6. 3. 2017

Novinka pod lupou: Prime Suspect 1973

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Prime Suspect 1973
Žánr Drama / Krimi / Retro
Stanice ITV
Premiéra 2. 3. 2017
Vysílání čtvrtek, 21:00
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Prequel k britskému seriálu Prime Suspect, který vychází z knihy Tennison od Lyndy La Plante. Hlavní hrdinkou je dvaadvacetiletá Jane Tennison, která slouží u policie a začíná pracovat na svém prvním případu vraždy.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Seriálu jsem se trošku děsila. Před mnoha lety jsem viděla americkou verzi Prime Suspect, která byla adaptací britského seriálu, od kterého je dnešní novinka prequelem, ale natočeným o několik desítek let později. Wow, pochytili jste to všechno? Jak už název napovídá, Prime Suspect 1973 se odehrává v 70. letech a sleduje hlavní hrdinku, která právě začíná u policie a snaží se stát úspěšnou detektivkou.

Americký remake představil jednu z nejméně sympatických seriálových postav, jaké jsem kdy viděla. Jaké bylo mé překvapení, když se tady představila milá mladá krasavice, která se snaží konat za všech okolností dobro. Hned začátek mé představy proto naprosto obrátil a pozitivně navnadil na celý díl.

70. léta znamenají velké retro, ať už jde o kostýmy, rekvizity, líčení. Seriál má hodně cigaret a předsudků vůči ženám zastávajícím mužské práce. Ale ve výsledku jde především o případ, který vypadá zajímavě. Jistě, není to nic, co bychom ještě neviděli, prostě se řeší vražda. Ale vypadá to na serializovaný příběh a pro fanoušky kriminálek je v podstatě nedůležité, že je to to samé dokola, protože jde o hádání, kdo je vrah.

Budu koukat dál? Za mě příjemné překvapení, i když původní britský seriál neznám, tento vypadá dobře, přidávám do watchlistu někdy do budoucna.
  • hrdinka
  • serializovaný případ vraždy
  • retro působí trošku uměle
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Historických seriálů tolik není, ale i z toho relativního mála je jasné, kde jich je nejvíc. Ve Velké Británii. A dnes tu máme další. A hádejte, odkud pochází. Jistě, z Velké Británie.

Nevím, jak může Brity tak moc bavit tento žánr, ale očividně se ho ještě nepřesytili, no dobrá. Také se tak trochu divím, kde tvůrci stále berou odvahu tento žánr točit, protože konkurence je veliká – možná i jen v samotný den vysílání -, takže tvůrci před sebou mají hodně práce, pokud chtějí, aby jejich dílko nezačalo divákovi splývat se vším ostatním.

Prime Suspect nabízí vcelku sympatické postavy, zápletka je zajímavá a v epizodě funguje provázanost. Toť klady epizody. Ale pokud bych se měla věnovat tomu, co jsem nakousla v minulém odstavci, tak milá bych asi nebyla. Totiž, všechno je sice „fajn“, ale „fajn“ v tomto případě znamená také „brutálně nevýrazné“. Takže epizoda po sledování divákovi nezůstane v paměti a on už další den pochybuje, zda to vážně viděl.

Což je na celkem přesyceném trhu už prostě problém. A je úplně jedno, že si je divák během sledování jist, že je to vlastně docela dobré. Fanouškům žánru sice možná udělá radost, že přibyl další kousek (i když úplně stejný), ale zatím nevidím žádnou „výjimečnou stránku“ seriálu, díky které by se dalo seriál opravdu doporučit. Takhle mi nezbývá než seriálu popřát, aby neupadl do zapomnění moc rychle.
  • sympatické postavy a obsazení
  • povedená zápletka
  • provázanost
  • mezi konkurencí neprůbojný seriál
60 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Destinytte

Destinytte

Po prvním díle: kvůli sympatické hlavní hrdince budu sledovat dál. :)
před 7 roky
Koldik

Koldik

tak toto vobec nevyzera zle...
před 7 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Naprosto mi tady zlomili srdce, znáte mě, jsem věčná romantička :D Vybudovali tu skvělý vztah,...
před 6 roky
Další články k tématu