30. 1. 2017

Novinka pod lupou: The Halcyon

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Halcyon
Žánr Drama / Historický
Stanice ITV
Premiéra 2. 1. 2017
Vysílání pondělí, 21:00
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

The Halcyon je historické drama odehrávající se v pětihvězdičkovém luxusním hotelu v centru Londýna v době 40. let, kdy ve světě zuří válka.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Takovéto seriály mám moc ráda. Zábavná, ne moc vzdálená historie, spousta elegance, šarmu, vyšší smetánka a k tomu lehce říznuté dramatem soap opery a romantickou dějovou linkou. Přesně podle mého gusta.

Halcyom mi v mnoha ohledech připomínal můj oblíbený Hotel Babylon, který se ale odehrává v přítomnosti, zatímco tato novinka je z období 2. světové války (cca). Nalákal mě začátek odehrávající se 9 měsíců v budoucnosti, rozhodně jsem zvědavá, jak se příběhy postav budou vyvíjet, aby se dostaly tam, kde jsme je na začátku viděli.

Pokud se nemýlím, Halcyon je minisérie, což tomu také hodně hraje do karet. Pilot ukázal ambice, které by se nemusely snižovat s přibývajícími díly. Pokud půjde o uzavřený jednosezónní příběh, určitě to uvítám a ráda se na něj vcelku podívám. (Hledala jsem a vypadá to, že to minisérie není :-D ).

Postavy mi padly do oka. Líbili se mi všichni, bohatí i zaměstnanci a jejich vzájemné interakce. Hned ve druhém díle se výrazně změní dynamika vztahů kvůli událostem z konce pilotu, kdy jedna z hlavních postav zemřela. Určitě bude zajímavé sledovat, jak se k sobě budou chovat ti, kteří k sobě měli blízko a naopak ti, kteří si do očí řekli, že se nemají rádi.

Za mě povedený kousek, bavila jsem se celou hodinu a těším se na další díly.
  • postavy
  • luxusní prostředí hotelu
  • kostýmy
  • v podstatě se tam něco začalo dít až v závěru dílu
  • mnoho (20) hlavních postav
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Velká Británie se mi obecně zdá jako země, která se ve svých seriálech dívá do historie častěji než země ostatní. A The Halcyon tento můj pohled rozhodně nevyvrací. Dost filosofování, jaký je to tedy seriál?

Začátek pilotní epizody je bombový (doslova). Ale vážně, začátek vypadal, že se můžeme těšit na velmi zajímavou novinku, která bude okořeněna životem smetánky. Jenže pak se objevilo oznámení, že se vracíme do minulosti, a ta pověstná „jiskra“ se ztratila do nenávratna.

Takže pokud pomineme začátek, The Halcyon je o životě smetánky. O jejím životě na vysoké noze, o podvádění, o drzosti a o vztazích mezi jejími členy. A o nic jiného bohužel nejde.

Ono to „bohužel“ je trochu přehnané, protože i „vztahové“ seriály o smetánce jdou udělat natolik s citem, aby seriál mohli sledovat i diváci, kteří o sobě neprohlašují, že jsou milovníky soap oper. To se v tomto případě nepodařilo, neboť The Halcyon je tak moc soap, až… pardon, nenapadá mě žádné vtipné přirovnání, přesto však vězte, že tím myslím hodně.

Milovníci soapek budou nejspíš spokojení, ale já se skoro celou dobu prostě nudila. Nesympatické a nudné postavy na dojmu nepřidaly.
  • začátek
  • kostýmy
  • příliš velká soap opera
  • nudné a nezajímavé postavy
  • příběh
40 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Na The Halcyon jsem se těšil od první zprávy o jeho natáčení. Kombinoval dvě mé oblíbené věci – prostředí hotelu (od dob vysílání Hotelu Babylon tu snad ani příběh z tohoto prostředí nebyl) a období druhé světové války, které (aspoň já jsem nic nezachytil) bylo poslední dobou docela dost zanedbáváno.

Seriál je bohužel poměrně náročné sledovat. Nesnažte se The Halcyon sledovat jen jedním okem při práci, nic z něj nebudete mít. Problémem britských seriálů poslední doby (aspoň tedy pro mě), je to, že se u pilotu musíte sakra hodně soustředit, abyste z něj postřehli a zapamatovali si byť jen jména hlavních postav.

A pokud takhle odsledujete víc pilotů za sebou (zvlášť těch historických), zjistíte, že jsou všechny točené stejným stylem, se stejným kamerovým filtrem, herci hrají to samé a upřímně, jediné, co mi odlišovalo The Halcyon od zbytku britské tvorby, byl jistý vražedný twist na konci, který byl opravdu překvapující.

Že ani nevíte, kdo je ředitel hotelu, recepční, pokojská, co mají mezi sebou, jak se znají, to snad ani nepočítám. Problém pak je jejich nulová interakce – každá linka jednotlivých postav se odvíjí odděleně a pilot se tak soustřeďuje spíš na osobní dramata než na celkový pohled. Ano, můžete si takhle oblíbit aspoň někoho, ale ve výsledku to dopadne spíš opačně – budete se nudit a čekat jen na linku svého oblíbence.

Neříkám, že The Halcyon není dobrý seriál. Naopak, seriál z období války tu dlouho nebyl, hlavně kvůli tomu, že toto období pokrývají mraky dokumentů. Dramatická tvorba tím pádem stojí mimo, i proto, že její produkce se po Band of Brothers a The Pacific může zdát nákladná. The Halcyon ale ukazuje, že k dramatu stačí jedny kulisy, jedna skupina lidí a válku si připomeneme jen čas od času, když zahoukají sirény nebo někdo přinese zprávy z fronty. Herecké výkony jsou na úrovni, na kterou jste u britské tvorby zvyklí – jen ten celkový obraz seriálu je nemastný neslaný a ne vše do sebe úplně dobře zapadá.

Pro mě osobně byl The Halcyon ztrátou času. Kdybych ale měl volné místo ve watchlistu, asi bych zkusil ještě pár dílů, než bych pochytil vztahy v celém prostředí. Takhle ale seriál nemůžu moc doporučit, protože ani nemám proč.
  • období
  • neidentifikovatelné postavy
  • v podstatě se ničím neodlišuje od ostatních britských historických seriálů
50 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Destiny

Destiny

Tohle je přesně podle mého gusta. Zajímavá doba, skvělý herci a provedení. Už jsem viděla dva díly a zatím...
před 7 roky
Baldr0

Baldr0

Zatím jsem viděla jen jednu epizodu, ale rozhodně je to jedna z mála letošních novinek, která se mi...
před 7 roky
Koldik

Koldik

Tak toto nie je nic pre mna...
před 7 roky
Další články k tématu