8. 3. 2017

S lupou do historie: One Tree Hill

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte One Tree Hill 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: One Tree Hill
Žánr: Drama / Teen
Stanice: The WB
Vysílání: 2003–2012
Celkový počet sérií: 9
Premiéra: 23. 9. 2003

Kdo?

Tvůrci: Mark Schwahn
Herci: Chad Michael Murray, James Lafferty, Hilarie Burton, Bethany Joy Lenz, Paul Johansson, Sophia Bush, Barry Corbin, Craig Sheffer, Moira Kelly, Barbara Alyn Woods

O čem to je?

Seriál sleduje životy středoškoláků z Tree Hill, malého, ale ne zrovna tichého městečka v Severní Karolíně. Zde je největším zdrojem pýchy místní basketbalový tým Ravens, který vede kouč Whitey Durham. Jeho největším talentem býval Dan Scott, který nyní vede úspěšnou prodejnu aut. Současnými basketbalovými nadějemi jsou jeho dva synové. Nathan Scott je populární sportovec, hvězda týmu, který je vyzdvihován a rozmazlován svým otcem, ale zanedbáván rozmazlenou matkou Deb. Lucase Dan po porodu opustil, protože jde o nemanželské dítě. Jeho matkou je Karen, těžce pracujíc majitelka kavárny, která vyrůstala s Danovým starším bratrem Keithem. Nechybí Peyton, krásná roztleskávačka se složitou osobností, její nejlepší kamarádka Brooke a Haley, která je odmalička nejlepší kamarádkou Lucase. Osudy všech hrdinů se začnou proplétat v momentě, kdy se Lucas dostane do školního týmu a začne hrát se svým bratrem, s nímž dosud neprohodil snad ani dvě slova.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: po maturitě (léto 2009) viděny první čtyři série
Hodnocení celého seriálu: zatím žádné (ale těm čtyřem řadám bych dala 90 %)

Basket, středoškoláci, spousta dramatu, prostě teen soapka. Stanice The WB (později The CW) na tento typ seriálů byla hodně zaměřená. Přesto One Tree Hill nad ostatními vyniká. Pilot vás chytne a nepustí a jen těžko se dá hádat, čím to vlastně je.

Pravděpodobně na tom má svou zásluhu herecké obsazení. K pilotu láká především Chad Michael Murray, i když zde najdete spoustu (v dnešní době) známých jmen. Tenkrát však šlo o neznámé hvězdičky, které si právě na tomto seriálu udělaly kariéru. Pilot představuje skupinu mladých středoškoláků, kteří vyrůstají tam, kde jejich rodiče, a chodí do školy, do které chodili jejich rodiče. Historie se opakuje, ale problémy s láskou, zradou a slávou jsou pro každého nové a osobní.

Není tu tolik sportu jako u Friday Night Light, naopak, tady jde především o drama, sport je jen jako doprovod. Vše stojí na postavách, které jsou typizované – plachý, ale talentovaný hrdina, slavný frajírek, sexy přítelkyně vhodná do milostného trojúhelníku, nevinná cool kamarádka. Viděli jsme to tisíckrát, ale tady tento seriál má něco extra, něco navíc, co vás k obrazovkám táhne.

V pilotu se tozho zase tolik nestane. Epizoda vás seznámí s postavami a nastíní, kam se příběh bude vyvíjet dál. Hned na první pohled je ale viditelný potenciál, konflikt na sebe jistě nenchá dlouho čekat. Dva bratři v jednom týmu, to bude pořádná rivalita. A já se nemůžu dočkat, až ji zhlédnu.

Budu koukat dál? Je to jeden ze seriálů, na které se těším nejvíc.

+ herci
+ seriál má šmrnc
+ písnička v úvodní znělce
+ typické teen drama, ale nedokážete se od něj odtrhnout

- typizace postav
- klasické středoškolské drama

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Na One Tree Hill jsem už předem slyšela od ragelly mnoho nadšených slov, takže jsem měla tak trochu naději, že ač se nemohu prohlašovat za fanynku soap oper, bude seriál milým překvapením. Byl?

No, jak to říct. Lhala bych, kdybych řekla, že pro mě sledování bylo naprostým utrpením, ovšem s čistým svědomím nedokážu říct ani opak. Příběh je neskutečně banální, ale ani to často nepřekáží tomu, aby vzniklo něco geniálního, či alespoň ucházejícího. Jenže tady zaostává nejen příběh, ale i jeho zpracování. Mimo to je škoda i mnohdy dost nepovedeného sountracku.

Ale abych tu jen nebyla zlá, musím ocenit hlavní postavy a herecké výkony. Postavy jsou dobře napsané a nezapadají do obvyklých škatulek, aby splňovaly pouze tu jednu vlastnost, kterou mají vyjadřovat, ale mají i nějaký hlubší rozměr. Jak už jsem říkala, je škoda, jak je One Tree Hill minimálně zatím příběhově nevyužitý, herecké obsazení i tak ale dokáže svými výkony něco vyjádřit a nikdo nepůsobí nijak prkenně či nepřirozeně.

Ohledně napětí se ale bohužel dá říct, že prostě není. U Friday Night Lights, které jsme tu měli nedávno, jsem byla u zápasů držena v napětí. Tady? Nic. Protože je to natočeno tak, že divákovi je to vlastně jedno. Alespoň trochu napínavě vypadal jeden moment (dva momenty, které se prolínaly), ale jakoby tam byl úplně zbytečně, vzhledem k jeho vyústění.

OTH se celé točí pouze kolem náctiletých a jejich problémů, kolem basketbalu a vzájemné nevraživosti. Je škoda, že veškerý potenciál, který vidím, zůstává nevyužit, pokud vynecháme naznačené milostné trojúhelníky.

+ hlavní postavy
+ herecké obsazení

- nevyužitý potenciál
- chybějící napětí
- nedotažený příběh, nedotažené zpracování
- občas zvláštní hudební doprovod

Moje hodnocení pilotu: 30 %
Esgalnor

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Do pilotu jsem šel naprosto naslepo – s vědomím, že jednu dobu to bylo hodně populární, že to mělo spoustu sérií, a že se to pravděpodobně odehrává někde na střední škole. A to bylo vše. Proto mě nemile na začátku zaskočil basketbal. Eh, já ten sport upřímně nesnáším (pardon), a upřímně jsem si nebyl jistý, jestli zvládnu sledovat 40 minut seriál o basketbalu. Zvládl jsem to.

Fakt, že je to z roku 2003, na pilotu je vidět. Troufám si říct, že oproti seriálům z daného roku, zestárl tento pilot ještě o něco rychleji. Je to možná tématem, spoustou aktuálních klišé…, každopádně technická stránka se nedá objektivně zhodnotit, co se kvality kamery a obrazu týče. Zpomalovací scény jsou dnes už dost úsměvné, pokud se ale dokážete naladit na tuto vlnu, dá se to v klidu snést.

Hlavní je totiž příběh. Ale bohužel, nejde o nic světoborného. Vlastně to následuje většinu známých klišé a stereotypů (ačkoliv možná právě OTH se na vzniku těchto klišé podílel), což mě, jako diváka zcela odkojeného aktuální seriálovou tvorbou, příliš nebere. Jde o klasický teen seriál ze střední se vším všudy – rýsuje se soupeření o holku, řešení rodinných vztahů, boj o to, být ten nejlepší, klasicky se tu řeší nepříliš významné problémy. Jednoduše, tady to ničím nevybočuje.

Paradoxně ten můj neoblíbený basketbal to dělá zajímavější, a právě díky němu se to nějak liší. Ta jedna, ta zlomová basketbalová scéna je navíc natočena překvapivě napínavě, takže zaujala a bavila i mě.

Je už takovou klasikou teen seriálů ze středních škol, že herci se příliš nehodí k věku svých postav. Matky tu vypadají jako sestry, studenti jako profesoři, strýcové jako bratři… Už to asi patří k žánru a hodnotit tohle ani nebudu – protože ti herci jsou vlastně dost slušní. I když Chada Murrayho vážně nemám rád, tady mi tolik nevadil. Vlastně mi ve své roli nevadil vůbec (ale jinde ho nesnesu), a i zbytek osazenstva byl velmi solidní.

One Tree Hill mě nijak neuchvátil. Vyčnívá to pouze často povedeným výběrem hudby a basketbalovou tématikou, jinak jde o naprosto nevybočující standard s náběhem na soapku. Herci jsou slušní a sympatičtí, scénář šíleně průměrný, ale co, ty dialogy nejsou nijak hrozné. Spíše to celé jenom činí seriál méně zajímavým. Režie zvládá především sportovní momenty pilotu, jinak také jede průměr. Jednoduše mě to nijak nezaujalo. Pilot byl neurážlivou čtyřicetiminutovou oddechovkou, kterou ale nadále sledovat nemusím.

+ atmosféra
+ zdařilý výběr hudby
+ herci
+ Brooke

- průměr, který mě nedokáže zaujmout
- stereotypy a klišé všech teen seriálů
- zápletka

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Pajky

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

One Tree Hill jsem nikdy neviděl, ani jedinou epizodu. Ne, že bych ho neznal, ba naopak, v hledáčku ho mám už dlouho dobu. Důvody jsou prosté, má to být sportovní seriál a navíc v něm hraje Sophia Bush… Teď vážné, nikdy jsem se na něj nepodíval z ještě prostějšího důvodu. Je to od stanice WB/CW a tak jsem se bál (a pořád bojím) těch proklatě zamotaných teenagerských problémů a z toho už jsem přeci jen asi vyrostl.

S lupou do historie mi ale dalo možnost se podívat na pilot a rozhodnout se jestli o něco přicházím a mám to zkoušet dohnat, nebo jestli mě to může nechat v klidu.

Ale teď už k samotnému pilotu. Hned od úvodních vteřin je jasné, že půjde o klasický souboj hvězda vs. outsider a to mi vlastně nevadí, aspoň vím, komu budu fandit. Sport hraje docela důležitou roli, což je velké plus, i když jde o tak nezajímavý sport jako je basketbal. Dalším plusem je obsazení, Chad Michael Murray u mě prošel a celkově to vypadá na docela sympatickou partu. Jen jsem se nedočkal té Sophie…

Kromě toho mě žádný výrazný mínus nenapadá. Jedině snad bych se bál toho, že to opravdu přinese ty zamotané teen problémy alá každý s každým. Obzvlášť pokud to mám devět sérií a skoro 200 epizod. Takže pokud vám tohle nevadí směle do toho. Já sám jsem na vážkách, mám chuť se podívat na další díl a na druhou stranu mi rozum říká ne…

+ sportovní seriál
+ obsazení není zlé
+ schéma hvězda vs. outsider

- bude to moc teen
- nebyla tam Sophia Bush

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře16zobraz všech 16 příspěvků
novoten

novoten

Nejspíš už navždy nejoblíbenější seriál, jaký jsem kdy viděl. Nathan, Peyton nebo Dan patří navždy mezi nej...
před 7 roky
Nira

Nira

Tento seriál mě totálně minul, docela mě proto překvapilo, že ho mám na seznamu Chci vidět. Seriály, které...
před 7 roky
Andvejka17

Andvejka17

Díky za tento článek! OTH je jeden ze seriálů, který u mě rozpoutal seriálovou závislost a touhu...
před 7 roky
Další články k tématu