17. 7. 2016

Nejlepší z nejlepších: Fox

K trojici největších stanic ABC, CBS a NBC se dlouhou dobu nemohl najít čtvrtý konkurent. Až stanice Fox se dokázala prodrat mezi nejlepší a z Velké trojky se stala Velká čtyřka. Při tom zanechala divákům spoustu legendárních seriálů.

Nejlepší z nejlepších: Fox

5. dubna 1987, toto datum stojí na začátku kroniky stanice Fox. Dlouho se hledal čtvrtý hráč, který by konkuroval zavedené trojce ABC, NBC a CBS. Dlouho se to nikomu nedařilo a ani začátky Foxu nebyly lehké – program stanice jel jen ve dvou dnech (v sobotu a v neděli) a obsahoval celkem 9 pořadů. Krom Married… with Children, The Tracey Ullman Show a 21 Jump Street neobsahoval žádný větší hit a většina se ho další sezónu obměnila. Začátky byly opravdu těžké – nejsledovanější seriál stanice Married… with Children, se totiž ve své první sezóně umístil až na 142. místě mezi všemi seriály.

Pak už to ale bylo jen lepší. Úspěšné tituly sice nepřicházely lehce, ale sledovanost stoupala a už ve své 3. řadě se dokázal tahoun stanice Married… with Children vyšvihnout mezi první padesátku nejsledovanějších seriálů. To už ale stanice měla svůj nový hit – The Simpsons. Svůj program rozšířila i na pondělí, další rok i na čtvrtek a odhodlala se k odvážnému kroku – jedničku stanice The Simpsons nasadila proti jednomu z nejsledovanějších seriálů té doby – The Cosby Show na NBC. A Simpsonovi si vůbec nevedli špatně. Pohybovali se na hranici první třicítky nejsledovanějších seriálů a to i v dalších sezónách.

Nedařilo se ale Foxu samotnému. Jeho seriály, i když dnes jsou některé z nich až kultovní záležitostí, se pohybovaly sledovanostně až za první padesátkou, a kdyby se situace na stanici dala k něčemu přirovnat, stejným příkladem by byla situace na The CW v posledních letech. Okleštěný program, jeden, dva tahouni stanice, silné značky, které se sledovanostně nemohou měřit s ostatními seriály. Přesto z toho existuje cesta ven a výš.

Tu cestu Foxu nabídli Simon Fuller, Simon Cowell a Simon Jones. Ti se snažili do Spojených států prodat svou reality show Pop Idol, která se v Británii setkala s mimořádným úspěchem, ale nikdo o ni neměl zájem. Kupříkladu UPN realitku odmítla, což se ukázalo jako jedno z nejhorších rozhodnutí v historii televize vzhledem k dalšímu vývoji obou stanic… ale to už znáte. UPN aspoň přišla na obchodní jednání s Cowellem. MTV a pár dalších kabelovek odmítly Cowella už v telefonu. Až dcera majitele Foxu Ruperta Murdocha, sama fanynka britské verze, přesvědčila svého otce, aby pořad koupil. A Fox si právě tímto krokem vydobyl své místo v novém a rychle vznikajícím žánru reality show.

Pro Fox to nemohl být větší úspěch. Stanice, která do té doby byla jen velmi slabým hráčem na televizním trhu, se skoro přes noc stala nejsledovanější stanicí Ameriky. Ze silného hráče těžily hlavně seriály, které se za ním seřadily v programu – 24, House, Bones, The O.C. a další. Z House se pak stal samostatný tahoun, ale to už se dostáváme pomalu do současnosti. Program Foxu se mezitím ustálil na dvou hodinách denně, stanice si vytvořila komediálně-animovaný blok v neděli a prémiový blok v úterý. I přesto, že většina seriálů Foxu zůstala pod první padesátkou, bylo jasné, že se se stanicí musí do budoucna počítat.

Název:
Married… with Children (Ženatý se závazky)
Vysílání:
5. 4. 1987 – 9. 6. 1997
Žánr:
Komedie / Sitcom
Počet sezón:
11
Ocenění:
7 nominací na Zlatý glóbus, 7 nominací na Emmy

Začátek nejstarší seriál z naší dnešní desítky sahá (pouze) do roku 1987, ale už tady se pohybujeme na samém začátku běhu stanice. Start seriálu se totiž počítá na 5. dubna 1987 – což je také datum startu programu Foxu. A z první devítky běžel jednoznačně nejdéle. Ze začátku se seriálu příliš nedařilo, první dvě řady strávil až ve druhé stovce ratingového hodnocení. Na vrchol mu pomohl až seriál The Simpsons, spin-off The Tracey Ullman Show, který původně jel po Married… with Children. Al Bundy se se svou rodinkou dostal až do první padesátky, což v porovnání s ostatními nebylo moc, ale stanici to stačilo – seriál byl jedním ze dvou nejsledovanějších na stanici.

I přes relativně nízkou sledovanost se seriál stal americkou klasikou. Téměř každá postava se stala symbolem – ať už to byl prodavač bot a dřívější středoškolský hráč fotbalu Al, jeho nesnesitelná manželka Peggy, jejich povolná a hloupá dcera Kelly a přesný opak Kelly, syn Bud. To, co ale dostalo Married… with Children na vrchol, nebyla ani tak sledovanost, jako silná a věrná základna fanoušků. Velké sledovanosti ani seriál nemohl dosáhnout – v době, kdy Fox začínal, neměl přístup na celý americký televizní trh a nemohl tedy dostat seriál ke všem divákům. Mnoho diváků pak navíc seriál nemohlo sledovat ve slušné kvalitě, protože Fox byla dostupná jen přes málo kvalitní UHF kanály.

Název:
The Simpsons (Simpsonovi)
Vysílání:
17. 9. 1989 – dodnes
Žánr:
Komedie / Animovaný / Rodinný
Počet sezón:
27
Ocenění:
1 nominace na Zlatý glóbus, 84 nominací na Emmy (32 výher: dabing (4× Hank Azaria), dabing (Harry Shearer), animátor (Charles Ragins), animátor (Dima Malanitchev), animátor (Paul Wee), dabing (Anne Hathaway), animátor (Charles Ragins), dabing (4× Dan Castellaneta), 10× animovaný program pod 1 hodinu, dabing (Kelsey Grammer), 2× hudba a texty, dabing (Marcia Wallace), dabing (Yeardley Smith), dabing (Julie Kavner), dabing (Jackie Mason), dabing (Nancy Cartwright))

Kdo by neznal Simpsonovy? Ne, vážně, existuje na téhle planetě někdo, kdo je nezná? Parodie na běžný život americké rodiny je dodnes považován za jeden z nejlepších seriálů americké historie, bez ohledu na to, že je „pouze“ animovaný. Je to opravdu seriál, který pamatuje počátky historie stanice Fox, jeho původní skeče sahají ještě do doby The Tracy Ullman Show, v jehož rámci běžely. Sice se od začátku tvůrci potýkali hlavně s animačními problémy, ale po třech letech miniepizod se dostalo i na primetimeový animák. Stanice Fox sice nevěřila, že by v průběhu půlhodinové epizody dokázali Simpsonovi udržet divákovu pozornost (a ani tvůrci nevěděli, jestli zvládnou vše naanimovat včas – proto mají Simpsonovi mimochodem tak dlouhou znělku, aby se ušetřil čas z epizody), ale souhlasila s objednávkou na 13 epizod.

Simpsonovi ale byli instantní úspěch. Prvních pár let se usadili ve čtvrtečním timeslotu proti The Cosby Show, ale pak se přesunuli na neděli, kde jsou dodnes. I když se pozdější řady soustřeďovaly hlavně na Homera, ty první se zaměřovaly nejvíc na Barta. Ten se stal symbolem rebelství a v podstatě nejpopulárnější animovanou figurkou své doby. Na něj také směřovalo nejvíc stížností rodičovských organizací, které si stěžovaly, že Bart za své vylomeniny nikdy nedostane trest, což je velmi špatný vzor pro správnou rodinu. Za svůj satirický humor byl ale seriál naopak často oceňován jako „seriál, který se dotýká každé části rodiny a který je svým břitkým humorem jediný seriál, co se nemusí omlouvat“.

Simpsonovi vydrželi v televizi dlouhých 27 let a pořád nekončí. Svou délkou překonali do té doby nejdelší primetimeový seriál Gunsmoke. Jsou i nejdelším americkým sitcomem a americkým animovaným seriálem (primát dříve patřil Scooby-Doo, The Adventures of Ozzie and Harriet a The Flintstones). Vysloužili si také vlastní samostatný film, který se stal nejúspěšnější televizní adaptací všech dob a osmým nejvýdělečnějším filmem roku 2007.

Název:
The X Files (Akta X)
Vysílání:
10. 9. 1993 – 19. 5. 2002, 24. 1. 2016 – doteď
Žánr:
Drama / Thriller / Mysteriózní / SciFi / Horor / Nadpřirozený
Počet sezón:
10
Ocenění:
12 nominací na Zlatý globus (5 výher: 3× nejlepší drama, nejlepší herec v dramatu (David Duchony), nejlepší herečka v dramatu (Gillian Anderson)), 62 nominací na Emmy (16 výher: 3× make-up, 2× mix zvuku, 2× zvuk, vizuální efekty, 2× umělecká režie, 2× střih, hlavní herečka v dramatu (Gillian Anderson), hostující herec v dramatu (Peter Boyle), scénář, grafický design a úvodní titulky)

Cesta The X Files k popularitě byla velmi těžká. Už od začátku seriálu nikdo nevěřil. Chris Carter, který byl unavený stále se opakujícími sitcomy, na kterých pracoval pro Disneyho, byl osloven stanicí Fox, aby pro ni vytvářel seriály. Původní návrh The X Files ale byl stanicí odmítnut. Až upravený návrh prošel. Carter si bral inspiraci, kde se dalo – v konspiračních teoriích, v politických skandálech, v ostatních seriálech. Twin Peaks ho inspiroval svou atmosférou, The Silence of Lambs FBI agenty, inspiroval se u The Twilight Zone, seriálu The Avengers a spousty mysteriózních filmů, které byly v té době populární.

Přestože první recenze seriálu mluvily o rychlém zrušení, dnes je The X Files brán jako jedna z televizních klasik a jeden z kulturních milníků 90. let. Kromě seriálu samotného ale Fox profitoval i z merchandisingu – okolo The X Files se objevily komiksy, objevila se karetní hra, tři videohry, vlastní magazín, databáze případů. To, čím se proslavil seriál Lost, měl svůj předvoj právě už u The X Files.

Odkaz The X Files nezůstal nevyužit. Čerpaly z něj třeba seriály Supernatural, Lost, Fringe, Bones, Gravity Falls nebo Warehouse 13. Částečně se stal i inspirací pro spin-off Doctora Who, seriál Torchwood a inspiraci si bral i seriál Buffy the Vampire Slayer. The X Files byl mnohokrát parodován a referován a stal se tak opravdovým kulturním dědictvím.

Název:
24 (24 hodin)
Vysílání:
6. 11. 2001 – 24. 5. 2010, 5. 5. 2014 – 14. 7. 2014
Žánr:
Akční / Drama / Thriller / Špionážní / Politický
Počet sezón:
9
Ocenění:
11 nominací na Zlatý glóbus (2 výhry: nejlepší seriál, nejlepší hlavní herec v dramatu (Kiefer Sutherland)), 68 nominací na Emmy (20 výher: 3× hudba, 3× zvuk, 2× mix zvuku, herečka ve vedlejší roli v dramatu (Cherry Jones), nejlepší hlavní herec v dramatu (Kiefer Sutherland), 4× střih dramatu, režie dramatu (Jon Cassar), nejlepší drama, 2× kaskadérství, casting, scénář)

Další ikonickou postavou stanice Fox se stal zvláštní agent Jack Bauer v podání Kiefera Sutherlanda. Co se ale stalo hlavním zdrojem úspěchu seriálu, bylo něco jiného – naprosto nový přístup k vyprávění děje, který udržel diváka u televizní obrazovky po celou dobu epizody. Každá řada se zabývala jinou událostí a diváci tak věděli, že na jejím konci se určitě dočkají rozuzlení. Celá řada navíc zachycovala jeden den v pomyslném životě hlavní postavy a tikající hodiny nekompromisně ukazovaly, kde se právě časově děj nachází. Události se často děly simultánně a téměř dávaly zdání hraného dokumentu v reálném čase.

Právě myšlenka na závod s časem ale byla v počátku málem zavržena. Stanice Fox ale nápad koupila s tím, že by to mohlo posunout dopředu celý televizní průmysl. Dala taky producentům na tu dobu štědrý rozpočet na pilot, který později kritika velmi dobře přijala. Start seriálu sice posunuly teroristické útoky z 11. září, ale seriál se setkal s takovým úspěchem, že stanice hned objednala celou první řadu.

Seriál byl kritiky přijímán jako jeden z přelomových seriálů historie, který pokračoval v nastoleném trendu serializace příběhu. bByl přirovnáván k The Sopranos a The West Wing a chválena byla i filmový styl obrazu. Chválen byl zejména Kiefer Sutherland, který byl označován jako nezbytný pro seriál a jeho úspěch. Finále první řady se pak řadí k nejlepším televizním finále všech dob. Hned od svého začátku sbíral seriál ocenění jak pro nejlepší seriál roku, tak pro nejlepší herce, kameru, střih a další. S pozitivním přijetím se setkala i zatím poslední řada seriálu 24: Live Another Day.

Název:
American Idol
Vysílání:
11. 6. 2002 – 7. 4. 2016
Žánr:
Reality Show
Počet sezón:
15
Ocenění:
66 nominací na Emmy (9 výher: technická režie a kamera, mix zvuku pro varietní nebo hudební show, umělecká režie pro varietní, hudební nebo nonfikční program, režie varietní, hudební nebo komediální série (Bruce Gowers), osvětlení varietního, hudebního nebo komediálního programu, 2× technická režie, střih rozhovorů, představení, předávání ocenění nebo realitně-soutěžního programu, guvernérova cena)

Nebýt American Idolu, stanice Fox by nebyla tam, kde je teď. A to přitom cesta americké verze populární britské pěvecké soutěže Pop Idol nebyla vůbec jednoduchá. Pop Idol v USA odmítla UPN, odmítla ho MTV i kabelové stanice a do svého programu ho zařadila až relativně mladá stanice Fox. Nejlépe to ilustruje vyjádření Simona Cowella: „V Británii jsme show představili ITV a ti hned pochopili, jaký to má potenciál. Celé jednání trvalo asi 30 sekund. V Americe na nás zírali jako na exoty a i když viděli, jaký to má úspěch v UK, téměř nikdo neměl zájem a na obchodním jednání bylo z jejich strany převážně ticho.“

Stanice Fox si ale chtěla uzmout z koláče reality show a soutěží, které si mezi sebe rozdělovali Survivor, Who Wants to Be a Millionare?, ale třeba i Dateline nebo Fear Factor. A American Idolem se jim to povedlo náramně. První řada v podstatě ovládla Ameriku a realitka je dodnes považována za jednu ze tří, které byly základem celého žánru. Základem úspěchu Idola byly téměř až skandální hodnocení účastníků soutěže. To se soutěží táhlo už od britské verze, kdy se během castingových kol vystřídala před porotou řada lidí, kteří vůbec zpívat neuměli a přišli v podstatě jen z legrace.

American Idol se mezi nejsledovanějšími pořady udržel až do roku 2013. Na obrazovkách pak vydržel ještě tři roky. Během svého působení vytvořil spoustu celebrit a několik prvotřídních zpěváků, kteří se dokázali prosadit – namátkou třeba Kelly Clarkson nebo Carrie Underwood. Mnoho písniček od soutěžících v American Idolu se dostalo na přední příčky hitparád, rekordmanka Carrie Underwood obdržela celkem 7 cen Grammy, Kelly Clarkson společně se třemi dalšími vítězi soutěže dominovala americkým rádiím a žebříčkům prodejnosti hudebních alb.

Název:
Firefly
Vysílání:
20. 9. 2002 – 20. 12. 2002
Žánr:
Drama / Sci-Fi
Počet sezón:
1
Ocenění:
1 nominace na Emmy (1 výhra: vizuální efekty)

Nejkratší seriál na našem seznamu slavných seriálů Foxu obdržel svoje umístění ani ne tak pro svou délku, sledovanost nebo počet ocenění, ale pro potenciál, který nebyl nikdy naplněn. Zrušen byl totiž po patnácti epizodách a i když kvůli tlaku fanoušků byl jeho závěr oceněn filmem, což se u mnoha seriálů nestává, zůstává jedním z konceptů, které jsou dodnes brány jako jedny z nejpromrhaněj­ších.

Kombinace sci-fi a westernu už v té době byla známá – třeba kultovní Westworld s tímto spojením slavil úspěch. Původní premisa Whedonova seriálu ale šla trochu jiným směrem – chtěla ukázat lidi, kteří stáli na té straně, co prohrála válku a jak se snaží srovnat se svou situací. Seriál se víc měl zaměřit na samotné postavy, než na obecnou historii a události. Narozdíl od ostatních seriálů oceňovala kritika velkou míru kreativity, kterou s sebou Whedon přinášel. Další kritici ale seriál označovali jako velké zklamání a další ho viděli jako velký binec s potenciálem.

Lehké to ale neměl ani Whedon, který bojoval se stanicí o to, aby se seriál mohl vysílat v širokoúhlém formátu. Spory se stanicí se táhly se seriálem celou dobu – Fox třeba ještě v projektové fázi oznámil Whedonovi v pátek večer, že v pondělí ráno musí předložit scénář, jinak ho neposune dál a celý projekt zruší.

Firefly se i přes malý počet epizod stal kultovním seriálem, který pravidelně obsazuje přední místa v žebříčcích nejlepších sci-fi všech dob. Napomohl tomu jak skvělý scénář, tak i chemie mezi samotnými herci. I patnáct let po zrušení má seriál pořád aktivní fandom. Okolo seriálu vzniklo mnoho komiksů, knih, fanfilmů, plánuje se i online počítačová hra.

Název:
Arrested Development
Vysílání:
2. 11. 2003 – 10. 1. 2006
Žánr:
Komedie / Sitcom / Rodinný
Počet sezón:
3 + pokračování na Netflixu
Ocenění:
4 nominace na Zlatý globus (1 výhra: nejlepší herec v komedii nebo muzikálu (Jason Bateman)), 25 nominací na Emmy (6 výher: nejlepší komedie, 2× scénář, casting, režie (Joe Russo, Anthony Russo), střih singlekamerové komedie)

Arrested Development je jedním z těch seriálů, které se nevysílaly příliš dlouho a které jsou brány jako jedny z nejkvalitnějších a žánr definujících děl. Původní nápad směřoval k seriálu, který bude natáčen ručními kamerami a bude se pohybovat někde mezi sitcomem a reality žánrem. Příběh se pak měl dotýkat rodiny, která směřuje ne z chudých poměrů k bohatým, ale přesně opačným směrem. Byl tak vytvořen příběh o extravagantní rodině Bluthů, která má neustále potíže udržet si svůj životní styl a jediné, co ji drží pohromadě, je otec Michael.

Seriál je brán jako jeden z nejvtipnějších amerických seriálů historie a jedna z novodobých klasik. Svým humorem inspiroval například seriály 30 Rock a Community. Přestože byl seriál chválen kritiky, nikdy nedosáhl velké sledovanosti. Ve své první, nejúspěšnější sezóně se seriál umístil až na 120. místě mezi všemi seriály. V druhé řadě, která obsahovala už jen osmnáct epizod, zopakoval svou sledovanost a ve třetí, třináctiepizodní řadě už bylo jasné, že show skončí. Poslední čtyři epizody dokonce stanice nechala v programu proti zahajovacímu ceremoniálu zimních olympijských her 2006 v Turíně – v podstatě šesté nejsledovanější sportovní události v Americe.

Dlouho se spekulovalo o tom, že se seriál přesune na stanici Showtime, ale byl oznámen konec seriálu. Tvůrce Mitchell Hurwitz oznámil úmysl natočit zkrácenou řadu jako úvod k televiznímu filmu, ale vše nakonec dopadlo jinak. Seriál odkoupila stanice Netflix, která natočila jak čtvrtou řadu v roce 2013, tak i nadcházející pátou řadu. A film je podle Hurwitze pořád ještě ve hře.

Název:
House (Dr. House)
Vysílání:
16. 11. 2004 – 21. 5. 2012
Žánr:
Drama / Lékařský
Počet sezón:
8
Ocenění:
9 nominací na Zlatý glóbus (2 výhry: 2× nejlepší herec v hlavní roli (Hugh Laurie)), 25 nominací na Emmy (5 výher: 2× zvuk, make-up, scénář, režie (Greg Yaitanes))

Je zvláštní, kolik seriálových klasik stanice Fox na přelomu tisíciletí vyprodukovala. House, M.D. je jednou z nich a Foxu se na ní osvědčila jedna věc, kterou úspěšně používala i ve svých ostatních seriálech – charismatická hlavní postava. Bez Hugha Laurieho by totiž celý seriál byl jen poloviční a zdaleka by nedokráčel k takovému úspěchu, jaký seriál měl.

Seriál samotný stojí na dvou myšlenkách a dvou inspiracích. První inspirací je CSI – v podobném stylu totiž skupina lékařů v Housovi vyšetřuje symptomy pacientů. Druhou inspirací je postava Sherlocka Holmese, která je předobrazem samotného Gregoryho House a častokrát je na něj v průběhu seriálu poukazováno. K režii seriálu pak tvůrce David Shore získal talentovaného Bryana Singera, tou dobou známého hlavně svými dvěma filmy ze světa X-Menů. Do programu byl nasazen hned za American Idol a ukázalo se, že toto spojení funguje. Dr. House se stal tématem mnoha diskusí a v podstatě kulurní ikonou.

Seriál byl populární jak u diváků, tak u kritiků. Prvních šest řad se drželo mezi třiceti nejsledovanějšími americkými seriály, přičemž třetí (i čtvrtá) řada byla dokonce třetím nejsledovanějším skriptovým seriálem v sezóně. Housův úspěch byl ve světě dokonce ještě větší než v USA, v roce 2006 byl seriál prodán do 66 zemí světa a stal se tak nejsledovanějším skriptovým seriálem na světě.

Název:
Prison Break (Útěk z vězení)
Vysílání:
29. 8. 2005 – 15. 5. 2009
Žánr:
Drama / Krimi / Akční / Thriller
Počet sezón:
4
Ocenění:
1 nominace na Zlatý globus, 1 nominace na Emmy

Prison Break byl pro diváky jako blesk z čistého nebe. Serializovaný příběh chválený kritiky, nejvyšší sledovanost v pondělním timeslotu, první objednávka na celou řadu v sezóně… toho všeho Prison Break dosáhl. A přitom cesta na samotné obrazovky trvala mnohem déle než u ostatních seriálů. Původní myšlenka tvůrce Paula Scheuringa byla zamítnuta Foxem už v roce 2003. Stanice měla obavy o to, aby seriálu vydrželi diváci. Stejně tak byl odmítnut i u ostatních stanic, které mu navrhovaly, aby místo seriálu natočil s tímto námětem film. Až úspěch serializovaných dramat 24 a Lost donutila vedení Foxu přehodnotit svůj postoj a seriál v roce 2005 objednala. Rok poté, co byl hotový scénář.

Prvotní recenze mluvily o Prison Breaku jako o jednom z nejoriginál­nějších nových dramat na stanici a o autentickém a napínavém thrilleru. Úspěch seriálu ale postupem času přebil úbytek diváku, hlavně mladých. Kritici seriálu vyčítali hlavně nelogické dějové obraty, kterými se seriál sám srážel. Výraznější propad přišel až ve třetí řadě, kdy se seriál z hranice páté desítky seriálů propadl až na 73. místo a Kevin Reilly další rok oznamoval, že seriál skončí čtvrtou řadou, kvůli kreativnímu vyčerpání.

To ovšem nezabránilo zástupu fanoušků, aby se dovolával dalšího pokračování. To je naplánováno na příští sezónu a událostmi se bude pohybovat mezi čtvrtou řadou a poslední scénou finále.

Název:
Bones (Sběratelé kostí)
Vysílání:
13. 9. 2005 – dodnes
Žánr:
Krimi / Drama
Počet sezón:
11
Ocenění:
2 nominace na Emmy

Bones je takový nestor televizních obrazovek. Koncept seriálu využívající ústřední žensko-mužskou dvojici a střet jejich osobních názorů. Humorně laděná kriminálka ale musela dlouho bojovat o přízeň diváků. Dlouho se držela, ostatně jako spousta foxovských seriálů téé doby, až na hranici první padesátky ratingového žebříčku. V honbě za diváky byl seriál taky často přesouván – kromě soboty a neděle běžel v průběhu svého vysílání ve všechny ostatní dny.

Co vlastně stálo za úspěchem Bones? Právě ústřední dvojice, jejíž chemii na obrazovce oceňovali a kterou recenzenti přirovnávali k genderově vyváženější CSI a dvojici Mulder-Scullyová. Druhým kamenem úspěchu bylo nasazení v timeslotu po silném American Idolu, díky čemuž už po třetí epizodě stanice objednávala celou 22epizodní řadu. Z hlediska sledovanosti ale byly nejúspěšnější řady 3–6, které dostaly seriál na hranici první třicítky mezi všemi seriály. Mezi skriptovými mu dokonce patřilo 18. místo a krom American Idolu byl nejsledovanějším seriálem stanice.

S úspěchem seriálu přišly i snahy o natočení spin-offu, který by úspěch zopakoval, ale The Finder vydržel pouhý jeden rok. Samotný seriál Bones pak skončí příští rok, na který stanice Fox objednala závěrečnou dvanáctidílnou­ řadu.

Další čestné zmínky:

Beverly Hills 90210: 1990–2000
Ally McBeal (Ally McBealová): 1997–2002
That '70s Show (Zlatá sedmdesátá): 1998–2006
Futurama: 1999–2013
Family Guy (Griffinovi): 1999-
Malcolm in the Middle (Malcolm v nesnázích): 2000–2006
The O.C. (O.C.): 2003–2007
American Dad! (Americký táta): 2005-
So You Think You Can Dance (Umíte tančit?): 2005-
Fringe (Hranice nemožného): 2008–2013
Dollhouse (Dům loutek): 2009–2010
Lie to Me (Anatomie lži): 2009–2011
Glee: 2009–2015
New Girl (Nová holka): 2011-
Empire: 2015–

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře28zobraz všech 28 příspěvků
šotek10

šotek10

To teda koukám.. Kolik toho je.:D Ženatý se závazky klasika, která pobaví. Futurama, jen škoda, že už...
před 7 roky
Koldik

Koldik

Vyzera to ze FOX mi ponukol mnoho oblubenych serialov. Ten Firefly je naozaj skoda...
před 7 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Tak o té Top 10 by se dalo polemizovat... ;)
před 7 roky
Další články k tématu