1. 11. 2016

Novinka pod lupou: Dirk Gently's Holistic Detective Agency

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Dirk Gently's Holistic Detective Agency
Žánr Drama / Akční / Thriller / Horor / Krimi / Komedie / Fantasy
Stanice BBC America
Premiéra 22. 10. 2016
Vysílání sobota, 21:00
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Seriál podle stejnojmenné knižní série od Douglase Adamse.

Dirk Gently's Holistic Detective Agency sleduje detektivní dobrodružství Dirka Gentlyho, výstředního holistického detektiva, a jeho neochotného společníka a asistenta Todda Brotzmana.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Páni. To bylo tak šílené, až to bylo geniální. Jako vážně, nečekejte, až dojdete na konec komentáře, hned vám prozradím, že dávám 100 %. Do seriálu jsem šla naprosto naslepo. Netušila jsem, o co půjde, ani jaký žánr to bude (i když podle fotky jsem měla jistou představu). Ani trošku jsem ale nebyla připravená na to, co v následujících 50 minutách přijde.

Jako bych koukala na nějaký šílený kousek od Tarantina. Jakmile se tam objevila drsňačka alias „holistic assasin“ a začala černocha honit s mačetou, měl nade mnou seriál jasně vyhráno. Ne že by už předtím nebyly náznaky toho, že tohle bude mimořádný seriál. Zmasakrovaný hotel, takový koloušek za hlavního hrdinu… jen jsem nevěděla, jestli mám čekat sci-fi, detektivku nebo komedii. Dočkala jsem se všeho dohromady.

Dirk Gently je bizarní seriál, ve kterém se míchá vše, na co si vzpomenete. Zcela překvapivě však nevzniká chaos, ale vše se krásně proplétá a doplňuje, takže ve výsledku vždy víte, co se zrovna děje. A pokud zrovna nevíte (čtyři řádící chlapi u hrdiny v bytu), tak se to během minuty hned dozvíte. Protože jak tvrdí Dirk Gently, všechno je důležité, nic spolu nesouvisí, ale přesto je všechno propojené.

Všechny postavy jsou skvělé, všechny jsem si ihned zamilovala. Žebříčku ale rozhodně vévodí zabijačka, která je zdrojem výborných hlášek. Její vzhled je hrůzu nahánějící a přitom se vám z něj chce smát. A její spárování s černochem je prostě geniální („Jsem ráda, že jsi se mnou jel.“ „O čem to mluvíš? Říkala jsi, že mě zabiješ, když nepojedu.“ „Jo, ale vybral sis, že pojedeš se mnou, místo toho, abych tě zabila. To je strašně milý.“). Hlášek do příštích Hláškovin bych ale klidně našla víc… tak proč se nepodělit, že :D „Jsi mrtvý muž, Dirku Gently!“ „Kdo je Dirk Gently?“ „Ty nejsi Dirk Gently?“ „Ne!“ „Tak proč jsi utíkal?“ „Protože jsi mě honila s mačetou!“ „A proč jsi mi prostě hnedka neřekl, že nejsi Dirk Gently?“ „Protože netuším, kdo Dirk Gently je!“ :D :D

Padesát minut uteklo jako nic a byl konec. Neskutečně se těším, až budu mít k dispozici celý seriál a zjistím, jak to všechno dopadlo. Všem vřele doporučuju ke zhlédnutí. Je to podivínské, je to geeky, vtipné, akční, ale neskutečně zábavné.
  • postavy, hlavně zabijačka
  • perfektně ladící mix žánrů
  • celý koncept nenáhodných náhod a osudu
  • nebojí se brutality a krve
  • nevyšla celá série naráz (skvěle se to hodí na maraton)
100 %
Mé hodnocení
ragelly

Jako obvykle jsem před spuštěním zcela zapomněl premisu seriálu i proč jsem se rozhodl připsat k jeho Novince pod lupou. A tak mě ohromně překvapila hned první scéna. Detektivka s Frodem! No, naštěstí Eljah Wood není jediným dobrým prvkem tohoto seriálu.

Přesto však vynikajícím způsobem pilot zvládá utáhnout. Zčásti to je jeho hraním, zčásti také postavou, kterou hraje, protože Todd už v pilotu vypadá dost propracovaně – což se projeví především v drobném odhalení jeho minulosti. Žádná postava tu nevypadá černobíle. Herci tomu dost napomáhají, casting je výborný. Zpočátku jsem si musel dost zvykat na herce a i samotnou postavu Dirka Gentlyho – když jsem si ale navykl na jeho zcela odlišný styl, začal mě bavit a herec překvapovat. Ano, obsazení je vynikající.

Líbí se mi zpracování detektivky, které se neřídí schématem „case of the week“ a bude asi sledovat jeden případ celou sérii. Není tu však pouze jedna linka, dějových linií tu je spousta a ne všechny se stihnou v pilotu vysvětlit. Na jednu stranu to pomáhá jako drobný cliffhanger, na druhou to dokáže dost mást. Navíc neustálé naznačování, že se vše prolíná s případem zmizelé dívky, o kterém divák téměř nic neví, v tom se dá také lehce ztratit.

Jako celek dokáže seriál ale výtečně bavit. Vlna nadsázky je téměř hmatatelná a spousta scén je nabitá hláškami. Zároveň ale pilot zvládá najít správný balanc mezi vtipem a několika dost emotivními momenty. Postava Dirka je dost komická a zábavná, bavila mě i lehce černohumorná linka „zabijačky“, která má pravděpodobně s Dirkem něco společného – zároveň se ale tato linie řadí mezi ty matoucí, protože jsem během pilotu z ní mnoho nestihl pochopit. Pokud pominu tuto zmatenost, je seriál opravdu zároveň i skvělou komedií.
  • velmi propracované charaktery postav
  • herci
  • vtip a nadsázka
  • netradiční pojetí detektivky
  • přehršel dějových linií občas dokáže zmást
  • po nějaké době se seriál snadno zapomene
80 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře16zobraz všech 16 příspěvků
Hitchhiker

Hitchhiker

No jak jsem uviděla název zajásala jsem...Adams je můj miláček a Dirka jsem myslím taky už potkala...navíc...
před 7 roky
Koldik

Koldik

DONE
před 7 roky
efvendy

efvendy

Zrovna včera jsem začala číst super román, abych si doplnila mezeru v Adamsovi - a teď koukám, že...
před 7 roky
Další články k tématu