11. 9. 2016

Novinka pod lupou: The Collection

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: The Collection
Žánr: Drama / Historický
Stanice: Amazon
Premiéra: 2. 9. 2016
Vysílání: každý pátek večer
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Oliver Goldstick
Herci: Richard Coyle, Tom Riley, Mamie Gummer, Frances de la Tour, Jenna Thiam, Max Deacon, Alix Poisson, Alexandre Brasseur, Irène Jacob, Poppy Corby-Tuech, Bethan Mary James, Sarah Parish, James Cosmo, Michael Kitchen, Allan Corduner, Stanley Townsend, Michelle Gomez

Ve zkratce

Seriál je první původní britské drama Amazonu. Vypráví příběh dvou bratrů z proslulého domu módy v Paříži. Byznys se postupně vzpamatovává z temných dnů nacistické okupace a vstupuje do zlatého věku designu a podnikání.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Okouzlující. Ne tolik jako The Last Tycoon, ale hodně. Tentokrát zavítáme v historii na konec druhé světové války, kdy se ve Francii začíná rozvíjet módní průmysl. Řekněme, že móda hraje v The Collection hlavní roli. Četla jsem nedávno článek s nadpisem, že Mad Meni musí ustoupit stranou, protože Collection je nyní dobová show s nejlepšími kostýmy.

Musím uznat, že je to pravda. Takto nádherné oblečení jen tak v každém seriálu neuvidíte. Nejde přitom pouze o šaty v domě módy, ale celkové oblečení dané doby nepostrává v seriálu eleganci a šarm, takže skoro zapomenete na trošku zmatečný děj.

Příběh začíná zakopáváním těla a posléze se retrospekcí vracíme několik dní před tuto událost. Nevím, jestli jsem se dobře dívala, ale přišlo mi, že vůbec nebylo ukázáno, čí to tělo je. Dokonce jsem si přetáčela zpět scény, ale opravdu jsem to tam neviděla. To je ale jedno. Krimi linka mě nijak neoslovila, zato se mi moc líbí příběh mladého fotografa a francouzské dívky, která ho pobláznila. Jejich noční focení byla kouzelná scéna, díky které se již těším na to, až se z ní stane světoznámá modelka. Pořád si nejsem jistá, jestli je to dívka na plakátu, protože v pilotu vypadá úplně jinak, ale pravděpodobně je to ona.

Jsem určitě zvědavá, kam se příběh bude vyvíjet dál. Třeba postupem času si lépe ujasním, kdo je kdo a jaké má motivy, a všechno mi to do sebe najednou zaklapne. I kdyby to ale mělo trvat delší dobu, kvůli kostýmům za to tento seriál rozhodně stojí.
  • zmatená krimi dějová linka
  • delší zvykání si na herecké tváře (rozeznat kdo je kdo)
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Hned začátek upoutá překrásnou atmosférickou hudbou, která naladí na dobu, v níž se příběh odehrává. Ten samotný je zpočátku trochu nepřehledný a místy matoucí, postupem se ale naštěstí vyjasní, kdo je kdo, i proč kdo co dělá. Herci mají v téměř všech případech skvělý francouzský přízvuk ve francouzském jazyce, což ještě lépe připomíná, kde se seriál odehrává. Dále má vážně pěkný vizuál. Celkově, po technické stránce je pilot výborný, s okouzlující hudbou a skvělými záběry.

Co se mi ale na pilotu nelíbilo, je až příliš současný vzhled a mluva některých postav. Někteří mají účesy (i oblečení), které se rozhodně tou dobou nenosily, v roce 1947 navíc především ženy nepoužívaly sprostá slova tak často, jako je používají tady (nemyslím si, že by to ve Francii bylo nějak hodně rozdílné). A to nejsem žádný odborník na historickou mluvu a módu. Co mě dál zarazilo, bylo místy zcela nelogické chování některých postav, pak ještě častější nicneříkající rozhovory a scény o ničem, sloužící pouze jako jakási výplň k natažení stopáže. Navíc spousta z nakousnutých témat naprosto během dílu zmizela, i když některá byla poměrně důležitá… Doufám, že se jim tvůrci aspoň budou věnovat v dalších dílech. Alespoň jsem ale při sledování výše zmíněných vatových scén nemusel koukat na prkenné herce, protože herci jsou zvoleni výborně. Umí hrát a hodí se ke svým rolím.

Celkově se mi to nezdá špatné, především technicky a herecky skvělé a s výbornou atmosférou, ale… když pominu fakt, že někteří herci mi svým vzhledem moc do doby nezapadají, tak i přesto mi to přijde až příliš jednoduché na celý seriál a zároveň je tu až mnoho zbytečných vedlejších zápletek. Celkově je příběh pouze neoriginální variace na něco, co jsme tu už mnohokrát viděli, ozvláštněná zasazením do Francie a historie. Zvýrazňuje ho právě tohle zasazení, když to ale přehlédnu, vidím jen neoriginální příběh o společnosti a komplikovaném vztahu dvou bratrů (a pak tu je člověk, co zakopává mrtvolu, který účinně dokáže navnadit na další epizody). Přesto právě výše zmíněná okouzlující hudba pilotní díl vytahuje z šedého průměru.
  • herecké obsazení
  • atmosféra
  • hudba
  • vizuál
  • neoriginální příběh
  • příliš současný vzhled některých postav
  • spousta nudných a zbytečných scén
  • nakousnutá témata, která se později vůbec neřeší
60 %
Mé hodnocení
viscovim

Plánujete dát novince šanci? Nalákal vás popis děje nebo trailer? Nebo si raději počkáte na první reakce diváků, než se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Koldik

Koldik

Toto bude asi skor pre damske publikum, takze nie.
před 7 roky
verunkawrath

verunkawrath

Určitě jdu do toho,super téma i zpracování.
před 7 roky
RRR

RRR

Na The Collection som sa tešil už dlhšiu dobu, najmä z dôvodu skvelého hreckého obsadenia. Pilot bol...
před 7 roky
Další články k tématu