25. 2. 2017

Novinka pod lupou: The Blacklist: Redemption

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: The Blacklist: Redemption
Žánr: Drama / Akční / Špionážní
Stanice: NBC
Premiéra: 23. 2. 2017
Vysílání: čtvrtek v 22:00
Předskokan: Chicago Med
Konkurence: How to Get Away with Murder / The Catch (ABC), Training Day (CBS)
Tipovačka: Všechny týmy kromě neXtWeek tipují prodloužení. V prodloužení věří také lid s převahou 77 % tipujících.

Kdo?

Tvůrce: John Eisendrath, Jon Bokenkamp
Herci: Famke Janssen, Ryan Eggold, Tawny Cypress, Edi Gathegi, Adrian Martinez

Ve zkratce

Grey Matters je tajná organizace, která se pouští do akcí, na něž je i americká vláda krátká. Vede ji inteligentní a mazaná Susan Hargraveová, která má pod sebou tým těch nejlepších z nejlepších. K týmu se nově přidává Tom Keen, kterému Red prozradil, že Susan je jeho matkou a že nejde o jediné tajemství, které ve spojení s ním zná. Tom však v zájmu sebe i Susan tento fakt zamlčí a během různých misí se zároveň snaží zjistit něco více o svém původu.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Na Redemption jsem se jako divák Blacklistu těšila. Tom je mou oblíbenou postavou, takže jsem moc ráda, že dostal takový prostor, jelikož v Blacklistu ho odsunuli spíše na pozadí. Jeho dějová linka plná komplikovaných rodinných vztahů mě velmi zaujala a těším se, co nás čeká v nadcházejících epizodách.

Pilotní epizoda pro mě byla do jisté míry menším zklamáním, čekala jsem silnější úvod, ale na druhou stranu ze mě mluví zkušenost s Blacklistem (jeho počátky), takže úplně objektivníma očima jde v rámci pilotu o nadprůměr. V samotném případu nastaly zvraty, nebylo to jednotvárné, i když byl konec předvídatelný. Jinak se mi moc líbil únos v bazénu, vážně originální nápad.

Na druhou stranu seriál nenabízí nic nového a převratného, všechny elementy už jsme někde viděli, i když ne třeba pohromadě. Mně osobně nejvíce zajímá, jestli je Scotty skutečně tak zákeřná a vypočítavá (Toma před ní varoval i Reddington) a jak zareaguje, až se dozví pravdu o Tomovi (protože dřív nebo později se to dozví určitě).

Zároveň jsem ráda, že se koncept Redemption podobá Blacklistu a tvůrci se nerozhodli pro žádné velké změny. Jedná se skutečně o propojený spin-off, ne o žádnou samostatnou jednotku. Jen je škoda, že ti, kteří Blacklist nesledují, nemají všechny informace. Postavy zmiňují události, které se v seriálu v minulosti staly, takže je mají diváci před očima. Nic se nestane, když to někdo neviděl, protože je řečeno, CO se stalo, ale nedivák je o ten prožitek ochuzen.
  • podoba s Blacklistem
  • rodinné vztahy
  • Tom má vlastní dějovou linku
  • postava Scotty
  • nenabízí nic nového
  • kdo neviděl Blacklist, nezná historii některých postav
70 %
Mé hodnocení
gabik.029

Je trošku zvláštní začínat názor tím, že naše recenze píšeme už tak dlouho, že jsem z původního seriálu viděla právě pouze pilot, který jsme ještě s Fruikem hodnotili v předchůdci NPL, v článcích Hej, SerialZoňáci. Každopádně je to tak, Blacklist mám za sebou a pamatuju si, jak jsem z pilotu byla nadšená. Proto jsem se na Redemption těšila, doufala jsem, že to bude podobná hitparáda. Bohužel, po zhlédnutí přichází chladná sprcha.

Hlavní postavu už si skoro nepamatuju, takže v podstatě jako bych ji ani neznala. Ale tady mi přišel takový mdlý. Šeď a nuda. Asi je to těma štěněčíma očima, vypadal pořád jako v polospánku, vůbec se mi do tak akčního seriálu nehodí. Kdyby hrál postavu jiný herec, asi bych to vnímala jinak. Ale takhle z toho opravdu nemám moc dobrý pocit. Jeho kolegyně (ze spoilerů se ke mně doneslo, že to je jeho matka, wtf) je charismatičtější, té hlavní role o dost lépe sedne. Každopádně jejich příbuzenský vztah mě donutil trošku vyvalit oči při jejich odvážné scéně při tanci, kdy se jeho ruka vezla podezřele hodně vysoko na její stehno…

Akce tady bylo dost, ve chvíli, kdy ženské jen tak po pár minutách z břicha vytáhli výbušninu, jako by o nic nešlo, jsem se musela smát. To jako vážně? Takhle nerealistický nebyl ani MacGyver. Očividně při sledování nesmíte vůbec přemýšlet, abyste se bavili. OK, když odmyslím podobné nesrovnalosti, tak to šlo. Celá epizoda utekla rychle, pochopila jsem postavy i jejich motivace bez znalosti původního seriálu (až na ten detail ohledně vztahu hrdinů, to bych z pilotu nepoznala) a o akci taky nebyla nouze. Bohužel v dnešní velké konkurenci se na tento seriál hodně rychle zapomene, protože existuje spousta lepších i zábavnějších kousků.

Budu koukat dál? Asi si to ve watchlistu nechám a uvidíme, jestli se k tomu do smrti dostanu.
  • akce
  • rychlý spád
  • hlavní hrdinka
  • serializovaná mise hrdiny
  • mimo realitu
  • hlavní hrdina
50 %
Mé hodnocení
ragelly

The Blacklist: Redemption má o pozornost už předem postaráno. Je to spin-off The Blacklist, objevuje se v něm několik herců z The Blacklist a hlavně – v názvu má The Blacklist.

Je otázkou, jestli je to dobře nebo špatně, protože ano, Redemption má sice postaráno o diváky, protože lidé budou zvědaví, ale zase se seriál nevyhne porovnání, u kterého je otázkou, jestli dokáže obstát.

Redemption totiž v porovnání s Černou listinou chybí něco velmi zásadního. Nějaký tahoun, který nakráčí na scénu a hnedle je jasné, že je seriál téměř celý jeho. James Spader a jeho Raymond ‚Red‘ Reddington se této role ujali na výbornou, ale Redemption něco takového chybí.

Postava Toma Keena totiž už ani v původním The Blacklist nebyla nejsilnějším článkem a ani „zbavení se konkurence“ tento dojem tolik nezlepšuje. Tím ovšem nechci říct, že by byl nějak špatný, to vůbec. Jen to, že se, stejně jako zbytek postav, drží v průměrné rovině.

Když ovšem opustíme porovnávání, na Redemption je velmi hezký pohled. Je využívána spousta technologických hračiček, ať už v ději, nebo na seriálu, takže dostáváme spoustu futuristických vynálezů, obraz rozdělený na x částí… Vypadá to pěkně.

Co se týče případů, vypadá to na schéma případ týdne, ale pokud se případy budou i dál držet na slušné úrovni, ničemu to nevadí. Zlepšit by se měl seriál na poli zvoleného soundtracku, protože alespoň mně přišla v pilotu jeho většina jako absolutně nehodící se, ale jinak je seriál nejspíš v pořádku.

Oproti svému staršímu bratru je Redemption slabší nejspíš ve všech ohledech, ale i tak tu funguje ta ohraná fráze, že to není vůbec špatné, protože není.
  • kamera a způsob natočení
  • technologické výdobytky
  • celkem slušný případ
  • na Blacklist prostě nemá
  • soundtrack
60 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

The Blacklist: Redemption je jeden z těch seriálů, na které se těšíte a zároveň máte strach z toho, že to bude totální propadák. Po úvodním díle stále nevím, co se z toho nakonec vyklube, ale aspoň mám trochu víc jasno.

Redemption není v lehké pozici; jeho předchůdce stagnuje a tento spin-off si tak z toho mála, co původní Blacklist ještě sleduje, musí udržet maximum diváků, aby vůbec přežil. Čísla ale nejsou pro tuto recenzi důležitá, takže přejdu k jiným věcem, kvůli kterým Redemption může strádat.

Absence brilantního Jamese Spadera je sice očekávaná, ale i přesto lehce zamrzí. Naštěstí má Redemption relativně slušné osazenstvo, akorát ten Edi Gathegi by mohl dostat trochu víc prostoru. Pilotní epizoda je velmi uspěchaná, protože se co nejdříve snaží nastolit klasické schéma kriminálek s případem týdne. To by mohlo být velmi zrádné, pokud scenáristé nemají připravenou sadu zajímavých a zábavných misí, které diváka přesvědčí o tom, že stojí za to se na ně dívat, i když se hlavního děje vlastně netýkají.

Hlavní zápletka ujde a záhadu svého předchůdce kopíruje jen velmi okrajově. Pokud jde o styl, Redemption se prezentuje jako špionážní thriller, takže je o pár procent zajímavější sledovat tohle, než tu šeď, kterou poslední dobou předvádí Blacklist. Tom i Susan jsou stejně dobří jako dřív, Dumont mile překvapil, akorát ta Nez toho moc nepřináší.

Suma sumárum, The Blacklist: Redemption je poměrně příjemnou povinností fanoušků původního seriálu, která zabije těch pár týdnů čekání na Spaderův návrat. Pro neznalce Blacklistu to asi nebude nic moc zvláštního, ale pár prvků asi za to sledování stojí.
  • herecké osazenstvo
  • snaha odlišit se od Blacklistu
  • zajímavá konspirační zápletka
  • případ mohl být trošku lepší
  • začátek působí příliš uspěchaně
  • neznalce Blacklistu to asi moc nezaujme
80 %
Mé hodnocení
lukascoolarik

První řada Blacklistu byla úžasná. Druhou řadu jsem nějak přežil, ale kouzlo Jamese Spadera tak nějak vyprchalo. Jen díky slušnému závěru nešlo o propadák. Třetí řadu jsem, no… přežil. Čtvrtou si preventivně schovávám na časy, kdy nebude co sledovat. Jak do toho zapadá The Blacklist: Redemption? Přichází v době, kdy je na nějaký spin-off už pozdě, strašně pozdě.

Přitom ze strany tvůrců jde cítit, že chtějí poždímat značku, dokud jim stanice seriál nezruší a za každou cenu mít svou druhou šanci. Proto pro seriál byla vybraná v podstatě nezajímavá hlavní postava, která okopírovala Spaderův herecký styl a tím už způlky poslala potenciál spin-offu do kytek.

The Blacklist: Redemption nelze ale upřít, že má spád. Je natočený spíš ve stylu 24, Hustle nebo Leverage. A nesnažte si zapamatovat jednotlivé postavy – děj je tak rychlý, že si akorát zapamatujete jejich přezdívky – Tlustý Úchylák, Černoška, co je tam jen do počtu, Černoch, co se mezitím někde ztratí, Tom a Matka.

Suma sumárum, nejde o nikterak originální seriál. Je sice koukatelný, ale Blacklistu samotnému nic nepřináší. Je to takové NCIS vůči JAGovi nebo Legendy vůči Flashovi. Sesbíraly se lehce zajímavější postavy z Blacklistu (ale zas ne tolik, aby to neubíralo lesk původnímu seriálu), s kterými si tvůrci nevěděli rady a zmixovalo se to do něčeho, co s Blacklistem takřka nesouvisí a pravděpodobně by si to svým stylem našlo diváky třeba na CBS.
  • pokud jste dostatečně creepy, ajťák se vám bude líbit
  • pokud nejste dostatečně creepy, na seriálu nenajdete moc zajímavého
60 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Plánujete dát šanci seriálu The Blacklist: Redemption? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
milosh

milosh

Jenom osm dílů? Tak to je příjemné překvapení, čekal jsem, že to potáhnou na klasickou třináctku. A druhým...
před 7 roky
lukascoolarik

lukascoolarik

Jo, objednali tolik dílů, aby se to přesně vešlo do té pauzy, než se vrátí Blacklist.
před 7 roky
singularita

singularita

Díky za lupu. S Blacklistem to vidím stejně jako Seraphine. Moc pěkné zhodnocení.
před 7 roky
Další články k tématu