28. 5. 2015

Dovolená v Protektorátu: Světová média se bouří

Dovolená v Protektorátu: Světová média se bouří

Když už se v zahraničí píše něco ve spojitosti s Českou republikou, obvykle to nebývá vůbec nic dobrého. A ani tento nejnovější případ bohužel nebude výjimkou.

Možná už jste viděli nebo alespoň víte o nové válečné reality show České televize s názvem Dovolená v Protektorátu, jenž měla minulý týden svou premiéru. Zahraniční servery jako například The Telegraph, The Guardian či Variety si nové show všimli a spustili na ni vlnu kritiky.

Premisou celé této reality show je vyslání moderní rodiny do doby minulé, přesněji do doby Protektorátu Čechy a Moravy, který vznikl pod nátlakem Nacistů, a tato rodina bude muset dva měsíce žít v této válečné atmosféře. Diváci tak mohou sledovat, jak se jednotliví členové rodiny vypořádávají s autentickou cestou zpátky v čase do krutých a brutálních okamžiků naší historie.

Zahraniční weby označily tuto historickou dokumentární reality show za nevhodnou a že tvůrci měli za úmysl znevažovat utrpení lidí za války. The Times of Israel o show napsal: „Ta rodina má jediné štěstí, a sice, že s ní nebudou zacházet jako s těmi 82 309 Židy, kteří za protektorátu žili a Nacisté je buď poslali do koncentračních táborů, nebo byli zabiti českými kolaboranty.“

Sama tvůrkyně, Zora Cejnková, si uvědomuje kontroverznost svého pořadu, ale zároveň věří, že mimo zábavní charakter má i určitou vzdělávací hodnotu. „Když jsme s projektem začínali,“ tvrdí paní Cejnková, „věděli jsme, že by to mohlo vzbudit diskuzi o tom, jak daleko jsme zašli. Pokusila jsem se ono období vyobrazit s vážností a s respektem k její tragické povaze.“

Další vyjádření poskytl i Michal Prokeš, mluvčí České televize, který poukázal na zlepšení ohlasů po odvysílání první z celkem osmi epizod projektu Dovolená v Protektorátu. „Tón ohlasů se po premiéře prvního dílu významně změnil a nyní převládají pozitivní hodnocení pořadu. Dokonce se objevili zájemci, kteří by se rádi přihlásili do případné další řady.“ Rovněž přiznal, že původní reakce byly vskutku negativní, dost možná i kvůli příliš provokativnímu náz­vu.


A jak vidíte celou situaci vy? Je kritika Dovolené v Protektorátu oprávněná, nebo z toho v zahraničí dělají příliš velký povyk?

Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
lukascoolarik

lukascoolarik

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře25zobraz všech 25 příspěvků
AdamecM

AdamecM

Pořad je drzý, skandální, hodnotný a v době, kdy se němci přibližují zrušení Benešových dekretů...
před 8 roky
Kratos91

Kratos91

No, věřím tomu, že kdyby to dostala do rukou TV Nova, tak do toho přidají ještě nějakou formu...
před 8 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Lidi se hlásili do 2. řady, jo? A proč by ne? Kdo by si za milión nezamachroval, jak by pro něj život...
před 8 roky
Další články k tématu