25. 11. 2015

American Horror Story: Jak jsou všechny řady propojené?

Od doby, co Ryan Murphy prozradil, že jsou všechny série American Horror Story nějakým způsobem propojeny, se fanoušci předhánějí v tom, kdo najde více spojitostí napříč celým seriálem.

Všichni dosud neměli tu možnost vidět všechny natočené antologie, a tak server TVGuide přišel se svým vlastním shrnutím všech důležitých okamžiků, co se v seriálu udály od 18. století do současné doby. Pojďme si ho tedy představit:

1790 – založení akademie pro výjimečné mladé dívky slečnou Robichaux

1830 – Madame LaLaurie se vrací do New Orleans a začíná její útrpné mučení otroků.

1833 – Delphine drží v zajetí své tři dcery po dobu 1 roku jako trest, když zjistila, že se jí plánovaly zbavit.

1834 – Delphine promění svého otroka Bastiena v minotaura, protože ho načapala spolu s její dcerou Pauline. Marie Laveau zosnuje svoji pomstu a přiměje Delphine vypít lektvar nesmrtelnosti a pohřbí ji zaživa.

1868 – Akademie slečny Robichaux pro výjimečné dívky se mění na školu pro čarodějky.

19. století – Edward Mordrake uprchne z léčebny Bedlam a přidá se ke skupině cirkusáků. Na Halloween se ho zmocní jeho druhá osobnost a přiměje ho, aby povraždil všechny členy jeho skupiny, a sám nakonec spáchá sebevraždu.

1904 – rok narození Hraběnky

1919 – Dívky ze školy slečny Robichaux zabijí Axemana.

1922 – Charles Montgomery postavil svůj Vražedný dům.

1925 – James Patrick March začíná s výstavbou svého nového hotelu Cortez. Charles a Nora Montgomeryovi započeli svou nelegální činnost v podobě potratů u mladých dívek v jejich sklepě. Syn slečny Eversové je unesen Gordonem Northcottem a je prohlášen za mrtvého. Hraběnka se setkává se svým milencem Valentinem a jeho ženou Natashou.

1926 – Když Hraběnka zjistí, že byl Valentino zabit, vezme si za muže Jamese Patricka Marche. Tentýž rok podstoupí interupci provedenou Charlesem Montgomerym ve Vražedném domě, ale při zákroku její syn Bartholomew přežije. Syn Charlese a Nory Montgomeryových je unesen jedním z pacientů a je následně zabit. Charles vzkřísí jeho tělo a přivede ho zpět mezi živé. Nora poté zabije svého manžela a sama se zastřelí.

mezi roky 1920 a 1930 – Hraběnka se dozví, že Valentino předstíral svou smrt. Jako následek tohoto odhalení J.P. March uvězní Valentina a jeho družku Natashu v hotelu Cortez a zazdí je zaživa v jedné z chodeb. March dále páchá svá vraždění až do doby, než ho Hraběnka udá na policii. Před příjezdem policie March zastřelí paní Eversovou a sám si podřízne hrdlo.
Ethel a Dell se vezmou a při jednom z představení Freak Show Ethel porodí Jimmyho před zraky ostatních lidí.

1932 – Doktor Arden a jeho skupinka Nacistů amputují Else její nohu při natáčení jednoho z jejich BDSM filmů. Massimo Dolcefino vyrobí Else protézu nohy. Massimo se snaží vystopovat doktora Ardena, který se dříve jmenoval Hans Gruber, ale při jeho nalezení ho Arden přemůže a mučí ho v zajetí.

1936 – Elsa opouští Německo a začíná se svým cestováním po Americe s nahodilou cikánskou skupinou umělců.
Nedlouho poté si Elsa přisvojí Pepper, kterou našla v jednom sirotčinci a tak začne její fascinace a sbírání znetvořených lidí.

1939 – Doktor Arden nastupuje na frontu a časem se z něj stává doktor v koncentračním táboře Auschwitz řízeným Nacisty.

1941 – Stanley se setkává s Maggie, která se v té době živí krádežemi.

1943 – Klaun Twisty se přistěhuje do městečka Jupiter na Floridě a při jeho pokusu o sebevraždu si těžce poraní obličej.

1946 – Jimmy se stává hlavní tváří Kabinetu madam Elsy.

1947 – Doktor Curran znásilní Elizabeth Shortovou, která zemře následkem předávkování léky. Duch Charlese Montgomeryho rozřeže Elizabeth. Massino Dolcefino se stěhuje do Ameriky.

1948 – Chester zabíjí svou ženu Lucy a její přítelkyni Alice kvůli tomu, že se mu smály, protože si vytvořil platonický vztah se svou mluvící panenkou Marjorie.

1949 – Sestra Jude porazí autem Missy Stoneovou, když se vrací opilá z baru. Místo činu rychle opouští v domnění, že Missy zemřela. Tento čin zapříčiní to, že se Jude stane jeptiškou.

1952 – Dell, Desiree a dvojčata Bet a Dot se přidávají k ansámblu Kabinetu madam Elsy. Klaun Twisty započne své vraždění a Dandy mu přislíbí, že mu bude pomáhat a chránit ho. Edward Mordrake Twistyho zabije. Stanley a Maggie se vydávají do Ameriky, kde chtějí prodat jimi zavražděné členy Kabinetu madam Elsy muzeu vystavující zdeformované lidi.
Gloria pošle svého syna Dandyho za psychologem, doktorem Feinbloomem. Jimmy je zatčen za údajné vraždy, které spáchal Dandy. Stanley jako cenu vysvobození Jimmyho z vězení amputuje obě jeho ruce. Dell uškrtí Ma Petite. Elsa zabije Ethel a nastraží její vraždu jako sebevraždu a následně zabije i Della. Zrůdy z Freak Show znetvoří Stanleyho za to všechno, co jim provedl. Když zemře manžel Pepper, Salty, na následky mrtvice, Pepper se stěhuje ke své sestře. Chester koupí od Elsy její Kabinet příšerek a při nácviku představení zabije Maggie při čísle řezaní pilou. Následně se udá na policii.
Dandy se stane novým majitelem Kabinetu a pozabíjí skoro všechny, na které při svém řádění narazí. Desiree, Jimmy a Bet s Dot ho jako pomstu za jeho vraždy utopí. Elsa se přestěhuje do Los Angeles, kde chce začít svou novou kariéru v showbusinessu.

1957 – Loraine Baxterová zabije svého manžela Williama, když zjistí, že ji podvádí s její nejlepší kamarádkou Celií. Loraine poté umírá, když se otráví plynem z trouby.

1958 – Elsa se dostane na obálku časopisu LIFE.

1960 – Elsa představuje své číslo na Halloween a Edward Mordrake ji přitom zabije. Desiree se vdá a porodí dvě děti. Jimmy čeká miminko s dvojčaty Bet a Dot.

1961 – Tři běloši zabijí syna stylistky kadeřnického salónu Marie Laveau. Marie zosnuje plán její pomsty a voodoo kouzlem oživí armádu nemrtvých, aby zabili tyto muže.

1962 – Panství Briarcliff je koupeno katolickou církví a přeměněno na psychiatrickou léčebnu. Doktor Arden dostane svolení od biskupa Timothy Howarda, aby mohl vykonávat své zvrácené pokusy na pacientech a chovat v přilehlém lese zrůdy, které chodí krmit lidským masem. Leigh Emerson zabíjí muže přestrojeného jako Santa Clause a pak v jeho přestrojení zabijí neuvěřitelných 18 lidí. Pepper je obviněna z vraždy dítěte své sestry a je umístěna do Briarcliffu.

1963 – Leigh Emerson se stává pacientem v Briarcliffu a je držen na samotce.

1964 – Kit a Alma Walkerovi jsou uneseni mimozemskou civilizací. Kit je obviněn z vražd, které spáchal vrah Krvavá tvář. Lana Wintersová je také umístěna v Briarcliffu a Krvavá tvář zabijí její přítelkyni Wendy. Sestra Mary Eunice je posednuta ďáblem. Anna Franková je převezena do Briarcliffu a doktor Arden na ní provádí lobotomii. Oliver Thredson pomůže Laně dostat se z Briarcliffu jen proto, aby jí mohl uvěznit u sebe doma, aby mu nahrazovala jeho matku.
Sestra Jude najímá lovce Nacistů Sama Goodmana, aby prošetřil doktora Ardena, ale dřív, než se tak stane, ho Mary Eunice zabije.
Mary Eunice, doktor Arden a Leigh Emerson obviní sestru Jude z vraždy jedno z dozorců, Franka McCanna. Sestru Jude připraví o funkci vedoucí léčebny a je umístěna mezi ostatní pacienty Briarcliffu. Biskup Howard zabije sestru Mary Eunice, kterou zpopelní doktor Arden a sám si lehne k ní a obě těla shoří.

1965 – Grace porodí syna Thomase a zasnoubí se s Kitem. Lana je puštěna z Briarcliffu a napíše svou knihu, která odhaluje zrůdnosti této léčebny. Lana zabije Thredsona. Biskup Howard sepíše úmrtní list sestry Jude a Kit s Grace opouští Briarcliff. Vrátí se do jejich domu, kde najdou Almu a její dítě.

1966 – Pepper umírá.

1967 – Alma zabijí Grace sekerou.

1968 – Studentky medicíny Gladys a Maria pouští R. Franklina do Vraždícího domu, kde žijí spolu s dalšími dívkami. R. Franklin utopí Gladys a Marii ubodá k smrti. Alma je převezena do Briarcliffu a později zde umírá.

1969 – Lana zveřejňuje svou knihu: Maniak – Příběh o přežití jedné ženy.

kolem roku 1970 – Constance se stěhuje do Los Angeles, aby zde začala s novou prací. Sestra Jude je vysvobozena z Briarcliffu Kitem a následně umírá u něj doma. Hraběnka se stává tváří diskoték, kde si užívá v klubech po boku dalších, kteří jsou nakaženi stejným virem.

1971 – Fiona zabíjí Annu Leigh Leightonovou a stává se tak novou Nejvyšší. Spalding si vyřízne jazyk, aby mohl chránit Fionu.

1972 – Constance zkoncuje se svou prací herečky a porodí Adelaide.

1977 – Rok, kdy se narodí Tate. Ramona Royale se začíná stýkat s Hraběnkou.

1978 – Troy a Bryan jsou zabiti vzkříšeným dítětem Nory a Charlese Montgomeryových.

1983 – Hugo znásilní Moiru. Constance je při tom přistihne a oba dva zastřelí.

1984 – Constance, Tate a Addy se stěhují z Vraždícího domu. Sam a Nikki se stěhují do domu místo nich, ale jsou zabiti při BDSM hrátkách. Liz Taylorová se seznamuje s Hraběnkou a následně se rozhodne, že v hotelu Cortez zůstane natrvalo.
Liz začne posílat peníze svému dítěti do Topeky do doby, než mu bude 18 let.

1986 – Hraběnka přemění jednu mladou dívku, která se časem stane pomocnicí Vraha Desatera.

1991 – Hank začíná s honem na čarodějnice. Ramona a Hraběnka se rozcházejí. Ramona začne chodit s Prophetem Mosesem, ale Hraběnka ho zabije, když se o tom dozví.

1993 – Rodina Larryho Harveyho se přestěhuje do Vraždícího domu. Constance se začne sbližovat s Larrym,
aby se mohla přestěhovat zpět do domu. Když to manželka Larryho Lorraine o nich zjistí, zapálí jejich dům a uhoří spolu se svými dvěma dětmi v domě. Nedlouho poté se Constance, Tate, Beau a Addie do domu opět přestěhují.

1994 – Larry zabije Beaua, když mu to Constance nařídí. Jakmile to zjistí Tate, tak se vzteku vydá do Larryho práce, polije ho benzínem a zapálí. Tate se pak vydává na svou střední školu, kde začne jeho vraždící běsnění. Tate je zabit ve Vraždícím domě jednotkou SWAT. Sally a Donovan se ubytují v hotelu Cortez. Když se Donovan předávkuje, Iris shodí Sally z okna hotelu a Hraběnka Donovana přemění, aby mu zachránila život.

2007 – Marie Laveau najímá Hanka, aby pro ni pracoval.

2008 – Hraběnka přijde o veškeré své úspory kvůli Berniemu Madoffovi Ponzimu.

2010 – Hraběnka unese Holdena Lowa. Chad a Patrick kupují Vraždící dům a oblek Gumového muže. Tate tento pár zabije na Halloween. Vivien potratí a načapá Bena s Hayden.

2011 – Marcy prodává Benovi, Vivien a Violet Vraždící dům. Jak Tate, tak Ben oplodní Vivien. Fiona, Bianca a Dall se pokusí napodobit vraždy R. Franklina za přítomnosti Vivien a Violet, ale Tate, Gladys a Maria je zabijí a Vivien a Violet osvobodí. Larry zabijí Hayden, která čeká Benovo dítě. Addy je zabita. Violet spáchá sebevraždu. Hayden zabíjí Travise. Billie Dean předpoví, že dítě které nosí Vivien je Anti-Krist. Larry se přihlásí k vraždě Travise a je zavřen do vězení v Illinois. Vivien porodí dítě Benovi i Tateovi v obývacím pokoji, ale na následky porodu zemře. Hayden, Fiona a Dallas zabijí Bena a narafičí to jako sebevraždu. Alex Loweová se pokusí zabít.

2012 – Syn Lany a Thredsona, Johnny Morgan, se stává novou Krvavou tváří a vydává se na svou vražednou výpravu. Má v plánu zabít svou matku Lanu, ale Lana ho zabije dřív. Constance adoptuje dítě Vivien a dá mu jméno Michael. Cordelia objeví Queenie a vezme ji s sebou do Akademie slečny Robichaux.

2013 – Zoe zabije svého přítele během sexu, kdy přijde o panenství a je poslána do Akademie slečny Robichaux. Madison Montgomery je znásilněna skupinou mužů. Jako odplatu zničí jejich autobus a při nehodě Kyle zemře. Zoe a Madison Kyla oživí s pomocí Misty Day. Fiona vysvobodí Delphine z jejího hrobu a udělá z ní osobního otroka
pro Queenie.
Luke Ramsay a jeho matka Joan se nastěhují vedle Akademie slečny Robichaux. Kyle ubodá svou matku, když se ho pokusí znásilnit. Čarodějky pošlou uříznutou hlavu Bastiena Marie Laveau jako započetí jejich války. Cordelia oslepne, když je napadena útočníkem, který na ni vylil kyselinu. Fiona zabije Madison a Myrtle, ale obě Misty zachrání a oživí.
Zoe zabije Spaldinga. Zoe osvobodí Axemana, který dříve chodil s Fionou. Queenie zradí členy Akademie a předá Delphine Marii Laveauové. Hank zaútočí na kadeřnický salón Marie Laveauové, ale Queenie ho zneškodní dříve, než se pokusí zabít Marii.

2014 – Marie a Fiona se dají dohromady a zabijí Nan. Queenie se spřáhne s Papou Legbou a zabijí Marii Laveauovou a poté Delphine. Spolek čarodějnic zabije Axemana. Madison, Misty, Queenie a Zoe podstoupí zkoušku Sedmy divů.
Misty a Zoe při zkoušce zemřou. Kyle zabije Madison. Cordelia oživí Zoe. Cordelia se poté stane novou Nejvyšší a veřejně odhalí jejich Akademii společnosti. Myrtle je upálena. Fiona zemře Cordelii v náručí. Michael Langdon zabije uklízečku Constance.

2015 – Will Drake kupuje hotel Cortez za pomoci realitní makléřky Marcy. Hraběnka přemění Tristana Duffyho a Alex. John Lowe se přestěhuje do hotelu Cortez, aby mohl vyšetřit vraždy spáchané Vrahem Desatera. Hraběnka se rozchází s Donovanem. Iris se pokusí zabít, ale Donovan ji přemění a zachrání jí život. Iris, Donovan a Ramona se spojí, aby se mohli pomstit Hraběnce. John Lowe přijde o práci a Alex ho přesvědčí o tom, že začíná bláznit. Alex přemění jednoho mladého chlapce Maxe, který byl na pokraji smrti, a který následně přemění všechny své spolužáky ze základní školy. Ti nakonec započnou vraždění všech, které potkají. Liz a Tristan se do sebe zamilují, ale Hraběnka se rozhodne Tristana zabít, aby se pomstila Liz. Valentino a Natasha se dostanou ven z pasti, kterou na ně připravil James Patrick March, když je při rekonstrukci hotelu dělníci vypustí ven. Oba dva hotel nakonec opustí.


Jak se vám souhrn líbí? Chybí Vám nějaká důležitá momentka, na kterou se zapomnělo?

Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
ragelly

ragelly

Pro mě, která jsem AHS zatím neviděla, to bylo hodně komické čtení :D Pořád přestěhuje se, zabije je,...
před 8 roky
Allien.9

Allien.9

Do "Freak Show" je každá série samostatnou záležitostí, kterou spojují maximálně tak herci. Pak si...
před 8 roky
Foxley

Foxley

Pěkný článek na zorientování :) Propojení jsou super. Vždycky potěší vidět známou tvář. Hlavně doufám, že...
před 8 roky
Další články k tématu