19. 7. 2016

Televizní legendy: Banshee (2013-2016)

„Máme tu řádícího sériového vraha, náš starosta je gangster a ty teď chceš navíc začít válku s náckama.“

(Brock Lotus, 4×05 – A Little Late to Grow a Pair)

A to je jen krátké shrnutí čtvrté řady! Aneb vítejte v Banshee. Prosím, dodržujte rychlostní limit. A připoutejte se, protože tohle byla, je a bude jízda. Vítejte u dalšího článku z naší nepravidelné rubriky Televizních legend.

Počátky

Píše se leden 2013 a malá kabelovka Cinemax představuje svůj první ryze původní seriál. Již o dva roky dříve bylo oznámeno, že Cinemax začne vysílat původní tvorbu, která má přímo konkurovat sesterské stanici HBO a rivalům Showtime a Starz. Jde jí především o mužskou cílovou skupinu v letech 18–49 let. Po úspěšném nasazení britského seriálu Strike Back přichází novinka Banshee, která se nese v podobném duchu.

Hlavní hrdina je po 15 letech propuštěn z vězení, kam se dostal za pokus o krádež 15 milionů dolarů v diamantech, které ukradl svému bývalému zaměstnavateli, ukrajinskému šéfovi mafie Rabbitovi. Jeho komplicem byla Rabbitova dcera Anastasia, se kterou hrdina navázal milostnou známost. Nyní se ji vydává hledat. Stopa, kterou mu dá jeho dávný spojenec a kamarád Job, ho zavede do malého zapadlého městečka Banshee, kde se v podstatě téměř nic neděje.

Shodou okolností však do místní hospody přijdou vybírat úplatky zástupci Proctora, zdejšího distributora masa, který si přivydělává kriminální činností. A ještě větší shodou okolností v hospodě právě obědvá nejen náš hrdina, ale také čerstvě zvolený nový šerif městečka Lucas Hood. Oba nováčci nenechají nebohého hospodského Sugara Batese na holičkách. Bohužel pro šerifa se tento souboj stane osudným, nicméně náš hrdina v tom uvidí svou příležitost. S Jobovou pomocí na sebe vezme totožnost Hooda a stává se v Banshee novým šerifem.

To se příliš nelíbí Anastasie, která se již stihla provdat, mít dvě děti a přejmenovat se na Carrie. V Hoodovi vidí svou temnou minulost a tuší, že je jen otázkou času, než se kromě něj do města přiřítí i další potíže. Nutno říct, že holka má pravdu. Nový šerif má, řekněme, neortodoxní pravidla, jak zacházet s lidmi, kteří jdou proti němu. Roztáčí se tak kolotoč akce, násilí, sexu… a zmínili jsme už násilí? Nebojte, na následujících řádcích mu věnujeme celou kapitolu.

Nacházení vlastní podstaty

Seriál se během uplynulých čtyř let dočkal celkem čtyř sérií a 38 hodinových epizod. Během této doby si vydobyl neodmyslitelné místo nejen mezi akčními seriály, ale mezi dramaty obecně. Během jeho vysílání lze však spatřovat poměrně výraznou evoluci, která přispěla k utvoření legendárního seriálu, jaký si navždy budeme pamatovat.

První série se od zbytku dramatu výrazněji odlišuje. Příběh je spíše epizodní, objevují se různé kriminální živly, se kterými se šerif a jeho zástupci musí vypořádávat. Hood k tomu volí mnohdy ne zcela korektní metody, nebojí se umazat si ruce. Na konci dílu je záporák poražen a všichni jdou pokojně spát a čekají, co jim přinese další den. Samozřejmě i zde vidíme prostupující hlavní dějovou linii. Ta se točí hlavně kolem vztahu Carrie a Hooda a okolo Rabbita, který se snaží oběma hrdinou pomstít za zradu.

Od druhé série se však koncept začíná měnit. Příběh se výrazně serializuje. Je kladen větší důraz na jednotlivé skupiny obyvatelstva, kteří si rozvíjí své vlastní plány. Ty se pak vzájemně proplétají, vylučují a míchají, díky čemuž se celý příběh stává komplexnější a tím pádem i zábavnější.

Žánrová a příběhová všehochuť

Pokud bychom nezabíhali příliš do hloubky, dá se s nadsázkou říct, že Banshee je výsledek toho, když se pejsek s kočičkou rozhodli péct dort. Skutečně, pokud se na seriál zadíváte, všimnete si, že se to v něm mele všechno páté přes deváté. Jsou tu klaďasové, záporáci, antihrdinové, policisté, zloději, vrazi, gangsteři. Nechybí indiáni se svou agendou. Své místo zde mají amišové, od kterých se odtrhl již zmiňovaný Proctor a posléze i jeho mladá neteř Rebecca. Současnost je narušována pravidelnými flashbacky do minulosti Hooda a Any, která se vrací v podobě Rabbita a jeho společníků. Kromě bojování o holý život si navíc i naši oblíbení antihrdinové najdou čas na to, aby sami vystrčili růžky a plánují a provádějí své loupeže a jiné akce ve snaze rychle zbohatnout.

Ne, ještě nekončíme. Poté, co se původní vůdci vzájemně vyvraždí, se do popředí dostávají zatím nenápadní indiáni v čele s Chaytonem, kteří touží po krvi. Amišové zůstávají, přibývají árijci se svým nekontrolovatelným hněvem vůči všem nebělochům. Už si taky začínáte říkat, jak je možné, že všichni tady až doteď žili bez jakýchkoliv střetů a problémů? Vysvětlení je jednoduché, Banshee je prostě sci-fi :-D Pokud se vám i přes tohle všechno zdá, že stále něco chybí, pak máte pravdu. Ještě tu je taky sériový vrah. Tak. A máte to.

Člověk si tak po těch čtyřech sériích říká, kolik toho vlastně jedno maloměsto může snést…

Krvavá stopa

Nenechte se ale mýlit. V předchozí kapitolce jsme vám v kostce naznačili, o co v Banshee jde, ale co už z výše napsaných řádků nevyčtete, to je míra zábavnosti, která vás posadí na zadek. U Banshee si sednete a za šest hodin se zvednete s tím, že už byste opravdu měli jít spát, protože jinak ráno budete v práci naprosto nepoužitelní. Příběh vás dokáže naprosto pohltit a strhnout. Víte, jak to dělá? Protože nejde o příběh jako takový, ale o tu zábavu, kterou s sebou přináší.

Nějaký posun, vývoj, gradace a vyvrcholení děje jsou zde pouze na vedlejší úrovni. Především však jde o to užívat si každou minutu, kterou vám seriál nabízí. Každá epizoda je napěchovaná akcí, sexem a především krví. Tvůrci předvedli neskutečnou míru kreativity při vymýšlení nových a nových možností, jak člověk může zemřít. Bojové scény jsou ryze o showmanství, protože to, co tam vidíte, by po první ráně každého knockoutovalo. Nějaké kulky, řezné rány v břichu, uřízlé ucho nebo ukousnutý nos? Žádný problém! Akorát mě to víc naštve a bojuju dál. O nějakých zlomených rukách nebo nohách se už vůbec nebavíme, kosti zde praskají jako na běžícím páse.

Náš milý šerif Hood měl jen během první série tolikrát rozmlácený obličej, že by mu ho nedokázal napravit ani nejšikovnější plastický chirurg. Ale o to nejde. Protože důležité je to, že se královsky bavíme. Všem je moc dobře jasné, že Banshee nemá s realitou nic moc společného. Přesto se na každou novou bitku nehorázně těšíme a užíváme si ji naplno. Vsadím se, že i těm nejotrkanějším divákům sem tam ztuhl úsměv na tváři, protože výsledky některých soubojů, přestřelek nebo pomst jsou vážně nechuťárny největšího kalibru.

Dovolte mi na tomto místě vzdát hold několika výsledkům, které se mi na první dobrou vybaví po odsledování seriálu: ustřelení půlky hlavy a visející oční bulva, vytrhnutí hrtanu z krku, připoutání člověka ke stromu a odtrhnutí půlky jeho těla, které je přivázáno k řetězu k rozjíždějícímu se autu, rozseknutí ruky sekáčkem na trávu, useknutí hlavy sekerou, useknutí hlavy právě kolem projíždějícím náklaďákem, ustřelení ruky tak přesně, že se jednotlivé prsty rozsypou všude kolem, vyhozen spodními dvířky z naplno rozjetého náklaďáku a rozmašírován jeho koly… samozřejmě spousta výbuchů, spousta střel do hlavy, zlomené vazy, ubodání k smrti, nespočet kopanců do rozkroku a tak dále a tak dále. Jak říkám, nudit se nebudete, ale většina je velmi graficky ukázána, takže slabším povahám nedoporučuju pouštět si Banshee k obědu :-D

Netypická lovestory

Banshee je mimo jiné skvělý i v tom, jak přistupuje ke své ústřední dvojce. Všechno, co Hooda hned od první epizody žene, je Ana. Job mu zjistí, kde jeho láska je, a už od jejich první společné scény vidíme, že to mezi nimi bude pěkně jiskřit. Nejde však o typický milostný příběh, na který jsme zvyklí. I když je Ana/Carrie hrdinovou hlavní motivací, jejich příběh žije především ve flashbacích.

Oba nikdy nepřestali mít rád toho druhého. Nicméně po 15 letech, kdy každý žil svůj vlastní život, už není tak jednoduché dát se zpátky dohromady. Carrie má svou vlastní rodinu, i když v ní také navždy zůstává pouto k Hoodovi. Ale příběhově jde v Banshee o něco jiného. Láska je upozaděna ve prospěch násilí a dalšího vývoje postav.

Carrie má Gordona, Hood se upne k Siobahn a částečně i k Rebecce. Sexu je zde požehnaně, lásky už trošku méně. A opět se ukazuje, že jde natočit seriál, ve kterém je lidské pouto důležitější než šťastný konec.

Ve finále se Hood s Carrie rozloučí a my víme, že jejich romanci není konec. Skončí spolu. Ale nemusíme to vidět na vlastní oči, abychom si to potvrdili. Prostě to víme. A konec, který přišel, dával nejvíc smysl.

Neblahý osud

Pokud jste náhodou postava v Banshee, tak máte problém. Protože nikdy nevíte, co se na vás zpoza rohu může vyvalit. Přinejlepším schytáte pár krvavých škrábanců a nějakou tu modřinu. Pak ale taky může přijít únos, mučení, usekávání různých částí těl, probodávání a samozřejmě časem přijde i smrt.

V průběhu času jsme museli dát sbohem mnoha oblíbeným, nebo minimálně zábavným postavám, mnoho z nich navíc hrálo v příběhu důležitou, mnohdy i hlavní roli. Tento výčet vzdává poctu všem, kteří padli za vlast. Tedy za Banshee.

Siobhan Kelly, nejoplakávanější ztráta
Rebecca Bowman, zemřela, přesto stále nezmizela
Clay Burton, když sunadl brýle, tak to bylo vážné
Kai Proctor, jeden z hlavních záporáků
Chayton Littlestone, jeden z nejzábavnějších záporáků
Gordon Hopewell, vždycky byl osina v zadku, ale na konci se vzmužil
Rabbit, neutrální záporák
Emmett Yawners, který se vypořádal s nácky holýma rukama
Alex Longshadow, nedokázal splnit Rebečiny sexuální nároky
Nola Longshadow, zemřela se ctí po epické rvačce s Burtonem
Olek, zemřel se ctí po epické rvačce s Carrie

A mnoho, mnoho, mnoho, opravdu mnoho dalších. Odpočívejte v pokoji, prali jste se statečně.

Requiem

Po tom všem přišel konec května. Den, na který se fanoušci těšili, ale zároveň se ho i obávali. Kolikrát už jsme se spálili tím, že jsme očekávali velkolepé finále, které by si seriál i jeho diváci po letech zasloužili? Vždycky doufáme v nejlepší, ale mnohdy přichází zklamání.

Banshee dokázal vzdát hold celé své podstatě, svému původu i svým postavám. Vrátil se na začátek, ale zároveň ukázal, že dospěl. Naši hrdinové se rozloučili ve vtipných i srdceryvných scénách, záporáci dostali, co si zasloužili a co jsme věděli, že je dřív nebo později nemine. Našli jsme skutečného vraha Rebeccy, kterým se ukázal být Burton, Proctorova pravá ruka. Proctorovy plány na distribuci drog byly zničeny Carrie a Jobem, kterým zdatně asistoval šerif Brock.

Hood konečně dosáhl klidu, po kterém tak zoufale toužil. Všichni se rozešli svou vlastní cestou, již nebylo nic, co by ho v Banshee drželo. Jistě, stále zde je Carrie, nicméně seriál nikdy nebyl o jejich příběhu, dokonce ani v momentech, kdy byl. Carrie se s Hoodem rozloučila s využitím přesně padnoucích flashbacků a i když dvojice neskončila spolu, nejednomu divákovi ukápla slzička. Oba mají mezi sebou pevné pouto, které nerozdělí ani všechna vzdálenost světa.

Job se konečně vyhrabal z Banshee s rancem plných peněz. Jeho rozloučení slovy „Suck my tit!“ ani nemohlo být jiné. A pak se na cestu vydal sám Hood. Protože jak říká Sugar:

„Minulost si tě držela pod zámkem už moc dlouho. Dnes zbývá už jen jedna otázka, kterou si musíš položit: Co budeš teď dělat?“

Přitom vidíme Hooda, jak s nenápadným úsměvem odjíždí na motorce, na které v pilotní epizodě přijel, a míjí ceduli říkající Odjíždíte z Banshee. Vraťte se brzy.

Rozšiřující se fandom

Banshee zažil u nás na SerialZone velký boom v létě 2015, když se díky kampani našich redaktorů dostal mezi finalisty prvního ročníku SerialZone Awards. Spousta zvídavých diváků dala na rady zasvěcených a seriál vyzkoušela a troufám si říct, že většina těchto lidí nelitovala. Banshee za poslední rok přešel od neznámého akčňáku k jednomu z nejoblíbenějších seriálů na našem webu. Důkazem jeho neuvadající obliby je i letošní účast v SZ Awards, kde bojuje o titul v kategorii nejlepšího dramatu. I když seriál odvysílal na jaře své finále, troufám si říct, že v dohledné budoucnosti rozhodně nebude zapomenut.

RIP, Banshee. Byl jsi skvělý, byl jsi jedinečný, budeš navždy v našich srdcích.

Místo toho, abych vám sem dala jen trailer, bude lepší (a zábavnější), když mrknete na nejlepší bojové scény. Protože o tom Banshee prostě je :-)

Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře15zobraz všech 15 příspěvků
Maarti

Maarti

:D díky moc za článek! A ještě víc za ten tón, jakým jsi ho psala :D Mně se strašně líbí ta surovost podání...
před 7 roky
Koldik

Koldik

Banshee som obchadzal a vdaka tomuto clanku som sa trosku navnadil. Mozno, ked porusia par z aktualne...
před 7 roky
Mik

Mik

Banshee je pecka. Chytlo od začátku a nepustilo až do konce. Konec mrzí, ale zakončili to dobře a vše tak...
před 7 roky
Další články k tématu