26. 9. 2016

Novinka pod lupou: MacGyver

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název *MacGyver**:https://www.serialzone.cz/…cgyver-2016/
Žánr Drama / Akční
Stanice CBS
Premiéra 23. 9. 2016
Vysílání pátek, 20:00
Předskokan
Konkurence Last Man Standing + Dr. Ken (ABC), The Vampire Diaries (The CW), Hell's Kitchen (Fox), Grimm (NBC, od zimy)
Tipovačka Gorilla jako jediná věří v prodloužení. Všechny ostatní týmy jsou pro zrušení a lid tento názor podporuje těsně s 54 % hlasů.

O čem to je?

Angus „Mac“ MacGyver je agent tajné vládní organizace. Využívá svůj mimořádný talent, který zahrnuje bohaté znalosti vědy a kultury a schopnost rychlého rozhodování, k záchraně životů. Mac nepotřebuje pistole, bomby nebo jiné zbraně, místo toho zabrání katastrofám pomocí sponek, narozeninových svíček a žvýkačky.

Podobné seriály

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Vlastně to nebylo tak špatné. Rozhodně příjemné překvapení oproti tomu, jakou katastrofu jsem po zhlédnutí pilotu očekávala. K novému MacGyverovi musíte rozhodně přistupovat s otevřenou myslí. Nemůžete ho srovnávat, protože, originál je prostě jen jeden. Kdyby ale měl hrdina jiné jméno, myslím, že by získal o dost pozitivnější hodnocení.

Samozřejmě je to další z řady „sci-fi“ v uvozovkách. Hrdina je jako Terminátor, běhá si, kudy chce, a kulky se mu zázračně vyhýbají. Navíc ihned ví, co dělat, a vždycky mu to vyjde, i když nemá žádný čas na rozmyšlenou. Jde prostě o to v klidu relaxovat a užívat si tuhle akčně-vtipnou podívanou ve stylu toho, že hrdina bojuje v rozjetém náklaďáku s nepřítelem, tiká mu tam za 30 vteřin bomba a kolega mu z vrtulníku dohodí maličkým střešním okýnkem pistolku.

Příběh už jsme viděli tisíckrát. Umře vám láska, vy se chcete pomstít, zjistíte, že láska to na vás hrála a vy ji musíte porazit. A mezitím do týmu dostanete novou chytrou kočku, která sice vypadá na záporačku, ale ve skutečnosti to je klaďačka jako vyšitá. Hrdina je ublížený, ale nakonec ho z negativní nálady dostanou jeho přátelé. Sice to známe, ale vždycky se u toho dobře pobavíme. Alespoň tedy já.

Seriál hodně připomíná ten styl, kterým se natáčelo před dvaceti lety. Hodně akce, výbuchů, honiček, mix dobrodružství se špetkou humoru, je to v podstatě jako Walker a všechny tyto slavné seriály, které jsme vždycky po škole sledovali na Nově. Jen je MacGyver oblečený do nového moderního kabátu a má spoustu lepších vychytávek.

Co se mi nelíbilo, to byly popisky na obrazovce. Bylo jich tam pomalu víc než dialogů. Tvůrcům se nechtělo vysvětlení zakomponovat do dialogů, proto prostě jen napsali titulek, co se udělalo pomocí čeho (např. sponka) a to byl konec. Tohle mě bude na seriálu hodně štvát, až budu koukat dál, protože mi to kazí celkový obrázek a rozptyluje od sledování. Jinak ale pro mě příjemné překvapení a zábavná podívaná.
  • zábava od začátku do konce
  • postavy nejsou až tolik otravné, jak se zdálo
  • vtáhne vás do děje
  • popisky na obrazovce
  • opět na tom není špetka reálnosti
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Obvykle si vybírám novinky, které mě zajímají a které bych potenciálně mohl začít sledovat. Tentokrát jsem udělal výjimku a podíval se na předělávku seriálu, na kterém jsem vyrůstal, a neudělal jsem dobře.

Ano, v mých očích 42 minut umírala jedna seriálová legenda. Tohle se MacGyverovi nikdy nemělo stát a myslím, že ani Richard Dean Anderson by z toho, jak s „jeho“ postavou naložili, neměl radost. A zajímalo by mě, co by na to řekla Selma a Patty.

Co se týče obsazení, tak největší problém jsem měl právě s MacGyverem. Till se snaží vypadat jako předchozí verze, ale působí spíš směšně. Akce mě bohužel nebavila a co vypadalo doslova směsně jsou exploze. Dejme tomu, že na tu na dálnici nezůstal rozpočet, ale ta člunová. Proč tam vlastně vůbec byla?

A povedlo se něco? Ale jo, pár odkazů na předchůdce ušlo. Nejlepší okamžik mám spojený s tím, že začala hrát písnička od Creedence Clearwater Revival a Vinnie Jones je prostě boží záporák.

Obyčejně nebývám tak kritický a nerad dávám nízké hodnocení, ale co jiného můžete udělat, když vám někdo zprzní vzpomínku na dětství?
  • písnička od CCR
  • Vinnie Jones
  • hlavní hrdina
  • vražda legendy
  • exploze
  • prostě se to nepovedlo…
40 %
Mé hodnocení
Pajky

Čekal někdo něco extra kvalitního a dech beroucího? Já tedy rozhodně ne. Ale počítal jsem alespoň s oddechovkou, u níž se dá vypnout mozek. A nedočkal jsem se.

Pilotní epizoda MacGyvera je příliš překombinovaná, uměle natahovaná a nelogická. Stejně jako před dvěma lety ve Scorpionovi, i tady se objevila nereálná scéna na letišti. Ale zatímco Scorpion měl kvalitní herce a nehrál si na něco víc, než byl, Macgyver je přesný opak. Celé se to tváří jako něco víc, než jen kriminálka s odkazem na minulé století. Snaží se to o napětí, osudovost, ale ani jeden faktor na mě vůbec nepůsobil. Herci jsou prkenní, alespoň průměrní jsou tu nanejvýš dva. Samotný děj by mohl být zajímavý, zpracování to ale stahuje do průměru.

Takže nuda. Ani dříve opěvované MacGyverovské vychytávky (upřímně, viděl jsem pár toho starého a tam mě to docela i bavilo) už moc nefungují, což bude pravděpodobně ovlivněno dnešní dobou. Jo, MacGyver podle mě měl zůstat v osmdesátkách. V dnešní době se dá o dost snadněji zjistit, zda to co Mac vyrobí, jde nebo nejde udělat a nedostavuje se tím ten „wow“ efekt, který to mít pravděpodobně mělo.

Ono by možná i to hraní si na něco víc než pouhopouhou kriminálku mohlo fungovat, kdyby se postavy nechovaly příšerně hloupě. I člověku, co u toho nepřemýšlí, musí dojít, že elitní agent vládní organizace by se takhle ve většině situací nezachoval. Co mě strašně rozptylovalo, byla nehodící se hudba, zmatený střih a neustále se třesoucí kamera. Doufám, že víc honiček tam už nebude, z té co byla tady, jsem totiž málem dostal epileptický záchvat. A navíc byla dost nepřehledná, za což zase může střih, kdy třeba dvojitý obraz rozhodně nic nevylepšuje. A to nemluvím o tom dlouhém zpomalovacím záběru… A CGI, které bylo odpuzující u zmíněné scény v letadle-

Pozitiva hledám těžko, ale třeba intro se mi líbilo (až na hudbu), ladění do poměrně pěkných zajímavějších barev a Tristin Mays. To je asi vše. Ono to JE oddechovka, akorát má tak moc negativ a logických kiksů, že jsem se místo oddechu častěji mlátil do hlavy (takže jsem vlastně stihl shodit 100 kalorií, díky MacGyvere).
  • intro
  • herci
  • logika
  • kamera
  • hudba
  • střih
20 %
Mé hodnocení
Esgalnor

A jak to s MacGyverem vidíte vy? Podíváte se aspoň na pilotní epizodu, nebo nejde o váš šálek čaje?

Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře20zobraz všech 20 příspěvků
Destiny

Destiny

Vzhledem k tomu, že byl MacGyver seriál mého dětství, tak si tuhle hrůzu ze které jsem od počátku měla...
před 7 roky
verunkawrath

verunkawrath

Já prostě nevím,výběr hlavní postavy byl omyl,kdyby se tam objevil kdokoli jiný,možná by se mi i seriál...
před 7 roky
spike

spike

Chtěl jsem dát seriálu šanci, ale pilot byl naprosto otřesný a jediným pozitivem byla opět sympatická a...
před 7 roky
Další články k tématu