10. 7. 2016

Nejlepší z nejlepších: The CW / The WB / UPN

Vítejte zpět u našeho letního seriálu. Troufáme si říct, že naprostou většinu seriálů v dnešní desítce i v čestných zmínkách znáte a milujete. Pojďte se podívat, jestli jsme nezapomněli na vaše oblíbence!

Nejlepší z nejlepších: The CW / The WB / UPN

Dovolte mi v úvodu říct, že při tvorbě tohoto článku ve mně kousek mě umřel. Za ty roky jste si možná všimli, že víc než k jiným stanicím mám vztah právě k CWčku a stanicím minulým, které stály před zrodem aktuální páté největší americké stanice. Napřed jsem si říkala, že ten výběr nebude složitý, na rozdíl od ostatních stanic Velké pětky tady není tolik seriálů, takže logicky to přece půjde rychleji. Haha. Tak určitě.

Problém je ten, že z těch zhruba 30 seriálů, které prošly do užšího výběru, by se desítka dala poskládat jakkoliv. Všechny jsou známé, všechny mají své zaryté fanoušky a všechny by si místo rozhodně zasloužily. Nicméně top desítka už od názvu samotného nafukovací není, proto jsem byla nucena udělat některé srdcervoucí škrty (RIP, Dawsone!). Třeba jen současné Deníky, které si dokázaly získat neuvěřitelný celosvětový fandom, nebo Arrow, jenž na CW nastolil nový superhrdinský boom, který zde aktuálně vévodí, by si jistě své místo v seznamu obhájit dokázaly. Ale když se podíváme o pár let zpátky, najdeme tam stejně revoluční seriály, které se s postupem let staly kultovními, které mají dodnes své fandomy a dá se říct, že na ně nikdy nikdo nezapomene. Pomohly svým hercům stát se obrovskými hvězdami a vyhledávanými tvářemi.

Tímto chci v samotném úvodu vyzdvihnout všechny čestné zmínky, ke kterým v dnešním článku nebude nic bližšího. Ať v dobrém, či ve zlém, stáli jsme a v některých případech stále stojíme za vámi. Známe vás a i když kvalita nebyla vždy na vrcholu, nikdy na vás nezapomeneme.

Co se týče Velké pětky, je The CW nejmladší stanicí. Vznikla až v roce 2006, a to spojením stanic The WB a UPN. Ani tyto však nebyly na světě dlouho. The WB začínala 11. 1. 1995, UPN pak o pět dnů později, 16. 1. 1995. To už mnozí z nás dokonce byli i na světě! :-) Přesto právě tím, že jsou tyto stanice orientovány na mladší publikum, a také proto, že jsou poměrně nové, jsme velkou část jejich seriálů mohli vidět i na českých stanicích, díky čemuž se i pro nás staly kultovními. Užijte si naši desítku a řekněte nám, které z těchto symbolů našeho mládí a dospívání milujete zrovna vy!

Název:
Star Trek: Voyager
Vysílání:
16. 1. 1995 – 23. 5. 2001
Žánr:
Sci-Fi
Počet sezón:
7
Ocenění:
34 nominací na Emmy (7 výher: 2× hudba, 3× vizuální efekty, make up, hairstyling)

Během výběru to skoro vypadá, že každou sezónu dokázaly tyto stanice vyprodukovat obrovský hit, který se proslavil po celém světě. Jistě, pořád jde o mladé stanice, nicméně získat si početné fanoušky hned první rok, to rozhodně stojí za zmínku. Star Trek: Voyager pokračoval v úspěšné značce dál. Byl nasazen na stanici UPN hned první den, kdy stanice vznikla, tedy 16. ledna, a stal se jejím druhým nejdéle běžícím seriálem, když na obrazovkách vydržel sedm let.

Voyager byl pátým seriálem ze startrekovské série, která započala již v 60. letech seriálem Star Trek od Gena Roddenberryho. Jde o první seriál této značky, ve kterém se vyskytuje ženská kapitánka; tou je Kathryn Janeway v podání Kate Mulgrew. To však není jediná věc, kterou je Voyager vyjímečný. Jako první seriál ze Star Treku byly u něj speciální efekty tvořeny ryze počítačově. Ve všech ostatních seriálech předtím byly tvořeny kulisy vesmíru, ve kterých se scény natáčely.

Ihned po skončení seriálu v roce 2001 jej v programu stanice nahradil další seriál ze stejného prostředí, Star Trek: Enterprise. Značka tak pokračovala další čtyři sezóny, než byl Enterprise z důvodu nízké sledovanosti v roce 2005 ukončen.

Celé startrekovské universum je pevně provázáno. U Voyageru nedocházelo k žádným crossoverům, jaké známe dnes například u Arrowa s Flashem nebo u série Chicago. Nicméně mnozí herci se vyskytovali ve stejných nebo i odlišných rolích ve více seriálech a filmech. Pilot Voyageru byl navíc natáčen v exteriérech The Next Generation.

Název:
7th Heaven (Sedmé nebe)
Vysílání:
26. 8. 1996 – 13. 5. 2007
Žánr:
Drama / Rodinný / Teen
Počet sezón:
11
Ocenění:
1 nominace na Emmy (umělecká režie)

O sezónu později následoval hit pro změnu na The WB. Rodinné drama o početném klanu Camdenů bylo do programu nasazeno na pondělní večery. Šlo o první seriál na stanici, který se v pondělí představil a stal se tak novou konkurencí pro již zaběhnutou Velkou čtyřku. Seriál byl natolik úspěšný, že se dočkal jedné celé bonusové série. Původně bylo naplánováno, že skončí desátou řadou v květnu 2006. Ovšem tento díl dosáhl na tak vysokou sledovanost, že se tenkrát již vytvořená stanice The CW rozhodla statu seriálu přehodnotil a objednala jedenáctou řadu, finále se tedy fanoušci dočkali až o rok později.

Sedmé nebe je klasickým rodinným dramatem, kterými se tyto stanice proslavily. Eric Camden je místní pastor, který vede spokojené manželství s Annie. Společně vychovávají pět dětí, Matta, Mary, Lucy, Simona a Ruthie (sedmičlenná rodina – Sedmé nebe). V pozdějších sezónách se jim narodí ještě dvojčata, takže se rodinka rozroste na počet devíti členů. Samozřejmostí je i vstřícnost k ostatním, takže se u nich doma sem tam objeví i nepokrevní „děti“, o které se Camdenovi starají. Seriál zkoumá klasická témata včetně alkoholismu, šikany, drogové závislosti, bezdomovectví, menopauzy, rasizmu, nechybí ani zločiny jako krádeže, psychické a fyzické týrání, sexuální obtěžování a další.

Jedním z producentů seriálu byl i velikán Aaron Spelling, kterého jsme již zmiňovali v předchozích článcích. V podstatě cokoliv, pod čím byl tento génius podepsán, sklízelo v televizi úspěchy, od Charlie's Angels přes Dynastii až po Beverly Hills, 90210. Není tedy divu, že je 7th Heaven jeden z nejdéle běžících seriálů, dočkal se úctyhodných 243 epizod. Zároveň byl jeden z mála, který přežil krvavou lázeň po slučování WBčka a UPNka v CWčko. Viděli jsme děti vyrůst, mít vlastní děti a spolu s hrdiny jsme prožívali každou radost i starost.

Seriál nikdy nedosáhl na přední příčky v celkové sledovanosti, ostatně tyto stanice jsou od počátku menší než ABC, CBS, Fox nebo NBC, takže to není žádným překvapením. Důležité je sledovat, jak si pořady vedou v rámci stanice. A 7th Heaven si vedl skutečně božsky. Ze svých jedenácti sezón byl 8× jedničkou stanice, jednou dvojkou. Pouze první sezónu skončil desátý a v poslední sérii byl devátý.

Název:
Buffy the Vampire Slayer (Buffy, přemožitelka upírů)
Vysílání:
10. 3. 1997 – 20. 5. 2003
Žánr:
Drama / Teen / Upírský / Fantasy / Nadpřirozený / Akční / Horor / Komedie
Počet sezón:
7
Ocenění:
1 nominace na Zlatý glóbus, 14 nominací na Emmy (2 výhry: make up, hudba)

Třetí sezóna našich stanic začíná a spolu s ní přichází hit, který se dá v dnešní době již označovat za kultovní. Joss Whedon vytvořil seriál o Buffy, přemožitelce upírů také proto, že nebyl spokojen s původním filmem, který byl natočen v roce 1992. A panečku, jak si polepšil. Z Buffy se stal fenomén, který jako jeden z prvních ukázal sílu feminismu. Až do dnešní doby se o Buffy mluví jako o jednom z nejvíce feministických seriálů. Buffy během sedmi sérií často zápasí se svým osudem přemožitelky, se ztrátou svobody, kterou tento úděl obnáší. Její problémy a následné uvědomění si vlastní podstaty mnohdy přináší odraz toho, čemu musely a musejí ženy moderní společnosti čelit.

Seriál začínal na The WB, ovšem od šesté série byl přesunut na UPN. Tvůrci a herci se totiž nedohodli se stanicí ohledně navýšení platů. Ačkoliv šlo stále o jeden z nejsledovanějších seriálů stanice, její zástupci měli zato, že seriál už dosáhl svého vrcholu a nebyli ochotni platy navýšit. Na druhou stranu UPN vložila do Buffy velkou důvěru a objednala rovnou dvě série naráz. Před premiérou šesté řady následovala silná propagace, která přinesla ovoce. Dvouhodinová epizoda získala druhou nejvyšší sledovanost v celé historii seriálu, když si ji naladilo 7,7 milionu diváků.

Buffy vypráví příběh stejnojmenné hlavní hrdinky, která je vyvolená, jediná, která má moc bojovat proti upírům a jiným zlým silám. K tomu jí pomáhá školní knihovník, její přátelé a postupem času i nějací ti napravení upíři, démoni a vlkodlaci. Osud ji přitáhl do Sunnydale, kde se brána do podsvětí nachází shodou okolností přímo pod středoškolskou knihovnou. Takže Buffy a její kámoši nechodí do obchoďáku, ale na hřbitov. A vždycky s dřevem. Jako kolíkem, ne člověkem.

Seriál by pokračoval klidně dál, kdyby se představitelka hlavní role, herečka Sarah Michelle Gellar, rozhodla pokračovat. Ta však v jednom z rozhovorů uvedla, že cítila, že je čas seriál ukončit na vrcholu, kterým sedmá řada rozhodně byla. Whedon následně přemýšlel o možnostech spin-offu, který by hereččinu účast nevyžadoval; mimo jiné se mluvilo například o vlastním seriálu pro Faith, nicméně ze všech úvah nakonec sešlo. Odkaz Buffy tak pokračoval dále pouze v komiksové podobě, kdy nakladatelství Dark Horse Comics vydalo osmou sérii.

Název:
Charmed (Čarodějky)
Vysílání:
7. 10. 1998 – 21. 5. 2006
Žánr:
Drama / Fantasy / Nadpřirozený / Rodinný
Počet sezón:
8
Ocenění:
žádné nominace na Zlatý glóbus nebo Emmy

Další sezóna, další trhák od WB. V roce 1998 poprvé vidí světlo světa milované Čarodějky. Po úspěchu Buffy stanice přišla s dalším fantasy seriálem, tentokrát z prostředí čarodějnictví, a rozhodně trefila do černého. Seriál vévodil mezi třemi nejsledovanějšími seriály stanice od začátku do konce. Šlo o první pořad v primetime programu, který se točil okolo čarodějnického kla­nu.

Hlavní trio ve složení sester Prue, Piper a Phoebe si získalo srdce diváků nejen v USA, ale po celém světě. Čarodějky, které své síly využívaly ke konání dobra a porážení démonů a dalších pekelných stvoření znal každý. Jakkoliv však bylo před kamerou vše perfektní, v zákulisí to vřelo. Spory vyvrcholily ve třetí sezóně, na konci které byla představitelka Prue, herečka Shannen Doherty, ze seriálu vyhozena.

Obavy o tom, co bude dál, sílily. Nikdo si nedokázal představit Čarodějky bez nejstarší sestry, která rodinu držela pohromadě jako lepidlo. Když bylo oznámeno, že se k osazenstvu připojuje Rose McGowan jako nevlastní sestra hrdinek Paige, fanoušci k tomuto přistupovali s velkými obavami. Vždyť i v dnešní době víme, jak se seriálem dokáže zamíchat smrt některé z hlavních postav, a co pak se seriálem, kde jsou hlavní postavy pouze tři! Paige, napůl světlonoška a napůl čarodějka, však nezklamala a rychle si vysloužila oblibu fanoušků. Nové trio se rychle sžilo a pokračovalo v boji proti zlu dalších pět let.

Ve své době se Čarodějky staly nejdéle běžícím seriálem americké televizní historie, ve kterém byly všechny hlavní postavy ženy. Až v roce 2012 byl tento rekord překonán soap operou Desperate Housewives. Charmed se i v současné době neustále vyskytuje v žebříčcích nejlepších nadpřirozených seriálů v historii. Od roku 2013 se v souvislosti se stanicí CBS hovoří o potenciálním rebootu, nicméně projekt dosud žádné konkrétnější obrysy nemá.

Název:
Gilmore Girls (Gilmorova děvčata)
Vysílání:
5. 10. 2000 – 20. 5. 2007, 2016–
Žánr:
Drama / Rodinný / Komedie / Romantický
Počet sezón:
7 + revival
Ocenění:
1 nominace na Zlatý glóbus, 1 nominace na Emmy proměněná na vítězství (makeup)

Zdárně jsme se přehoupli do nového milénia (i když nové tisíciletí začínalo technicky až rokem 2001, ale to jsou detaily). Gilmorky se své premiéry dočkaly v sezóně 2000/2001 a svými neúnavnými monology a dialogy nás obdařovali sedm let. Následujících devět let si vzaly holky oddych, aby si od toho klábosení odpočinuly, a v plné síle se vrátily na Netflixu s novými příběhy! Ale to předbíháme, vraťme se zpátky do minulosti…

Seriál o svobodné matce Lorelai Gilmore, která vychovává s pomocí celého městečka Stars Hollow svou chytrou a poslušnou dcerku Rory, se okamžitě stal hitem nejen mezi nadšenými diváky, ale také dokázal získat mimořádně příznivé ohlasy od kritiků. Jak už jsme naznačili, toto drama s komediálními prvky se stalo známým především velmi rychlou mluvou obou hrdinek, která se stala jedním z typických znaků seriálu. Důkazem toho je i nedávná propagace ze strany Netflixu, kdy Lauren Graham fanoušky láká na maraton Gilmorek, který je na streamovací službě k dispozici. Propagační video Graham zakončuje slovy „Ale pozor, mluvíme rychle!“ Pokud ani tohle vám nestačí, pak vězte, že scénář k jedné epizodě čítal neskutečných 78 stran, zatímco u klasických hodinových epizod se scénář vleze na 45–63 stran.

Za seriálem stojí tvůrčí manželské duo Amy Sherman-Palladino a Daniel Palladino. Ti však na Gilmorky dohlíželi pouze šest let. Poslední rok došlo k velkým neshodám tvůrců se stanicí, které vyvrcholily jejich odchodem. Amy přitom již nějakou dobu dávala jasně najevo, že má přesný plán toho, jak má seriál skončit. Konkrétně jde o čtyři tajemná slůvka, která v samotném závěru mají zaznít. V původním seriálu jsme se jich kvůli odchodu tvůrců nedočkali, nicméně na současném revivalu tým Palladino opět pracuje a je již potvrzeno, že tato čtyři slova skutečně budou vyřknuta!

Na rozhodnutí o zrušení měly vliv peníze. Stanice nedospěla k dohodě o zvýšení platů hlavním hercům. Od roku 2007, kdy se Gilmorky rozloučily, se mluvilo o filmu z pera týmu Palladino, který by seriál uzavřel, jelikož mnoho fanoušků vyjádřilo nespokojenost s finálovou epizodou. Nicméně až do oznámení revivalu se nic dalšího nedělo. Každopádně nyní nás čekají čtyři 1,5hodinové díly, což je lepší než jeden film, no ne? Čekání za to určitě stálo!

Název:
Reba (Deník zasloužilé matky)
Vysílání:
5. 10. 2001 – 18. 2. 2007
Žánr:
Sitcom / Rodinný
Počet sezón:
6
Ocenění:
1 nominace na Zlatý glóbus, 2 nominace na Emmy

Pokud máte zhruba přehled o tom, které seriály se vysílají na které stanici, pak asi tušíte, že CWčko má program složený se samých hodinovek. Nebylo tomu tak však od začátku. I když obecně hodinová dramata v programu WB a UPN dominovala, přesto se sem tam objevily také sitcomy. Tím pravděpodobně nejúspěšnějším i v našich končinách je Reba.

Seriál má typickou zápletku. Rozvedená matka vychovává sama své dospívající děti. Pečený vařený je však u ní neustále i bývalý manžel a především jeho nová žena, která se za každou cenu snaží s Rebou zpřátelit. Dětičky také nejsou žádní svatoušci; nejstarší Cheyenne v sedmnácti otěhotní, takže se do domu nastěhuje i její přítel Vic.

Představitelka hlavní role, herečka Reba McEntire, je i úspěšná country zpěvačka. Hudba v seriálu měla své vlastní místo. Kromě občasných prozpěvování se nejvýrazněji projevila ve slavné úvodní znělce I'm a Survivor, kterou Reba sama nazpívala.

Reba byl pro stanici WB velký hit. Seriál byl nasazen na páteční večery, kde se ovšem nepotopil. Právě naopak, epizody sledovalo kolem pěti milionů diváků. Po přesunu na nedělní večery se z Reby stal nejúspěšnější sitcom stanice, když porazil své kolegy Everybody Hates Chris nebo All of Us. Reba se pyšní ještě jedním prvenstvím, o kterém se příliš nemluví. Většinou ve sledovanosti zohledňujeme jen čísla, kdy se diváci na pořad dívají živě. Nicméně Reba měla bezkonkurenčně nejvyšší sledovanost svých opakování. Opakování během léta 2007 pomohly stanici CW stát se nejsledovanější stanicí večera.

Zrušení přišlo rok po zformování CWčka. Seriál dostal třináctidílnou objednávku pro šestou řadu. Dlouho se mluvilo o tom, že stanice doobjedná zbylých 9 dílů, aby vznikla plná série, nicméně během zimní novinářské konference bylo potvrzeno, že je seriál zrušen. Srdceryvné finále bylo odvysíláno v únoru 2007.

Název:
Smallville
Vysílání:
16. 10. 2001 – 13. 5. 2011
Žánr:
Drama / Nadpřirozený / Superhrdinský / Fantasy / Sci-Fi / Komiksový
Počet sezón:
10
Ocenění:
7 nominací na Emmy (3 výhry: 3× zvukový střih)

Smallville rozhodně v našem seznamu nemůže chybět. Pro mnohé fanoušky jde o naprostou srdcovku, se kterou vyrůstali a na kterou nedají dopustit. I když se diskutuje o kvalitě posledních epizod, myslím, že se dá s jistotou tvrdit, že Smallville se vymanil z porovnávání supermanovských filmů a seriálů a postavil se pevně na vlastní nohy.

Superhrdinské drama o obyčejném vidláckém středoškolákovi, který v sobě skrývá neobyčejné síly, se ihned po uvedení v roce 2001 stal hitem. Seriál perfektně spadal do programu stanice WB. Byly tu lásky, strasti dospívání, ale také spousta akce, hledání sebe sama, krásní herci a zajímavé příběhy, které vás nutily pouštět si další a další epizodu… celých deset let. S postupem času jsme se dočkali představení dalších slavných postav z komiksové předlohy včetně Lois, Kary, Olivera Queena nebo Jimmyho Olsena. Vždy však šlo o Clarka a jeho tajný boj s nepřáteli ohrožujícími jeho kamarády, město nebo celý svět.

Zajímavý byl vztah Clarka s Lexem Luthorem, který byl jedním ze základních témat od samotného počátku seriálu. Navzdory tomu, že v komisech jde o jednoho z úhlavních nepřátel Supermana, ve Smallville oba začínali jako kamarádi. Jejich vztah si během seriálu prošel velkým vývojem, podobně jako samotný Clark. Od nejlepších přátel se z nich stali úhlavní nepřátelé, Lex si dokonce vzal Clarkovu lásku Lanu a i po jejich rozchodu nedopustil, aby byl jeho sok se svou milou šťastný.

Spolu s dospíváním hrdinů se zároveň měnil i celý seriál. Z počátku veselý a barevný příběh jednotlivých epizod byl postupem času nahrazen ryzím dramatem propleteným tunou akce. Clark již neměl čas na rentgenování dívčích šaten, místo toho se mu do cesty stavilo čím dál víc záporáků, proti kterým musel bojovat. Příběh se oproti prvním uzavřeným epizodám začal více serializovat, což bylo dáno i tím, že záporáci sílili a nevzdávali se tak snadno.

Smallville nastolil na WBčku rekord. Pilotní epizoda se stala nejsledovanějším debutem v historii stanice, když si seriál naladilo 8,4 milionu diváků. Již po první sérii se drama dostalo mezi deset nejlepších seriálů na Velké pětce. Postupem let docházelo k častým přesunům v programu, seriál běžel v úterý, pět let ve středu, ale v deváté sérii také v pátek, přičemž už tehdy se o pátku mluvilo jako o smrtelném časovém slotu. Na konci desáté série se stal nejdéle běšžícím sci-fi seriálem, když předběhl Stargate SG-1.

Název:
One Tree Hill
Vysílání:
22. 9. 2003 – 4. 4. 2012
Žánr:
Drama / Teen / Romantický
Počet sezón:
9
Ocenění:
žádná nominace na Zlatý glóbus nebo Emmy

Přesouváme se do roku 2003. One Tree Hill je trestuhodně jediným seriálem z naší desítky, který nikdy nebyl vysílán v našich končinách. Přitom je to velmi zvláštní, v USA šlo o velmi populární kousek, který se dočkal devíti sérií a téměř 200 epizod.

I o One Tree Hill se dá říct, že přesně zapadá do programu stanic WB nebo CW, kam se přesunul po jejím vzniku. Jde o teen drama, ve kterém středoškolští hlavní hrdinové řeší starosti a slasti dospívání. Seriál se především v prvních sezónách zabývá ožehavými tématy, která důvěrně známe z jiných teen dramat, soap oper a mnohdy i z vlastního života. Nechybí láska, přátelství, rivalita, zrada, mladistvé těhotenství, závislost, zločin a mnoho dalšího. Co tedy odlišuje One Tree Hill od jiných podobně laděných seriálů?

Všechno zde funguje. Herci jsou sympatičtí a sehraní, z mnohých z nich se díky seriálu staly přes noc hvězdy. Díky němu jsme poznali Sophii Bush (Chicago PD), Hilarie Burton (White Collar) a mnoho dalších. Hlavním hrdinou v prvních sériích je dívkami po celém světě milovaný Chad Michael Murray v roli Lucase Scotta. Seriál nepůsobí uměle, najdete si zde své oblíbence (pravděpodobně vám padnou do oka snad téměř všichni). Budete s nimi prožívat naplno vše, čím si prochází.

Hudba i sport. Bethany Joy Lenz, představitelka Haley, je nejen herečka, ale i výborná zpěvačka. Hudba tvoří podstatnou část seriálu, podobně jako basketbal, který hraje jak Lucas, tak i jeho nevlastní bratr Nathan.

Seriál se nebál ani dospět. V páté sérii došlo k výraznému posunu, když se děj přenesl o čtyři roky do budoucnosti. Věk postav se přiblížil věku jejich představitelů a příběh se dostal na novou úroveň. Hrdinové začali řešit dospělejší problémy včetně adopce, ovšem podstata a důvod, kvůli kterému si fanoušci seriál zamilovali, se nezměnil. Stále to byl ten stejný milovaný One Tree Hill, jen už to nebyl tápající student, ale dospělák, který se vyvíjel spolu s diváky. A my jsme za to rádi.

Název:
Veronica Mars
Vysílání:
22. 9. 2004 – 22. 5. 2007
Žánr:
Drama / Teen / Krimi / Mystery / Komedie
Počet sezón:
3
Ocenění:
žádná nominace na Zlatý glóbus nebo Emmy

Jeden z nejkratších kousků, možná dokonce nejkratší. Veronica Mars je do dnešní doby pevně přítomna v seznamech seriálů, které byly ukončeny neprávem velmi brzy. Verča to měla spočítané po své třetí sérii. Tehdejší ředitelka stanice CW Dawn Ostroff v lednu 2007 oznámila, že je spokojena s tím, jak si seriál dokázal polepšit ve sledovanosti. I přesto byla však Verča v programu nahrazena realitkou Pussycat Dolls Present. Po pauze se seriál vrátil s posledními pěti epizodami. Během Upfronts bylo oznámeno, že se seriál čtvrté řady nedočkal. Tvůrce Rob Thomas následně vytvořil trailer, který se odehrával čtyři roky po finále třetí série a který nesl název Veronica in the FBI, což byla jedna z možností, kam by se v případě prodloužení seriál mohl ubírat.

To jsme však již téměř na konci, pojďme se vrátit na začátek. Veronica Mars vypráví příběh stejnojmenné hrdinky, středoškolské bystré dívky, která ve volných chvílích pracuje spolu se svým taťkou jako soukromé očko. Veronica se vyrovnává s temnou minulostí. Dříve bývala ve škole velmi populární, nicméně poté, co byla zavražděna její nejlepší kamarádka, se k ní ostatní otočili zády. V průběhu času si Veronica pomalu získává zpět přízeň svých bývalých kamarádů včetně Duncana a Logana a nachází i přátele nové. Kromě studia a vyšetřování si navíc najde čas i na nějakou tu lásku.

Kolem seriálu se vytvořil obrovský okruh fanoušků. Herci se netajili tím, jak moc seriál milují, a v čele s Kristen Bell začali říkat fanouškům Marshmallows. V roce 2013, šest let po finále seriálu, byla oznámena kampaň na Kickstarteru, kterou založila herečka spolu s tvůrcem Robem Thomasem. V případě zájmu fanoušků by většina herců byla pro, aby vznikl film, který by si zaplatili sami diváci právě v této kampani. Cílem bylo za měsíc vybrat 2 miliony dolarů, které by projekt zafinancovaly. Hranice dvou milionů dolarů byla pokořena po méně než deseti hodinách od spuštění kampaně. Celkem bylo během měsíce vybráno 5,7 milionu dolarů, které umožnily natočení filmu. Veronica se svým fanouškům vrátila v březnu 2014.

Po úspěchu kampaně stanice CW oznámila, že spolu s Thomasem vyvíjí online spin-off k seriálu v čele s Ryanem Hansenem, který hraje verzi sebe sama, snažíc se o vznik spin-offu v čele s postavou ze seriálu, Dickem Casablancasem. Play It Again, Dick se dočkal premiéry v září 2014 na online platformě CW Seed. V krátkých epizodách se mnohdy objevili herci z původního seriálu.

Veronica nikdy nebyla sledovanostní hit. Nicméně co nezískala v ratinzích, to si vynahradila u kritiků, kteří na seriálu opěvovali první poslední. Drama se dokonce dočkalo chvály i od jiných televizních tvůrců včetně Josse Whedona, který mimo jiné i hostoval v jedné z epizod druhé série a který o seriálu prohlásil, že je to „Best. Show. Ever.“

Název:
Supernatural (Lovci duchů)
Vysílání:
13. 9. 2005 dosud
Žánr:
Drama / Nadpřirozený / Fantasy / Horor / Akční / Dobrodružný / Mystery
Počet sezón:
11+
Ocenění:
3 nominace na Emmy

Blížíme se do finiše. Poslední seriál z naší desítky je nadpřirozené drama, které znají minimálně podle názvu snad opravdu úplně všichni. Supernatural se představil v roce 2005 na stanici The WB a do dnešního data se pořád drží mezi nejsledovanějšími pořady stanice, tentokrát však již The CW. Ani po jedenácti sezónách a téměř 250 epizodách to navíc nevypadá, že by v dohledné době měl začít upadat. Vždycky tak tomu ovšem nebylo. Supernatural během svých prvních dvou sérií diváky příliš neoslovil. Jak po první, tak po druhé řadě zázrakem unikl zrušení, když se nad ním stanice smilovala. Poté však zázrakem nabral druhý dech a od té doby se drží zuby nehty a fanoušci s ním.

Tvůrce Eric Kripke na seriálu pracoval deset let, než ho vůbec prodal do televize. Vždy ho velmi zajímaly dávné legendy, které chtěl nějakým způsobem promítnout na obrazovku. Původně si Supernatural představoval jako film, nicméně mnoho let nápad neúspěšně prodával televizím jako seriál. Původně mělo jít o antologii v hlavní roli se zvídavým reportérem. Stanici CW se však tento nápad nelíbil, Kripke proto na poslední chvilku vymyslel, že v čele budou stát dva bratři původem z Lawrence v Kansasu. Městečko bylo voleno záměrně kvůli blízkosti ke hřbitovu Stull, ke kterému se vážou slavné místní legendy.

Třetím hlavním hrdinou je Deanovo auto, Impala z roku 1967. Kripke se v Supernaturalu inspiroval seriály svého dětství, The Dukes of Hazzard a Knight Rider. Přirovnal seriál k modernímu americkému westernu, kdy dva hrdinové přijedou do města, zmlátí záporáky, políbí dívku a odjedou k západu slunce. K tomu ale potřebují toho správného koně, kterým zde je Impala.

Při volbě hlavních hrdinů sáhla stanice po osvědčených jménech. Jak Jesen Ackles, tak i Jared Padalecki již dříve měli se stanicí své zkušenosti, když Ackles hrál milostnou známost Lany ve Smallville, zatímco Padalecki se objevil jako Roryin první přítel Dean v Gilmore Girls. Právě to se stalo předmětem mnoha fun factů a zajímavostí, jelikož Jared se proslavil jako Dean, nicméně v Supernaturalu hraje Sama, zatímco Dean je Jensen.

Seriál se dočkal online spin-offu Ghostfacers. V roce 2011 se ve speciální webizodě hrdinové setkali s Castielem. V Japonsku vznikla v roce 2010 anime verze seriálu s názvem Supernatural: The Animation. Mluvilo se i o klasických spin-offech, z nichž nejznámější je asi Bloodlines, který byl vyvíjen v roce 2014, nicméně neprošel přes pilotovou fázi. Kripke také uvedl, že během třetí série přemýšlel o prequelu Samuel Colt.

Další čestné zmínky:

Felicity (1998–2002)
Dawson's Creek (1998–2003)
Roswell (1999–2002)
Angel (1999–2004)
Everwood (2002–2006)
All of Us (2003–2007)
Everybody Hates Chris (2005–2009)
Reaper (2007–2009)
Gossip Girl (2007–2012)
90210 (2008–2013)
The Vampire Diaries (2009-)
Nikita (2010–2013)
Hart of Dixie (2011–2015)
Arrow (2012-)
The Carrie Diaries (2013–2014)

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře43zobraz všech 43 příspěvků
Veronika K

Veronika K

OTH nato nedám dopustit, jen je škoda že nemá dabing. Gilmorky, Čarodějky, Reba.....tak na to už semnou...
před 7 roky
miabl

miabl

pro mě nejlepší Gilmorova děvčata
před 7 roky
šotek10

šotek10

Buffy, Gilmorky a Čarodějky..Moje dětství. :) Později se přidala i Reba :D... A doufám, že se jednou...
před 7 roky
Další články k tématu