27. 2. 2012

Chuck a retrospektivní interview, 3. část

Úhlavní nepřítel, nové romantické známosti pro Chucka a Sarah a dvě různá finále. Toho všeho jsme byli svědky ve 3. sérii seriálu Chuck.

Chuck už svou cestu zakončil, my ale s naším retrospektivním rozhovorem s tvůrci seriálu, Chrisem Fedakem a Joshem Schwartzem, pokračujeme. Ve 3. části se mimo jiné diskutuje o fanouškovské kampani se sendviči Subway (díky které technicky 3. sérii vznikla) a o různých vzestupech a pádech samotného seriálu.

V jaké epizodě dostal Velký Mike sendvič od Subway?

Chris Fedak: Tu epizodu nejspíš napsal Scott Rosenbaum.

Takže je to celé jeho chyba.

Chris Fedak: Spíš by měl dostat pochvalu za návrat seriálu. Ale nemůžu si vzpomenout… Morgan vejde do Mikeovy kanceláře s velkým sendvičem a…

Josh Schwartz: Je to 20. epizoda, „Chuck a jáma lvová“.

Chris Fedak: „Jáma lvová“, Morgan tam vejde, Mike odříká svůj proslov o bezvadném sendviči… to má na svědomí Rosenbaum. Samozřejmě se na tom nepodílel jen on, jak už jsem říkal dřív, vše je o spolupráci. Rozhodně ale musíme Scottovi poděkovat.

Jaké to je, to období? Ta zvláštní mezera mezi tím, kdy váš seriál není naživu a potom je, s fanoušky dělajícími sendvičové revoluce apod.?

Josh Schwartz: Tohle období si pamatuji velmi dobře, vedl jsem totiž nespočet diskuzí s Peterem Rothem (ex-prezident FOXu (1996–1999)), prezidentem Warner Bros. TV. Řešili jsme spin-off Gossip Girl („Valley Girls“); řekl mi, „Podívej, ‚Chucka‘ nám je líto. Pokračování nebude, ale dobrá zpráva je, že máš spin-off Gossip Girl.“ Nutil mě, abych to hned volal Chrisovi. Byl si tak jistý, že Chuck skončil. Nechtěl jsem Chrise tenkrát deprimovat, naštěstí za takových 40 hodin to bylo úplně naopak.

Chris Fedak: Já byl tenkrát v nemocnici u porodu dcerky Clary.

Josh Schwartz: Chris měl miminko a já mu přeci nemohl zavolat: „Gratuluju k dítěti. Nevím, zda bude mít co jíst.“ Naším dalším problémem byla show Jaye Lena, která se měla vysílat 5 dní v týdnu od 10 hodin. V NBC nám řekli, že přivedou zpět je ‚hitové‘ seriály, tedy s ratingem 3.0 a výš.

NBC mívala show s ratingem 3.0 a víc.

Josh Schwartz: Tehdy jsme vůbec netušili, zda se vrátíme. Pak ale započala sendvičová revoluce – fanoušci vyrazili do Subway. CNN o tom dokonce natočila reportáž. Zrušení bylo tedy zažehnáno, ale na světě byla další překážka – odsunutí na pátek. Nakonec nám řekli, že poběžíme normálně v pondělí, ale až od ledna.

3D epizoda.

Chris Fedak: Jasně, 2. řada.

Přivedla diváky zpět k Chuckovi (s 8 450 000 diváků to je nejsledovanější epizoda 2. řady a po pilotu vůbec nejsledovanější epizoda seriálu), ale pak vás svým projevem trošku poškodil Obama (kvůli jeho každoročnímu proslovu nebyly epizody vysílány dle produkčního kódu a došlo k narušení návaznosti). Co myslíte, že vás nejvíce „rozhodilo“?

Josh Schwartz: Letní čas? Kdo ví…

Myslím, že to byla epizoda nebo dvě před finále první poloviny 2. řady. Ne, počkejte – to zas přemýšlím o 4. sérii.

Chris Fedak: Už jsme finále dělali mnohokrát…

Josh Schwartz: Tolikrát jsme to už měli zabalit… ratingy byly jaké byly. Pokaždé nám říkali, „Pokud dosáhnete těchto čísel, bude to fajn,“ a my byli vždycky kousíček pod. „Ta desetinka pod není zas tak hrozná, ale určitě by bylo lepší, kdybyste byli o desetinku výš.“

Chris Fedak: Loni jsem přemýšlel o poklesu u „Hudby k porodu“ (13. epizody 4. řady). Díl před tím končil skvělým cliffhangerem, nebylo jen tak lehké ho vyřešit.

Lidé si možná řekli, že už viděli to nejdůležitější, jak Chuck žádá Sarah o ruku…

Josh Schwartz: Vedli jsme si skvěle na iTunes i na Hulu (internetový stream kanál), takže těžko říct.

Emmett zemřel, Anna se odstěhovala… ze začátku se vás chci zeptat na původ Annina bojového umění, kterým nakopala Strahanovi zadek (https://www.youtube.com/watch?…).

Chris Fedak: Viděli jsme ji předvádět různé chvaty na jejích stránkách. Věděli jsme, že na konci epizody bude bitka. No a co je lepšího, než když dvoumetrového Strahana složí osůbka metr a půl vysoká. To je vždy k popukání, navíc přičtěte k tomu ten stativ… bylo to vážně fantastické.

Narážím na to kvůli spekulacím o Annině odhalení jako špionky, očividně se tak ale nestalo.

Josh Schwartz: Julii jsme měli rádi, navíc mezi ní a Morganem byla úžasná chemie, asi jsme to prostě nechtěli pokazit.

Tak, 3. série – Shaw a Hannah alias Chuck a Sarah chodí s jinými lidmi. Mnohým se to nelíbilo – bylo to kvůli netrpělivému čekání diváků, kteří chtěli vidět ‚Charah‘ zase spolu nebo to bylo něco konkrétního na jednom z nově příchozích?

Josh Schwartz: Jak už jsem řekl, mezi Zachem a Yvonne byla od začátku nepopiratelná chemie, kterou je obtížné replikovat. Diváci zažívali drsné časy – zbožňovali Chucka, a tak nedokázali pochopit, proč je Sarah s někým, kdo se od něho tak liší. S Brycem to bylo něco jiného, sdíleli společnou historii a (Matt) Bomer a Yvonne se k sobě dost hodili. S Brandonem (Routhem)… jeho postava se našla až někde v druhé části svého příběhu. Znovu se potvrdila krása castingů. Na Brandonovi bylo totiž něco „anti-Chuckovského“.

„Ten druhý“ (13. epizoda 3. série) byl očividně plánován jako finále seriálu.

Josh Schwartz: Ano. Ohledně toho nám bylo řečeno, „Dobře, nějakým zázrakem jste to vy idioti dotáhli na 3 série, ale neexistuje způsob, že budou čtyři (řady).“

Chris Fedak: „Vy ještě pořád vysíláte?“

Josh Schwartz: „Nepřipadá v úvahu, že byste po 13ti epizodách pokračovali,“ – a my pokračovali.

Rozhodli jste se dát Chucka a Sarah zpět dohromady. Co dál?

Josh Schwartz: Chuck musel někoho zabít.

Chris Fedak: Přesně tak. Rozhodli jsme, že to bude Shaw, jehož příběh se táhnul celou sérii. 3. řada byla vystavěna na zamotávání Shawova před-špionážního života s back-story Sarah a Chuckovým vztahem se Shawem jako učitelem a později někým, kdo povstane a pokusí se ho zničit. To je tak ve zkratce děj 3. řady.

Josh Schwartz: Protože jsme nerdi, naše radost ze Supermana a Lany Lang v naší show neznala mezí. (Kristin Kreuk ztvárnila Lanu v supermanském seriálu Smallville (The WB/The CW) a Brandon Routh se jako Superman ukázal ve filmu Superman se vrací z roku 2003).

Měli společnou scénu?

Josh Schwartz: Jo, měli, v „Masce“.

Nebyla v bezvědomí?

Chris Fedak: Myslím, že ano.

OK, plánovali jste to celou dobu a dostali jste se k tomu ke konci seriálu, Chuck konečně někoho zabil…

Chris Fedak: Další důležitou věcí bylo, aby Morgan na vše přišel.

Morgan objeví svět špionů, Chuck a Sarah se spolu povalují v hotelu á la James Bond. Kdy vám řekli, „Počkejte, potřebujeme dalších 6.“?

Josh Schwartz: Dodělali jsme našich objednaných 13 a přišlo tohle. Jeden ze scénáristů chtěl skončit.

Chris Fedak: On už prostě nechtěl chodit do práce.

Josh Schwartz: „Skvělé novinky, dostali jsme víc epizod!“ A on jenom, „To je strašný!“

Chris Fedak: „Néééé!!!!“

Josh Schwartz: „K tomu jsem se neupsal.“

Chris Fedak: Bylo to jenom 6 epizod, ne 11.

Museli jste hodně přepisovat? Neovládlo vás někdy pokušení říct, „Pojďme udělat nějaké ‚vycpávkové‘ epizody a ‚Toho druhého‘ posuneme za dalších 5 epizod.“?

Chris Fedak: Pokud by objednávka byla menší, mohli bychom něco takového udělat, postrčit několik epizod… Když jich je ale 6, musíte prostě udělat víc, než jen nějaké vycpávky. Objednávka 11ti dílů (pro 4. sérii) pro nás znamenala, že musíme příběh víc rozvinout.

Ke konci se však ukáže, že Chuck vlastně nikoho nezabil, Shaw přežil.

Josh Schwartz: Před tímhle to ale nikdo nevěděl. Doufali jste, že se to nestalo, ale viděli jste opak. Musím přiznat, že na konci 3. řady jsme udělali snad nejdramatičtější věci, které jsme do té doby v seriálu udělali.

Chris Fedak: A nejtemnější. Smrt Scotta Bakuly byla neuvěřitelným okamžikem. Už když jsme na tom pracovali, věděli jsme, že testujeme limity seriálu. Pokládám to za jeden z našich největších momentů, který jsme kdy společně spáchali. (https://www.youtube.com/watch?…)

Josh Schwartz: Na konci 3. série nejvíc zbožňuju ten náznak Chuckovy mamky. (https://www.youtube.com/watch?…)

Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
Frozen99

Frozen99

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře17zobraz všech 17 příspěvků
Frozen99

Frozen99

vynasnažím se ;)
před 12 roky
lukascoolarik
před 12 roky
Salem

Salem

už je to skoro měsíc bude něco?
před 12 roky
Další články k tématu