22. 8. 2016

Da Vinciho démoni: Co trápilo mistra Leonarda?

Da Vinciho démoni: Co trápilo mistra Leonarda?

Po mocichtivém rodu Borgiů přichází do seriálového světa další renesanční celebrita. Sám Leonardo da Vinci. Nečekejte ale usedlého badatele s bílým vousem až na zem. Tenhle Leonardo kypí zdravím, mládím a umí být nesnesitelný.

Ať už jste si duchovního otce záhadné šenkýřky Mony Lisy představovali jakkoli, bude v tomto populárním dobrodružném seriálu jiný. Tedy pokud jste Leonarda da Vinciho, jednoho z největších mozků lidského pokolení, neměli před očima jako namyšleného neposedného hejska, se kterým skoro není k vydržení. Jenže to už je úděl géniů. Hlavní postava Da Vinci's Demons, ztvárněná třiatřicetiletým britským hercem Tomem Rileym, je opravdu člověk, kterého hned tak nepotkáte. Mimochodem, když se v jeho hlavě zrovna rodí nějaký brilantní nápad, vždy ho v tomto seriálovém mixu akce, zábavy a historické podívané doprovází parádní animace vytvořená ze slavných Leonardových skic.

I natolik významná osobnost, jakou je slavný italský vynálezce, umělec, myslitel a navíc svůdník, ovšem může mít svoje problémy, a ty Leonardovy rozhodně nejsou zanedbatelné. Nejenže mu v mládí zmizela matka, ale nyní se navíc ukazuje, že v jejím odchodu mělo zjevně prsty i tajné spolčení mystiků zvané synové Mithry. Otázka ovšem zní, jestli je lze považovat za ty špatné, podobně jako třeba Vatikán, zatápějící Leonardově Florencii i místní vládnoucí rodině Medicejů. Vypadá to totiž, jako by synové Mithry střežili jakési tajemství, na kterém by měl mít Leonardo eminentní zájem, vždyť je to muž, který zná cenu vědění a umí po něm toužit.

Než se ale vydá na cestu, musí vyřešit pár lokálních patálií, které se zapsaly anebo také nezapsaly do dějin. Je třeba srovnat do latě konkurenční rod Pazziů, odehnat za pomoci válečných vynálezů od bran papežské vojsko, poradit si s vatikánským špionem, hrabětem Riariem, ale stejně tak Leonardo obrátí svoji pozornost i na Lukrécii Donati, krásnou milenku svého chlebodárce Lorenza Medicejského. A vůbec, Leonardo bude mít velmi napilno. Jeho těkavý a přelétavý mozek je ale na podobný zápřah zvyklý. Spíš než smrt z vyčerpání ale hrozí mladému mistrovi nějaká ta dýka do zad, protože si svou jedovatou vyřídilkou nadělal spoustu nepřátel. A věřte nebo ne, po jednom výletu do Valašska mezi ně bude patřit i hrabě Drákula.

Tom Riley o mistru Leonardovi

Leonardův vous normálně nenosí a s oholenou tváří vypadá Tom Riley trochu jako malý chlapeček s tmavě hnědými vlasy a se zelnýma očima. Přesto ale za minulé roky nabral rodák z britského hrabství Kent mnoho pozoruhodných lidských i pracovních zkušeností. Byl například dobrým studentem. Má za sebou hned dvě univerzity – kromě Londýnské akademie múzických umění vystudoval i anglickou literaturu a drama na univerzitě v Birminghamu. A třebaže si prošel celou řadou seriálových rolí, nejvíc slávy mu přinesl právě Da Vinci's Demons. Riley však nikdy nezapomíná na fakt, že vzešel především z divadelního prostředí. Ostatně psaní textů a režírování amatérských představení se věnoval již na základní škole.

A co on sám si myslí o mistru Leonardovi? „Než jsme se seriálem začali, věnoval jsem se studiu Leonardova života včetně zkoumání různých spekulativních biografií a výkladů jeho díla. Po přečtení toho všeho je jasné, že tenhle člověk uvažoval jinak, než považujeme za normální. Už jen jeho absolutní perfekcionalismus svědčí o zcela odlišném pohledu na svět. Dnešní věda by ho možná považovala za blázna, ať hyperaktivitou, kompulzivním jednáním, asociálností nebo poruchou pozornosti. Jeho deníky a dopisy jsou plné obsesí. A přesto všechno, anebo právě proto, je jeho genialita neoddiskutova­telná.“


Oblíbili jste si Da Vinciho démony? Chytla Vás atmosféra seriálu?

Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře12zobraz všech 12 příspěvků
Valesion

Valesion

Tak tenhle seriál patří mezi mé srdcovky a i já ho tedy vřele doporučuji. Jinak rozhodně nejlepší byla...
před 7 roky
Koldik

Koldik

Tak to aby som si ho teda pozrel.
před 7 roky
Nira

Nira

Čas jsem si udělala, od prvního dílu mě to chytlo a nepustilo, takže jsem si dala maratonem všechny 3...
před 7 roky
Další články k tématu