5. 10. 2016

Novinka pod lupou: Timeless

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Timeless
Žánr: Drama / Akční / Dobrodružný / SciFi
Stanice: NBC
Premiéra: 3. 10. 2016
Vysílání: každé pondělí
Předskokan: The Voice
Konkurence: Scorpion (CBS) a Conviction (ABC)
Tipovačka: CW, Gorilla a Nextweek věští zrušení, naopak Serialzone, HBO a Edna věří v prodloužení. Stejně tak je na tom lid, kde 75 % myslí, že nás čeká obnovení.

Kdo?

Tvůrce: Eric Kripke, Shawn Ryan
Herci: Goran Visnjic, Abigail Spencer, Matt Lanter, Malcolm Barrett, Sakina Jaffrey, Paterson Joseph, Claudia Doumit

Ve zkratce

Záhadný kriminálník ukradne tajný stroj na cestování časem. Chce pomocí něj zničit Ameriku takovou, jak jí známe tím, že změní minulost. Jedinou nadějí k záchraně lidstva je vytvoření speciálního týmu. Vědec, voják a profesorka historie musí využít prototyp stroje, aby společně cestovali do důležitých období minulosti. Trojice se ze všech sil musí pokusit neovlivnit minulost a zůstat vždy krok před nebezpečným uprchlíkem.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Patřila jsem k tomu minimu lidí, které trailer přehnaně neoslovil. Jakože OK, vypadá to normálně, ale že by to pro mě měla být jedna z nejočekávanějších novinek podzimu, tak to rozhodně ne. Pak ale začal ten velký hype a já se začala na seriál těšit spolu s ostatními. No, možná ne úplně těšit, ale rozhodně jsem byla zvědavá, co se z toho vyklube.

Výsledek mě potěšil, i když mám jisté výhrady. Každopádně musím pochválit tvůrce, jelikož příběh má spád. Od začátku do konce se nenudíte, jste ponořeni do příběhu a s otevřenou pusou sledujete, jak akce plyne. Pilot si dokáže udržet vaši pozornost až do závěrečných titulků. Zhltnete ho jako malinu a už se těšíte na další díl. Opět další skvělý případ seriálů, který se bude úžasně sledovat maratonem, kde na vás bez čekání bude čekat (haha, bez čekání bude čekat) jedno dobrodružství za druhým.

Herecké obsazení je vybráno skvěle. Nejvíce prostoru dostala ženská hrdinka, což ale vůbec nevadí, protože je hodně sympatická. Ostatní jsou taky fajn, i když každý z nich má svou skrytou agendu. Bude zajímavé sledovat, jak se hlavní záhada, kterou pilot nastínil, bude rozvíjet v rámci celé sezóny.

Během sledování mě však napadaly i jiné poznámky. Přišlo mi, že výběr lidí, kteří pocestují zpátky, byl uspěchaný, vlastně vůbec nebyl vysvětlený. Později jsme se dozvěděli, že holku vybrali kvůli něčemu úmyslně, ovšem voják se prostě jen tak objevil a konec. Na druhou stranu chápu, že pilot byl hodně nabušený, takže nebylo možné ztrácet čas nějakými přílišnými vysvětlivkami. S tím souvisí i to, že stroj odletí do minulosti v podstatě pár minut po začátku, skutečně žádné zádrhely nečekejte, má to spád a žádná hluchá místa.

Ještě trošku mi vadilo, že hlavní záporák se k novému stroji dostal bez jakýchkoliv obtíží. I když vývojář tajil jeho existenci před vládou, pořád bych čekala vyšší stupeň ochrany než jednoho vrátného. Ale jak říkám, u tohoto seriálu nesmíte začít přemýšlet. Protože čím víc budete přemýšlet, tím méně logické to bude. V pilotu říkají, jak činy hrdinů ovlivnily budoucnost, ale když se nad tím zamyslíte, tak těch důsledků by muselo být milionkrát více. V podstatě měli z pekla štěstí, že se měli kam vrátit, protože by dost možná vynálezce přístroj nikdy nevyrobil, natož aby věděl, že někoho poslal do minulosti. To je zapletený kruh a velké nebezpečí žánru. Pokud příliš uvažujete nad tím, jak by to mohlo fungovat, pilot si neužijete naplno. Proto radím, nepřemýšlejte. Prostě se uvolněte, sledujte, bavte se a odcházejte od pilotu s tím, že šlo o skvělou akční a vzrušující podívanou. Co na tom, že jí chybí logika? I tak je to dost dobrý počin, který si diváci rozhodně zapamatují a u kterého klady převažují zápory.
  • spousta akce
  • žádná hluchá místa
  • sympatické postavy
  • ovlivňování budoucnosti
  • efekty
  • nesmíte o tom moc přemýšlet
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Uf, tenhle týden je lákavými pilotními epizody vážně nabitý. A ten k Timeless je další, který si podle mě zaslouží nejvyšší pozornost. Lákalo mě na něm hned od začátku samotné téma. To, že se mi líbilo obsazení a trailer, byl pak velmi příjemný bonus.

Na Abigail Spencer bych se koukal asi kdekoliv (fanoušci Suits pochopí), ale kromě ní je tu pár dalších herců, kteří už mi byli sympatičtí jinde, takže za mě je obsazení jeden ze silných článků seriálu. K tomu připočtu cestování časem, které je mým oblíbeným tématem, a je jasno – tohle půjde.

Z pilotu možná nejsem tak nadšen, protože jsem předevčírem viděl Westworld, ale i tak to pro mě byla solidní podívaná. A když ji budou tvůrci rozumně dávkovat, tak ji budu s nadšením sledovat. Jen to nesmí začít moc komplikovat. Téma je v podstatě nevyčerpatelné, ale hodně bude záležet na hlavním záporákovi a jeho lince. Doufám, že bude zajímavá. Já bych osobně byl nadšený, kdyby je nutil dělat špatné věci, aby zachovali minulost.

Pokud bych měl něco vytknout, tak budu muset hledat důkladněji než obvykle. Ale přeci jen bych něco našel. Například postava vojáka mě nenadchla, hlavně svým chováním. V jednu chvíli drsný postoj „já se o něj postarám“ a za pět minut „proč ji musíme nechat umřít?“. Je mi jasné, že tohle dilema se dřív nebo později muselo objevit, ale preferoval bych ho později.
  • cestování časem
  • obsazení a hlavně Abigail Spencer
  • chci vidět další díly
  • postava vojáka
  • možnost, že hlavní linka nebude tak zajímavá
80 %
Mé hodnocení
Pajky

Timeless mě nepřekvapil. To, co jsem po traileru čekal, jsem dostal, a upřímně, nic navíc. Slyšel jsem po pilotu názory ostatních a asi budu za škarohlída, ale pro mě Timeless není jedna z nejlepších novinek, spíš poměrně průměrný seriál.

On totiž Timeless staví svůj příběh na cestování časem, ale na tom dramatickém cestování časem. Což je sice líbivé pro diváky, reálně by to ale vypadalo trochu jinak. Ale co se dá dělat, kdyby v nějakém seriálu existovalo opravdu reálné cestování časem, nedal by se na tom seriál vůbec postavit.

Co se týče postav, Lucy Preston (profesorka) je mnohem méně zajímavá, než by mohla být. Ano, dozvídáme se o ní spoustu věcí, které by nás k ní měly připoutat a nalákat na její osud… ale je to podáváno tak zpříma a okatě, že mě osobně její osud byl ukradený.

A podobně to bylo i se samotným dějem. Z poměrně zajímavé až hororové zkázy Hindenburgu se udělala cheesy zápletka ve stylu Agentky Carterové, takže jste už asi od patnácté minuty věděli, jak to dopadne a to jste ani nemuseli vidět trailer. Nápad nula, předvídatelnost děje sto. V podstatě jediné, co se mi na seriálu líbilo, bylo prostředí. A to je docela málo. Kdybych měl seriál k něčemu přirovnat, asi by to bylo něco mezi akčnějším (a mnohem méně chytrým) Murdochem a Flynnem Carsenem, z kterého ale vynecháme všechny vtipy a exotické lokace.

Doporučuji sledovat: ANO, pokud máte rádi Carterovou a cestování časem. NE, pokud hledáte zajímavý a nepředvídatelný seriál, který se vám nezají po dvaceti minutách.
  • retro look
  • ne tolik zajímavé postavy, jak se zdálo
  • předvídatelný děj
50 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Kde začít? Já jsem naprosto unešená! Myslím, že Timeless většina z nás vyhlížela s velkým očekáváním, ale to mé tenhle pilot rozhodně předčil. Od první sekundy až do té poslední jsem celý díl hltala jedním dechem. Pro mě se zatím jedná o nejlepší novinku sezóny.

V centru dění stojí tříčlenná skupinka, která cestuje časem do minulosti, aby zde překazili jinému cestovateli plán na změnu přítomnosti. Cestují do roku 1937, konkrétně do dne, kdy došlo k tragickému zničení vzducholodi Hindenburg. Jejich mise však neběží úplně podle plánu. Přestože se jim podaří celou situaci zachránit a dosáhnou stejného výsledku (ačkoliv jinou cestou, než tomu bylo v minulých událostech), promítnou se jejich počiny do přítomnosti, kterou znali před svým odjezdem. Jednalo se sice o element, který se dal předvídat, ale v průběhu epizody se dělo tolik zajímavých věcí, že jsem vůbec neměla čas přemítat nad tím, jak teď bude současnost vypadat. Zajímavé je hlavně to, že se změny promítly i do osobních životů hlavních hrdinů.

Na své si přijdou i příznivci historie. Jedna z postav je menší expertkou na historii, která pro nezasvěcené podává detaily a bližší informace z dané éry či události. Celé pojetí je však tak zajímavé, že se vám tato část zalíbí, i když historii zrovna neholdujete. Všechny ale zaručeně pobaví zmínky a narážky na budoucnost – ať už politické či popkulturní.

Pokud máte rádi cestování časem, historii, skvělý příběh nebo zajímavé postavy, pak si Timeless rozhodně nenechte ujít. Mou jedinou obavou je pouze to, zda budou scenáristé schopni udržet si tak vysokou úroveň i v nadcházejících epizodách.
  • všechno, celý koncept
  • pravidla cestování časem
  • vliv na přítomnost
  • skutečné historické události
  • narážky na budoucnost
  • mohlo by být náročné udržet si takovou úroveň
100 %
Mé hodnocení
gabik.029

Tak tu máme první z letošních 116 novinek týkajících se cestování v čase (jestli jsem na nějakou zapomněla, tak mě klidně zlynčujte v komentářích). Dle mého je to pro Timeless výhoda, protože ač je očividně cestování v čase letos „in“, pořád to není to co normální kriminálka, aby lidem bylo předem jasné, že letos jich bude 215 nových a tím pádem je od sebe dokázali odlišit. Od takového množství novinek tohoto „podžánru“ docela očekávám, že v tom lidi budou mít guláš.

Ale k seriálu. Timeless je dobrodružné sci-fi, takže je důležité i to, jak na lidi působí ještě předtím, než si seriál vůbec pustí. A pardon, ale ten poster prostě pěkný není. A možná si trochu mohli vyhrát i se znělkou, škoda.

Zatím není moc s čím porovnávat, ale za sebe říkám, že se Timeless povedl. Animace je povedená, historie je tu podána takovým způsobem, který zaujme i ty, kteří si na fakta z historie zrovna nepotrpí, a zatím to vypadá na „case of the week“. Samozřejmě v přeneseném smyslu, ale zřejmě se v honbě za „padouchem“ podíváme na různá místa do různých dob. Hlavní postavy (respektive hlavní trojice) jsou velmi dobré, akorát je škoda toho klišé s mrtvou manželkou. To je tak příšerně ohrané… Chápu, funguje to a je to takový oslí můstek pro spoustu dalších věcí a vlastně to odbourává velkou část práce na charakteru postavy, protože tohle ji víceméně definuje, ale člověk si pak říká, že by to určitě šlo jinak a líp.

Mnoho lidí možná bude přesně tušit rozřešení každé záhady, kterou Timeless nastínil, ale jak já se nechávám jen tak unášet dějem, tak musím říct, že pár věcí ve mně vážně vyvolalo zvědavost ohledně toho, jak to bude dál. Bude ještě zajímavé, jak na tom bude konkurence, ale zatím si doopravdy nemůžu stěžovat.
  • zajímavě vykreslená historie
  • hlavní postavy
  • povedené vtípky (Dr. Dre a Nurse Jackie mě dostali)
  • spousta možností, kam by se děj mohl vyvíjet
  • klišé (například v podobě zesnulé manželky)
  • je otázkou, zda se někdo na tolik novinek o cestování čase v tak krátkém rozestupu dokáže dívat
70 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Plánujete dát novince šanci? Nalákal vás popis děje nebo trailer? Nebo si raději počkáte na první reakce diváků, než se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře22zobraz všech 22 příspěvků
Valesion

Valesion

Tak i tady jsem s pilotem víc než spokojen a hodlám sledovat dál. Zvláště za obsazení Abigail...
před 7 roky
Martysek

Martysek

Mě se pilot celkem líbil, uteklo to hrozně rychle a zarazila jsem se vlastně až na konci, kdy jsem byla...
před 7 roky
liskulka.lida

liskulka.lida

Je fakt, že hlavním cestovatelem časem je u mě Doctor Who... vzhledem k tomu, že jsem se vrhla do...
před 7 roky
Další články k tématu