20. 4. 2021

Televizní tvůrci: Tim Kring

Televizní tvůrci: Tim Kring

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se tato rubrika zaměřuje.

Jsme rádi, že jste si rubriku po svém návratu oblíbili, a doufáme, že máte chuť na další článek. Dnes je na řadě updatovaný článek k tvůrci, který se nejvíc proslavit seriálovým hitem Heroes. Není však scenáristou pouze jediného hitu, na svědomí má několik další povedených seriálů a my si je dnes představíme. Pojďme si tedy přiblížit kariéru Tima Kringa

Richard Timothy „Tim“ Kring se narodil 8. července 1957 v kalifornském El Dorado County a vyrůstal v městečku Santa Maria v americké Kalifornii. Pochází z židovské rodiny, má dva bratry a sestru. V roce 1983 získal titul v oboru umění na University of Southern California.

O dva roky později si poprvé vyzkoušel účast na televizní scénáři u seriálu Misfits of Science. Netrvalo dlouho a to samé si zkusil i u seriálu Knight Rider. Poté si však dal na nějakou dobu se seriálu pohov a věnoval se spíše práci na filmech, i když se nedostavil žádný velký úspěch.

Chicago Hope (Nemocnice Chicago Hope)

Stanice CBS
Vysíláno 1996–1998
Hodnocení na SerialZone.cz

A tak se v roce 1996 vrátil k televizi a naskočil jako producent i scenárista k velkému nemocničnímu hitu tehdejší doby, Nemocnici Chicago Hope. Jeho účast však netrvala dlouho a zdržel se pouze jedinou sérii, přesněji sérii s pořadovým číslem 3, která čítala 26 epizod.

Této zkušenosti však rozhodně nemusí litovat. Vynesla mu totiž první nominaci na cenu Emmy. V té době byl seriál na svém vrcholu a v hlavních rolích excelovali například Adam Arkin, Hector Elizondo, Mark Harmon, Peter Berg nebo Christine Lahti. A třetí série vynesla Chicagu například nominaci na Zlatý Glóbus a stejné pocty se dočkala i herečka Christine Lahti.

Providence

Stanice NBC
Vysíláno 1999–2001
Hodnocení na SerialZone.cz

Práce na lékařských seriálech ho ale očividně lákala dál. V roce 1998 napsal epizodu k seriálu Doktoři z L.A. a o rok později začal působit jako producent i scenárista u seriálu Providence. Než se tak stalo, tak stihl napsat i jednu epizodu seriálu Strange World a někdy je také uváděn jako spolutvůrce seriálu.

Providence vypráví příběh Dr. Sydney Hansenové, která po smrti své matky opustí úspěšnou kariéru plastické chirurgyně v Hollywoodu a vrátí se do rodného města Providence. Sydney mívá vidiny matky. Ta jí ze záhrobí radí, jak si poradit se stárnoucím otcem a dvěma sourozenci. V hlavních rolích se představili Melina Kanakaredes, Seth Peterson nebo Mike Farell. I když vám název seriálu možná nic neříká, tak věřte, že to nebyl žádný propadák. Dočkal se pěti sérií a celkem 96 epizod. Za dobu svého vysílání také posbíral několik nominací na televizní ceny a v roce 2000 získal cenu Emmy za kostýmy. Kring seriál opustil před závěrečnou řadou.

Crossing Jordan (Drzá Jordan)

Stanice NBC
Vysíláno 2001–2007
Hodnocení na SerialZone.cz

Do třetice všeho dobrého s lékařem v hlavní roli, si pravděpodobně řekl Tim Kring a vytvořil seriál Drzá Jordan. V hlavní roli vystupuje přitažlivá a brilantní bostonská soudní lékařka Jordan Cavanaughová, která pracuje s týmem profesionálů, vedeným soudním lékařem Garretem Macym. Všemi způsoby se snaží vyřešit kriminální případy velkoměsta, i kdyby měla přijít o místo…

V hlavních rolích se představili Jill Hennessy, Miguel Ferrer, Ravi Kapoor, Steve Valentine, Kathryn Hahn nebo Jerry O'Connell. Tentokrát měl Kring seriál pod dohledem celou dobu vysílání. A i když seriál nikdy nezískal ani nominaci na nějakou významnou cenu, tak zájem diváků byl dostačující, aby se seriál dočkal šesti sérií a celkem 117 epizod, což už je slušná porce.

Heroes (Hrdinové)

Stanice NBC
Vysíláno 2006–2010
Hodnocení na SerialZone.cz

Píše se rok 2006 a na televizních obrazovkách se objevuje nový hit. Na svědomí ho Tim Kring a představuje scifi příběh. V něm se po celém světě objevují lidé, kteří zjišťují, že mají nadlidské schopnosti. Sledujeme osudy nezranitelné roztleskávačky, muže, který dokáže létat, mladíka, co se dokáže teleportovat nebo policisty, který dokáže číst myšlenky. Musí se se svými nově nabytými schopnostmi jednak sami vyrovnat a zároveň se naučit je využívat. Časem navíc zjistí, že jejich osudem není nic menšího, než zachránit svět. Také je zde Mohinder – Ind, jehož otec studoval možnosti lokalizace těchto „superhrdinů“, ale za záhadných okolností zemřel. Mají v tom snad prsty lidé, kteří chtějí využít svých nově nabytých schopností pro svůj prospěch? Povede se hrdinům sjednotit a zachránit svět, jak jim bylo předurčeno?

V hlavních rolích se představili Hayden Panettiere, Zachary Quinto, Masi Oka, Milo Ventimiglia, Adrian Pasdar, Ali Larter nebo Jack Coleman. Seriál se dočkal čtyř sérií a celkem bylo odvysíláno 78 epizod. Dvakrát byl nominován na Zlatý Glóbus, v roce 2007 samotný seriál a také představitel Hira, tedy Masi Oka. Kromě toho samozřejmě také získal mnoho dalších nominací a televizních cen a těšil se velké popularitě mezi diváky. Sledovanost přesto upadala a čtvrtá série se ukázala být tou poslední. Tedy alespoň na pět let…

Touch (Doteky osudu)

Stanice FOX
Vysíláno 2012–2013
Hodnocení na SerialZone.cz

Chvíli to sice trvalo, ale Kring se na televizní obrazovky vrátil. tentokrát předložil příběh Martina Bohma, vdovce, jehož žena zemřela během událostí 11. září. Má syna jménem Jake, který je vskutku neobyčejným dítětem. Trpí jistým druhem autismu a celý život neřekl ani slovo. Všechno, co chce říci, vyjadřuje pomocí čísel. Martin velmi brzy zjistí, že tato čísla předvídají budoucnost a že je jeho syn velice důležitý…

V hlavních rolí seriálu se představili Kiefer Sutherland, David Mazouz a Maria Bello. Seriál se dočkal pouze dvou sérií a celkově 26 epizod, ale i přesto si odnesl 2 nomanice na vedlejší ceny Emmy. Nutno dodat, že k seriálu patří také internetový projekt nazvaný Daybreak. Mysteriózní drama, jehož děj se točí kolem technologií a globálního spiknutí s cílem ovládnout prastarý a mocný objekt nazvaný dodecahedron. Seriál je spin-offem dramatu Touch, přičemž se dějově nemají potkat, ale celková atmosféra má být velmi podobná.

Dig (Ztracená archa)

Stanice USA Network
Vysíláno 2015
Hodnocení na SerialZone.cz

Po ukončení Touch opět přišla krátká pauza a Kring se s novým seriálem vrátil až na jaře roku 2015. Hlavním hrdinou tohoto thrilleru je agent FBI Peter Connelly, který vyšetřuje vraždu Američanky v Jeruzalémě a během toho odhalí globální spiknutí trvající dva tisíce let…

Tento konspirační seriál byl původně plánován jako minisérie, která by v případě vysoké sledovanosti mohla být prodloužena. To se však nestalo a tak nebylo překvapením, že si stanice USA Network druhou řadu neobjednala. Zůstane tak pouze u deseti epizod, ve kterých se v hlavních rolích představili Jason Issacs, Anne Heche, Ori Pfeffer, nebo Yael Eitan.

Heroes: Reborn (Hrdinové: Znovuzrození)

Stanice NBC
Vysíláno 2015–2016
Hodnocení na SerialZone.cz

Minisérie Heroes: Reborn se odehrává pět let po skončení událostí, které se přihodily v seriálu Hrdinové. Tam jedna z nich, Claire Bennetová, ukázala celému světu svou schopnost a tím odhalila, že existují lidé, kteří jsou něčím výjimeční. Tito lidé obdaření nějakou schopností se už od tohoto okamžiku nemuseli skrývat a mohli o svých schopnostech otevřeně mluvit.

O čtyři roky později se však v Odesse v Texasu stala tragická nehoda, při které zemřela spousta lidí. Z tragédie byli obviněni lidé se schopnostmi a jsou nyní pronásledováni. Musí proto své schopnosti opět skrývat a mít se na pozoru. Děj minisérie začíná rok po této nehodě a sleduje příběhy několika hrdinů, včetně hrstky těch původních. Konspirační teoretik Quentin Frady vyhledá Noaha Benneta, aby mu ukázal pravdu skrývající se za tragédií, která se odehrála v Odesse. Doufá, že mu pomůže a ukáže světu, co se skutečně stalo. Luke a Joanne Collinsovi během tragédie v Odesse přišli o svého syna a v rámci pomsty jsou odhodlaní vyhladit všechny se schopnostmi. Mají onu tragickou nehodu na svědomí skutečně lidé se schopnostmi? Nebo to na ně celé někdo nastražil?

Beyond (Z onoho světa)

Stanice Freeform
Vysíláno 2017–2018
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2017 se podílel na vzniku nového seriálu s názvem Beyond. A u první série působil jako výkonný producent. Seriál měl na starosti Adam Nussdorf a do hlavních rolí byli obsazeni Burkely Duffield, Dilan Gwyn, Jonathan Whitesell, Michael McGrady a Romy Rosemont. Seriál se dočkal dvou sérií a celkem 20 epizod a poté byl ukončen.

Mladík Holden Matthews, který se po dvanácti letech probudí z kómatu, objeví nové astrofyzikální schopnosti, díky nimž se ocitne ve víru nebezpečného spiknutí. Nyní se Holden musí pokusit přijít na to, co se s ním během uplynulých dvanácti let stalo, a jak žít ve světě, který se v době jeho nepřítomnosti tak výrazně změnil. Největší otázkou ovšem zůstává, proč se to stalo zrovna jemu? Zatímco si Holden snaží zvyknout na to, že je dospělý, tajemná žena jménem Willa ho varuje, aby nevěřil lidem kolem sebe.

Treadstone

Stanice USA Network
Vysíláno 2019
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2019 pro stanici usa Network připravil seriál Treadstone, bohužel však byl seriál hned po první řadě ukončen. Do hlavních rolí byli obsazeni Jeremy Irvine, Tracy Ifeachor, Omar Metwally, Han Hyo-joo a Brian J. Smith.

Špionážní drama odehrávající se ve světě, kde se Jason Bourne pokusil rozbít a odhalit tajné projekty CIA, které mu zničily život. Treadstone je program, jehož počátky z druhé poloviny 20. století měli na svědomí sovětští specialisté. CIA následně v jeho rámci v průběhu let vycvičila spící agenty, kteří jsou rozmístění po celém světě a sami netuší, co jsou zač. Problém je, že je nyní někdo začal „probouzet“ a ve hře je i stará atomová raketa, která je na prodej. Komukoliv.

Pár zajímavostí na závěr:

  • Původně nechtěl přijmout Jill Hennessy pro roli Drzé Jordan, protože ji znal pouze jako její postavu Claire Kincaid ze seriálu Zákon a pořádek. Přesto souhlasil, že s ní zajde na snídani a promluví si s ní. Když však dorazil před restauraci, kterou zvolil, tak zjistil, že je zavřeno a začal se omlouvat. Jill na to zareagovala: „"Dude, who gives a shit? We'll go someplace else. (Vole, koho to zajímá. Půjdeme jinam)“ a Kring si pomyslel – Tohle je Jordan.
  • Premiéra seriálu Heroes přilákala 14,3 miliónu diváků a pro NBC to bylo nejvyšší číslo za posledních pět let.
  • Napsal premiérovou epizodu pro každý „svazek“ seriálu Heroes, zároveň napsal vždy také finálovou epizodu. Epizoda Powerless ze druhé série nebyla původně plánována jako finálová.
  • Narodil se 9. července 1957, kombinace, kterou používá Noah v seriálu Heroes je 7–9–5–7. Náhoda? Podobně je tomu v epizodě Sundae, Bloody Sundae z minisérie Heroes: Reborn, kde je Miko přenesena 7957 let do budoucnosti.
  • Podle vlastních slov se z postav v Heroes nejvíce ztotožňuje s Peterem.
  • Podle Kringa dostala postava Noaha Bennetta své charakteristické brýle, protože na začátku série měl málo textu a bylo třeba, aby si ho diváci zapamatovali.
  • V roce 2010 společně s Dalem Peckem napsal knihu s názvem Shift: A Novel (Gates of Orpheus Trilogy).
  • V roce 2010 získal Pioneer cenu v Cannes za vyprávění příběhu několika postav zároveň.
  • V roce 2013 v jednom z rohovorů odhalil Bryan Fuller netradiční uspořádání práce, které Kring u Heroes zvolil. Každý ze scenáristů psal pro vlastní postavu, on měl na starosti Noaha a Claire Bennettovi.
  • O seriálu Touch říká, že je „o našich životech a o tom, jak se ovlivňují“.
  • Tim Kring uvedl, že Heroes Reborn je napsán tak, aby dění pochopili i ti, kteří nejsou fanoušci původního seriálu Heroes. A přestože se jedná o minisérii, tak by se případnému porkačování vůbec nebránil, ba naopak.
  • Sbírá akustické kytary a sám je zručným kytaristou.

Znáte Tim Kringa? Sledovali jste či sledujete jeho seriály? A který je váš nejoblíbenější?

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
Exredaktorka

Exredaktorka

Tak historický seriál si od něj nějak nedokážu představit. Jako Special Victims Unit: 18th century?
před 8 roky
foruska

foruska

Musí mít několikanásobný rozštěp osobnosti. Jinak si neumím vysvětlit pokles kvality Heroes. Nebo proč...
před 3 roky
Hitchhiker

Hitchhiker

Drzá Jordan patřila k mým oblíbeným kouskům. Dokonce jsem dávala i Heroes, ačkoliv to na mě bylo...
před 3 roky
Další články k tématu