12. 11. 2016

Novinka pod lupou: The Moonstone

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Moonstone
Žánr Drama / Historický / Mysteriózní / Krimi / Minisérie
Stanice BBC One
Premiéra 31. 10. 2016
Vysílání od 31. října do 4. listopadu, celkem 5 epizod
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Wilkie Collins (předloha), Rachael Flowerday,

Sasha Hails

Herci David Calder,

Stewart Clarke, Terenia Edwards, Sarah Hadland, Joshua Silver, John Thomson, Leo Wringer, Nisa Cole, Sophie Ward, Guy Henry, Jane McGrath, Sophie Stone, Jeremy Swift, Simon Schatzberger, Trevor Fox, Jag Sanghera

O čem to je?

Adaptace stejnojmenného románu od Wilkieho Collinse, v podstatě zakladatele moderní anglické detektivky.

Charismatický dobrodruh Franklin Blake se vydává na tu nejdůležitější cestu ve svém životě. Chce vyřešit zmizení cenného kamene Moonstone a vyhrát zpět srdce Rachel Verinder, své jediné pravé lásky.

Trailer

Našla jsem jen nějaké dva rozhovory na BBC stránkách, s trailerem se očividně nezdržovali.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

O seriálu jsem nikdy dřív neslyšela a netušila jsem, o čem bude. Šla jsem do něj tedy s nulovým očekáváním, což jsem udělala dobře. Ve výsledku to nebylo úplně zlé, ale rozhodně nejde o novinku, do které bych se hned zamilovala a toužila vidět všechny další díly.

BBC se pomalu stává synonymem pro historické seriály. Někdy to stanici vyjde, někdy ne. Na Moonstone je vidět lacinější výroba. Přece jen nejde o jedno z velkolepých dramat, kterými chce stanice zaujmout diváky v primetime, ale je to daytime seriál (nezaměňujte se soap operou). Takže v podstatě to lze shrnout jako neznámí herci, průměrné kostýmy a vágní zápletka.

Nechybí zakázaná láska, nešťastná láska, zločin i tajemno. V podstatě nedokážu určit, o čem primárně seriál je, protože se v něm mixuje tak nějak všechno dohromady. Asi o té lásce a žárlivosti, i když na konci epizody to pomalu vypadalo jako detektivka od Agathy Christie nebo jako případ vystřižený z příběhů o Sherlockovi Holmesovi – máme skupinku lidí z různých společenských tříd a hádáme, kdo z nich je zloděj.

Herce opravdu neznám, nikdo z nich si mě nějak výrazně nezískal, i když na druhou stranu mi ani nikdo nevadil. Podobně je na tom i celý seriál. U sledování jsem netrpěla, ale zároveň tu není nic, co by mě nutilo dívat se dál. Takže dalším epizodám už šanci nedám.
  • chemie mezi hlavním párem
  • zločin tomu dal šťávu
  • nic výjimečného
  • průměrné postavy, herci, kostýmy
  • ti Indové s hady, absolutně nevím, co to mělo být
50 %
Mé hodnocení
ragelly

U některých seriálů, které klidně trvají hodinu a déle, má člověk pocit, že se ani nenaděje a je tu konec, občas ale stačí i o dost kratší novinka k tomu, aby měl člověk pocit, že se unudí k smrti. A zatímco většinou Brity chválím, tentokrát nemůžu. Přitom téma značí velmi nadějný kousek plný tajemství, dobrodružství,… a upřímně, diamanty zkrátka přitahují lidskou pozornost.

Počáteční animace s bohem Višnu vypadá více než zajímavě, ale pak jakoby seriál přešel do „normálu“ nepřipraven. Po celou dobu má divák pocit, že ho čeká náběh na něco lepšího, na něco víc, ale po slibném začátku seriál ztrácí dech. The Moonstone je sice natočený dobře, exteriéry jsou krásné, postavy jsou celkem sympatické, herci nejsou špatní, děj tu také nějaký je, ale po deseti minutách sledování člověk neví, že něco vlastně sleduje. Děj tu sice je, ale je nehorázně plytký. Tomu nepomáhá ani zápletka, která je mírně řečeno velmi slabá a u které si člověk není jist, jak si někdo mohl říct, že právě takhle ji chce zpracovat. Seriál k sobě plácá páté přes deváté a i když musím uznat, že nakonec nějakou spojitost odhalí, i tak člověk během sledování nemá pocit tajemnosti a očekávání, jak to všechno bude dál, ale spíše se jen ptá, jestli to tvůrci myslí vážně (úhlavním nepřítelem jsou Indové, kteří vylézají z keřů, s bubínky nebo co to je, vážně?). Ze zápletky a děje je cítit odfláklost a tím pádem nemá šanci seriál zachránit ani pár sympatických a minimálně na seriál velmi nadprůměrných scén, které paradoxně nepojednávají o hledání diamantů.

Situaci se snaží zachránit romantická linka mezi Franklinem a Rachel, ale upřímně, ani to nefunguje. Rachel je z podstaty taková lehce nesympatická a nepomáhá jí ani to, že umí hrát krásně na klavír. A možná to ode mě bude ošklivé, ale ti dva mezi sebou zkrátka nemají chemii.

Z The Moonstone mohla být zajímavá novinka, ale snahy BBC nevidím jako úspěšné. Kámenem úrazu jsou až ostudně špatná zápletka a špatně zpracovaný děj. Takže se nakonec z něčeho, co mohlo být velmi dobré, stane něco, u čeho má divák pocit, že trvá už minimálně 5 hodin.
  • úvod
  • téma
  • několik dobrých scén
  • vcelku sympatické postavy
  • nefunkční zápletka
  • nefunkční romantická linka
  • zvláštní atmosféra
  • zdlouhavé
40 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
007.dany

007.dany

Aj,tak to není nic pro mně. :)
před 7 roky
verunkawrath

verunkawrath

Také myslím,že to není nic moc.
před 7 roky
Koldik

Koldik

No ked sa uz neunuvaju ani s trailerom, tak to hovori samo za seba...
před 7 roky
Další články k tématu