17. 9. 2016

Městečko South Park: Zosobnění vulgarity

Městečko South Park: Zosobnění vulgarity

Někdejší zosobnění vulgarity předvádí v každé sérii vrcholně pohotovou a inteligentní satiru. Dvacet let, devatenáct sérií, 267 epizod, jeden celovečerní film, několik videoher. Snad jen Simpsonovi jsou zářivější stálicí animovaného světa. Jenže zatímco rodinka ze Springfieldu pod vedením pozdějších showrunnerů pomalu sestupuje z výšin televizní zábavy a o kvalitě starších sérií si dnes může nechat pouze zdát, dílo Treye Parkera a Matta Stonea s léty zraje.

South Park už dávno není jen zábavná přehlídka sprosťáren a nechutností, jak si seriál možná někdo pamatuje z přelomu tisíciletí, kdy ho v nočních hodinách vysílala televize Nova. Zatímco jednoduchost animace zůstala, osudy čtveřice coloradských školáků byly čím dál komplikovanější a z mnohdy samoúčelně vulgárního pořadu se kolem sedmé řady (u nás paradoxně vysílané až s velkým zpožděním a na kabelovce) začala stávat inteligentní satira.

Čtvrťáci Eric, Stan, Kyle a Kenny se samozřejmě nepřestali sprostě špičkovat, popravdě ani nijak výrazně neubylo nechutností a fekálních vtípků, ovšem tvůrci dali výrazně najevo, že vedle svérázného smyslu pro humor mají také úctyhodný přehled o společenském dění. A dokázali, že prostřednictvím legračních ukřičených paneláků zvládnou okomentovat i ten nejpalčivější politický problém trefněji než kdejaký seriózní list.

Svého vrcholu coby chytrá satira potom Městečko South Park dosáhlo právě v devatenácté sérii. Ta na prostoru pouhých deseti epizod obsáhla taková témata, jako je rasismus americké policie, prezidentská kandidatura Donalda Trumpa nebo Islámský stát. Tedy témata závažná a tak aktuální, jak to jen jde. Přitom se však nevytrácí vtip a vzhledem k vysoké politické nekorektnosti nehrozí ani přehnané moralizování. Městečko South Park přesně balancuje na hranici toho, co lze a nelze brát vážně, jakož i toho, co je a co už není vtipné.

S devatenáctou sérií potom Parker a Stone dosáhli do konce i experimentování s návazností epizod, které mohli diváci pozorovat už v sérii minulé a předminulé. Zatímco pro většinu epizod platí zacyklení a la Simpsonovi, tedy skutečně jen vzácně narušené změnou typu přechodu ze třetí do čtvrté třídy nebo smrtí některé z postav, ty novější jsou již regulérně provázané.

Pořád nejde o takovou kontinuitu, aby série vyžadovala striktně lineární sledování jako některé několikadílné epizody, nicméně do budoucna to může podobu seriálu zase o něco změnit. Minimálně v tom, že rozprostření jednoho silného satirického námětu napříč sérií umožní nastavit (nejen) americké společnosti podstatně větší zrcadlo. Uvidíme, jak na tom bude jubilejní 20. řada, která na Comedy Central odstartovala 14. září a na české odnoži této stanice poběží s minimálním časovým odstupem a s dabingem již 20. září.


Máte rádi městečko South Park? Jste fanoušky od počátku nebo si vás tato satira našla až v pozdějším věku?

Za každej like dostane autor bonbón! 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
Koldik

Koldik

Super clanok, Southpark som pozeraval na vyske, ale potom som ho nejak opustil, po tomto clanku mam chut sa...
před 7 roky
Spasitel

Spasitel

South Park som videl všetky časti a kvalitou to išlo iba hore páči sa mi ako tam preberajú aj svetové...
před 7 roky
Pajky

Pajky

Nedávno (zhruba rok-dva zpátky) jsem se pustil do sledování South Parku hezky od začátku a v originále...
před 7 roky
Další články k tématu