13. 10. 2016

Fargo jako krvavá historka z Minnesoty

Jeden z nejlepších seriálů současné tvorby Fargo od FX dosáhl již dvou výborně natočených řad. Martin Freeman odložil chlupatá hobití chodidla a rozhodl se vraždit se vzpomínkou na slavný film bratrů Coenových.

Se stejnojmenným dvouoscarovým snímkem, který v roce 1996 uvedli Ethan a Joel Coenovi, má tento seriál společného víc než dost. Nikoli ovšem v dějové rovině. Odehrává se sice v podobném regionu a bratři Coenovi ho produkují. Dokonce lze v seriálu nalézt to nejlepší z jejich stylu, byť tvůrcem je někdo jiný. I toto dílko stojí hlavně na kombinaci drsného černého humoru, často úmyslně přehnané brutality a na setkání postaviček, které dokážou naráz šokovat svou obyčejností i dokonalou originalitou. Zároveň se můžete těšit na úžasnou hudbu a doslova herecký koncert hlavních představitelů Freemana a Billyho Boba Thorntona. Nejinak tomu je u druhé série v čele s Kirsten Dunst a Jessem Plemonsem.

Běsnění v Bemidji

Stejně jako ve filmech bratří Coenových často úřaduje neúprosná náhoda, dostane se ke slovu i zde, v zapadlém minnesotském městečku Bemidji. Na zasněžené státní silnici, přes kterou pravidelně skáčou srnky, havaruje vozidlo a jeho řidič musí vyhledat lékařskou pomoc. Rozhodně ale nejde o běžného místního občana, o čemž vypovídá také obsah kufru jeho vozu, kde se zmítá polonahý chlap. Charismatický, leč strašidelný Lorne Malvo je profesionální zabiják a jak se časem ukáže, navíc i dokonalý psychopat bez jakýchkoli zábran. Tento člověk má nyní změnit život jiného muže, svého přesného protipólu. Lester Nygaard je ušlápnutý pojišťovací agent, který žije s nesnesitelnou manželkou ve stínu úspěšného bratra a do nemocnice ho dostalo setkání s hroudou svalů, která ho šikanovala už na střední škole.

Setkáním s Lornem se ovšem u Lestera ledacos změní. Než se pánové podruhé setkají, jsou v Bemidji pro jistotu hned čtyři mrtvoly včetně místního šerifa. Jenže i to je zatím jen začátek. Na místo činu se začíná sjíždět mafie z města Fargo, kdosi vydírá lokálního řeckého krále supermarketů a těla přibývají. A všechno to mohou vyřešit jenom dobromyslná policistka Molly Solverson v podání Allison Tolman a její ostýchavý kolega Gus Grimly s tváří Colina Hankse. Anebo opět zaúřaduje náhoda? Kdo zná drsné černé komedie bratří Coenových, ví, že se může stát opravdu cokoliv.

Reálný příběh, který se nestal

Podobně jako filmová předloha se také seriál v úvodních titulcích ohání větami: „Tohle je pravdivý příběh. Popsané události se staly v Minnesotě v roce 2006. Na žádost přeživších byla všem změněna jména. Z úcty k zemřelým vám všechno ostatní vyprávíme tak, jak se to skutečně stalo.“ Nutno ovšem dodat, že to není úplně pravda. Podobně jako Coenovi ve filmu se i tvůrce seriálu Noah Hawley inspiroval reálnými zločiny natolik volně, že lze televizní dílko v podstatě označit za čistou fikci. Zatímco Coenovi na tuto hru přistoupili ve jménu publicity a zároveň aby dokázali, že jsou při tvorbě schopní každé zlomyslnosti, seriál se skrze úvodní věty hlásí především k původnímu filmu.

Třetí série bude natočena opět z jiného soudku a s novými herci, na obrazovkách se objeví v roce 2017.


Jak moc znáte děj první série Farga? Co poté říkáte na sérii druhou? Šla s kvalitou nahoru?

Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
STOUPA

STOUPA

zrovna jdu na to
před 7 roky
Koldik

Koldik

Farga mam uz davno v hladaciku, a tento clanok ma trosku postrcil, aby som si to pustil maratonom.
před 7 roky
štelér

štelér

Obě řady seriálu mají něco do sebe a ten nezbývá než si počkat na tu třetí a nechat se překvapit a podle...
před 7 roky
Další články k tématu