, jednadvacetiletý Lyle a osmnáctiletý Erik, byli obviněni z vraždy svých rodičů v roce 1989. Nejdřív byli souzeni zvlášť a až poté byly jejich osudy svedeny do jednoho obřího procesu, který byl přenášen televizí téměř neustále a který dlouhou dobu plnil titulní stránky novin. V hlavní roli se představila Edie Falco, která byla za svou roli nominována na Emmy.

FBI

Stanice CBS
Vysíláno 2018-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Rok 2018 a nový seriál od Dicka Wolfa se možná trochu nečekaně objevil na stanici CBS. Tentokrát sleduje práci členů newyorské pobočky Federal Bureau of Investigation (FBI, Federální úřad pro vyšetřování). Tito prvotřídní agenti spojují talent, intelekt a technické dovednosti, aby za pomoci pokročilých technik vyšetřovali případy s velkým dopadem, a to včetně terorizmu, organizovaného zločinu a vnitřních konspirací. Jejich cíl je jediný: udržet New York a zbytek země v bezpečí.

Seriál má za sebou první dvě série a objednávku na třetí řadu. Zatím se odvysílalo 41 epizod. Za zmínku určitě stojí i to, že FBI už také bylo propojeno se seriálovým světem Chicaga, když jedna z policistek z Chicaga odešla na dočasné přeřazení právě do týmu FBI z New Yorku. Samotné propojení asi nepřekvapí, ale fakt, že se jedná o přesun mezi stanicemi z toho dělá vcelku unikátní záležitost. V hlavních rolích se představili Missy Peregrym, Zeeko Zaki, Jeremy Sisto a Ebonee Noel

FBI: Most Wanted

Stanice CBS
Vysíláno 2018-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Seriál FBI na CBS uspěl a tak se v roce 2020 představil i jeho spin-off s názvem FBI: Most Wanted. V centru dění je jednotka FBI, která se zabývá uprchlými kriminálníky. Hrdinové honí a zatýkají nebezpečné zločince, kteří si vysloužili své místo na seznamu nejhledanějších li­dí.

Seriál má za sebou premiérových 14 epizod, ale i to stačilo na to, aby si vysloužil objednávku na druhou řadu. V hlavních rolích se představili například Julian McMahon, Kellan Lutz, Roxy Sternberg nebo Keisha Castle-Hughes.

Pár zajímavostí na závěr:

  • Není velikán jen svými seriály, měří totiž 6' 4" (193 cm).
  • Je potřetí ženatý. Poprvé byl ženatý 13 let (1970–83), podruhé vydržel dokonce 22 let (1983–2005) a v aktuálním manželství je od roku 2006, tedy 14 let.
  • Je známý tím, že často používá roli „hvězdného hosta“, aby si herce vyzkoušel než ho obsadí do hlavní role.
  • Rád zakládá své příběhy na skutečných událostech.
  • Je blízkým přítelem spisovatele Jamese Ellroye. Dokonce najal jeho nejlepšího kamaráda, detektiva LAPD William Stonera, jako technického poradce pro seriál Dragnet.
  • Sám má na svém kontě čtyři napsané knihy.
  • Byl spolužákem George W. Bushe, během studií na Phillips Academy v Andoveru (třída 64)
  • Mezi jeho dobré přátele patří Tom Fontana a často si navzájem „půjčují“ herce ze svých seriálů. Například J.K. Simmons se tak objevil nejen v seriálu Zákon a pořádek, ale také v OZ. Christopher Meloni a Dean Winters se objevili nejprve v OZ a později oba skončili v jednotce ze Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti. Kathryn Erbe si nejprve zahrála v OZ, aby později získala roli v Zákon a pořádek: Zločinné úmysly.
  • Zvláštním úkazem je Richard Belzer, který se napříč jeho (a nejen jeho) seriály objevuje ve své životní roli, detektiva Johna Munche. Původně je detektivem ze seriálu Homicide: Life on the Street (Zločin v ulicích) odkud byl přeložen k jednotce z Law & Order. Objevil se však i v Arrested Development, 30 Rock, The X Files nebo The Wire
  • Kromě vlastních seriálů spolupracoval Wolf také na jedné epizodě seriálu Community a nadaboval postavu v seriálu Family Guy.
  • Kromě klasických seriálů také produkuje několik televizních show ze skutečného života policie.
  • Upravil jsem vlastní počty z předchozího vydání a zjistil, že fanoušci americké série Law & Order se „zatím“ dočkali 1172 epizod a jednoho filmu! (456 + 478 + 195 + 13 + 22 + 8) Za předpokladu, že každý díl má „standardních“ 42 minut by divák nepřetržitým sledováním strávil u seriálu něco málo přes 34 dne!
  • Vedle toho vypadá svět Chicaga s prozatímními 443 epizodami jako chudý příbuzný.
  • Navíc nás brzy čeká rozšíření světa Law & Order o spin-off s podtitulem Organized Crime, ve kterém se vrátí fanoušky oblíbený Christopher Meloni v roli Elliota Stablera.
  • Také se mluví o možnosti dalšího spin-offu pro FBI, tyto spekulace přiživil úspěch FBI: Most Wanted.
  • Údajně jsou ve hře i nové seriály pro službu Peacock, tam konkrétní názvy zatím nepadly, ale nejvíce se skloňuje Law & Order: Hate Crimes či reboot New York Undercover. Co z toho se ukáže být pravda se dozvíme v následujících měsících.

Znáte Dicka Wolfa? Sledovali jste či sledujete jeho seriály? A který je váš nejoblíbenější? Preferujete Law & Order nebo seriály z Chicaga?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře16zobraz všech 16 příspěvků
Petyer

Petyer

Law & Order:SVU je taka krimi klasika a neomrzi ani po tolkych seriach, a Mariska je super, som rad, ze...
před 3 roky
Lill

Lill

Pozerám svoj komentár spred 5 rokov, že už vtedy mi prišlo zaujímavé, že existuje toľko spin-offov, no...
před 3 roky
Janey T

Janey T

Série Zákon a pořádek ráda sleduji, takže tomuto tvůrci gratuluji, i když do teď jsem ho neznala. Ve...
před 3 roky
Další články k tématu