2. 7. 2015

Supergirl vs. Wonder Woman

Supergirl vs. Wonder Woman

Dokáže očekávaná novinka Supergirl uspět v záplavě televizních superhrdinů? Seriál, který se na obrazovkách začne pravidelně objevovat od konce října, je v hledáčku milionů fanoušků. Trailer k seriálu má desítky milionů zhlédnutí, uniklou pilotní epizodu již viděly statisíce diváků.

Supergirl ale není prvním pokusem k představení hrdinky v červenomodrém kostýmku. V roce 2011 stanice NBC objednala pilot k Wonder Woman, ve kterém se hlavní role zhostila herečka Adrianne Palicki. I přes velká očekávání a známou značku však NBC nakonec pilot v seriál neproměnila.

Za poslední čtyři roky se toho v televizním průmyslu hodně změnilo. Produkční studio WBTV našlo superhdinskou pevnou půdu pod nohama díky úspěchu seriálů Arrow, The Flash a chystaného Legends of Tomorrow. DC Comics navíc úspěšně představil prequel k Batmanovi, foxovský Gotham. ABC pak našla hit v Agent Carter, prvním seriálu od Marvelu s ženskou hlavní hrdinkou. To vše postupně vydláždilo cestičku pro Supergirl.

Otázkou zůstává, zda Supergirl dokáže naplnit vysoká očekávání, která se na seriál valí. Web THR porovnal pilotní epizodu s pilotem k Wonder Woman s cílem zjistit, co mají oba díly společného, především však odhalit, jak může Supergirl amazonskou princeznu překonat.

Tempo
Wonder Woman měla pomalejší tempo, což je mnohdy nejdůležitější část pilotu. Supergirl je také o dost lehčí, světlejší a hlavní hrdinka se podobá Flashovi, je roztomile „ťuklá“.

Sexismus
Oba seriály se věnují očividnému: Není to sexistické, když se Wonder Woman producíruje kolem v odvážně odhalujícím kostýmu? Proč se Kaře říká Supergirl a ne Superwoman?

WW se však tématu věnovala až nepříjemně dlouhou dobu. Promo fotka Adrianne byla propírána tištěnými i online médii, ozývaly se názory, že tento kostým by se víc hodil pro porno hvězdu. V pilotu WW hrdinka během pracovní porady nechvalně promlouvá o panence Wonder Woman a později v dílu křičí, že nikdy neříkala, aby propagovali její prsa.

V Supergirl se s tématem zachází jemněji. Kara řekne nahlas své zklamání ohledně jména Supergirl, její šéfová však zapudí myšlenku, že „dívka“ je něco méně než „žena“. Kara si navíc citlivěji vybírá kostým – projde jich několik, které zavrhne, než se dostane k tomu konečnému.

Milostné zápletky
Diana ve WW má nešťastnou lásku. Rozešla se se svým přítelem, se kterým byla dva roky, aby se mohla přestěhovat do LA a stát se Wonder Woman. Steve se nyní stěhuje do stejného města, už je ale čerstvě ženatý.

Supergirl naopak dává podklady pro milostný trojúhelník. Její kolega Winn pro Karu má očividně slabost, hrdinka se ale zakouká do Jimmyho Olsena. Na rozdíl od jiných supermanovských verzí je zde Jimmy vykreslen jako pohledný a mužný symbol, jindy bývá spíše roztomilý bratrský typ.

Výzvy
Na konci pilotu WW není jasné, kam by se první série mohla ubírat, kde je hlavní konflikt a dramatické napětí. Je zde pouze situace s ženatým bývalým přítelem.

Supergirl má na konci pilotu jasně dané drama i konflikt. Dozvídáme se, kdo jsou hlavní záporáci a jaké mají motivace. Právě zde leží základní kámen toho, že Supergirl může uspět – Kara se vydává na cestu. Diana ve WW by se pravděpodobně držela stále na jednom místě.

Původ
Supergirl se v úvodních minutách pilotu věnuje původu hrdinky. WW jen částečně naznačí, že Diana není úplně člověk, nikdy ale neupřesní, co je tím myšleno.

Diana je od začátku veřejnou osobností, o které se mluví v médiích. Nemá tajnou identitu, bojuje jako superhrdinka i podnikatelka proti Veronice Cale. Kara je naopak černý kůň. Je to podřadná asistentka, která svou pravou identitu drží v tajnosti.

Supergirl se podařilo vytvořit vyvážený balanc mezi Kařinou osobní cestou a objevováním svých sil. WW se až moc silně soustředil na Dianinu podnikatelskou stránku. I když je spousta komiksových hrdinů zároveň úspěšnými podnikateli, jejich denní práce je v seriálech a filmech spíše upozaděna. Výjimkou je druhý díl filmového Iron Mana, který byl však jedním z nejchladněji přijatým filmem od Marvelu, a právě tento jeho aspekt byl nejvíce kritizován.


Těšíte se na Supergirl? Už jste viděli pilotní epizodu? Jak se vám líbila? Má seriál podle vás šanci na dlouhou budoucnost?

Miluješ seriály a SerialZone? Chceš být součástí rozrůstajícího se týmu redaktorů, kteří přispívají ke každodennímu chodu webu? Máš zájem o psaní článků? Nebo by tě bavilo doplňovat obsahy epizod? Láká tě třeba kontrola, korekce a schvalování seriálových zajímavostí a zajímavostí k osobnostem? Pokud umíš výborně česky (u psaní článků nutná také pokročilejší znalost angličtiny) a máš zájem o kredity navíc, napiš na redakce@serialzone.cz a řekni nám, pod jakou přezdívkou na SZ vystupuješ a na čem se chceš podílet!

Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
emily84

emily84

Viděla jsem piloty obou seriálů a narozdíl od WW má Supergirl alespoň nějaký příběh. Pilot WW vypadá jako...
před 8 roky
cecilka

cecilka

Pilot k Supergirl jsem viděla, ale vůbec mě nenadchnul. Ale dostala jsem díky němu chuť se podívat na...
před 8 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

No já jsem tak nějak doufala, že se budou snažit vysvětlit, proč ji nikdo nepozná a jak schová v těch...
před 8 roky
Další články k tématu