18. 9. 2016

The Blacklist: Sólo pro Jamese Spadera

The Blacklist: Sólo pro Jamese Spadera

Na tento seznam se rozhodně nechcete dostat. Každému zde uvedenému jménu hrozí permanentní nebezpečí. Děje se tak ovšem právem. Černá listina Reda Reddingtona zahrnuje výčet nejhorších zločinců na světě.

Jamese Spadera si asi většina lidí pamatuje hlavně coby mladého badatele Daniela Jacksona z filmové Hvězdné brány, velmi dobře se ale u diváků i kritiky zapsala také jeho spolupráce se Stevenem Soderberghem v komorním dramatu Sex, lži a video. Druhý uvedený snímek ovšem není žádný mladík, premiéru měl už v roce 1989, takže je poměrně jasné, že i na Spaderově čele za tu dobu přibylo něco málo vrásek a kolem pasu pár kil. A pokud nepřibylo vrásek, rozhodně ubylo vlasů. Vlastně dá docela práci šestapadesátiletého rodáka z Bostonu vůbec poznat. Výrazná změna vizáže směrem k usedlosti mu ovšem umožňuje přijímat i nové role, a právě k partu hlavního hrdiny akčního krimiseriálu s prvky thrilleru The Blacklist se podobná nenápadnost výborně hodí.

Raymond „Red“ Reddington totiž ze své zdánlivé nevýraznosti těžil celý život a dost často tak činil v rozporu se zájmy své rodné země. Kdysi byl jedním z nejnadějnějších důstojníků amerického námořnictva a jeho talent jej předurčoval ke skvělé kariéře. Frček přibývalo. Jenže pak Red zmizel neznámo kam, a když se znovu objevil, začalo kolem něj být značné dusno. Dokonce natolik, že se dostal na přední příčky žebříčku nejhledanějších zločinců v hledáčku FBI. Prodával totiž tajemství. Státní tajemství, o kterých se nikdy nikdo cizí neměl dozvědět, natožpak vlády nepřátelských mocností nebo teroristé. Přesto ale jako by nebylo možné Reddingtona dopadnout. Bezpečnostní složky a tajné služby při honu na tento stín selhávaly dlouhých dvacet let. Pak si však jednoho dne Red nakráčel přímo do budovy Federálního bezpečnostního úřadu s tím, že je přípraven se vzdát. A nejen to.

Pomůžu, ale…

Přinesl s sebou, tedy ve své hlavě, také soupis těch nejhledanějších a nejnebezpečnějších všiváků pod sluncem, z nichž FBI mnohé ani nezná. Nabízí rozluštění zločinů, nad kterými si americká justice roky marně lámala hlavu. Stejně tak Red nabízí i pomoc při pochytání gaunerů, jimž většinou sám pomohl se schovat. Samozřejmě má ale i pár podmínek, přičemž nejpodivnější z nich je, s kým z řad agentů hodlá spolupracovat. Vybere si totiž naprosto nedůležitého nováčka, zvláštní agentku Elizabeth Keenovou v podání Megan Boone. Neděje se tak samozřejmě náhodou. Něco podobného se totiž v životě tohoto profesionálního lháře nestává často. A ještě méně často pak Red dělá cokoli, z čeho by neměl prospěch. Za každou odpovědí, kterou vydá, se tak skrývá hned několik dalších otazníků a rébusů, k jejichž rozluštění musí dát svolení zase a jenom Reddington.

A třebaže se dvaadvacet epizod první sezóny týká především lovení kriminálníků, právě Redovy utajené motivy a z nich plynoucí následky jsou zlatou nití, která se vine celým seriálem. Je snad Red otcem agentky Keenové? Nebo pase po důležitých informacích, jež mu byly dosud zapovězeny? Anebo ho prostě baví tahat FBI za nos? V tomto úspěšném a řádně napínavém americkém seriálu je možné cokoli a vždy je lepší počítat se vším.

Paměť Jamese Spadera

To, že herci mají dobrou paměť, je tak trochu samozřejmé. James Spader má ale přece jen před ostatními kolegy jistou výhodu. Coby „majiteli“ fotografické paměti mu v podstatě stačí si text přečíst jednou a má ho v hlavě. Proto mu nedělaly problémy přípravy ani na celovečerní snímky, ani na televizní právnický seriál Boston Legal, který se pro něj v roce 2004 stal pomyslným novým kariérním začátkem. Skvělého pamatováka u něj ale vyvažuje například velmi špatný zrak. Herec, který má nejradši oslovení Jimmy, nemůže nosit čočky, a tak v podstatě nevychází na ulici ani před kameru bez brýlí. Na divadelním jevišti bez nich prý není schopen rozeznat ani jednotlivé kolegy, takže příliš mnoho improvizace v jeho blízkosti může způsobit dost komplikací.

Na nové epizody Blacklistu se můžeme těšit již příští týden. Stanice NBC nasadí ve čtvrtek večer čtvrtou řadu tohoto úspěšného seriálu.


Máte rádi The Blacklist? Jaký máte názor na herecký výkon Jamese Spadera?

Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
jeriska03

jeriska03

Taky se těším, až zase začne Red úřadovat. A co se týká Spaderových grimas, to podle mě bylo naprosto úžasný...
před 7 roky
Nira

Nira

Naprosto úžasný byl kromě zmiňovaných filmů i jako šéf advokátní kanceláře v nevšední romantické...
před 7 roky
zazinek

zazinek

Zdravím lidi,nevíte kdy 4 řada pojede CZ? Díky
před 7 roky
Další články k tématu