29. 1. 2012

Chuck a retrospektivní interview, 1. část

Kdo by si na konci druhé série, kdy se rozjela kampaň „Zachraňte Chucka“, pomyslel, že se seriál dostane až sem, do dvouhodinového finále 5. řady. Minimálně pošesté jsou tvůrci – Chris Fedak a Josh Schwartz – nuceni Chucka ukončit. Tentokrát se ale bude stoprocentně jednat o výjimku, protože všechna předchozí finále a midseason finále byla následována (nečekaným) obnovením nebo přidáním epizod. Toto finále tedy bylo absolutně, bez debat, konečné.

S koncem seriálu se novinář Alan Sepinwall rozhodl pro všechny fanoušky drama-špionážně-akčně-komediálního seriálu Chuck vyzpovídat jeho tvůrce, Chrise Fedaka a Joshe Schwartze. Interview bylo docela dlouhé, takže jsem ho rozdělil na několik částí.

V díle prvním se dočtete o vzniku seriálu, náhlém konci první řady (i když si NBC doobjednala zbylých 9 epizod, nebyly natočeny) nebo jak Devon dostal svou přezdívku, Kapitán Úžasňák. Vrátíme se do Chuckových ranných dnů, kdy se stále vysílalo Schwartzovo The O. C., příjmení Yvonne se vyslovovalo Strzechowski a fanouškovská komunita věřila, že Adam Baldwin bude navždy hrdina z Cantonu, muž, jehož nazývají Jayne. (Někteří tomu stále věří, což je v pořádku.)

Pojďme až na úplný počátek. Kdy jste si spolu poprvé promluvili o představě společného seriálu?

Josh Schwartz: S Chrisem jsme chodili na stejnou filmovou školu, akorát on byl o rok starší. Takový frajer… zřetelně si ho pamatuju jako velice talentovaného spisovatele, který psal scénáře o gladiátorech. Postavil se a pravil, „Lidi, říkám vám, že film o gladiátorech bude,“ a napsal skvělý scénář. Za pár let vyšel film „Gladiátor“.

Chris Fedak: Až na to, že ne podle mého scénáře.

Josh Schwartz: Já jsem si ale říkal, „Na tom Fedakovi něco bude.“ Nevím jak dlouho potom, ale pamatuji si, že jsme s Benem McKenziem probírali natáčení poslední řady The O. C. a při odchodu jsem narazil na Chrise; sedli jsme si a já řekl, „Napadá tě něco?“ A tak to začalo.

Co bylo vaší inspirací?

Chris Fedak: To je vtipné, protože tenkrát jsem sledoval druhou řadu The Office (Kanclu). Chtěl jsem ale psát něco akčnějšího jako 24 hodin nebo Alias. Tím jsem úplně posedlý, ale mám rád také komedie a tak jsem začal přemýšlet, „Co by se stalo, kdyby Jack Bauer nakráčel do "Kanclu“ a vzal Jima na nějaké to dobrodružství." V té době už jsme s Joshem měli základní kostru. Věděli jsme, že tam bude chlápek pracujícího pro vládu, který těsně před smrtí pošle email se všelijakými tajemstvími špatné osobě, svému starému příteli z vysoké – Chuckovi.
Josh ví, jak udělat televizní show, já zas umím napsat film. Jednou ze skvělých věcí na TV show je „nezavírání dveří“. Otevíráte je. Hledáte příležitosti pro další příběhy… takhle vznikl Buy More.

Josh Schwartz: Udělali jsme si také seznamy oblíbených filmů, čímž jsme zjistili, jak hodně toho máme společného. Pro Fedaka byl hodně důležitý North by Northwest (Na sever severozápadní linkou, kontrašpionážní film). Já se tenkrát přikláněl spíš k Singles (Mládí) od Camerona Crowea.

V jedné fázi vývoje se počítalo s další ženskou postavou – Kaylou. Co se s ní stalo?

Josh Schwartz: To byla jedna z mnoha mých vyškrtnutých věcí pro dospívající dívky.

Chris Fedak: Oba milujeme Almost Famous (Na pokraji slávy, od Camerona Crowea). Odtud přišla inspirace pro Kaylu, dívku, po níž Chuck vždycky toužil. Na začátku byla důležitou rolí… hodně jsme to celé postavili na Chuckově přípravě pozvat ji na rande. Dokonce jsme to i natočili. Jakmile jsme ale dali dohromady Zacha a Yvonne, bylo po všem. Bylo naprosto jasné, že oni se stanou srdcem celého seriálu.

Josh Schwartz: Chuck měl tuhle holku (Jill), chtěl tuhle (Kaylu) a dostane novou (Sarah)… kolik jich vlastně potřebuje? Prostě jsme ji vymazali. Trochu z ní je rozhodně v Hannah a Jill, u které mě navíc hodně ovlivnil film High Fidelity (Všechny moje lásky).

Chris Fedak: Pilotní epizoda je Biblí pro celý seriál. Určuje směr, kterým se seriál bude v budoucnu ubírat. Místo Kayly jsme proto dali přednost vztahu Yvonne a Zachovi. Cítili jsme to tak.

A jak to bylo s Jeffem, Lesterem a Velkým Mikem?

Josh Schwartz: Něco podobného se mi stalo s Rachel (Bilson) v pilotu The O. C. Řekla tak dvě věty.
V pilotu byste si jich ani nevšimli. Jeff tam měl takový moment, kdy na Chucka mrkl oběma očima. Vypadalo to tak zvláštně až úchylně. Musel být v seriálu. Moc jsme toho pro ně neměli, ale Vik Sahay je vynikající improvizátor. I když neměl tolik prostoru, házel chytré komentáře a hlášky.

Chris Fedak: V původní verzi pilotu měli víc prostoru, byli opravdu, opravdu zábavní. Avšak testovací diváctvo bylo zmateno.

Josh Schwartz: Říkali, „Kdy se zjistí, že pracují pro vládu?“

Vzpomínám si, že Harry měl v pilotu větší prostor, než ti, co jsou stále součástí osazenstva.

Josh Schwartz: Harry Tang (C.S. Lee) by byl velkou součástí seriálu nebýt Dextera.

Kdo rozhodl, že to nebude jenom o nerdovi a dívce, ale že tam bude i velký drsňák?

Chris Fedak: Nejmenoval se Casey, ale v plánu byl vždy ‚bad boy‘, který je pronásledoval. Pohrávali jsme si s myšlenkou proměnit dynamiku na špionské Moji dva tátové.

Josh Schwartz: Ano, chtěl jsem lidi donutit myslet si, „Já to chápu, to je jako seriál ‚My Two Dads‘, ale jako ‚My Two Spies‘ (Moji dva špioni).“

Chris Fedak: Něco ve stylu ‚drsňák jde po Chuckovi, ale nakonec by klidně mohli kopat za stejný tým‘. I vztah mezi Caseym a Sarah posouval show dál.

Josh Schwartz: Říkali jsme si, že neexistuje těžší epizoda, než ta po pilotu. Casey a Sarah byli nepřátelé, snažili se navzájem zabít a my si mysleli, že tohle lidé nechtějí. Spíš se nám líbili jako tým bojující proti padouchům.

Morgan. Ten byl v první řadě málo oblíbenou postavou.

Josh Schwartz: Morgan je rozhodně postava, která nejvíce vytěžila ze stávky scénáristů. Příležitost ohlédnout se za první řadou a podívat se, co se povedlo, jsme u něj maximálně využili. Joshua Gomez je talentovaný, zábavný a roztomilý, a pokud Morgan není ‚spojený‘ s diváky, byla to naše chyba. Každý chtěl sledovat Chuckova dobrodružství, jenže Morgan vždycky něco podělal. Nám se to zdálo zábavné, divákům ne. Hlavně od 3. řady se nám ale povedlo zachytit kamarádskou chemii mezi Joshuou a Zachem.

Když se na vše podíváte zpětně, je něco, co byste udělal dříve?

Josh Schwartz: Nemyslím si, že dříve. Pokud by ovšem nebyla stávka, „Chuck-umí-kung-fu“ mohlo být už na konci první řady.

Zajímavé. To jsem netušil.

Josh Schwartz: Velký plán. Byli jsme z něj nadšení.

Chris Fedak: V první řadě Chuck nechtěl být. Chtěl prostě zpět svůj život. Potřebovali jsme bod, ve kterém se náš hrdina rozhodne, že to je pro něj správné. Na konci první řady měl takovýto moment přijít.

Josh Schwartz: Kvůli stávce jsme museli vše restartovat, ale i to vedlo k mnoha super věcem. Miluju všechny řady seriálu. V druhé řadě show opravdu našla svůj kreativní rytmus a měli jsme peníze. Vždy jsme měli kvanta výborných nápadů, postav a zápletek, nikdy jsme ale neměli tolik peněz jako ve druhé řadě.

Na začátku bylo v plánu udělat z Úžasňáka padoucha. Kdy jste to zavrhli?

Josh Schwartz: Prostě krása castingů. Chris to navrhl jako super šokující moment.

Chris Fedak: Ryan McPartlin říkal v pilotu 3 věty a během toho jste si ho zamilovali.

Josh Schwartz: Na Comic-Conu jsme promítali pilot a Ryan najednou řekl, „Jen tak dál, Chucku. To je úžasný,“ a lidi jásali, smáli se a říkali, „Ach, jmenuje se Kapitán Úžasňák, myslí si, že je všechno úžasné.“ Pochopili to a my jsme nemohli jinak.

Je z těch 13 epizod nějaká, kterou byste vyčlenili a řekli, že to bylo nejblíže tomu, co jste opravdu chtěli?

Josh Schwartz: Ta, kterou napsal Chris na Díkůvzdání.

Chris Fedak: Nemesis?

Josh Schwartz: Bryce se vrátil a oni se políbili, víš jak, ta s ananasem… potom se zjistí, že je to Bryce a myslí si, že vybuchnou a políbí se. Je to ta samá epizoda, že jo?

Chris Fedak: Ne, to je sedmá a osmá. Jsou jako jedna.

Josh Schwartz: Jo, jsou skvělý. Tango pro nás –

Chris Fedak: – bylo poprvé, co jsme si uvědomili –

Josh Schwartz: – jak úchvatná může být samostatná epizoda seriálu.

Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
Frozen99

Frozen99

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře25zobraz všech 25 příspěvků
Treatys

Treatys

Chuck patří k nejlepším seriálům, které jsem za svůj "seriálový život" zaznamenal a že jich...
před 12 roky
Frozen99

Frozen99

join the club :D narazil jsem na takový roztomilý videjko z 1. řady -> (Sarah & Lester)
před 12 roky
Kristinka=D
před 12 roky
Další články k tématu