2. 4. 2017

Novinka pod lupou: 13 Reasons Why

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: 13 Reasons Why
Žánr: Drama / Teen
Stanice: Netflix
Premiéra: 31. 3. 2017
Vysílání: celá série najednou
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Brian Yorkey, Jay Asher (knižní předloha)
Herci: Dylan Minnette, Katherine Langford, Miles Heizer, Derek Luke, Alisha Boe, Kate Walsh, Devin Druid, Ross Butler, Justin Prentice a další

Ve zkratce

Stydlivý kalifornský středoškolák najde před dveřmi svého domu krabici s nahrávkami. Ty pochází od Hanny Barkerové, jeho spolužačky, do které byl zamilovaný a která spáchala sebevraždu. S nahrávkami přichází i instrukce, aby je poslal dalším studentům a vytvořil řetězový dopis. Nahrávky totiž objasňují třinácti konkrétním lidem, jakou hráli roli v její smrti.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Po zhlédnutí pilotního dílu 13 Reasons Why mám vlastně trochu smíšené pocity. Knižní předlohu jsem četla, a tak jsem věděla, co mě čeká. Většinou se to nestává, ale tentokrát to bylo spíš na škodu. Nevím, jak to pojmenovat, ale děj je tady hlavním tahounem, jenže když vím, co se stane, tak mě nemělo nic moc co zaujmout. Když bych si ale tuto skutečnost odmyslela, tak se vlastně jednalo o povedený pilot. Proto ty smíšené pocity.

Ale vezmu to postupně. Hned na začátku mě zaujal voiceover Hanny, který diváky místy doprovází v průběhu celého dílu. Jedná se o nahrávky, která Hannah vytvořila před svou sebevraždou. Vypráví tím svůj příběh a vysvětluje, co (a kdo) ji k tomuto rozhodnutí vedlo. Nahrávky se momentálně dostaly ke Clayovi, Hanninu spolužákovi, jehož očima Hannu poznáváme. Střídají se scény ze současnosti a minulosti, jejichž přechod je přirozený a vůbec nepůsobí rušivě.

S každou nahrávkou se budeme dostávat blíže do bodu, kdy se Hannah rozhodla svůj život ukončit. Na začátku tak není jasné, proč to udělala a jedná se o záhadu, která je postupně odkrývána. Myslím, že tohle je velmi lákavé, pokud nejste seznámení s knížkou. Plusové body si rozhodně zaslouží i soundtrack, který scény skvěle podtrhuje.

Kromě „vyzrazeného“ děje je pro mě ale velkým mínusem to, že se jedná o příběhy středoškoláků. Je to pořád dokola a nejedná se o nic nového, jelikož středoškolské problémy byly v seriálech propírány už nesčetněkrát. Navíc jsem z těchto typů seriálů už vyrostla a chování postav mě kolikrát spíš rozčiluje. Před pár lety bych ale byla z takového seriálu úplně nadšená.
  • voiceover
  • soundrack
  • střídání scén flashbacky/sou­časnost
  • postupné odkrývání příběhu
  • moc středoškolské
  • znalost knižní předlohy
70 %
Mé hodnocení
gabik.029

Myslím, že budu muset porušit své pravidlo a kouknout na to ještě předtím, než oznámí prodloužení, prodloužení, prodloužení… a za několik let potom zrušení. Jasně, je to podle předlohy, která se rychle vyčerpá, ale tak geniální dílo přece nemůže mít jen jednu sérii, no ne? I kdyby to měla být antologie, tohle jistě dostane druhou řadu. Ale zpět k té, kterou tu aktuálně máme.

Předlohu neznám, věděla jsem jen opravdu okrajově, do čeho jdu. Příběh mě ale zcela pohltil. Samotné téma je naprosto nevšední, posouvající hranice a celý nápad se dá shrnout jako něco, co jsme tu ještě neměli. A to pořád říkáme, že už se nedá vymyslet nic nového a originálního. Celý pilot je jedno velké navnazení. Chápejte, to je jako byste dostali sousto svého nejoblíbenějšího jídla a museli se rozhodovat, jestli chcete zbytek sníst až za pár let, nebo si ho dáte celé hned. A jak s tímhle pocitem má potom člověk dělat nějakou jinou práci a nemyslet na to „jídlo“, když ho chce víc než cokoliv jiného?

Herci jsou parádní, i když o ně vlastně ani nejde. Spíš se hodí říct, že postavy jsou parádní. Nejsou černobílé, mají svá tajemství a nic s nimi není stejné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Podle mě mám a budu mít ze seriálu ještě lepší zážitek díky tomu, že neznám předlohu, proto každý zvrat bude pro mě překvapením, stejně jako samotný závěr – už se nemůžu dočkat, až uvidím, kdo všechno a jakým konkrétním způsobem sehrál roli v Hannině sebevraždě. Hrdinka si prošla trapnou situací, ale zatím to rozhodně není nic, kvůli čemu by si měla vzít život. A dokonce i ona sama vypadá jako chytrá vyrovnaná holka, kterou něco podobného nevyvede z míry. Opravdu mě zajímá její vývoj a vývoj jejího osudu, protože zatím si nedovedu ani představit, proč to vlastně udělala.

Pilot má cca 50 minut, ale přišlo mi, že skončil tak po deseti. Neuvěřitelně rychle utekl a já teď budu muset řešit dilema, jestli si mám jít vydělávat na chleba, nebo všechno odhodit a strávit celý den s tímto seriálem. Protože ten si rozhodně nezaslouží být žádná obyčejná podkresovka, ale rozhodně mu musíte věnovat svou plnou pozornost.
  • koncept
  • postavy
  • rychlý spád
  • vysoká míra zábavnosti
  • vyvolává ve vás spoustu otázek i emocí
100 %
Mé hodnocení
ragelly

Na 13 Reasons Why jsem se popravdě těšila už od dob, kdy bylo oznámeno, že tato novinka bude vznikat. Už tehdy mě seriál zaujal, neboť se očividně velmi ráda mučím mimořádně depresivními tématy.

Hlavní hrdinka nežije, happy end nás nejspíš nečeká, přesto ta lehce depresivní snaha o poznání s hlasem vyhrožující hlavní hrdinky funguje. A funguje tak moc, že tohle se rozhodně řadí na seznam must see seriálů. Je to jiné, diváka to nenechá chladným a primárně sledování diváka přiková k obrazovce (jedinou slabinou jsou dvě scény, u kterých je citelné, že jsou delší, než by být měly, ale to je jediné mínus).

Hlavní duo postav je skvělé, padesát tři minut má divák tak za pět minut za sebou (pocitově), je to vtipné, je to hrozně smutné a prostě… no tleskám. Seriál není nějaká citová vydíračka, takže ač minimálně mě rozesmutnil, je to prostě jen další důkaz, jak dobře a precizně je natočen. Protože je plný skvělých věcí, které jsou navíc perfektně vyvážené.

Pro mě je 13 Reasons Why rozhodně v pětce nejpovedenějších novinek sezóny. A možná z více než jen třinácti důvodů. Ale už končím, ať vás zbytečně nezdržuju od sledování, protože tohle fakt musíte zkusit.

No… tak zatím, musím akutně dokoukat zbytek epizod.
  • je to jiné
  • postavy
  • atmosféra
  • styl vyprávění
  • pár zdlouhavých scén
90 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Zatímco od Riverdale jsem odcházel s pocitem zklamání, 13 Reasons Why mě naprosto uchvátil a nemůžu se dočkat dalších epizod. To je asi důkaz toho, že i teen drama může být dobré.

Netflix je ve většině případů zárukou kvalitní podívané, proto jsem se na 13 Reasons Why těšil a nebál jsem se toho, že by se mi seriál nelíbil. Seriál má poutavou zápletku s nemalým potenciálem, což je základ. Provedení je téměř bezchybné a já se tak neměl problém sžít s tímto novým světem a postavami v něm. Hlavní hrdina je příjemnou změnou od klasického typu hrdinů v teen seriálech; místo atraktivního borečka se světem u nohou tu máme uzavřeného mladíka se sociální úzkostí. I zesnulá Hannah Bakerová je dostatečně zajímavá na to, abych chtěl slyšet její příběh a všech třináct důvodů, které ji dovedly k sebevraždě.

Herci jsou pro mě víceméně neznámí, matně si vybavuju jméno Dylan Minnette z Awake, ale to je asi tak všechno. To ale vůbec není na škodu, protože se žádným z herců nemám problém a je fajn vidět neokoukané tváře. Pochválit musím i zpracování flashbacků, které jsou krásně propojené se současností a přecházení mezi časovými rovinami vůbec nepůsobí nepřirozeně. Hudba je také špičková a jsem rád, že mi zase nějaký seriál ve větším měřítku zaplní mou hudební sbírku. Ani atmosféra nesmí zůstat bez povšimnutí; je pěkně depresivní, tudíž jde ruku v ruce s dějem.

Suma sumárum, 13 Reasons Why byste si neměli nechat ujít. Pokud vám nevadí seriál z prostředí plného teenagerů, určitě si ho užijete, protože po tvůrčí stránce jde o zajímavou a neokoukanou podívanou. Záhada je dostatečně zajímavá, aby vás přiměla pokračovat ve sledování, stejně jako přiměla Claye pokračovat v přehrávání kazet. Za sebe doporučuju a vrhám se na další díl.
  • záhadná zápletka
  • depresivní nádech
  • hlavní hrdina
  • zpracování flashbacků
  • jistá originalita
  • hudba
100 %
Mé hodnocení
lukascoolarik

Myslím, že na knížku jsem se kdysi dávno koukal v knihkupectví, protože česká verze má opravdu neskutečně odpornou obálku – takhle špatnou jsem dlouho neviděl. Proto jsem si ani nepřečetl, o čem to je, proto jsem ji rychle vrátil. Teď, po pilotu, toho docela lituji.

Když jsem 13 Reasons Why spatřil, nejprve mi to evokovalo CWčkový Riverdale – vizuálem. Kamera působí tak profesionálně, filtr je zajímavý a kamerové hrátky mi často připomínaly také teenagerovský Riverdale. Hudba v pilotu mi zase mnohdy připomínala hru Life Is Strange – ta má mimochodem naprosto geniální soundtrack, takže tady to nepřekvapivě sedlo. Audiovizuální stránka pilotu je prostě vymazlená a na teen seriál překvapivě kvalitní a vyspělá.

Už ve třetím odstavci můžu s klidem říct, že Netflix uhodil hřebík na hlavičku… opět. Moc se mi líbila taková ponurá depresivní atmosféra, kterou tvůrci navazují spoustou netradičních prostředků. Na seriál ze střední velmi inovativní – nevím tedy, jak velký podíl na tomto má předloha, každopádně funguje to i v seriálu a funguje to bezchybně.

Povedlo se i obsazení, a to tak, že se dočkáme nejen pouhých pohledných tvářiček, ale dočkáme se pohledných tvářiček s hereckým nadáním! Dylan Minnette mě zaujal už loni ve Smrti ve tmě, tady působí jako charismatický sympaťák – moc hereckých poloh tady nestřídá a příliš zajímavý v pilotu v tomto ohledu není. To Hannah, které propůjčila tvář Katherine Langford, to je jiná liga. Katherine tu střídá hned několik verzí Hanny a s přehledem pilotu vládne (a do toho má fakt hezký oči).

U postav se nedá říct, že by úvodní dvojka byla plochá. Opět se zdá být, že Hannah má výborně rozvitý charakter, a ještě má spoustu rezerv na psychologický vývoj. Clay se zase zdá být propracovaný tak nenápadně, přesto v několika slabých náznacích se zdá být zajímavější a ne natolik jasný, než by se člověku zdálo. S hlavními postavami je pěkně vyhráno, zato některé vedlejší tak zajímavé nejsou a působí někdy i dost povrchně.

Co mě ale uchvacuje nejvíc, je samotné téma a nápad. Od geniálního pojmenovávání epizod, přes zajímavé hlavní téma, po neskutečně originální zpracování. Zápletka je neotřelá a tajemná, místy i dost mysteriózní. Retrospektivní vyprávění skrz kazety je prostě brilantní a mě hrozně baví.

Ve finále jde prostě o další trefu Netflixu. 13 Reasons Why nastavuje novou a velmi vysokou laťku kvality teen seriálů, ať už svou audiovizuální suverénností, nebo neskutečně zajímavým příběhem. Místy je atmosféra překvapivě depresivní, což je ale jen dobře. Do toho si přičtěte skvělé herce a dobrý scénář – skvělý seriál je na světě.
  • příběh a jeho zpracování
  • názvy epizod
  • herci
  • Hannah
  • atmosféra
  • odraz dnešní doby
  • vedlejší postavy
90 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Plánujete dát šanci seriálu 13 Reasons Why? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře22zobraz všech 22 příspěvků
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Seriál jsem dokoukala už v pondělí, ale pořád je to dost citlivé téma, tudíž využívám vnuknutého nápadu...
před 7 roky
Koldik

Koldik

Hlavny hrdina je sympatak a uz davnejsie po tomto pokukujem, tak sa asi do toho pustim...
před 6 roky
liskulka.lida

liskulka.lida

Pilot... možná, kdybych nepracovala na oddělení, kde tihle sebevrahové končí s absolutně šílenýma...
před 6 roky
Další články k tématu