11. 1. 2017

S lupou do historie: House M.D.

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte House M.D. 1×01: Everybody Lies?

Medailónek

Název: House M.D. (Dr. House)
Žánr: Drama / Lékařský
Stanice: Fox
Vysílání: 2004–2012
Celkový počet sérií: 8
Premiéra: 16. 11. 2004

Kdo?

Tvůrci: David Shore
Herci: Hugh Laurie, Robert Sean Leonard, Omar Epps, Jesse Spencer, Lisa Edelstein, Jennifer Morrison, Peter Jacobson, Olivia Wilde, Kal Penn, Odette Annable, Charlyne Yi a další

O čem to je?

Dr. Gregory House je vedoucím diagnostického oddělení a pečlivě si vybírá jen ty nejzapeklitější případy. Společně se svým týmem léčí vážně nemocné pacienty, mnohdy metodou pokus/omyl. House je sice vynikajícím lékařem a diagnostikem, ale zásady slušného chování jsou pro něj cizím pojmem. Sarkastické poznámky a urážky pacientů, kolegů i nadřízených jsou u něj na denním pořádku. K tomu všemu před lety prodělal svalovou mrtvici, jejímž následkem se stal závislý na lécích proti bolesti.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

gabik.029

Status: mám komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 90 %

House je seriálem, který stojí na hlavním protagonistovi. Nebýt jeho, šlo by o průměrné lékařské drama, které by ničím nevynikalo. Naštěstí je House napsán takovým způsobem, že ačkoliv to není milý a laskavý člověk, diváci si ho prostě oblíbí. Jeho sarkastické poznámky a urážky jsou mnohdy slova, která si spousta z nás myslí, ale nahlas je nevysloví. V tomhle je House jiný a servítky si rozhodně nebere. To je jasné už v pilotním dílu.

Dalším prvkem, který se mi v pilotu líbí a kterým vyčnívá z jiných lékařských dramat, jsou záběry uvnitř těla. Divák tak přesně vidí, co nepracuje správně a dává mu to tak konkrétnější představu, na rozdíl od pouhého slovního popisu.

Co se ale naopak člověku omrzí, jsou neustále se opakující chybné diagnózy. Pokud nezbývá pět minut do konce epizody, je jasné, že je diagnóza špatná. Tu správnou trefí samozřejmě až na poslední chvíli v samotném závěru, čímž chtějí dosáhnout větší dramatičnosti.

Tady to nejde bez menšího zaujetí, ale vlastně se nejedná o nic překvapivého. Piloty jsou vždy trochu jiné než ostatní epizody seriálů a House není výjimkou. Při sledování jsem zjistila, že mě pilot vlastně až tak moc nebavil, takže nemůžu dát víc než 70 %.

+ postava House
+ záběry uvnitř těla

- jeden ze slabších dílů
- monotónnost dignostikování

Moje hodnocení pilotu: 70 %
ragelly

Status: viděno pár náhodných epizod v TV
Hodnocení celého seriálu: -

Pilot House byl docela dobrý. Zajímavá hlavní postava, zajímavý případ a zajímavé rozuzlení. Jsem spokojená, přesně tento typ lékařských dramat hodně můžu.

Seriál vše staví na jedinou postavu. Všichni ostatní okolo jsou tam jasně k tomu, aby mu sekundovali, aby si nemusel mluvit pro sebe celých 45 minut. Stejně je to ale jen o něm, o tom, jak on přichází na řešení celého případu. Musím ale říct, že ten případ byl opravdu napínavý.

Líbilo se mi, jak pilot dokázal pracovat s napětím. V podstatě jste nikdy nevěděli, co bude následovat, jestli přijde další krize, nebo zásadní objev, nebo jestli House vyhodí. Taky bylo fajn odlehčení v podobě pohotovosti, kdy jsme viděli i několik primitivních, ale o to víc barvitějších (doslova :-D ) případů. Nesoustředili jsme se celou dobu na jedinou pacientku, takže vám pilot dobře utekl a nevypadalo to, že se jeden problém zbytečně natahuje.

Na druhou stranu nemůžu říct, že by mi House vzal dech. Nevím, něco tomu chybí. Bavila jsem se, ale nezamilovala jsem si ho hned po prvním díle, jak tomu bylo u některých jiných pilotů. Určitě ve sledování budu pokračovat dál, zatím ale hodnotím s rezervou.

+ zajímavá hlavní postava
+ malé případy vedle jednoho velkého
+ do jisté míry nepředvídatelnost děje

- je to vyloženě pro fanoušky lékařského žánru, nic navíc nečekejte

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: mám komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Pokud nebudeme zacházet moc do hloubky (ať už seriálu samotného, či filmových/seri­álových dějin), House by se dal pokládat za takového Sherlocka Holmese. Je chytrý (i když, dal by se vlastně vůbec natočit naprosto vážně myšlený seriál o hloupém hlavním hrdinovi?), alespoň zdánlivě nespolečenský, má své problémy a temné stíny a dokonce i věrného společníka. Pak tu máme vedlejší postavy. Ač jsou vlastně všechny zdánlivě „na jedno brdo“ (snaží se na House nějak zapůsobit a ukázat mu, že tu rozhodně nejsou jen kvůli tomu mimořádně hloupému důvodu, který House uvádí), nedá se těmto „šprtům“ upřít jisté kouzlo.

House je až téměř mimořádně ignorantská postava, ale nedá se však říct, že by to něčemu vadilo, obzvlášť v dnešní době, kdy se podobná postava objevuje snad v každém druhém seriálu. A také je fér říct, že je to přece jeden z důvodů, proč si postavu oblíbit. A i díky občasným zásahům „krotitelů“ Cuddyové a Wilsona nemá divák pocit, že by to bylo snad neúnosné.

Nejdůležitější částí pilotu je ale případ. Případ obecně samozřejmě. I když byl pilot odvysílán v době, kdy mi bylo celých šest let, stále se mu nedá upřít, že „grafická práce“ byla odvedena velmi dobře. Houseovy „zdravotní dedukce“ vypadají působivě, epizodě se chvílemi nedá upřít až téměř hororový nádech a pokud se člověk opravdu nesnaží, je tu hádání „podezřelých“ ještě těžší než u normálních kriminálek.

Tento pilot se nedá brát jako čistě lékařský, protože zde důležitou roli hraje „detektivní rovina“. A jak divák čeká na odhalení „pachatele“, pod rouškou tajemství je i většina z příběhů postav, což navíc se zajímavým zpracováním případů rozhodně láká na sledování dál.

+ případy a jejich zpracování (mj. grafické)
+ jistý wow efekt
+ postavy (hlavně House a Wilson)
+ atmosféra

- občas až příliš vyhraněné rysy postav vedlejších
- po pilotu se nabízí otázka, jak dlouho vlastně dokáže postava House diváky bavit

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Esgalnor

Status: viděno (více než) jen několik náhodných epizod v televizi
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Je těžké odprostit se od toho mnohem víc hláškujícího, mnohem sarkastičtějšího a mnohem zábavnějšího House, kterého známe z pozdějších epizod. Těžko se pilot nesrovnává s tím, jak seriál působí později. Budu se ale snažit vyvarovat se těmto srovnáním co nejlépe.

Pilot House háže rovnou do centra dění, začíná přesně tak, jako téměř každá jeho jiná epizoda. Případem. Neseznamuje diváka dlouho s postavami, rovnou je háže doprostřed případu – s tím, že pouze nastíní a nechá diváka pouze tušit, že House asi není žádný správňák, a že není úplně ten nejlepší člověk. I tak ale stíhá první epizoda aspoň stručně seznámit se všemi postavami – i když se objeví byť jen na pár okamžiků. A postavy jsou také jejím nejsilnějším článkem. Jsou originální a velmi kvalitně s nimi tvůrce pracuje. Jejich dialogy jsou skvěle napsány a scénář celkově je černým koněm celého seriálu.

Během celých 40 minut seriál nezpomalí a tempo neúprosně jede kupředu. Samotný hlavní případ ale tolik nevyniká. Jasně, je poměrně zajímavý, lékařům se při něm dá fandit a komplikované postupy, zakončené v rámci mezí triviálním řešením jsou divácky dost atraktivní, ale přece jen – nijak nevyniká. Na fakt, že jde o pilotní epizodu, je zoufale špatně zapamatovatelný. Podobně přeci vypadá téměř každá jiná epizoda nejen z House, ale i ostatních lékařských seriálů. A mezi nimi samotný pilot prostě příliš nevyčnívá.

Díky vydařené práci s postavami a vysoce kvalitním hereckým výkonům ale jasně ukazuje svůj potenciál do budoucna. A ten seriál rozhodně využije. Pilot je ale spíš průměrný a žádné nadšení se z něj nedostavilo.

+ postavy
+ herci
+ scénář
+ grafika

- nijak nevyniká, ne natolik originální epizodní příběh
- jako pilot snadno přehlédnutelný mezi ostatními podobnými seriály

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře30zobraz všech 30 příspěvků
andromache

andromache

Tak tohle jsem ještě neviděla (u Simpsonů jako u jednoho z mála seriálů dávám přednost českému...
před 7 roky
Koldik

Koldik

Par casti som videl v TV a bolo to celkom fajn, ale do zhliadnuti celeho serialu po poriadku som sa...
před 7 roky
ragelly

ragelly

Tak, a je po všem. Konečně i já jsem sjela celý seriál, právě jsem dokoukala poslední díl. House je...
před 7 roky
Další články k tématu