10. 1. 2017

Novinka pod lupou: The OA

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The OA
Žánr Drama / Sci-Fi / Psychologický
Stanice Netflix
Premiéra 25. 11. 2016
Vysílání celá série najednou
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Hlavní hrdinkou je Prairie Johnson, adoptovaná mladá žena, která se náhle objeví zpátky ve městě poté, co posledních sedm let byla pohřešovaná. Po svém návratu si říká „OA“, má jizvy na zádech a může vidět, i když v době, kdy zmizela, byla slepá. OA odmítá prozradit FBI i svým adoptivním rodičům, kde byla a jak se jí vrátil zrak. Místo toho rychle sežene tým pěti místních lidí, kterým tuto informaci prozradí spolu s příběhem o své minulosti. Tito lidé musí spojit síly dohromady a pomoct ostatním, kteří, jak tvrdí OA, jsou ve stejné situaci, v jaké byla i ona.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

O tomto seriálu jsem toho moc neslyšela, vlastně se o něm začalo mluvit až těsně před premiérou. O to příjemnější překvapení přišlo. Je to tak zvláštní, že to skoro ani nejde popsat. I přesto ale 70 minut pilotu uteče jako voda, ani si neuvědomíte a je konec.

Posledních deset minut je jako z jiného světa. V podstatě celou dobu nevíte, kam to vlastně směřuje, ani pomalu co je to za žánr. Sledujeme dívku, která zmizela před mnoha lety, která se nyní vrací a má zpátky svůj zrak. Vydáváme se na psychologickou sondu do jejího nitra a přemýšlíme, jestli za jejím zmizením stojí člověk, nebo něco nadpřirozenějšího.

Jednotlivé střípky začínají pomalu zapadat dohromady. Když už si ale myslíte, že seriál konečně začnete chápat, přijde nějaká scéna, která vás vyvede z omylu. Takto střídavě dáváte dohromady teorie a hned je zase boříte, a to po celou dobu pilotu.

Moc moudrá z toho nejsem, ale jedno vím. Pilot mě bavil a určitě budu sledovat dál.
  • rychle to ubíhá
  • něco vás nutí sledovat
  • nejste z toho moudří, ale nevadí vám to
  • prazvláštních posledních pár minut
  • není vhodné jako podkresovka
  • není vhodné pro obyč odreagování
  • musíte u toho přehnaně moc přemýšlet
70 %
Mé hodnocení
ragelly

The OA se nějaký způsobem dokázal vyhnout zájmu médií. Což je až s podivem, protože ho do světa vypustil Netflix. První trailer byl zveřejněn až necelý týden před premiérou. A kritici jsou ti, kteří seriál blahořečí a nebojí se používat věty jako „ještě lepší než Stranger Things“ a právě to mě nalákalo, protože ST je podle mě nejlepší počin loňského roku (omlouvám se, Westworlde).

Konečně už k samotnému seriálu. Z pilotní epizody je cítit originalita a neotřelost a to nemluvím jen o tom, že úvodní titulky běží asi v šedesáté minutě. Kromě toho samozřejmě také vynikající atmosféra plná tajemna a nevědomosti, která dostane největší grády při vyprávění v závěru. Pokud bych musel říct nějaký zápor, tak někomu může vadit, že v úvodu vlastně moc nevíte, co se děje.

To tentokrát není můj případ. Sice jsem trailer viděl, ale nic jiného jsem o tom nevěděl a myslím, že stejně jako v případě Stranger Things je to plus, protože dobrá atmosféra je klíč. I proto je to seriál, který se bude objevovat na všech „binge watch“ seznamech. Já sám jsem se nemohl odtrhnout od druhého dílu, abych napsal tenhle komentář.
  • originalita, tajemno a nevědomost
  • lepší vědět míň nebo nic předem o ději
  • binge watch záležitost jako vyšitá
  • v úvodu moc nevíte, co se děje
80 %
Mé hodnocení
Pajky

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře23zobraz všech 23 příspěvků
roco888

roco888

Velmi se ztotožňuji s hodnocením jednoho uživatele na jiném serveru, který mj. napsal i větu,...
před 7 roky
roka66

roka66

Seriál ubíhal úplně jiným směrem , než nakonec skončil. A pro mě, ne nejlépe.
před 7 roky
singularita

singularita

Tady budu muset zkusit pilot, protože názory a komentáře na serverech jsou tak rozporuplné či různorodé, že...
před 7 roky
Další články k tématu