3. 8. 2016

Podzim 2016 na České televizi

Podzim 2016 na České televizi

Léto se pomalu chýlí na konci a i naše televizní stanice plánují svůj podzimní program. Dnes se podíváme na Českou televizi a všechno nové i vracející se, co nás už za několik týdnů čeká. I letos se vše bude točit okolo domácí tvorby, konkrétně kolem trojice původních seriálů, ve které ČT vkládá největší důvěru.

Rozmanitost hraje prim, proto je hlavní trio žánrově velice odlišné. Milovníci detektivek si nenechají uniknout Rapla, historikové by měli dát šanci dílu Já, Mattoni a rodinou pohodu přinese druhá řada oblíbeného Doktora Martina.

Spin-off, historická sonda a návrat oblíbence

Detektiv, který přitahuje všechny problémy světa. I takto lze popsat hlavního protagonistu novinky Rapl, která slouží jako spin-off mysteriózního krimi Cirkus Bukowsky. Vývoj tohoto seriálu byl oznámen už v loňském roce, nyní už se ale konečně dostane i na samotné obrazovky. Role Kuneše se v celkem třinácti dílech opět ujme Hynek Čermák a na rozdíl od svého předchůdce se Rapl bude držet spíše klasického formátu kriminálek. To ale tento první spin-off ČT nijak neshazuje. Alexej Pyško, jeden z herců, tento krimi počin shrnul následovně: „Rapl je akční, krásný, lidský, dojemný a vtipný projekt. Vzniklo něco mimořádně zajímavého.“

Historická sága Já, Mattoni je další očekávanou novinkou. Tento výpravný seriál z přelomu dvacátého století sleduje osudy Heinricha Mattoniho, zdatného a odhodlaného obchodníka s proslulou karlovarskou minerální vodou. Seriál pokryje celkem šedesát let děje a hlavní roli si vymění hned tři herci: Alois Švehlík, David Švehlík a mladý Jáchym Novotný. „Já, Mattoni je nesmírně poutavý příběh plný zvratů. Není to ale pouhé vyprávění příběhu jedné velké rodiny, ale jedná se především o dobový obraz,“ nalákal David Švehlík.

Miroslav Donutil hlásí návrat a s ním i divácký miláček Doktor Martin. Tato česká adaptace anglického seriálu bude pokračovat druhou sérii o šestnácti epizodách a kreativní producentka Kateřina Ondřejková věří, že to opět bude stát za to. Diváci se dle ní mohou těšit nejen na staré známé hrdiny, ale také na spoustu nových postav, a slibuje, že druhá řada bude ještě vtipnější než ta první.

Zábava na čtyři různé způsoby

Jakousi druhou vlnu představuje čtveřice různých pořadů, ve které jde především o humor. Novinkou bude zajímavě znějící Kosmo, pětidílná satirická komedie o českém letu na Měsíc. Jan Maxa, vedoucí projektu, se domnívá, že si seriál zaslouží pozornost diváků. „Tomáš Baldýnský stál u zrodu seriálu Comeback, který – když ne světu, tak aspoň národu – ukázal, že i Češi umějí natočit sitcom. Kosmo je zároveň odpověď pro ty, kdo si myslí, že Česká televize se bojí natočit politickou satiru.“

Fanoušci improvizační show Partička se mohou začít radovat. Ondřej Sokol, Michal Suchánek, Richard Genzer a Igor Chmela opět spojí síly, aby rozesmáli své publikum v nové skečové hrané show Nádraží. Přidá se k nim ještě Martin Finger a společně budou hrát různé postavy na jednom vlakovém nádraží. „Je to taková unikátní sonda do české duše,“ myslí si kreativní producentka Kateřina Ondřejková.

Po delší době se vrátí i sitcom Marta a Věra, který pojednává o dvou protichůdných zaměstnankyních jednoho slevového portálu. Ve svých rolích se opět objeví Barbora Poláková, Sabina Remundová a Pavel Liška. A své desetileté výročí letos oslaví StarDance s další sezónou a deseti novými osobnostmi, které se spojí s profesionálními tanečníky a pokusí se vyhrát titul královny či krále tanečního parketu.

Dokumentární cykly o světě kolem nás

Dokumentů ani letos nebude málo. Potřetí se vrátí Bedekr, který tentokrát probádá různé kouty Francie. Deset dalších chráněných krajinných oblastí nám ukážou Klenoty naší krajiny. Nový cestopisný cyklus Nahoru a dolů Hedvábnou stezkou nás zavede do vysokých hor, vydáme se Trabantem z Austrálie do Asie a přijdou i nové Postřehy odjinud.

Farmářská jízda nám ukáže strasti i radosti pečování o farmu, se čtvrtou sezónou se vrátí Herbář, příběhy různých vědců ukážou České zázraky, důležité události uplynulého roku shrne Český žurnál a současné české filantropy nám představí Filantrop.

Nových epizod se dočká i netradiční dokumentární pořad Pološero. „Tentokrát zavítáme do českého zdravotnictví, pražského podzemí, mezi úředníky, do vězení i do ložnic, kam se z chlívků přestěhovala prasátka,“ prozradila kreativní producentka a moderátorka pořadu Jana Škopková. A trochu jiný pohled na dějiny nabídnou Habsburkové.

Výběr ze zahraniční produkce

Pokud náš web sledujete pravidelně, jistě vám neunikl samostatný článek o zahraničních titulech, které Česká televize uvede. Řeč je o seriálech Mr. Selfridge, Downton Abbey, Homeland a Borgen.


Jak hodnotíte podzim 2016 na ČT? Co budete sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
lukascoolarik

lukascoolarik

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře22zobraz všech 22 příspěvků
JustMyName

JustMyName

Ja som včera úplnou náhodou zarazila nato, že tiež ČT Art by mala na jeseň odvysielať druhú sériu...
před 7 roky
lukascoolarik

lukascoolarik

Další premiérová data: Trabantem z Austrálie do Asie - 7. září, ČT2, 21:30 1864: 7. září, ČT art,...
před 7 roky
lukascoolarik

lukascoolarik

Vláda - od 13. září Ve jménu vlasti IV - od 13. září
před 7 roky
Další články k tématu