3. 10. 2016

New Girl: Moderní sitcom, který se nestydí za to, jaký je

New Girl: Moderní sitcom, který se nestydí za to, jaký je

Sitcom, zvláště ten americký, bývá zřídkakdy považován za kvalitní kulturní počin. Jde to tak daleko, že nejoceňovanější půlhodinové seriály posledních let jsou v USA takové, které jsou minimálně z poloviny výtečné, případně ty, kterým se povedlo klasická témata (tedy vztahy, ať už rodinné, či partnerské) oživit méně všeobecnými motivy. Kam si ale současný divák dojde pro ne zcela výplachový relax typu kultovního seriálu Friends? Inu, třeba k New Girl.

Seriál, na který producentsky dohlíží Brett Baer, jeden z výkonných producentů Joeyho, se sice uměle nesměje ani se neustále nezavírá ve studiových kulisách, jinak jde ovšem o čistokrevný sitcom. Příběh se točí kolem partičky různorodých spolubydlících, jejich vztahů a pracovních či milostných úspěchů. A víc se nekomplikuje. Scénář je sice prosycený inteligentně absurdním humorem, vypráví však o banalitách obyčejného života, kde událostí bude spíše než let do vesmíru stěhování nebo svatba.

Toto sebelimitování všedností pochopitelně znamená, že překvapivé jsou maximálně jednotlivé gagy, nikoliv zápletky, díky kvalitnímu obsazení nicméně nemá divák pocit, že by sledoval jen kolotoč dějových vzorců. Jak název napovídá, původně chtěl seriál stavět hlavně na nové holce Jess (Zooey Deschanel) a její roztomilosti / komediálnímu talentu. Postupně si však i ostatní herci vydobyli prostor, takže dnes je skutečně na místě srovnání s Přáteli. I proto, že bychom našli pár/nepár kopírující milostné patálie Rosse a Rachel – s Deschanel ho tvoří svérázný flákač Nick (Jake M. Johnson). I další postavy jsou postavené na stereotypech, přesto působí přirozeně, ať jde o přehnaně čistotného metrosexuála Schmidta (Max Greenfield), Cece (Hannah Simone) coby divočejší protiklad k Jess anebo šíleného Winstona (Lamorne Morris). A pokud to náhodou nestačí, nemá Nová holka problém pomoci si speciálním hostem, jakým byla kolem sté epizody například Megan Fox. Což roličky Brada Pitta a Bruse Willise v Přátelích sice netrumfne, leč rozhodně je to dobrý start.


Jaký máte názor na Novou holku? Baví Vás, nebo spíš už převážně koukáte ze stereotypu?

Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Nycklick

Nycklick

Do čtvrté řady to bylo o úroveň výš, minulá jim tak úplně nevyšla. Snad letos zase půjde kvalita směrem...
před 7 roky
Motna

Motna

Nová holka už je pro mě klasika. Tenhle seriál zbožňuju dílo od dílu víc a víc. Nejvíc se mi na něm líbí, že...
před 7 roky
Koldik

Koldik

Velmi fajn clanok, sice NG nesledujem (zatial), ale Friends som mal rad, takze ide do mojho to-do listu.
před 7 roky
Další články k tématu