2. 2. 2017

Novinka pod lupou: Temný Kraj

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Temný Kraj
Žánr Krimi
Stanice Prima
Premiéra 15. 1. 2017
Vysílání každou neděli
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Petr Kraj je naprosto oddaný své práci u pražské kriminálky. Zběsilý životní styl plný alkoholu a workoholismu si ovšem začíná vybírat svoji daň a stává se neudržitelným, pokud má Petr přežít. Kraj musí nutně podstoupit rekonvalescenci a zvolnit, odjíždí proto do vesničky Břeh, kde zdědil chalupu po svém strýci. Ihned po příjezdu je pevně rozhodnut se co nejdříve se vrátit zpět do Prahy, své rozhodnutí ovšem mění, když nalezne zraněného psa, o kterého se musí postarat, a když je místní kriminálkou požádán o pomoc u případu, který má zcela očividně spojitost s tím, který sám vyšetřoval v Praze.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Lednová česká tvorba mě vesměs příjemně překvapuje. Prima nasadila další kriminálku, která by pro mnohé mohla být příjemnou oddychovkou. Jistě, nedá se čekat nic nového, ale je tu několik příjemných překvapení, které pilot předvedl.

Obsazení je tak nějak víceméně OK. Nezvykla jsem si jen na toho aktivního dlouhána a vlastně ten jeho líný protiklad v kanclu taky nebyl nic moc. Ale hrdina a vedoucí týmu jsou v pohodě, oba se mi zamlouvají.

Případ je jako vystřižený z CSI. Líbí se mi, že je rozdělený na dva díly, nedozvěděli jsme se konec, ale přitom mi nepřišlo, že by se děj nějak táhnul a bylo tam mnoho hluchých míst. Samozřejmě jen v českých seriálech nesmí chybět hospoda a hospodské řeči a drby, ale to už mě ani nepřekvapuje.

Ve výsledku jsem si pilot užila. Dál koukat nebudu, protože není čas a raději upřednostním anglicky mluvenou tvorbu, ale těch minut strávených u pilotu nelituju.
  • rozdělený případ
  • hlavní postavy
  • svižnost děje
  • hospodské klišé
  • nic nového pod sluncem
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Na začátku se musím poctivě přiznat, že jsem viděl jen pilot, tedy je půlku úvodního dvoudílu. Takže se třeba ve druhé půlce stalo něco magického a seriál se zázračně zlepšil a závěrečná pointa ho vnesla do úplně nového světla. To taky přináší problém, že si nemůžu být na sto procent jistý, jestli půjde o case of week schéma, nebo jestli budeme mít nějakou dlouhodobější linii, protože na konci pilotu jsem si mohl přečíst, že vraha nám tvůrci odhalí již příště (čím z nám z toho vzniká case of double week, jak se dá zjistit z názvů budoucích epizod). Přičemž tahle záhada s nápisem byla asi na první epizodě to nejzajímavější, jakkoliv vás to dokáže naštvat.

Po pravdě, chvíli jsem se i na seriál těšil. Když mi v mailu přistála pozvánka na projekci, tak to promo k ní přiložené vypadalo fakt nadějně. Profesionálně. Dokonce by i člověka nalákalo. Jenže pak se člověk podíval na tvůrce a další obsazení a přišlo velmi rychlé vystřízlivění. Bohužel to se i potvrdilo téměř od prvních minut seriálu. Jediný, kdo to táhne, je Vaculík, ale to je tak všechno. Zbytek se tam jen tak plácá, případ rozdělený do dvou dílů se ani nějak extra neřeší a plácáme se v „rodinných poutech“.

Pokud tedy chcete nějakou pořádnou detektivku, tak tady ji nečekejte. I když si vizuálně hraje na Rapla, tak na něj zdaleka nemá.
  • promo poster, aby bylo nějaké plus
  • rozdělený případ
  • pes
  • rozvleklost bez efektu
30 %
Mé hodnocení
Fruiko

TV Prima očividně rezignovala na detektivky/kri­minálky s víc jak jednou řadou, a tak přichází další, opět nejspíš jednu řadu dlouhý, kriminální projekt. A jak si tedy vede Petr Kraj v Temném Kraji?

Zaprvé, to jméno mi přijde hrozně hloupé. Chápu záměr a snahu o slovní hříčku, ale „Kraj“ je jako příjmení docela příšerná volba. Tak, konec stěžování.

Když tak přemýšlím nad porovnáním Temného Kraje a předchozích podobných projektů (V.I.P. vraždy, Mordparta, Polda,…), nějak si nejsem jistá, čím konkrétně by měl být právě tento nějak výjimečný. Tvůrce má seriál z jmenovaných stejné naštěstí pouze s V.I.P. vraždami, ale i tak se dá říct, že Prima se řídí konceptem, který si nastavila. Což je možná viditelnější právě proto, že víc jak jednu řadu svým seriálům zatím nedává a místo toho raději sype z rukávu jeden projekt za druhým.

I když je vzhledem k rychlosti, jakou stanice seriály chrlí, docela těžké vidět nějakou originalitu, nemyslím si, že by to mělo znamenat, že by se seriál měl seriál předem odsoudit a nesledovat, protože má spoustu kladů.

Velmi se mi líbí to, že ihned nezačínáme vraždou, ale vražda přichází až přibližně v polovině epizody. Je to prvek, který pilot oproti ostatním docela ozvláštní a díky kterému má divák možnost více poznat hlavní postavy (tedy hlavně hlavní postavu). Hlavnímu hrdinovi se nedá upřít velké charisma, postava Petra Kraje je zajímavá, dokonce ani přiblížení osobních životů nepůsobí rušivě. Výměna „lidského parťáka“ za psa je právě možná tou výjimečnou věcí a… kdo by neměl psy rád? Ale vážně, je to pozoruhodný a poutavý prvek, který zatím dějově vypadá slibně. Případ také zatím vypadá dobře, i když rovnou říkám, že si tvůrci mohli odpustit pozvání k dalšímu dílu, je to trochu moc podbízivé.

Zkrátka a dobře, pokud čeká člověk něco ultra originálního, tak ho Temný Kraj zklame. Pokud ale chce jen strávit příjemný čas u televize a podívat se na něco, co je až na tu originalitu dobře zvládnuté, můžu Temný Kraj klidně doporučit.
  • k vraždě se dostáváme až později, nejdřív poznávačka
  • hlavní postava a Lukáš Vaculík
  • dobře zvládnuté, nenudí
  • nenudí ani nepřípadové zápletky, například ty kolem Petrova „parťáka“
  • originální „parťák“
  • pokud porovnáte s ostatními nedělními kriminálkami, které Prima zatím nabídla, je to jako přes kopírák
  • zvláštní výběr jména hrdiny
  • postava Petrovy šéfové
70 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Prima produkuje další krimiseriál, opět od autorek, které stojí za „vynikajícími“ VIP vraždami nebo Gymplem. Tentokrát si ale holky Bártů (respektive Jituš) sedly i na režisérskou stoličku. A pokud byly VIP vraždy nepovedené, Temný kraj to slovo posouvá na nový level…

Je vidět, jak moc chce Prima druhého Rapla. Je tam snaha o syrovost, netradičního hrdinu a nehostinně vypadající prostory. Ale to, co Temný kraj naservíroval, je spíš jakási podivná pseudowesternová verze zmiňovaného Rapla.

Jak moc to chce být originální, tak málo to originální je. Důkaz je už v první scéně. Jasně, tvůrkyně rozhodně mají nakoukanou spoustu kriminálek, a tak nějak vědí, jak to v nich chodí. Ty nápady z nich ale už neinovují a bez nápadu, bez jiskry je přesunou z jednoho seriálu do svého, kde jen vymění postavy. Kolik seriálů začíná přednáškou? Kolik kriminálek? Nepřeberné množství. Tomuto trendu se české kriminálky doteď docela vyhýbaly, ale Bártovic holky se s tím nepárají a hned to lupnou do úvodní scény. Tam aspoň potěší jakási souvislost s případem čarodějnice, když už nic. Dál tady je dějová linka, kdy se matka-policistka nestíhá dostatečně starat o své dítě. Mám dojem, že něco takového se řešilo i v CSI (jestli teda teď nekecám), každopádně opět jde o klišé amerických kriminálek, které bylo prachsprostě převedeno na českou obrazovku. Mohl bych pokračovat ještě dost dlouho.

Dále – jde předně o kriminálku. Je dost lehké to zapomenout. Policisté sice mají na starost řešení vraždy, ale místo toho jen kecají o ničem, vypráví si staré povídačky, řeší děti a školu, jednoduše dělají všechno, jen ne řešení případu. Rádoby raplovsky se tvářící scény s Vaculíkem spíš strašně nudí svou prázdnotou a kazí dojem děsivou kamerou.

Herecké výkony jsou o ničem. Máme tu opět Kostkovou, která teď straší snad v každém primáckém seriálu a opět nepodává nějaký světoborný výkon (podala někdy vůbec takový?). Ale aby v tom nebyla sama, herci tu hrají mizerně všichni. Trochu se snaží Vaculík, jenž se z té šílené vaty snaží aspoň něco vytáhnout. Na herce to holt svádět nejde, chybou je scénář, který dává špatně napsaným postavám do úst ještě hůř napsané dialogy, kdy by se jeden radši mlátil hlavou do zdi.

Kriminální linie vyznívá do prázdna, jak jsem již zmiňoval. Kromě tří vražd, které jsou podivně sestříhány, a jednoho výjezdu, se nic nestane. Policisté dokážou řešit své velmi důležité problémy i na místě činu. Takže jo, máme tu spíš další Ordinaci, akorát se to místo v nemocnici odehrává na místě, které se tváří být drsné a nehostinném, zasazené do nyní populární kriminální linie. Vyšetřování tu hraje až tak třetí housle. Pilot se snaží navíc vytěžit z aktuální popularity seriálů, kde jsou sériové, nejlépe rituální vraždy. Skutečnými čarodějnicemi tu jsou ale Jitka a Kateřina Bártů. Tyhle ježibaby vytvořily patvar, který by v klidu tvořil velmi kvalitní, povedený desetiminutový úvod, jenž ale v jejich podání trvá celou hodinu! Vzrůstající úroveň českých seriálů sráží na kolena tento výtvor. Utrpení, se kterým už nechci mít tu čest.
  • No, ty titulky nevypadají špatně. Ty na konci.
  • podivná psychotická westernová hudba, která ze snahy o severský atmosférický kousek dělá jen divnou vesnickou country telenovelu
  • herecké výkony
  • čirý amatérismus
  • vykrádačky známých motivů
  • stupidní vyšetřovací postupy (rozuměj: žádné)
  • logika odešla na borůvky (má sice diagnostikovanou nemoc, ale za volant ho pustí)
  • třesoucí se kamera
  • úvodní titulky absolutně nesouvisí s duchem seriálu (wtf stromy)
0 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře22zobraz všech 22 příspěvků
Mik

Mik

Není to nic extra, ale koukat se na to dá narozdíl třeba od Specialistů na Nově. Postavy jsou lepší a...
před 7 roky
adush

adush

Přijde mi to imitace Rapla,ale nesahá tomu ani po kotníky. Za mě nuda,sledovat dál nehodlám...
před 7 roky
Koldik

Koldik

Dakujem, uz viac neprosim...
před 7 roky
Další články k tématu